Keresés

Részletes keresés

taormina1 Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4125
Hát, két zacsi jó lenne, hogy jövöre is legyen, ha meggondolná magát a Garafarm:-(
Szerintem ez lehet az, legalábbis a nevéböl ítélve: tényleg pont olyan íze van.
Előzmény: Zitka (4122)
taormina1 Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4124
Persze, jó lenne, nagyon megköszönném, de maggal is beérném, hogy ne kelljen máris megválnod az alig fölcseperedett palántáktól. Sokat terem? Kb mekkora lesz?

(Az elözö hozzászólás alapján még az is lehet, hogy hamarosan dolgom akad az albertfalvai OBI-ban, bár az tölünk jó messze van:-(
Előzmény: erdeiboroka (4123)
erdeiboroka Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4123

Jól értem, hogy sárga mini paradicsomot szeretnél?

Nekem van pár fölösleges palántám, ha érdekel, olyan 6-7 centisek.

Tavaly már próbáltam, határozottan kisebbre növő bokor volt, mint a többi fajta paradicsom, és cseresznye méretű sárga bogyói voltak.

(Budatétényben lakunk. Zitka tudja az emailemet.)

Boróka

Előzmény: taormina1 (4120)
Zitka Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4122

Mennyit vegyek?

Az albertfalvai OBI-ban találtam pénteken, néhány csomag még volt....

Amúgy hétköznap minden nap elmegyek a Soroksári úti előtt, talán ott is van.

Remélem, ez tényleg az a bizonyos rucola, amit szeretnénk. :-)

Előzmény: taormina1 (4120)
taormina1 Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4121
Én sajnos mindig csak késöbb jövök rá, hogy mire lett volna szükségem:-(
A szaktopicokat képes vagyok többé-kevésbé folyamatosan követni, de ez pl. már túl pörgös, sok mindenben kihagy az emlékezetem.
Ismételjük csak át például, hogy mit kell már ilyen korán elvetni? Én csak a paradicsomot (Zsebi teljes arzenálját) meg a paprikát vetettem el eddig.
Az idén nem sütöttem földet, söt nem csináltam semmit, nem is nagyon van itthon gombaölö. Milyen is kell ehhez? Dithane? Virágföldböl, sóderból, perlitböl és kókuszrostból kevertem a földet. A sódert jobban szeretem, mint a finom szemü ragadós homokot, tisztább is, csak ki kell szedni belöle a köveket.
A megnyúlt paradicsomok élnek, szépen fejlödnek, gondolom ezt már menthetetlenül tüzdelni kell.
Előzmény: il1321 (4119)
taormina1 Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4120
Zitkaaaa, vegyél nekem Rucolát! Nagyon szeretem, és sehol se kapok. Ma szokásommal ellentétben (ilyet tényleg sose teszek) elzarándokoltam Auchanba, Baumaxba, Tescoba (ez utóbbiban a Garafarm teljes készlete kapható, faltól-falig, ameddig a szem ellát), de nem kaptam sehol, OBI meg nincs a környéken.
Szereztem viszont régi vágyamat egy fehér futórózsát, valamint piros koktélparadicsomot, úgyhogy most már csak a sárga hiányzik. Létezik ebböl olyan, ami nem nö akkorára, hogy kihajol az üveház ablakán?
Előzmény: Zitka (4112)
il1321 Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4119

Rendben! Így értem. De mivel különbözőek vagyunk, így én meg nem nagyon szeretek a topicok között ugrálni. Nagyon nagy százalékban ide írok, ezt tudom követni. Ritka az, amikor máshol is vagyok. (Kivéve az említett csevegőset, de az más jellegű, és a lányok voltak oly kedvesek, hogy megtűrtek maguk között:))) Ha kell valami adat, én le szoktam a gépre menteni a saját, és néhány társunk hozzászólásait időnként, és ott vissza lehet keresni. Vagy a baloldalon lévő kereső is hatékonyan működik. Aban igazad van, hogy a különleges, egyedi növények és témák megérdemelnek  egy saját topicit. Csak én a paradicsomot nem tatottam annak, és a kérdések is gyakorlatilag ugyanazok itt, és ott. Két helyre, meg nincs kedvem ugyanazt beírni. De itt találkozunk, és továbbra is vagyok. Üdv: IL.

(az adott témában specializálódott topictársak talán ott szaporodnak föl a legmagasabb koncentrációban. Ez tetszett:)))

Előzmény: taormina1 (4116)
taormina1 Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4118
Köszönöm szépen.
Miért gondolod, hogy problémám van? (Hacsak az nem, hogy nekem NINCS fátyolfóliám:-)
Van viszont üvegházam!
Előzmény: kisszszoros (4117)
kisszszoros Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4117
kiegyenlíti a hőmérsékletingadozást, csökkenti a szél szárító hatását, véd a repülő rovaroktól, nem terheli a növényt.....

Mi a problémád?
Előzmény: taormina1 (4115)
taormina1 Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4116
Köszönöm a megjegyzésedet, egy köszönettel egyébként is régóta adósod vagyok: azért, hogy olyan fáradhatatlan türelemmel válaszolod meg ostobábbnál- ostobább kérdéseinket, még akkor is, ha évröl-évre ismétlödöen ugyanazt tesszük is föl.

Nos, a "mit milyen topicba tegyünk?" elég összetett filozófiai kérdés, általános érvényü választ magam sem találtam rá. Az egyetlen növénnyel foglalkozó szaktopicoknak talán az az elönyük, hogy késöbb is vissza lehet keresni valamit,(amit jómagam pl. gyakran megejtek), de próbáld meg ezt egy olyan topikban, mint a "minden téma jöhet.".
Az utóbbinak én személy szerint pl. semmi értelmét nem látom, bár akik oktalan és kötetlen csevegésre vágynak, ám tegyék.
Ez a topic pl. nagyon jó, pont elég konkrétan behatárolt, de azon belül mégis elég tág teret engedö témájú.
Talán azt mondhatnám, hogy ha nagyon specifikus kérdések egy bizonyos növényröl nagyon elszaporodnak, mégpedig a legkülönbözöbb helyeken, akkor érdemes a szaktopicba irányítani öket, azért, mert az adott témában specializálódott topictársak talán ott szaporodnak föl a legmagasabb koncentrációban.
Remélem valamennyire sikerült válaszolnom...

Más: nincs valakinek egy pár elfekvö piros és sárga koktélparadicsommagja? Olyan alacsony, bokros, bötermö fajtára gondolok. Sajnos most vettem észre, hogy éppen ebböl teljesen kimerítettem Zsebi tavaly küldött készleteit.
Előzmény: il1321 (4111)
taormina1 Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4115
Ismételjük csak át, mire való a fátyolfólia?:-)
Előzmény: kisszszoros (4113)
taormina1 Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4114
Szia, én voltam!
Most már csak el kéne jutnom egy OBI-ba:-(
Előzmény: Zitka (4112)
kisszszoros Creative Commons License 2008.02.22 0 0 4113
Ma délután megjött a fátyolfólia!! rendeltem neten a gazdabolttól :-)

hétvégén lesz hagyma, meg mindenféle veteményezés, duggatás... aztán rá a takarás, egy héten belül 10-12 fokos lesz a talaj, olyan a nappali meleg :-)
Zitka Creative Commons License 2008.02.22 0 0 4112

Bocs, lányok, nem emlékszem, de itt keresett valaki valamikor :-) rucola vetőmagot?

Ma vettem az OBI-ban, Garafarm-os. 70 ft, rá van írva, hogy rukola, borsmustár.

il1321 Creative Commons License 2008.02.20 0 0 4111
Kedves Taormina! Egy másik topicban írott megállapításodra vonatkozóan itt kérdezném meg, hogyan értetted. Ugyanis azt írtad hogy "Az utóbbi idökben fölszaporodtak a különféle paradicsommal kapcsolatos eszmefuttatások a legkülönbözöbb topicocon". Szerinted egy kertészeti topicnak nem témája a paradicsom, vagy minden egyes növénynek legyen saját helye? De akkor az idézett topicból is ki kellene tiltani pl. a parikát. Ugyanakkor az ezévi paradicsom eszmefuttatás egyik előidézője többekközött Te is voltál, a kérdéseddel, amit itt tettél fel. Erre próbálunk néhanyan válaszolni. Ezért nem értettem a megjegyzésed a paradicsomos topicban. Természetesen további kérdéseidre is válaszolok, ha tudok, csak nem értettem a megjegyzésedet. Üdv: IL.
Előzmény: taormina1 (4057)
CBNora Creative Commons License 2008.02.20 0 0 4110

Gondolom, erősen függ az időjárástól. Ha volt ideje jól felmelegedni a talajnak, a fólia alatt is biztos melegebb marad. Mondjuk én megvárom a fagyosszenteket, de extra hideg helyen lakunk. Ha valamilyen palántám túlságosan megnő és hamarabb ki kell ültetni, fagyveszély esetén több réteg fátyolfólia takarást használok éjszakára. Ősszel a késő délután fölrakott 3 réteg fátyolfólia  hajnali -6 foknál még megvédte a muskátlikat.

Minden este nézzük azMTV 1-en az időjárásjelentést, abból meglehetősen pontosan ki tudjuk számolni, hány fok várható hajnalra.

Előzmény: kisszszoros (4108)
il1321 Creative Commons License 2008.02.20 0 0 4109
Ebben nincs tapasztalatom. A koraiak üvegházban vannak, a szabadföldit meg csak fagyveszély esetén védem. A fóliabúra biztosan segít valamennyit, de mivel kicsi nem sok meleget tud tárolni. A talaj felmelegedését azonban jobban segíti, így az onnan éjszaka leadásra kerülő hő kiegyenlítheti az éjszakai lehülést. Kísérletezni kell. Szerintem egy héttel korábban meg lehet próbálni.  
Előzmény: kisszszoros (4108)
kisszszoros Creative Commons License 2008.02.20 0 0 4108
Ha a paradicsom palánta kap egy fólia "búrát" mennyivel korábban lehet kiültetni az április 20-i időpontnál?
Előzmény: il1321 (4100)
il1321 Creative Commons License 2008.02.20 0 0 4107
Ez is hatásos védekezés, én is alkalmaztam ezt. Beválik korai paradicsomnál, tök és uborka palántnál, korai paprikánál. Túl sokat ez sem véd, csak a közvetlen fagyhatást csökkenti, a hőmérséklet belül is lehül.
Előzmény: Matykoka (4106)
Matykoka Creative Commons License 2008.02.20 0 0 4106
Tavaly korán kiültettem még április végén és megúsztuk a fagyokat. Nekem valószínű kicsi palántáim lesznek, épp a nevelés módja miatt (elbliccelem a tűzdelést), de a paradicsomnál ez nem volt gond, mert nagyon gyorsan nő. Szóval ha piciket ültetek ki és éjszakára mindig befedem ásványvizes palackkal akkor szerintetek egy fagy esetén az megvédi a növénykét? Ugy gondoltam, hogy levágom a tetejét és rájuk nyomom éjszakára.
Előzmény: il1321 (4101)
miksza63 Creative Commons License 2008.02.20 0 0 4105

Szia!

A Péceli gazdaboltban nézted már?

Voltam bent hétvégén és a 30 féle vetőmagból kb 25 félét megkaptam náluk.

Előzmény: Rózsabarát (4096)
CBNora Creative Commons License 2008.02.20 0 0 4104
Akkor úgy látszik, csak nálunk nem szeret. Nekünk a pici piros körte volt a legédesebb.
Előzmény: il1321 (4103)
il1321 Creative Commons License 2008.02.20 0 0 4103
Ez érdekes, mert a Manót főleg Jutka miatt kell ültetnem, mert ő azért eszi magában, mert finom édes:)
Előzmény: CBNora (4102)
CBNora Creative Commons License 2008.02.20 0 0 4102
Párszor próbáltam a Manót, de nekünk nem nagyon ízlett. Elég savanyú volt. Két éve egy Subarctic Maxi nevű fajtát ültettünk, ez jobb ízű volt, és szintén korai, bár kevesebbet termett. De a kezdeti időszakra megfelelt, aztán már úgyis jöttek a nagyok. Most kísérletezek 2 másik koraival, az egyik állítólag a burgonyavészre sem kényes. Mag azért van eltéve S.M-ból.
Előzmény: il1321 (4101)
il1321 Creative Commons License 2008.02.20 0 0 4101
Korainak én a Manó nevűt szoktam ültetni, ez kis növésű, bokorparadicsom, hamar terem. A következőnek a Marmandot szoktam én is. Ezenkívül a Korall, Ace55, Lugas F1, és a San Marzanók. Ebben az évben újdonság az Apis. Meg persze a picikék, a Cherolla, a szendvics, a balkon, de ezek csak csemegék. Meg amit kaptam tavaly Nórától, és egy nénitől, ezek próbák.
Előzmény: Matykoka (4098)
il1321 Creative Commons License 2008.02.20 0 0 4100
A paradicsom kiültetésére két időpontot szoktak alkalmazni. Az első (feltéve, hogy rendelkezésre áll megfelelő fejlettségű palánt) április 20 környékén. Ekkor,lehet először ültetni, természetesen, ha az időjárás engedi, a palánták rendesen begyökeresednek, megerősödve átvészelik a május eleji lehülést. Kis területen lehet takarni. A 0 fok körüli hideget is kibírják, újrahajtanak, így kb 2 héttel hamarabb fordulnak termőre. A másik kiültetés a májusi fagyok utáni, ez teljes biztonságú. A május eleji kiültetés semmiképpen nem javasolt, mert az esetleges fagyokig a növények nem erősödnek meg annyira, hogy kibírják. Alkalmazható még a két időpont együttes használata, amikor a korábbi palántokat kiteszik, ebből hamarabb lesz termés, míg a nagyobbik részét a fagyok után, ez biztosítja a nyári, és befőző termést.
CBNora Creative Commons License 2008.02.20 0 0 4099
Biztos, hogy a fagyok után. Az angol időjárás hűvösebb, de nem is olyan szélsőségesen hideg. Ami az angoloknál télálló, az nálunk sokszor simán kifagy.
Matykoka Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4098
Köszi, engem az fogott meg, hogy a zacskóján is az van, hogy júliusban már terem. Tavaly alig bírtuk kivárni, hogy megérjenek a Marmande-ok, ugyhogy idén megpróbálkozom ezzel is.
Az angol időjárás, kissé hűvösebb mint a miénk, ugyhogy lehet, hogy jobban fogja birni a korábbi kiültetést? Vagy ezt is csak akkor ültessem ki mint a többi hazai fajtát? A májusi fagyok után?
Előzmény: il1321 (4086)
CBNora Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4097
Ismerősöktől kaptunk az Őrségből 2 fajtát, egyet Püspökladányből és Grazban vettünk a piacon. A gödöllői gazdaboltban szerintem nincs, még sose láttam.
Venni nem vehetsz tőlem, de ha eljössz érte, pár szemet kaphatsz. A Hatvani személyhez gyalog egész közel vagyunk. Sokat nem tudok adni, mert tényleg kevés van. Viszont ha nekem egyszer elfogy valamelyik, talán tudok visszakérni. Sajnos imádják a hagymalegyek.
Előzmény: Rózsabarát (4096)
Rózsabarát Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4096
Kedves CBNora!

Tényleg nagyon örülök, hogy van 4-féle salottahagymád is. Viszont nem tudom, hogy hol tudnék ilyet beszerezni. Valahol írtad, hogy neked sincs sok, tehát abban nem is reménykedem, hogy tőled vehetek, de akkor hol? Szívesen elmennék a híres-neves Gödöllői gazdaboltba is, hiszen Pécel nincs messze onnan. Kérlek segíts ebben!
Kaptam sárga paradicsom magot, végre! Nem is gondoltam volna , hogy pont a Baumaxban találok rá álmaim sárga paradicsomára, rögtön 3 féle is van nekik. Lehet, hogy nem túl nagy dolog, de nekem fontos, hiszen én csak hobbiból kertészkedem.
Előzmény: CBNora (3813)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!