Szia Cukkini: Attól függ, mennyi termésre van szükséged. Én szakaszosan vetem, 3 hét eltéréssel. Így mindíg van fiatalabb tő. Egyszere 3 tövet szoktam palántának előkészíteni. Nagyobb cserépbe, pohárba egy -egy magot. A kiültetés után, védem levágott nyakú és fenekű ásványvizes palackkal, a hűvösebb, és a fekete tücskök rágása ellen. Utánna már csak nő, semmi gond nincs vele. Ha az apróbb terméseket akarjátok használni, lehet több tövet is ültetni. egymástól 80 cm sor és tőtávra. Nem futtatható. Ha nincs szükséged a nagy termésekre, akkor is le kell szedni, mert addig nem hoz új termést, míg van rajta. A nagyokat ugyanúgy lehet elkészíteni, mint a főző tököt, fagyasztható is lereszelve.
Répa: A sárgarépa azonos helyen való termesztése elsősorban a fonálférgek elszaporodása miatt nem ajánlott. Ha nincs rá más lehetőséged, még most meg lehet próbálni. A sorok végére, és közé néhol ültessél Tagatest, ami fonálféreg riasztó anyagot választ ki a gyökerein. A letermés után az ágyást vesd be körömvirággal, amit majd bele lehet kapálni. Virágjaából készült tea belsőleg tosztító hatású. külsőleg sebek gyógyulását, viszerek visszahúzódását segíti. Az ágyást kb 80 cm magaságban fóliával, fátyolfóliával érdemes körbe keríteni, ennél magasabban a répalégy nem repül. A répát nem javaslom vetés előtt trágyázni, mert nem tápanyag igényes növény. Rontja a tárolhatóságot a tulzott tápanyag. Ugyanígy a hagymánál is. A két növényt lehet váltott sorokkal is termelni, mert egymást védik a legyektől. VAgy az ágyás sarkaiba metélőhagymát ültetni. Azt a területet, ahova répát az idén nem vetsz, azt érdemes komposzttal teríteni. Oda mehet karalábé, karfiol. De biztosan van ötleted.
Kártevőt nem láttam, az egész kertben egy darabot sem( hál istennek) meg nektek!, mert a fórumot olvasva sok minden bio védekezést vetettem be. A sárgarépák között minden 4. sor hagyma volt vetve, körben hagyma, fokhagyma és büdöske az ágyás szélén, és a répával együtt pedig egy kis kaprot is vetettem.
Szerintem nem az a gond, hogy túl sokat kivesz a répa a talajból, hanem hogy a kártevők fölszaporodhatnak, ha többször ugyanoda kerül. Egyébként nem kell frissen trágyázott helyre ültetni. Ha nincs más lehetőség, ki fog derülni, milyen lesz. Ha szép egészséges volt tavaly, talán most se lesz baja. Cukkinim még nem volt, azt nem tudom.
Érdekes, nekünk gond nélkül kötött termést is. Tavaly volt először, az üvegházban tartottam. Csak sajnos az atkák nagyon szeretik. Most lehet, hogy szabadba is ültetek, hátha azok kevésbé lesznek atkásak. Az uborkát tavaly kint kevésbé lepték el.
Soha nem ültettem cukkínit még, most kipróbálnám, és nem tudom mennyit palántázzak, mennyit terem egy tő? Állandó locsolást kapna, jó földben. Ez is olyan mint a patisszon, az tavaly 6-7 db-ot termett egy tövön. Illetve lehet karó mellé vezetni, vagy szétterül a földön?
Másik kérdés, hogy a sárgarépát kénytelen leszek ugyanoda ültetni, mint tavaly. Akkor készült egy magasított ágyás jó puha fekete földel és az egészet bevetettem répával. (rengeteg lett, isteni répatortákat eszünk még most is belőle) most megosztottam 3 felé és majd éves forgóban cserélem a területet, de most még ugyanoda kerülne az első ahol a tavalyi volt. Szerintetek nagy gáz? vagy valamilyen anyaggal (komposztal, trágyával) javítsam fel? mit vesz el a földből a sárgarépa ami miatt nem lehet ugyanoda ültetni?
Nekünk sajnos nincs cserépkályhánk, marad a 15 wattal fűtött doboz teteje. A 19-20 fokot ott talán eléri a hőmérséklet. Belül közel 30, a paprika azt szereti, a konyhában hetekre elnyúlt a csírázása. A paradicsom vidáman kel 17 fokban is, azt csak akkor rakom a dobozra, ha nem kell másnak a hely.
Nekem évekig nem sikerülta padlizsán, aztán valahol olvastam, hogy 19 fok alatt nem kel ki, akkor felraktam a cserépkályha tetejére kelni, azóta mindig kikel. Ha már kibújt, átrakom az ablakpárkányra.
Vérszemet kaptam, és azóta mindent ott kelesztek, de nagyon fürgének kell lenni, mert ha valami kikel, és nem szedem le azonnal, teljesen megnyúlik a sötét hely miatt :(
Én nagyon igyekszem vegyszermentesen tartani a kertet, és bordóilé + kénnel szoktam lemosópermetezni (többet nem is igen permetezek), mert a flakonon rajta van a Biokultúra egyesület emlémája (tehát biokertben engedélyezett szer.)
Folytatás: ja és akkor ollóval levágom a felmagzott spenótot, hogy a gyökere benn maradjon a földben, mert valaki mondta, hogy az úgy tuti, és a levágott spenóttal meg mulcsozom a bab alját.
Én azt csinálom, hogy kitalálom, hogy lesz a cukkini, és mellé vetem a hamar letermő zöldségeket (saláta, retek, borsó), és akkor közé lehet palántázni a tökféléket, és mire megnőnek, addigra leterem mellette a többi, és annak a helyére nőhet, így nincs sosem üres terület.
Egy másik hasonló: a spenótot ősszel tél alá mindig oda vetem, ahova a következő évben a babot tervezem. Tavasszal a termő spenót sorközébe vetem a babot (hagymaduggatóval, lehet vigyorogni) és mire kikel a bab, le is termett a spenót.
Nekem éveken át mindig levitte a lisztharmat(?) a petrezselymet, amíg rá nem találtam a ROYAL SLUIS (magrovet) Gamma nevű petrezselymére. Azóta van.
Találtam azóta még egy lisztharmat rezisztens fajtát, a ZKI Hanacká nevű petrezselyme. Az is megmarad.
Nekem a petrezselyem gyökér sosem sikerül, már lemondtam róla, és nagyon szélesen vetem a magot egy 7-8 centis sávba, hogy sok levél legyen.
Ajánlom mindenkinek a sárgarépa magszalagokat (OBI, Tesco).
Tavaly végre termett használható méretű sárgarépám belőle. (Sosincs időm kiegyelni). Viszont nagyon rosszul kelt, így idén azt tervezem, hogy a szalagokat 5 centinként rakom majd egymás mellé. 3 szalag után egy sor dughagyma. Úgysem kapálom, hanem kézzel gyomlálom a répát. Kíváncsi vagyok, mi lesz belőle :)
Nem fontos. Arra voltam, hogy nekem kellene-e már bujnia, de ezek szerint nem. Amit küldtél paradicsomot, ugyanekkor vetettem, már 4 cm-esek. CSak azért kérdeztem ,mert én nem szokta csíráztatni. Na megyek én is az asszonyért. Sziasztok.
Vegyszermentes kertbe nyugodt szívvel tudom ajánlani továbbra is az említett két szert a mészkénlevet, és a Bordói levet, vagy Bordói port. Gyakorlatilag egyik sem méreg, a Biokontroll H-nál is engedélyezett kezelés. Biotermesztésben is alkalmazható A későbbiek során lisztharmatra a kén, peronoszpóra és egyéb betegségekre a bordói lé. Az általam alkalmazott arány 12 literes peretezőm van, ebbe lemosáskor 1 dl mészkénlé és ugyanennyi bordóilé. Később ennek a fele, kb 10 litehez.
Szerintem nyugodtan vesd el a borsót. Ha nem érik be akkorra, mire ki kell ültetni a palántákat, akkor legfeljebb zöldtrágyaként hasznosítottad. Takartad a talajt, a zöldjét levágás után vagy sortakarónak használod, vagy komposztnak. A gyökereket meg hagyd benne a földben, mert azok kötik meg a nitrogént. A fűben próbáld meg újra a cukkinit, tököt. Április első felében vesd el a magokat tövenként palántának az üvegházba edénybe, és úgy ültesd ki. Sikerülnie kell. A borsót meg így nem kell kidobnod, volt haszna, ha meg beérik főleg. Ekkora földben nem is kell vetésforgó, hisz szerintem egymást váltják benne a növények. Biztos nem teszel mindíg mindent ugyanarra a helyre. Tehát ezen ne problémázz. Ha üres helyed van, míg nem jön sorra valami, oda meg vessél mustárt, bármelyik ABC-ben a fűszereknél van, kb 70 ft egy zacskó, Ez is talajtakaró, zöldtrágya. Ha kikel, kb 20 cm magasan egyszerűen belekapálod a földbe. Az ágyás szélébe, hogy kéznél legyenkétoldalt vethetsz salátaféléket, retket.
Eddig csak olvasója voltam ennek a topicnak, mert általában minden kérdésemre találtam választ. Ez a lemosópermetezés engem is érdekelne. Az igazi az lenne, ha valami olyat tudnátok ajánlani, ami egy vegyszermentes kertben is elfogadható. Előre is köszönöm
Megpróbáltam lerajzolni, de az üvegház már nem fért ki. Lesz min mulatnotok ma este:-))) Tessék!A föltöltött kép túl nagy...stb. nem érdemes piszmogni vele, olyan, mint egy hároméves rajza.
Akkor még várok. A hagymáról tényleg rémlik, mintha olvastam volna, hogy a hidegtől magszárba megy, és 30 fokon kéne kezelni, hogy ne menjen. Padlizsán: február 2-án raktam vizes papírba kb. 18 fokos konyhába ,11-én beüzemeltem a fűtött dobozt a paprikáknak és tetejére raktam. 18-án ültettem el földbe az első magoncot, akkor már szabadon álltak a sziklevelei. Úgy emlékszem, tavaly lassabban ment, ha tudsz várni, meg tudom azt is nézni, de most ki kell menjek, mert Medvém már biztosan éhes vár.
Kb 2x10m az egész, de gondolkodok rajta, hogy a kert közepén levö semmire se jó füves területböl még föl kéne ásni egy darabot. Tavaly próbálkoztam vele, hogy a tökféléket a fübe ásott fészkekbe vetettem, de nem lett belölük semmi 1 tök se termett. Az az ergonomoiai problémám van, hogy nálam nem igazán müködik a vetésforgó. Az elsö generációs növények olyan soká fönt vannak, hogy nem marad elég idö a másodiknak ha meg hagyom "kibontakozni" öket, nyár közepén lekerülnek, de akkor már nem igazán lehet vetni semmit utána, öszig parlagon marad a föld. Ha tudnám, hogy a rajnai hamar lemegy, bevetném vele a maradék ágyást, de így félek, hogy nem lesz kész, mire megnönek a palánták, így inkább szabadon hagyok nekik egy kis helyet addig. A hagymavetésröl több sikertelen próbálkozás után az idén lemondtam. A dughagymákat meg fokhagymákat is akkorának szoktam kihúzni, amekkorát bedugtam:-(
Én is szoktam barázdát hagyni, és akkor tudom, hol a sor, és tényleg kevésbé szárad ki. Meg a tenyeremmel tömörítem, még vetés előtt főleg, hogy ne tűnjenek el a magok mélyen a rögök között. De mindent olyan széles ágyásokba vetek, aminek két oldalról elérem a közepét, köztük hagyok egy keskeny kis utat. Akkor nem taposok össze semmit, rendben is lehet tartani. A borsónak keress gyorsan helyet, vagy add oda a szomszédnak. Inkább ne edd meg, csávázott is lehet.
Ahogy szoktad írni, felétek lényegesebben hidegebb van. A velőborsó ráér márciusban, de a répa sem sürgős még. Ha nem használsz gyökérpetrezselymet, akkor a levél is elég cserépben. de ha többkell, azt egy szegélyhelyre, vagy ahol nincs útban el lehet vetni. Bár ha úgyis kike, akkor meg lesz. Ha hideg az idő, akkor meg hideg hatásra a hagyma felmagzik hamarabb. A borsót énis fóliával takartam, de ha elsz egy kis eső, akkor a zöldségféléket is letakarom legalább fátyollal. Én azért vetettem el a hét végén, mert hétköznap nem érek rá, ha elhalasztom , akkor meg lehet annyi eső is, hogy csak március végén tudom művelni a földet. Hétköznap legfeljebb 1 órám van csak. Padlizsán?
Akkor szerintetek vessem el én is most a sárgarépát, pasztinákot meg dugdossam be a hagymát? Nem árt annyi hideg, amennyi nálunk van? Vagy inkább még várjak? A velőborsóval mindenképpen várok, azt sárba is tudom vetni, petrezselymet meg cserépbe szoktam sima levélpetrezselymet és az út szélére eldugdosom. Meg magától is szokott kelni.
Olyan kicsi a veteményes helye, hogy nem tartok szünetet a sorok közt, így minden sornál letaposom a következö helyét, amit aztán lehet újra fölkapálni
Ezt nem igazán értem, mármint a szünetet. Valahogy az elrendezéssel lehetne alakítani. mekkora mérete? nincs rajzod róla?
Amúgy én is négykézláb mászom fel az egészet. Vicces látvány lehet:)))