Valószínűleg a hókuszpókusz nélkül is működik a dolgo, amit egyszerűen biogazdálkodásnak hívnak. Kell hozzá a mérgek és műtrágyák elhagyása, a komposztos trágyázás, az erjesztett és főzött növényi levek permetezése stb. Miért kellene hozzá a hókuszpókusz? Az már a szektázásos elhajlás :-)
Annyi a valóság alapja, hogy a régiek megfigyelték, hogy bizonyos növények nem mindegy milyen holdálláskor kerülnek vetésre, ültetésre. Már annak idején nagytiszteletű Lippay János, A posoni kert című munka szerzője a 17. században írott művében megjegyzi minden növénynél, mikor érdemes eltenni, de ő is csak fogy, és "újsá" kitételt tett. No ez aztán mára kifejlődött szépen. Besorolták a növényeket levél, virág, gyökér kategóriákba, Aztán lebontották a csillagjegyek szerint, aztán még több alvalami. Szóval szerintem az egész úgy ahogy van (nem akarom megsérteni a hívőket) hókuszpókusz. Nekem vasárnap még a kert felé sem lett volna szabad menni:))
a findhorni new age-es közösségben is gyakorolják ezt a módszert. mondjuk, szerintem fölösleges azt nézni, hogy van-e benne hókuszpókusz: ha működik, akkor alkalmazni kell. :)
Kiegészítésként. A BB. egy cukkini. ezek szerint padlizyán is. A padlizsán lila bizony néha sárga, úgymint a paradicsompiros is:)) Komolyabban, a padlizsánnak is van fehér, sárga és lila színváltozata.
varázslatos-misztikus rítusokat alkalmaznak a növények termesztésében, hasonlóan ahhoz, ahogy a születéskori csillagképekből az emberek jövőjét jósolják meg. Ezen kívül mindenféle "spéci" anyagokkal tunningolják a termőföldet, amiket csak meghatározott időpontban és módon, "titkos receptek" alapján kell összeállítani.
Olyan szektás jellege van, mert ezekben a dolgokban még hinni is kell, hogy működjön...
Hát, akkor inkább nem bonyolítom vele az életem. Egy pár szóban el tudnád mondani mi velel a baj? Mármint az irányzattal. Csak mert nem igazán ismerem, sőt egyáltalán nem tudok róla semmit.
Köszönöm, hogy megmutattad újra. Hihetetlen. Most már csak azt nem tudom, hogy a Black Beauty padlizsán, vagy cukkini. Nekem van egy zacskó garafarmos magom ami Black Beauty cukkini. Legalábbis ők azt írták rá.
Kezembe került egy vetési naptár a hold aktuális állása szerint. Van valamelyikőtöknek ezirányú tapasztalata? Érdemes ezzel ennyit vacakolni. Kicsit macerásnak tűnik. Ha éppen időm lenne vetni, akkor a "hold nem engedi".
Az a baj, hogy a termés kezdettől fogva ibolyaszínű volt, úgyhogy ez nem mond semmit. De a legvégén gyönyörű aranysárgák lettek, az biztos, hihetetlenül finom tapintással, dísznek nagyon szépek lettek. (Ez is jellemző háziasszonyi buzgalmamra. Valahogy megmaradtak teljes érésig.)
Hát nem tudom. Az biztos, hogy mikor teljesen megérik, szép aranysárga lesz. Egyébként eléggé ötletszerűen szedegettem, mikor már nem nagyon nőtt tovább, és volt annyi egyszerre, hogy lehetett vele valamit kezdeni, akkor leszedtem. Egy sem volt keserű, nem tudom ez a Black Beuty fajta jellemzője-e, vagy a körülményektől függ. Ősszel egészen kicsiket is leszedtem, nekem azok is ízlettek. Ha majd Zsebi előkerül, talán ő többet tud erről, neki is volt, és ő jobban tud főzni.
Igazából a színén én sem vettem észre semmi változást, mármint ami az érettségére utalna, de a könyv ezt írja, idézem: betakarítás: augusztustól, amikor a gyümölcs IBOLYASZÍNŰRE sötétedik. Hát...... nem túl sok
Én sajna ebben az évben fogok a padlizsánnal ismerkedni, még nem próbáltam. Máa kibujt az első növényke 8. napra. Majd jön Nóra, neki már volt, és biztos tudja mikor jó. Azt olvastam, ha tulérik elveszti a héja a fényét. De akkor már késő:)
Azt elfelejtettem, hogy egyik zacskóra sem volt ráírva, hogy milyen növekedésű, illetve mennyit terem, azért kérdeztem meg, de úgy látom akkor nagyon nem nyúltam mellé.
A futó cukkíniről, ha sikerül vennem majd beszámolok még hogy milyen lett.
Én is pont most vettem egy Black Beauty-t, és egy sárgát is (Cucurbita L. vargiromontilna)
Már nagyon be vagyok sózva, vetnék már mindent, de még várok, hátha rossz idő jön. :((
Mert nekem nincs fóliám meg üvegházam mint egyeseknek :)))) (de majd lesz!!)úgyhogy várok még. Csak bent a zellert vetettem el. De ha jövő héten nem lesz sokkal hidegebb valószínű a borsó, esetleg a sárgarépa is földbe kerül.
Én a Black Beauty fajtát szoktam vetni, ez nem fut. Ez kapható mindenhol, (ZKI termék)Az idén kipróbálom a fehér, és a sárga héjú fajtákat is. Olyat keress, amelyik bokor fajta.
Franchi Sementi (www.franchisementi.it) a cég neve, közvetlenül náluk úgy tudom, nem lehet rendelni. Én a Culinaris élelmiszerüzletben vettem tavaly a magot. (www.culinaris.hu) Az átlag vetőmagokhoz képest elég húzós ára van (kb. 4-600 Ft/csomag), de elég sok van benne és jó a csírázóképességük, nekem még idén is kikeltek a 3 éve vett bazsalikom és rucola magok.
Il, erdeiboroka, köszönöm a segítséget permet ügyben. Eddig a szomszéd bácsi suttyomban mindig átpermetezett az Ő "jó kis" vegyszereivel, még mielött én észbe kaphattam volna. Féltette a saját kertjét a mi kertünkben felszaporodható kártevők támadásától. Ezt leszámítva /mármint, hogy állandóan permetlében úszott a környék miatta/ nagyon szerettem a bácsikát. Na idén már nincs több vegyszeres
permetezés, ezért már be is szerzem az általatok ajánlottakat.
Taormina1. piacon vett padlizsán palántám tavaly nekem is "igen jól termett". Két tövön összesen kettő darab nyanvatka sikeredett. Itt mindenki olyan lelkesen palántáz, hogy idén én is megpróbálom saját palántáról.
Mostmár el is lehetne ültetnem?
Azt olvastam róla, hogy amikor a növény bokrosodni kezd, csak 4-5 hajtást hagyjunk meg. Tud erről valaki valamit?
Sárgarózsa71. Nálunk a kertben termett cukkinik se a földön nem terültek el, se felfelé nem kívánkoztak. Bokor jellegűek. Inkább csak a hatalmas levelei miatt igényel nagyobb területet. Én az idén kaptam sárga termést hozó Gold Rush fajtát.
Kiváncsi leszek, hogy mi lesz belőle. Amúgy tényleg könnyen termeszthető.
Most aztán addig fogom keresni míg nem találok egy ilyen fajtát. Hajt a vadászösztön. :))))
Ez tetszik!! Felfelé van sok helyem vízszintesen kevesebb. :)) Rákerestem a neten, de semmi...:(( Esetleg lelőhely? Hol vetted, vagy a gyártó, forgalmazó neve??
A "hagyományos magyar" cukkini általában csak terül a földön, de létezik olyan fajtája, ami felfuttatható. Ezek általában speciális olasz fajták, nekem tavaly Tromba d'Albena volt és mire észbekaptam, már a körtefa törzsén és a szőlőről is lógtak a girbegurba kis cukkinik :))
A saját nevelésű padlizsán palántáimon nekem is pici termések lettek tavaly, de a piacon vett (kétszerakkora) növényeken mindig van termés, évek óta. Az idén emiatt korábban vetettem a padlizsán magokat is, már január közepén. Hátha.
Nem tudja valaki a trükköt, hogy lehet egy padlizsánról megállapítani, hogy mikor szedjem le? Mert teljesen ugyanúgy néz ki, amikor még kicsi, meg amikor pont jó, meg amikor már túlérett.