Én tényleg azt hittem elirtad (kétszer is:) Versenyhagyma, vereshagyma. De tényleg nagy. A bolond ánglius azt mondja, hogy edénybe kell előnevelni. ehhez nem tudok véleményt mondani. Ezzel a tenyészidőt hosszabbítja meg, bent előneveli, majd kiülteti. Ennek meleg kell. Amúgyis március előtt nem jó elvetni a hagymát. Ekkora hagymáhozj ó nagy darab szalonna kell:)
Nyáron nem szoktam használni, túl meleg. Be nem fülledne, annyit szellőzik, de melegebb van alatta, mint kint. Legalábbis úgy május felé ezt tapasztaltam, és leszedtem. Akkor már szükség esetén marad a szúnyodháló.
Üvegházra még nem próbáltam teríteni, ott lehet, hogy jó lenne árnyékolni.
Ahol először olvastam a fátyolfóliáról, ott azt javasolták, hogy a vetés előtt egy-két héttel legyen leterítve, mert akkor a vetésig 5-7 fokot emelkedik a talaj hőmérséklete, ami nem árt a magoknak.
Amit viszont nem írnak sehol, hogyan viselkedik nyáron a fólia? Befülled alatta a levegő, túlmelegszik és fokozottan gombásodik, vagy inkább árnyékol, és kevésbé melegszik?
Tele van a disznóólunk fátyolfólia hegyekkel, ezen a hülye hideg helyen, ahol lakunk, szinte nélkülözhetetlen. Nagyon jó, több réteggel már -6 fokot is sikerült kivédeni, egy réteg is számít pár fokot. Ősszel az edényes növényeket is ezzel takarom hideg éjszakák előtt, ha még korán van behordani. A versenyhagymákat is az alá szeretném tenni, a kukacosodást is kivédi. Tavasszal retket csak az alatt tudunk termeszteni, különben gusztustalanul kukacos. Napos időben is maradhat, szellőzik, de hideg éjszakákon jégkéreg lesz rajta és zár.
Próbáltad már a fátyolfóliás takarást? Állítólag az jelentősen javítja a talaj hőháztartását, én az idén próbálom ki, de itt Pesten most nincsenek fagyok sőt...
Az angol biokertész filmen, Monty Don mutatta a hagyma palántázását. Ott valószínű időjárási okok miatt palántáról szaporítják. Vetés, majd tűzdelés. Szerintem nálunk simán lehet helybe vetni.
Én a pórét simán elvetem ládába, nem túl sűrűn. Amikor kb 10 cm hosszúak akkor ültetem ki. A földben kapával húzok egy mélyebb barázdát, annak az aljára. Ahogy nó, úgy töltöm fek földdel. Javasolják az ültetés előtt a szárat kicsit visszavágni, én nem kínlódom vele. A póré fehár szárához vagy mélyen kell ültetni, vagy fwel kell tölteni. Néhány darab maradhat télire is, áttelel, ezeket ilyenkor lehet szedni, később magot termel.
Itt a kép alján, balról látszik néhány, febr-17-én.
Hát tanácsot adni nem tudok, már többször próbálkoztam elég kevés sikerrel. Lett belőle hagyma, de semmi különös. Eddig úgy neveltem, mint a paradicsomot, előcsíráztatva aztán egyenként pohárban, nem jól fejlődtek. Most ládába vetettem, és onnan fogom szétültetni szabadföldbe fátyolfólia alá. Közbe egyszer pikírozni kéne pohárba, ezt valószínűleg kihagyom, mert nincs annyi időm, helyem és poharam. A maradék magot meg elvetem, gondolom kb. ugyanakkor, aztán majd meglátjuk, melyik lesz szebb. Ez a hagyma:
Nóra a hagymát palántázni fogod? Azt hogy kell, tavaly a férjem a pórét helyre vetette és utána már nem palántáztuk, nem is lett szép. Te hogy csinálod?
Sziasztok!! Még sajna nem volt időm visszolvasni és újra bekapcsolódnia topicba, de a gyorskereső azt írta ki, idén még nem volt szó róla.. Azt szeretném megkérdezni, lehet-e már csinálni szerintetek a lemosó permetezést? ÉS a gyümölcsfákon kívül kell még valamire (rózsa pl..)? A válaszokat előre is köszönöm! :D
Vasárnap már a szomszédasszony is vetett, szerintem borsót, mert elég nagy területre. Ő már pár hete elvetette a petrezselymet, múlt héten hagymát duggatott. Én még nem mertem elkezdeni, nekünk velőborsónk lesz, ma is -3 fok volt reggel, tegnap -3,7, nem hiszem, hogy sok időt nyerek, csak idegesítem magam, ha jön egy erősebb fagy. Tavaly is eléggé megfagyott a szomszédban a borsó, a répát se akarom kínozni a hideg talajban.
A kobak salátapalántákat tegnap kiraktam a szabadba, ma reggel a fagyba nem tettem ki, maradtak az üvegházban. Majd holnap. Egy ládában van hagyma is vetve, már kezdenek a magoncok kiegyenesedni. Kíváncsi vagyok, mi lesz belőle, elvileg 80 dekásra meg kéne nőnijük. Párszor már próbálkoztam ilyen versenyhagymával, eddig sose lett extra méretű, ez más fajta, majd meglátjuk. A maradék magot majd márciusban elvetem helybe. Állítólag édes fajta.
Vasárnap kertezés volt. Mivel ennyire jó az idő. és az előrejelzések is biztatóak, elvetettem a korai borsót (Rajnai törpe), Sárgarépát, petrezselymet, salátát, retket, dugdostam a tavaszi fokhagymát, és vöröshagymát. Képes beszámoló a borsóvetésről:
nem is azért, csak hát mégis ... Én is adnék valamit helyette, azon gondolkodtam, hogyan tudnék saláta palántát postázni, mert Kobak saláta palántából van rengeteg, sőt van már szép (bár egy kicsit megnyúlt, de már megerősödött) jégsaláta palántám is. Szerintem kibírna egy postát dobozban, mi a véleményed?
Jaj, de örülök, köszönöm szépen. Itt vagyok ugyan a héten, de valószínütlen, hogy eljutok Nagytéténybe, nagyon sok a munka. Ha megtennéd, hogy föladod, szívesen küldenék válaszborítékot.
Ó nagyon köszönöm, hálás lennék pár magért tényleg 4-5 darab elegendő lenne. (ha szántál annyit). A cimem: Terebesiné Ujvári Mónika, 2111 Szada, Ady Endre u. 20. Vagy küldhetek én is válaszborítékkal neked borítékot, hogy neked tényleg ne kerüljön semmibe.
Hét végén vettünk Agria vetőkrumplit, Keszthelyre meg elküldtem a rendelést. Ideje utánanézni a vetőgumónak, tavaly nem termett sok, hamar el fog fogyni! Keszthelyről postán elküldik. 100db. minigumó 1800 Ft.
bár emlékszem, hogy melyik fatányérba ültettem ezt a fajtát, mert még fel is tünt, (mint mondtam), hogy egészen eltér a többitől. Mostmár csak meg kellene néznem, hogy maradt-e aszalódott példány valahol a földön.
Csak azt nem tudom, hogy hogyan került ez az én kertembe, amikor én ilyet nem vettem.
Most komolyan, honnan lehet ilyen magot szerezni? Lehet, hogy nekem kelni fog, mert tavaly annyi volt, hogy majdnem minden bokorról esett le túlérett, vagy félig rossz, aminek a magja simán túlélhette. De ugye a termése nélkül nem fogom tudni megállapitani, hogy tényleg az.
Bárhogy keresek rá mindig az jön ki, hogy ezt már csak a génbankokban lehet megtalálni.
Angol, amerikai oldalakon van, Bull's Heart néven, az pontosan ez lehet?
Köszönöm szépen, szívesen elfogadom. Esetleg maradt 1-2 ökörszív magod is?
Most látom, hogy régen egyszer nekem is volt ilyenem, de akkor még nem nagyon foglalkoztam a paradicsom fajtáival, és persze magot sem fogtam. De tényleg nagyon finom.
Szadán lakom, de nagyon ritkán járok Pesten. A képeket én is megtaláltam még tegnap este és nekem volt ilyenem tavaly, de én akarattal nem ültettem. Ültettem Koralt, Lugast, Marmande-ot, és volt két bokor ilyenem is, még csodálkoztam is, hogy ez miféle, de nagyon tetszett. Magot persze nem fogtam, mert azt hittem, hogy egy elfajzott F1-es volt a ludas.