Nahát, nekem is a fehér ami ilyen sárgás. Tavaly ültettem át, úgyhogy szerintem most nem kell. Élősködő nincs rajta, tápozom. Én csak arra gondoltam, hogy azért sárgul mert vashiánya van esetleg, mint a citrusoknak. Ez elképzelhetetlen? Mindenesetre hétvégén megnézem majd a gyökerét.
Holnaptól pár napig éjszakára minuszokat mondanak. Szerintetek kibírják kint, vagy hozzam be amelyiket tudom?
Ami a szép zöld növényt illeti, abban Rágica intelmeit figyeljétek, mert az ő levélzete igazán zöld! És bizony ahogy mondja, számtalan oka lehet a sárgaságnak.
Azt tudom, hogy a dupla fehér virágunkat valaki ki akarta dobni, annyira csúnya volt. A levélzete majdnem citromsárga és virág semmi. Mi megsajnáltuk, elhoztuk, tövig levágtuk, átültettük és nagy zöld és virágzó bokor lett belőle. Az öregség nem ok feltétlen, tehát csak az átültetést gondolom oknak.
De nekem is van számos nemszép levélzetű, én is sokat töprengek a dolgon. Most, hogy majd mindet átültettük, reménykedem.
Sziasztok! Izgulunk a rossz idő miatt? Hát..., reméljük nincs rá komoly okunk. A hó biztos nem fog esni, de tényleg nagyon kellemetlen az idő, amikor viszont igazán félnünk kell, az akkor lesz, amikor sütni fog végre a nap.
Meg be sem tudom menekiteni öket a garazsba.Az odavezetö ut ugyan 15meter,de a fele lejtös,ugyhogy jo müsorszam lettünk volna a szomszedoknak :)) A körülöttem levö nepsegnek semmifele zöldseg nem disziti a balkonjukat,nyaron is igen silany a kep,szerintem jokat mulatnak rajtam,hogy mennyit tötyöresztem a leanderjeimmel .) Korabban is kihuzogattam öket a garazsbol,ha olyan szep volt az idö,aztan este megint vissza,amiota meg kint vannak a teraszon allandoan körülöttük toporgok :)
Nálunk havat nem jósolnak, de -1 -3 fokot igen! Pedig már kezdtem reménykedni, hogy végre itt a jó idő. Most pár napig csak nappalra teszem ki a leandereket.
Na,ez mar elintezödött. Tudtam,hogy kell majd valamikor az a harom 3 meteres vaskarnis,de hogy pont erre??? Ferj hazajött,kiloditottam izibe,csinalt a harom rudbol egy allvanyt,körültekertük vagy 15 metert nylonnal,meg radobtam zsakokat. Az egesz lepelszerüseget tartja az allvany,szoval nem törhetnek meg az agak. Az uj sargaval is ilyesmit agyaltunk ki a legkissebbe is beleszurtam a tavaly levagott bambuszrudakat,a haz melle huztam ra a zsakszövetet es hat remeljük a legjobbakat.
Én itt vagyok, bár nem tartom magam profinak! A sárga levélnek több oka is lehet. Tápanyaghiány, kis edény, nem megfelelő teleltetés, fényhiány, esetleg kártevők. Ha tudnál képet küldeni, talán többet tudnánk.
Sera! Hát mit mondjak, egyáltalán nem irigyellek. Nem lenne megoldás, ha alulról, beülről (tudod, mint a sátortartó vasrudak) kicsit megemelnéd valamivel a fóliát és akkor a hó lecsúszna róla, mint a háztetőkről? Nálunk akkora szél volt délután, hogy cserepestül felborított a kefefát (kb1,8m) és a selyempálmát. Gyorsan be is menekítettem őket a szobába, a két kis mini leanderemmel együtt.
Lenne még egy kérdésem ha valaki tudna segíteni. Mitől van az, hogy a leanderem levelei sárgák? Mármint nem olyan egészséges mély zöld színűek, hanem sokkal világosabbak. Vashiánya van? Légyszi segítsetek!!!
Valaki tudja, hogy kb. mennyire nő gyorsan a levélzet? tudom, hogy sok mindentől függ, időjárás, stb. csak mivel nekem is van egy kis kopaszom, kiváncsi vagyok, hogy vajon nyárra már lesznek rajta nagy levelek vagy netán csak jövőre?
En kevesbe csinalok ebböl problemat,az ezzel kapcsolatos ismereteket alaposabban tanulmanyoztam elötte.
Az irigy szomszedaim :) tudnanak most hirtelenjeben röhögögörcsöt kapni.
A nagy leanderes könyvem is azt irja,hogy ami a legjobban arthat az a fagy illetve - 5 a bugaknak -15 mar maganak a fasresznek.Van közöttük meg valami,de azt mar nem tudom.
Anblock meg par napja irta,ha havazik is le kell a havat verni roluk,az nem igazan hasznal nekik. De azt hiszem ennel a mennyisegnel katonai sator kell felallitani.
Külhoni vagyok,töletek 1000km,de meg otthon is jöhet barmi.Nalunk is par napja olyan napsütes volt,hogy rövidgatyaban rohangaltunk,mara meg ez van.Azota dramatikusabb lett a helyzet,iszonyatos mennyiseg esett,10 percenkent rohangalok ki a havat leverni,különben eltörnenek a leanderek.
Tegnap felramoltam a garazst,elökeszitettem a nylonokat mondvan,soha nem lehet tudni.
nem igazán vagyok a szakértője a fajtáknak, olasz import mindegyik (családi vonalon), nagyon szeretem őket. már én is kitettema napos tetőteraszra, megmetszettem, az átültetés sajnos még várat magára, kisebb - saját neveléső- és egész nagy bokraim is vannak, kb. 3 féle virágú, bordó, halványrózsa és ciklámen színekben.
Most raztam le a nylonrol a havat,azota annyi esett ra,hogy kezdtek megroggyanni. Nem lesz ez tartos,holnapra mar nem mondanak havat,söt megint kitavaszodunk. Mindenesetre aldom a fejem,hogy keszenletbe tettem a nylonokat,kötelet, ruhacsipeszekkel a vastagabb agakra csipeszeltem a nylont,nem hiszem,hogy bajuk lesz.
hat most lettem kesz a takargatassal.Elöször gyorsan összekötöttem öket,aztan rajuk vetettem a nylont,különösen a nagyokkal volt bajom,vagy fel meterrel magassabbak,mint en.