Úgy tervezem, hogy beugrom ma a postára, feladom a magokat. Kedves vagy, de nem kérek cserébe semmit. (pillanatnyilag nincs is szükségem semmilyen magra. Tartogassuk ínységesebb időre.
Nem csak ugyanarra jó. Mindegyiknek van olyan hatása, ami a másiknak nem. Pl lisztharmat gombára csak a kén jó. Peronoszpórára a réz. A kén kártevőket is gyérít. A réz nem.
Az eladó arra gondolt, hogy tök felesleges összekeverni a kettőt, mert mind a két szer ugyanarra jó. Gondolom én. (valahogy így fogalmazott) De, ha te kevered, akkor inkább rád hallgatok, és az általad megadott arányban fogom bekeverni.
délelött megvettem a mészkénlevet és a bordói levet. Az eladó olyan keresztkérdéseket tett fel, hogy a boreói léből kéneset vagy simát kérek. Én simát kértem, mert, hogy úgy is összekeverem.( mivel úgy értelmeztem, hogy te is kevered a két szert a lemosópermetezésnél.) Az eladó azt mondta, hogy nehogy keverjem! Vagy ez, vagy az. Mindenesetre sima bordói levet vettem, hátha mégis keverni kell és akkor ne legyen két kénes. Vagy nem jól csináltam?
Bármelyik műanyagbolt, vagy supermarket árulja, ahol műanyag evőeszköz van. Ez kávékavaró lap. rengeteg van benne. Nekem már 3 éve van egy zacsi. savfilccel írok rá. Több ször is felhasználható.
Honnan szerzel ilyen apró táblácskákat, amit a palántok mellé tüzöl? Többször is fölhasználhatók? Nekem mindig gondom van a poharak tartalmának megjelölésével.
A levegő hőmérsékletétől. fajtától függően 6 naptól két hétig kelhet. Ezután már nem annyira biztos, de még egy ideig van esély. Feltéve, ha nem lett úlömntözve a föld, és elrothad a mag. Valószínű Nóráék ezért csíráztatják elő a magokat, mert akkor már csak az kerül a földbe, amelyik kicsírázott. De erről őt kérdezd.
Nekem minden évben van sárga cukkinim, sárga patiszonom, lehetőleg picinek szedem le és úgy savanyítom, télen nagyon jól néz ki a tálon a zöld uborkával és a piros tulipánpaprikával.
Most csak üvegben tudom megmutatni.
A kifejtő borsónak már földben lenne a helye, a velő még ráér.
A tavaly ősszel vetett kifejtőborsóm, és spenótom már szépen kel holnap lefotózom.
A borsó akkor kezdett kibújni mikor itt -14 fok volt, nem bújt tovább de ahogy a fagy elmúlt folytatta.
Tavaly és minden évben így csinálom, ezért én áprilisban már szedem a zsenge borsót.
A bent nevelt apró növényeim: paradicsomok, tulipánpaprika, szárzeller, petúnia már két napja napközben az ablakpárkányon a szabadban, edződnek a hüvösebb levegőhöz és a naphoz.
Szedtem egy kis madársalátát. Nem valamim kiadós, ennél többet nem merek egyszerre lecsipkedni a növényekről, kell máskorra is, és ki kell még tartsanak egy darabig. Ősszel kelt növények. Pár szendvicset azért kicsit fel lehet dobni vele.
A biodinamikus kertészkedéssel kapcsolatban úgy határoztam, hogy egy "aranyközéputat" fogok találni. Ha a hold hatással van a vízekre, az emberi szervezetre, biztos, hogy hat a növényekre is. Ha tehetem akkor az aznapi növénnyel foglalkozom, ha meg nem a naptár szerint mennek a dolgok, akkor sem fog a föld kifordulni tengelyéből. A hókuszpókuszokat kihagyom (nem is ismerem).
Hány nap elteltével kezdjek el aggódni a paradicsom magjaim miatt, ha nem akarnak palántává serdülni?
Látszik. Régen, mikor még nem volt kertem, az erkélyen volt fehérem, az ún. tojásfa, dísznövénynek árulták elég drágán. Egy utcán talált, kidobott termés magjából neveltem. Az is sárgára érett, csak mikor a rendes még lila, az fehér volt. Enni nem lett volna érdemes, tényleg tojásnyi kis termései voltak, de jól mutatott.
Egyszer láttam élőben egy biodinamikus gazdaságot, a zöldségeik gyönyörűek voltak. De nem biztos, hogy a tehénszarvban érlelt különleges preparátumokon és hasonlókon múlt a dolog. Az biztos, hogy normális életvitel mellett, ha valaki nem főfoglalkozáskozásként csinálja, egyszerűen megvalósíthatatlan a holdnaptár szerinti gazdálkodás. Nem lehet egyszerre figyelembe venni az időjárást, a hold állását, meg az esetleges más elfoglaltságokat (nem földművelő rokonai és barátai is lehetnek az embernek még a munkáján és esetleges más kedvtelésein kívül). Úgyhogy én nem is próbáltam elmélyedni benne, akár van valóságalapja, akár nincs.