Keresés

Részletes keresés

Sárgarózsa71 Creative Commons License 2008.02.27 0 0 4222

Hát igen fura alakja van meg kell hagyni! :)) De most már annyira ráizgultam, hogy biztos megpróbálom.

Most böngészem a honlapjukat, Egy barátnőm mondta, hogy " nem szabad a culinálisba bemenni" mert a pénztárcádnak vége, de már látom én is..... :)))

Szerintem sok pénzt fogok holnap költeni imádom az olasz konyhát...

Üdv.

Előzmény: il1321 (4220)
il1321 Creative Commons License 2008.02.27 0 0 4221
Én sajna ebben az évben fogok a padlizsánnal ismerkedni, még nem próbáltam. Máa kibujt az első növényke 8. napra. Majd jön Nóra, neki már volt, és biztos tudja mikor jó. Azt olvastam, ha tulérik elveszti a héja a fényét. De akkor már késő:)
Előzmény: erdeiboroka (4211)
il1321 Creative Commons License 2008.02.27 0 0 4220

Nekem ez az olasz fajta nem tetszik. Olyan, mint egy beteg uborka:))

A kabakosok magja csíraképes legalább 6 évig. Ráérsz elvetni március legvégén, április elején.

Előzmény: Sárgarózsa71 (4217)
Sárgarózsa71 Creative Commons License 2008.02.27 0 0 4219

Azt elfelejtettem, hogy egyik zacskóra sem volt ráírva, hogy milyen növekedésű, illetve mennyit terem, azért kérdeztem meg, de úgy látom akkor nagyon nem nyúltam mellé.

A futó cukkíniről, ha sikerül vennem majd beszámolok még hogy milyen lett.

Üdv.

Sárgarózsa71 Creative Commons License 2008.02.27 0 0 4218

Il1321, Katbó!

Én is pont most vettem egy Black Beauty-t, és egy sárgát is (Cucurbita L. vargiromontilna)

Már nagyon be vagyok sózva, vetnék már mindent, de még várok, hátha rossz idő jön. :((

Mert nekem nincs fóliám meg üvegházam mint egyeseknek :))))  (de majd lesz!!)úgyhogy várok még. Csak bent a zellert vetettem el. De ha jövő héten nem lesz sokkal hidegebb valószínű a borsó, esetleg a sárgarépa is földbe kerül.

Köszönöm a segítségeket!

Sárgarózsa71 Creative Commons License 2008.02.27 0 0 4217

Jaj de jó!

Most nyílt nem messze tőlünk egy Culinális!

Holnap arra is megyek.

Köszi!

Előzmény: Morcsi (4215)
il1321 Creative Commons License 2008.02.27 0 0 4216
Én a Black Beauty fajtát szoktam vetni, ez nem fut. Ez kapható mindenhol, (ZKI termék)Az idén kipróbálom a fehér, és a sárga héjú fajtákat is. Olyat keress, amelyik bokor fajta.
Előzmény: Sárgarózsa71 (4213)
Morcsi Creative Commons License 2008.02.27 0 0 4215
Franchi Sementi (www.franchisementi.it) a cég neve, közvetlenül náluk úgy tudom, nem lehet rendelni. Én a Culinaris élelmiszerüzletben vettem tavaly a magot. (www.culinaris.hu) Az átlag vetőmagokhoz képest elég húzós ára van (kb. 4-600 Ft/csomag), de elég sok van benne és jó a csírázóképességük, nekem még idén is kikeltek a 3 éve vett bazsalikom és rucola magok.
Előzmény: Sárgarózsa71 (4213)
katbo Creative Commons License 2008.02.27 0 0 4214

Il, erdeiboroka, köszönöm a segítséget permet ügyben. Eddig a szomszéd bácsi suttyomban mindig átpermetezett az Ő "jó kis" vegyszereivel, még mielött én észbe kaphattam volna. Féltette a saját kertjét a mi kertünkben felszaporodható kártevők támadásától. Ezt leszámítva /mármint, hogy állandóan permetlében úszott a környék miatta/ nagyon szerettem a bácsikát.  Na idén már nincs több vegyszeres 

permetezés, ezért már be is szerzem az általatok ajánlottakat.

Taormina1. piacon vett padlizsán palántám tavaly nekem is "igen jól termett". Két tövön összesen kettő darab nyanvatka sikeredett. Itt mindenki olyan lelkesen palántáz, hogy idén én is megpróbálom saját palántáról.

Mostmár el is lehetne ültetnem?

Azt olvastam róla, hogy amikor a növény bokrosodni kezd, csak 4-5 hajtást hagyjunk meg. Tud erről valaki valamit?

Sárgarózsa71. Nálunk a kertben termett cukkinik se a földön nem terültek el, se felfelé nem kívánkoztak. Bokor jellegűek. Inkább csak a hatalmas levelei miatt igényel nagyobb területet. Én az idén kaptam sárga termést hozó Gold Rush fajtát.

Kiváncsi leszek, hogy mi lesz belőle. Amúgy tényleg könnyen termeszthető.

Sárgarózsa71 Creative Commons License 2008.02.27 0 0 4213

Na köszi!

Most aztán addig fogom keresni míg nem találok egy ilyen fajtát. Hajt a vadászösztön. :))))

Ez tetszik!!  Felfelé van sok helyem vízszintesen kevesebb.  :)) Rákerestem a neten, de semmi...:((   Esetleg lelőhely? Hol vetted, vagy a gyártó, forgalmazó neve??

Köszi.

Előzmény: Morcsi (4212)
Morcsi Creative Commons License 2008.02.27 0 0 4212
A "hagyományos magyar" cukkini általában csak terül a földön, de létezik olyan fajtája, ami felfuttatható. Ezek általában speciális olasz fajták, nekem tavaly Tromba d'Albena volt és mire észbekaptam, már a körtefa törzsén és a szőlőről is lógtak a girbegurba kis cukkinik :))
Előzmény: Sárgarózsa71 (4203)
erdeiboroka Creative Commons License 2008.02.27 0 0 4211

A saját nevelésű padlizsán palántáimon nekem is pici termések lettek tavaly, de a piacon vett  (kétszerakkora) növényeken mindig van termés, évek óta. Az idén emiatt korábban vetettem a padlizsán magokat is, már január közepén. Hátha.

Nem tudja valaki a trükköt, hogy lehet egy padlizsánról megállapítani, hogy mikor szedjem le? Mert teljesen ugyanúgy néz ki, amikor még kicsi, meg amikor pont jó, meg amikor már túlérett.

Előzmény: taormina1 (4201)
il1321 Creative Commons License 2008.02.27 0 0 4210
:))))
Előzmény: Sárgarózsa71 (4209)
Sárgarózsa71 Creative Commons License 2008.02.27 0 0 4209

Nagyon köszönöm a segítségeteket!!

Minden amit felhasználtam tavaly is védekezésképpen azt tőletek tanultam! :))) És bevált!! 

Illetve most jöttem rá, hogy egyszer egy hétre láttam a karalábén lisztecskéket( talán azok voltak kicsi fehér a fonákon és repül) de csalán+ zsurló+fokhagyma lével nyakon öntés betett nekik, soha nem láttam többet őket : )))

Köszönöm!!

Előzmény: il1321 (4208)
il1321 Creative Commons License 2008.02.27 0 0 4208
Na! Mire bepötyögtem, már meg is lett a válasz:))))
Előzmény: Sárgarózsa71 (4206)
il1321 Creative Commons License 2008.02.27 0 0 4207

Szia Cukkini: Attól függ, mennyi termésre van szükséged. Én szakaszosan vetem, 3 hét eltéréssel. Így mindíg van fiatalabb tő. Egyszere 3 tövet szoktam palántának előkészíteni. Nagyobb cserépbe, pohárba egy -egy magot. A kiültetés után, védem levágott nyakú és fenekű ásványvizes palackkal, a hűvösebb, és a fekete tücskök rágása ellen. Utánna már csak nő, semmi gond nincs vele. Ha az apróbb terméseket akarjátok használni, lehet több tövet is ültetni. egymástól 80 cm sor és tőtávra. Nem futtatható. Ha nincs szükséged a nagy termésekre, akkor is le kell szedni, mert addig nem hoz új termést, míg van rajta. A nagyokat ugyanúgy lehet elkészíteni, mint a főző tököt, fagyasztható is lereszelve.

Répa: A sárgarépa azonos helyen való termesztése elsősorban a fonálférgek elszaporodása miatt nem ajánlott. Ha nincs rá más lehetőséged, még most meg lehet próbálni. A sorok végére, és közé néhol ültessél Tagatest, ami fonálféreg riasztó anyagot választ ki a gyökerein. A letermés után az ágyást vesd be körömvirággal, amit majd bele lehet kapálni. Virágjaából készült tea belsőleg tosztító hatású. külsőleg sebek gyógyulását, viszerek visszahúzódását segíti. Az ágyást kb 80 cm magaságban fóliával, fátyolfóliával érdemes körbe keríteni, ennél magasabban a répalégy nem repül. A répát nem javaslom vetés előtt trágyázni, mert nem tápanyag igényes növény. Rontja a tárolhatóságot a tulzott tápanyag. Ugyanígy a hagymánál is. A két növényt lehet váltott sorokkal is termelni, mert egymást védik a legyektől. VAgy az ágyás sarkaiba metélőhagymát ültetni. Azt a területet, ahova répát az idén nem vetsz, azt érdemes komposzttal teríteni. Oda mehet karalábé, karfiol. De biztosan van ötleted.

Sárgarózsa71 Creative Commons License 2008.02.27 0 0 4206

Szia!

Kártevőt nem láttam, az egész kertben egy darabot sem( hál istennek) meg nektek!, mert a fórumot olvasva sok minden bio védekezést vetettem be. A sárgarépák között minden 4. sor hagyma volt vetve, körben hagyma, fokhagyma és büdöske az ágyás szélén, és a répával együtt pedig egy kis kaprot is vetettem.

Mindent bevetettem a cél érdekében! :))))

Köszi!

Előzmény: CBNora (4205)
CBNora Creative Commons License 2008.02.27 0 0 4205
Szerintem nem az a gond, hogy túl sokat kivesz a répa a talajból, hanem hogy a kártevők fölszaporodhatnak, ha többször ugyanoda kerül. Egyébként nem kell frissen trágyázott helyre ültetni. Ha nincs más lehetőség, ki fog derülni, milyen lesz. Ha szép egészséges volt tavaly, talán most se lesz baja.
Cukkinim még nem volt, azt nem tudom.
CBNora Creative Commons License 2008.02.27 0 0 4204
Érdekes, nekünk gond nélkül kötött termést is. Tavaly volt először, az üvegházban tartottam. Csak sajnos az atkák nagyon szeretik. Most lehet, hogy szabadba is ültetek, hátha azok kevésbé lesznek atkásak. Az uborkát tavaly kint kevésbé lepték el.
Előzmény: taormina1 (4201)
Sárgarózsa71 Creative Commons License 2008.02.27 0 0 4203

Sziasztok!

Kérdésem lenne:

Soha nem ültettem cukkínit még, most kipróbálnám, és nem tudom mennyit palántázzak, mennyit terem egy tő?  Állandó locsolást kapna, jó földben. Ez is olyan mint a patisszon, az tavaly 6-7 db-ot termett egy tövön. Illetve lehet karó mellé vezetni, vagy szétterül a földön?

Másik kérdés, hogy a sárgarépát kénytelen leszek ugyanoda ültetni, mint tavaly. Akkor készült egy magasított ágyás jó puha fekete földel és az egészet bevetettem répával. (rengeteg lett, isteni répatortákat eszünk még most is belőle) most megosztottam 3 felé és majd éves forgóban cserélem a területet, de most még ugyanoda kerülne az első ahol a tavalyi volt.  Szerintetek nagy gáz? vagy valamilyen anyaggal (komposztal, trágyával) javítsam fel? mit vesz el a földből a sárgarépa ami miatt nem lehet ugyanoda ültetni?

Köszi.

Üdv.

CBNora Creative Commons License 2008.02.27 0 0 4202
Nekünk sajnos nincs cserépkályhánk, marad a 15 wattal fűtött doboz teteje. A 19-20 fokot ott talán eléri a hőmérséklet. Belül közel 30, a paprika azt szereti, a konyhában hetekre elnyúlt a csírázása. A paradicsom vidáman kel 17 fokban is, azt csak akkor rakom a dobozra, ha nem kell másnak a hely.
Előzmény: erdeiboroka (4199)
taormina1 Creative Commons License 2008.02.27 0 0 4201
A padlizsánnal nem a kikelés a gáz, hanem hogy a virágaiból sose lesz termés.
Előzmény: erdeiboroka (4199)
erdeiboroka Creative Commons License 2008.02.26 0 0 4200
Köszi a bíztatást :)
Előzmény: il1321 (4198)
erdeiboroka Creative Commons License 2008.02.26 0 0 4199

Nekem évekig nem sikerülta padlizsán, aztán valahol olvastam, hogy 19 fok alatt nem kel ki, akkor felraktam a cserépkályha tetejére kelni, azóta mindig kikel. Ha már kibújt, átrakom az ablakpárkányra.

Vérszemet kaptam, és azóta mindent ott kelesztek, de nagyon fürgének kell lenni, mert ha valami kikel, és nem szedem le azonnal, teljesen megnyúlik a sötét hely miatt :(

Előzmény: CBNora (4185)
il1321 Creative Commons License 2008.02.26 0 0 4198

--nem tudom, mennyire szakszerű a dolog.

100%

Előzmény: erdeiboroka (4197)
erdeiboroka Creative Commons License 2008.02.26 0 0 4197

Én nagyon igyekszem vegyszermentesen tartani a kertet, és bordóilé + kénnel szoktam lemosópermetezni (többet nem is igen permetezek), mert a flakonon rajta van a Biokultúra egyesület emlémája (tehát biokertben engedélyezett szer.)

Azt nem tudom, mennyire szakszerű a dolog.

Van ezekről a szerekről egy lista:

http://www.biokultura.org/gazdalkodoknak/szerek.htm

Előzmény: katbo (4188)
il1321 Creative Commons License 2008.02.26 0 0 4196
Miért ne lennél? Vagy ha igen, akkor itt többen vagyunk:)))
Előzmény: erdeiboroka (4195)
erdeiboroka Creative Commons License 2008.02.26 0 0 4195

Folytatás: ja és akkor ollóval levágom a felmagzott spenótot, hogy a gyökere benn maradjon a földben, mert valaki mondta, hogy az úgy tuti, és a levágott spenóttal meg mulcsozom a bab alját.

Már ebből is látszik, hogy nem vagyok normális :)

erdeiboroka Creative Commons License 2008.02.26 0 0 4194

Én azt csinálom, hogy kitalálom, hogy lesz a cukkini, és mellé vetem a hamar letermő zöldségeket (saláta, retek, borsó), és akkor közé lehet palántázni a tökféléket, és mire megnőnek, addigra leterem mellette a többi, és annak a helyére nőhet, így nincs sosem üres terület.

Egy másik hasonló: a spenótot ősszel tél alá mindig oda vetem, ahova a következő évben a babot tervezem. Tavasszal a termő spenót sorközébe vetem a babot (hagymaduggatóval, lehet vigyorogni) és mire kikel a bab, le is termett a spenót.

Előzmény: taormina1 (4184)
erdeiboroka Creative Commons License 2008.02.26 0 0 4193

Nekem éveken át mindig levitte a lisztharmat(?) a petrezselymet, amíg rá nem találtam a ROYAL SLUIS (magrovet) Gamma nevű petrezselymére. Azóta van.

Találtam azóta még egy lisztharmat rezisztens fajtát, a ZKI Hanacká nevű petrezselyme. Az is megmarad.

Nekem a petrezselyem gyökér sosem sikerül, már lemondtam róla, és nagyon szélesen vetem a magot egy 7-8 centis sávba, hogy sok levél legyen.

Ajánlom mindenkinek a sárgarépa magszalagokat (OBI, Tesco).

Tavaly végre termett használható méretű sárgarépám belőle. (Sosincs időm kiegyelni). Viszont nagyon rosszul kelt, így idén azt tervezem, hogy a szalagokat 5 centinként rakom majd egymás mellé. 3 szalag után egy sor dughagyma. Úgysem kapálom, hanem kézzel gyomlálom a répát. Kíváncsi vagyok, mi lesz belőle :)

Előzmény: Flanell (4175)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!