Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Téli hőingadozás miatt jelentkező törzsrepedés elkerülhető a törzs meszelésével. A legtöbb sérülés befort, de elképzelhető, hogy vannak a fa törzsén beforratlan repedések. Ezeket ki kell tisztitani és fagéllel kell lezárni.
Most kiderült a Wonder sem bírja éréskor a sok esőt ez is reped ,ma két szemet beáldoztunk és megettük .A napsütés hiánya az nagyon érződik import barack íze volt,de legalább szép méretesek..
Igazad van nagyon megállt minden. A tavaszi előny már lemaradássá alakult át. Tavaly május 28.án, 2017-ben június 5.én szedtük az Aurórát most még kell neki jópár nap. Nagyon hűvös csapadékos volt a május. 30 napból 17 nap esett.
A kisebb sebek szépen beforrtak az szépséghiba lesz pár nagyobb luk vagy repedés meg olcsó kategória lesz a piacon ...arra is van kereslet , nem gond . Most arra kell majd figyelnünk , hogy érésben ne induljon meg rajta rothadás . A teldorral várunk még egy picit jövő hét elejére tervezzük és úgy néz ki hogy a jövő hétvége előtt nem szedünk . Cefetül megfogta ez a hideg a sok esővel az érést . .... de a jövő hét vége is akkor lesz reális ha javul az idő .
Ha véget ér ez az időjárás akkor a közép érésű barackok kajszik még jók lehetnek .... ha nem akkor főzünk lekvárt olasz kajsziból ..... csak valami kajsziaromát kell majd bele tenni .
Most már jócskán fogunk csúszni a 17 -es évhez képest is . tavaly a Springblush -on volt 1 ládával amit a fagy hagyott azt május 31 én szedte le a fiam . Ebben a hidegben megint megállt minden .
Tavalyi évben június 19.én kezdtük szedni és 1 hét alatt le érett.Most azért el vagyunk maradva,ha nem javul jelentősen az időjárás(kevesebb csapadék,melegebb hőmérsékletek)szerintem 7-10 nappal később fog érni.Én június végére várom az érést.
ha jó formát akarsz akkor 10 - 15 centire ...tehát drasztikusan és újra indítod a vázágakat .... ezzel az aljuk megerősödik és nem lesz gond a későbbiekben sem a lehasadással sem az ágak lehajlásával . A kihajtás után ki kell válogatni a megfelelő állású és számú vázág kezdeményt a többit tőből letörni . A maradókon meg lehet hagyni a kialakuló nyársalókat oldalhajtásokat és így egy hamar termőreforduló kompakt formát kapsz .
Érdekes ez az előrejelzés ... majd meglátjuk . Nagyon kellene a meleg nem csak a fáknak hanem a szántóföldi növényeknek is .
A fákkal meg az lesz a helyzet , ha bejön a meleg úgy fognak hajtani mint a megőrültek majd győzzük kordában tartani őket pláne a koraik amikről hamar lekerül a termés . A kajszikon megindultak a kialakult termőnyársak ennek nem örülök . Tavasszal az aszály miatt rövidet hajtottak , hamar lezáródtak és most újra beindultak . Nem tudom mi lesz majd velük most nem lesz időm végigmetszeni minden fát abban bízok , hogy csak rövidet fognak hajtani .....
Itt északon is gondokat okoz a sok csapadék. Múlt héten nálunk 38mm esett. Tegnap délután és éjszaka 2 alkalommal volt zápor összesen 30mm esett. Délelőtt átmeneti napos-felhős idő után megérkeznek a zivatarok. Most 20mm körül járunk és ömlik az eső. Már bőven sok a jóból, nagyon megneheziti a munkálatok elvégzését.
A fák egészségesek eddig 6 permetezés kaptak. A hétvégére van tervezve a következő. Az Auróra már csak Teldort és káliumot kap, a többi kaptánt és felszivódót is megelőzésre.
Idén a cseresznye termesztése alapozó gazdák sem örülhet túlságosan az időjárás miatt. Ma a piacon1300-1500ft volt a cseresznye nem nagyon kapkodtam ennyiért érte.
A nyári időjárási jóslat teljesen ellentétes a mostani európai időjárással. Kíváncsi leszek mennyire válik be:
Sziasztok. Ahogy tanácsoltátok tavasszal jól vissza lettek metszve, utána körbe lett mind rotálva, be lett forgatva ilyen szerves pellet trágya, majd másik alkalommal egy minimális vízoldható műtrágya. tavalyihoz képest hatalmasat nőttek. Zöldmetszést érdemes lenne csinálni rajta? illetve milyen egyéb feladat lenne még velük? Köszi.