amúgy meg nem tartom ésszerűnek, hogy te újradefiniálod az újbor, a bor a must és a gyümölcs szavakat... nyilván a saját magad inerciarendszerében kényelmesen mozogsz...de ha ennyire ufó terminuszokkal operálsz akkor ne csodálkozz ha hülyének néznek.
Az új-régi tömlőkkel kapcsolatban szakmai választ kaptál, nem ideológiait, nem vallásit, szakmait... szigorúan szakmait. Az, hogy te jobban akarsz tudni olyan dolgot amihez nyilván közöd nincsen az a te dolgot.
De mond, te hány tőke szőlőt metszettél, szüreteltél életedben, hogy ennyire képben vagy szőlészeti témában? vagy azt hiszed, hogy a szentírás az agrártechnológiai kéziköny???
Én is régi motoros vagyok a fórumon régebben irogattunk is egymásnak.
Szerintem az a legegyszerűbb, ha ezt a Tafkó...... bosszantó robotot hadjuk, hogy önön nickjével beszélgessen azt ahol ott lőn ama Tafkó...... fejléc, azt fogjuk azt átugorjuk hiszen nincs is csak egy bosszantó értelmetlen copy-paste robot értelem nélkül !
az élelmiszeripari stabilizációs eljárásokban egyszerűbb, olcsóbb és nagyobb valószínűséggel sikeres eljárás. Ha nem értesz hozzá az nem baj.. csak akkor minek beszélsz hülyeséget.
Bizonyára a mennyegző meghívott vendége lehettél, hogy te tudod, hogy kik is voltak ott, akár név szerint, statisztikálva...., meghogy mit itttak, mennyit és kik részegedtek le az álztalad is szeszfokokkal bizonyítható minőségű italtól.... Jézus vízből szőlőlevet préselt, nagyszerű! Ez még mindig hihetőbb, mint a fából müanyaghalikra....
Ez a véleményem. Pont. Hogy miért az nem tartozik rád... én is csak te véleményedet kérdeztem, nem azt, hogy mire alapozod azt. Csak egy igen vagy nem... ha válaszolsz akkor örülni fogok és felülvizsgálom azon jelenlegi álláspontomat, hogy egy sunyi, sumák provokátor vagy. Nem zavar engem az, hogy miért igen vagy nem a válaszod.. szíved joga, lelked rajta. Légy boldog a véleményeddel é s a hiteddel. Nem akarlak meggyőzni és nem akarom megváltoztatni a véleményedet. Egyszerűen kiváncsi voltam a véleményedre és ezért megkérdeztem....
Választ még nem kaptam. Hogy miért ilyen nehéz egy egyszerü, egyenes kérdésre egyenes választ adni én nem értem. Szerintem te sem.
„Mért veres öltözeted, és ruháid, mint a bornyomó ruhái?” (Ésaiás könyve 63, 2.), vagy „… és szőlő vérét, bort ittál” (Mózes V. 32, 14.)
a dolog érdekessége, hogy a kékszőlő mustja _NEM_ vörös... vörös a kékszőlő áztatásától lesz a lé aminek az erjedése beindul már az első pár órában. Ezt az erjedést meg lehet akadájozni, de a mustot stabilizálni és hosszan eltarthatóvá tenni felesleges és nehézkes eljárás ami ráadásul alapvetően változtatja meg a must karakterisztikáját... Vagyis a kifőzött must az nem must és nem is bor, hanem szőlőlekvár... fagyasztani és tartósan hűteni abban a korban nem tudtak. Megbízhatóan csíramentesíteni és légmentesen zárni még manapsás sem triviális. Agyonkénezni persze lehet, de az kénoldat lesz nem pedig must. Ez borászati kérdés és nem bibliatanbeli.