Keresés

Részletes keresés

il1321 Creative Commons License 2008.02.29 0 0 4312
Én évek óta keverem a bordói port, és a mészkénlevet, és soha semmi bajom nincs. Keveredett, dugulás nincs.
Előzmény: Flanell (4309)
il1321 Creative Commons License 2008.02.29 0 0 4311
pontosan.
Előzmény: Flanell (4307)
Flanell Creative Commons License 2008.02.29 0 0 4310
Na, legalább láttam spenótot. :)
Kaptam magot, a héten elszórtam, de nem tudtam, milyen, amikor kel.
Bár, úgyis sorban fog kelni, a gyommal ellentétben...
Előzmény: zsebi41 (4271)
Flanell Creative Commons License 2008.02.29 0 0 4309
A kén meg a réz alapból kicsapja egymást az oldatból.
Azt nem tudom, hogy gyárilag hogy keverik mégis, vagy különleges vegyület kell hozzá, vagy különleges eljárás.
Előzmény: katbo (4263)
Flanell Creative Commons License 2008.02.29 0 0 4308
Nekem is volt ilyen tojásfám tizenvalahány éve a kertben.
Valóban úgy nézett ki, mint egy tyúktojás. Megpróbáltuk megenni rántva, de rossz ízű volt és szálas.
Előzmény: CBNora (4243)
Flanell Creative Commons License 2008.02.29 0 0 4307
Most olvasom vissza ezeket a holdnaptáras dolgokat.
Amennyiben feltételezzük, hogy egy adott növény vetéséhez egy bizonyos holdállás kell, akkor ennek automatikusan azzal kellene járnia, hogy vannak olyan holdállások, amik egészen alkalmatlanok a vetésre. Akkor ez az embereknek hogy-hogy nem tűnik fel?
Amikor valami problémám volt valami növénnyel, annak mindig racionális oka volt: két hónapos esőmentes kánikula, vagy százmillió cserebogárpajor (amik már évek óta a földben voltak, ha két nappal később veteményezek, attól ugyanúgy ott lettek volna).

Nagyapám sem hallott soha ilyen hókuszpókuszról, pedig az ő terményeinek híre volt a faluban, mindenki hozzá járt vetőmagot kérni, persze, azokból a magokból máshol nem termett semmi... :)
Az ő titka csak annyi volt, hogy nem akkor ment a kertbe, amikor éppen más dolga nem volt, hanem amikor a növény úgy kívánta. Ha tavasszal rá lehet lépni a földre, akkor veteményezni kell, nem lehet azt mondani, hogy majd a jövő héten, mert lehet, hogy 2 hétig nem lehet veteményezni, és akkor már késő. Vagy ha füves a bab, nem lehet halogatni a kapálást, mert utána nem találja meg a töveket, vége. Szóval, a földet kell figyelni erősen, nem a holdat.
il1321 Creative Commons License 2008.02.29 0 0 4306

Sajnos én nem értek hozzá.

Ezeket a találatokat adta a google,esetleg válogass

http://www.google.hu/search?q=csiperkegomba+termeszt%C3%A9s&hl=hu&start=20&sa=N

Előzmény: Spidersoft (4305)
Spidersoft Creative Commons License 2008.02.29 0 0 4305
Sziasztok!

Írtam egy kérdést a gombás topicba, s így, mivel olyan van, így itt némiképp off, bár megpróbáltam a legközelebbi témakorbe linkelni :) Az a topic megállt, ez meg pörög, szal hátha valaki tud segíteni ;) Előre is köszi bármit :)
katbo Creative Commons License 2008.02.29 0 0 4304

hát ez az! Csóri hangyák, kellett nekik ide jönniük. Mézes vízbe belefulladni se lehet valami kellemes. Bízzunk benne, hogy nem túl sokat fognak fel a dologból és, hogy a köv.életemben nem leszek hangya.

Előzmény: erdeiboroka (4303)
erdeiboroka Creative Commons License 2008.02.29 0 0 4303

Ami nekünk hangyák ellen legjobban bejött az a boltban kapható (Raid?, de többféle márka is létezik) hangyacsali, kis kerek lyukas műanyag dobozban van, amit leraksz a boly mellé, és elhordják belőle a hangyák a méreganyagot a királynőnek is, és az egész boly kipusztul. Ez viszont egy hét, mire hat, nem azonnal. Ha megyek boltba, megnézem a nevét. Talán hangyairtóként kell keresni. Létezik fáraó meg kerti hangyára való is.

Ha megtalálod a bolyt, nagyon hatásos napi 2x lobogva forró vizet ráönteni a legnagyobb fazekadból. Hátránya a veszély, hogy leforrázhatod magad, előnye, a vegyszermentesség.

Közben lehet gondolkodni, humánusabb-e méreggel hangyát irtani, mint forró vízzel :(

Előzmény: katbo (4300)
katbo Creative Commons License 2008.02.29 0 0 4302

hát ránézésre sok.Legalábbis ahhoz képest sokan vannak, hogy milyen kicsi a fóliasátram. Hogy hol van a boly, azt nem tudom, de egy levendulás főzettel belocsolom őket + a mézes-vizes csapda. Próba, cseresznye....

Köszi

Előzmény: il1321 (4301)
il1321 Creative Commons License 2008.02.29 0 0 4301
Sok? Levendula ág a bolyba, vagy forrázata. De nem tuti, csak egy próba.
Előzmény: katbo (4300)
katbo Creative Commons License 2008.02.29 0 0 4300
elözönlötték a fóliámat a hangyák! Rémes!!!!  Ismerek egy gyorsan elkészíthető mézes-vízes csapdát,de ha Nektek van valami tuti tippetek hangyák ellen,megköszönném!
il1321 Creative Commons License 2008.02.29 0 0 4299
No látod, ilyet írtak a gépesben is. Keresd benne azt az ellendarabot. Az imbuszkulcsot ismered? egy hatszögletű rúd, a csavar amit teker, pedig olyan, amibe ez belemegy. (bocs ha tudtad) Nagyon vigyázz, nem működésközben állítsd, ha nem vagy gyakorlott szerelő. mert VESZÉLYES! Bele eshet a szerelő kulcs, a kezed megcyúszásáról ne is beszéljünk. Ha megtalálod, egy picit tekersz, kipróbálod, aztán ha nem jó, mindig csak egy kicsit. Hátha jó lenne! A cég oldalán azokon a gépeken az a sárga valami az a bekapcsoló, vagy az állítócsavar, mert az is lehet.
Előzmény: il1321 (4294)
il1321 Creative Commons License 2008.02.29 0 0 4298

Megtaláltam, a leírását, mert ZKI-s magokat használok, ha csak lehet. Jól emlékeztél, hogy félhosszú fajta.

Hanácká

Lisztharmattal szemben ellenálló, könnyen termeszthető, félhosszú tipusú fajta. tenyészideje 180-20 nap. A gyökér krémfehér színű, közepes méretű, kúp alakú, a hossza 14-17 cm.

A régi, nagy kertemben én is így termeltem. ott is egy sor 10-05m volt, a távolságnál alap, hogy a Robi elférjen. A védőtárcs szinte a soron ment. Aztán kézikapával csak végigrohantam a többin.

Előzmény: Flanell (4297)
Flanell Creative Commons License 2008.02.29 0 0 4297
Köszi!
Majdnem biztos, hogy a Gamma volt az IL-féle. (Mármint, ő írt róla tavaly.)

A mostani fajtával sincs különösebb bajom, van egy félhosszú, legalább 15-20 éve lett véve, azóta annak a leszármazottait termelem főleg, meg pár éve rövid és hosszú fajtákat.
Mivel száraz alföldi területen termelem, fák sincsenek fölötte, főleg ez a félhosszú áll ellen a betegségeknek, de a hosszú is. Viszont volt már, hogy jelzésszinten lisztharmatot vettem észre. Azért gondoltam, hogy kipróbálok valami tutibiztosat.

A petrezselyemgyökérrel ilyesmi miatt lehet probléma: tápanyaghiány, sűrű vetés, árnyékoló fák. Meg ha a talaj tömör, akkor elágazik ezer felé a gyökere. Egy szálnak kb. 200 cm2 hely kell.

Én a bőséges vetés híve vagyok, zöldségnél és sárgarépánál is.
Jó széles sor, legalább 10 cm, viszonylag ritkán, és akkor csak el kell húzni kapával a széleit, vagy a sűrűjét, és nem sok egyelnivaló marad.
Amúgy kb. fél méteres sortávval dolgozom, mert így elmegy közte a kisebb rota. Nyárra összeérnek a sorok.
Tegnap el is raktam 8 sor répát és 15 sor zöldséget. (A zöldség nem a szokásos 20 méteres sorokkal, csak 15 méteresekkel, mert így jött ki.)
Ha lehet hinni a meteorológiának, most legalább jövő hét végéig nem lehet kertészkedni. Aki most nem veteményezett, és nyáron nem tud rendszeresen öntözni, az behozhatatlan hátrányt szenvedett.
Előzmény: erdeiboroka (4193)
CBNora Creative Commons License 2008.02.29 0 0 4296
Én előbb rajzot és leírást kérnék.
Előzmény: taormina1 (4295)
taormina1 Creative Commons License 2008.02.29 0 0 4295
Írtam, hogy szedte -vette azonnal cseréljék ki a gepemet, vagy adják vissza a pénzemet (de mennyit is?-gözöm sincs, mennyiért vehették annak idején)! Nem tudom mi lesz, ha az elöbbit választják, hogy fog ez a mázsás gép visszajutni Németországba.
De leginkább attól tartok, szóba se állnak velem.
Nem tudom, ez szériahiba-e, vagy csak ez az egy darab ilyen peches, vagy én vagyok béna? Nem kellene csak úgy ágakat dugdosni egy komposztszeletelögépbe?
Előzmény: taormina1 (4292)
il1321 Creative Commons License 2008.02.29 0 0 4294
Ha a másik nem henger, akkor meg egy ellendarab, amire felfeküdne a forgókés.
Előzmény: taormina1 (4292)
Matykoka Creative Commons License 2008.02.29 0 0 4293
Sziasztok,

a kertemben járkálva most láttam csak, hogy rengeteg lehullott koktélparadicsom aszalványom van, benne magokkal.
Nekem minden éven igy kel ki ez a fajta, szabadföldben, aztán, ha rossz helyen van átpalántázom, és eddig mindig igen bőtermő volt.

Szóval akinek szüksége van rá annak szivesen küldök bármennyit, szinte korlátlan mennyiségben van most.
Ez nem törpe fajta, hanem kb. térdig érőre is megnő, vékonyka, nem robosztus, de rengeteg van rajta, nem cseresznye méretű, annál nagyobb, mi csak koktélparadicsomnak hivjuk, szinte kiirthatatlan, a tavaly előtti fitoftóra is minden paradicsomomat levitte, ez egy kicsit sérült, aztán termett tovább. Én 5-6 palántát is ültetek egy bokorba, igy hatalmas bokraim vannak.

Az emailem: monika.ujvari@invitel.hu.

Szóval szivesen postázok magokat, ha kell valakinek.

taormina1 Creative Commons License 2008.02.29 0 0 4292
KÈT henger??de ebben csak egy van.
Mindjárt írok nekik.
Előzmény: il1321 (4290)
CBNora Creative Commons License 2008.02.29 0 0 4291

És mi lenne, ha itt megkérdeznéd?

http://www.asgatec.com/de/04/index.html

Lehet, hogy segítőkészek, és adnak valami útmutatást. Én már kaptam régi gépről a gyártó cégtől E-maiben leírást.

Előzmény: taormina1 (4287)
il1321 Creative Commons License 2008.02.29 0 0 4290
Nincs olyan ismerős, aki meg tudná nézni? Ezeknél általában a tengelyvégeken lehetne állítani a rögzítést, azt is az állótengelynél. Ez a burkolat alatt lehet. A két henger közti távolságot kell csökkenteni. Valami szerviz sincs a környéken?
Előzmény: taormina1 (4287)
CBNora Creative Commons License 2008.02.29 0 0 4289
Én ennyit nem szoktam egyszerre elvetni. Fokozatosan teszem be a magokat csírázni, ahogy egy edényből kifogynak a magok, teszem a következőt. Nem győznék egyszerre annyit ültetni, de földből tűzdelgetni is túl sok munkának tűnik egyszerre. Én azért is nem földbe vetek, hanem nedves papírba, mert így minden kis helyen elfér, a melegigényeseket mind be tudom tenni a fűtött dobozba, a hideghatást igénylő évelő magokat meg a hűtőbe, a többi kis helyen elfér a konyhaasztalon, és nincs tele a lakás ládákkal. Az a hátránya, hogy minden nap meg kell mindet nézni, és a megfelelő fejlettségűeket rögtön el kell ültetni. Viszont mindezt egy kis tálcán meg tudom csinálni a konyhaasztalon úgy, hogy az egész kosz a tálcán marad. Mindig vannak bekészítve földdel töltött pohárkák. Pl. ma reggel is gyorsan elültettem 3 paprikát munkába indulás előtt. És minden növény rögtön külön edénybe kerül, palántadőlés szinte soha nem fordul elő. Ahogy a magoncokat elültetem, rögtön tudom, miből hány palántám van. És annyit teszek be csírázni, amennyi előre láthatóan megfelelő körülmények között elhelyezhető lesz. Ami nem fér, az vár a sorára.
Előzmény: taormina1 (4288)
taormina1 Creative Commons License 2008.02.29 0 0 4288
Én a fagytól kevésbé tartok, fütöventillátoros megoldásra meg pénzem nincs, de úgy tudom, hogy a magok csak melegben csíráznak ki. Nekem vagy hat tálcám van meg egy csomó láda meg pohár, és nagyon ki kellene tenni. Azért is csináltattam tavaly egyenpolcrendszert egyentálcákkal.
Előzmény: CBNora (4283)
taormina1 Creative Commons License 2008.02.29 0 0 4287
Nem találtam ilyet a leírasban, és elvileg se nagyon tudom elképzlni, hogy lehet. nem volt nagyon drága, de nagy szükségem lenne rá, és különben is így hasznavehetetlenül se eladni, se kidobni nem lehet.
A kukaba került az egész öszibarack nyesedék, pedig mennyire kellene!
Előzmény: il1321 (4286)
il1321 Creative Commons License 2008.02.29 0 0 4286
Nincs leírás hozzá? Állítási lehetőség? Lehet, hogy nem látható, az is lehet, hogy fix (tehát nincs kivezetve, hanem szerelő kulccsal kell állítani) De a gépesbe biztos lessz aki ismeri ezeket. Drága volt?
Előzmény: taormina1 (4278)
CBNora Creative Commons License 2008.02.29 0 0 4285

Fel, nem lesznek nagyon nehezek a tökök, normál kerítésdrót is elbírja.

Nekem az említett okok miatt olyan kevés a borsóm, hogy a helyére csak cékla fér. Az nekem való zöldség, elég sokáig lehet hízlalni, szépen eláll a pincében és sokáig lehet eszegetni.

Előzmény: il1321 (4282)
CBNora Creative Commons License 2008.02.29 0 0 4284

NEM szívesen viszem ki.

Előzmény: CBNora (4283)
CBNora Creative Commons License 2008.02.29 0 0 4283

Én most betettem a fűtőventillátorunkat az üvegházba, hogy ne fagyjanak meg a versenyhagymák. Talán nem tesz tönre anyagilag, elég jó a hőszabályzója. Este pl. 8 fok volt, nem kapcsolt be. Kint  reggel -4 volt, bent olyan +5-6 fokon tartotta hőmérsékletet. Ha elmúlt a beígért lehűlés és kipakolsz, vészfűtésnek be lehet egy ilyet tenni, akkor biztos nem fagy meg semmi.

Most én még csak a salátát és a hagymát hagyom egész nap kint, a paradicsom, padlizsán és Physalis palántákat éjszkára még beviszem. Amíg két tálcán elférnek a fagyérzékenyek, hurcolom. Szerencsére paradicsompalántám már nem lesz több, már csak virágok jönnek hozzá. A paprikákat még szívesen viszem ki, felfedeztem néhány tetűt az üvegházban, sőt egy zöld kabócát is láttam már, aki elugrott előlem, nem tudtam levadászni.. Ezekre a paprika fiatalon nagyon érzékeny. Tegnap leszedegettem a teveket, amiket találtam, de még oda kell figyelni.

Előzmény: taormina1 (4270)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!