Keresés

Részletes keresés

il1321 Creative Commons License 2008.03.08 0 0 4449

A Krumpli/2 részen laza, finom, csaknem fekete, de árnyékos a mellette húzódó ronda szürke fal miatt.  Rózsaszínnel jelölt korai káposztafélék helyét értem. (?). Eper marad, alá évelők, fűszerek, Rendben. 

a tavalyi cukkni, pattiszon zeller, papr, paradicsom helyére.
A tavalyi krumpli/1 és a mellette lévő üresség helyére répák, hagymák,
cékla, saláta, estleg korai zöldborsó, kevés komposzttal. NEM szabad komposztozni! De jó lesz.
A tavalyi krumpli/2 helyére bab, borsó, kukorica, uborka, spenót. Ez jó. Mögé az üres helyre cukkini, tök. De a borsó közvetlenül nem szereti a babot .Komposztot ide kell tenni.Ha van több belőle fészekbe az uborkának, tökféléknek is lehet tenni.

A tavalyi káposzták meg a fólia melletti üresség helyére paprika, paradicsom. Lehet ide is, ők is szeretik a komposztot. Elég a tövekhez tenni.  Az a néhány tökféle meg a maradék helyre valahová?
Valahogy így osszam fel vagy megint nem értettem teljesen? :)

Annyi még a megjegyzésem, hogy esetleg, ha lehet, vagy jövőre, a fóliát az üvegház mögé tenném, azzal párhuzamosan, így négy, kb. egyforma ágyás lenne. Az A, a tavalyi borsós, B, az évelő és üveg-fóliházas, C, krumpli1, és D a krumpli2. Ha egyszer beválik egy szisztéma, akkor csak az A, C, D-t kell cserélgetni. Így jobban kezelhetőbb lenne az egész.
Így lenne ebben az évben.
A: Korai karalábé és káposztafélék. Lekerülése után kései zöldbab, őszi, téli retek. kései cékla. Zeller, Ha más nem zöldtrágya. Ez komposztot kaphat. Nem tudom mekkora a terület, és mennyi káposztaféle kell, de ide lehet tenni a paprikát, paradicsomot is.
B: Itt is el lehet dugni 1-2 cukkinit.
C: gyökérzöldségek, hagymafélék.cékla.Korai érésű zöldborsó (Rajnai törpe, Gloria)saláták (fejes, tépő)
D. Zöldborsó, csemegekukorica, uborka, Csemegekukorica, krumpli, bab.
Én így gondolom, szerinted jó? Üdv.

Előzmény: petra* (4443)
petra* Creative Commons License 2008.03.08 0 0 4448
Ez lehet...
De a másik krupliföldön sem voltak bogarak...
Akkor mégis csak az van, hogy még nem fedezték fel a krumpliföldünket. :)
Előzmény: trasgo (4447)
trasgo Creative Commons License 2008.03.08 0 0 4447
Szerintem nem a fokhagyma hanem az árnyékos szürke rondafal mentette meg , ugyan is a krumplibogarak az árnyékos nyirkos helyre nem raknak petét, a krumplinak pedig ez kiváló, sajna nekem nincs ilyen falam
Előzmény: petra* (4446)
petra* Creative Commons License 2008.03.08 0 0 4446
Nekem tavaly egy sem volt. Fokhagymát dugdostam védőnek mellé, talán emiatt nem lettek bogarak. Vagy mert az volt az első krumpliültetvényünk és még nem fedezték fel .. :)
Előzmény: trasgo (4445)
trasgo Creative Commons License 2008.03.08 0 0 4445
Sziasztok nagyon örülnék ha erről a jó, és rossz szomszéd témáról lenne valakinek több információja pl. a krumplibogár ellen van valami jó szomszéd növény?
petra* Creative Commons License 2008.03.08 0 0 4444
Előzmény: petra* (4443)
petra* Creative Commons License 2008.03.08 0 0 4443
Húúúú, Il, Trasgo, köszönöm szépen!!!

Csináltam egy rajzot a tavalyi állaptokról, ahol üresen maradt a föld, ott most is nagyon kötött.
A Krumpli/2 részen laza, finom, csaknem fekete, de árnyékos a mellette húzódó ronda szürke fal miatt. Biztosan ma alulmúlom a halványszőke önmagamat, de még mindig zavaros egy kicsit az ügy... Rózsaszínnel jelölt korai káposztafélék helyét értem. (?). Eper marad, alá évelők, fűszerek, a tavalyi cukkni, pattiszon zeller, papr, paradicsom helyére.
A tavalyi krumpli/1 és a mellette lévő üresség helyére répák, hagymák, kevés komposzttal.
A tavalyi krumpli/2 helyére bab, borsó, kukorica, uborka, spenót.
A tavalyi káposzták meg a fólia melletti üresség helyére paprika, paradicsom.
Az a néhány tökféle meg a maradék helyre valahová?
Valahogy így osszam fel vagy megint nem értettem teljesen? :)

il1321 Creative Commons License 2008.03.08 0 0 4442

Köszi! Megkíméltél egy kereséstől:)

Egy megjegyzés: A répához nem javasolja a kaprot, ugyanakkor más irodalom, és a tapasztalatom szerint a répa sorjába elszórtan vetett kapor segíti a kelést, és segít elűzni a répalegyet.

Előzmény: trasgo (4441)
trasgo Creative Commons License 2008.03.08 0 0 4441
szia il1321

azt hiszem erre gondolsz?
üdv trasgo

Nem társítható növények (rossz szomszédok):
- petrezselyem-fejessaláta
- sárgarépa-spenót, kapor
- hagyma-káposzta
- burgonya-hagyma, napraforgó
- paradicsom-karalábé, kömény, vöröskáposzta, sárgarépa, petrezselyem
- retek-izsóp
- uborka-burgonya
- kajszi-burgonya, paradicsom
- édeskömény-koriander (gátolja a virágzást)

burgonya - zöldborsó
Jól társítható növények (jó szomszédok)
- sárgarépa-hagyma
- burgonya-zöldborsó
- fejes saláta- borsó
- brokkoli-burgonya
- bab-karalábé
- karfiol-fejes saláta
- petrezselyem-káposzta
- paprika-bazsalikom
- paradicsom-fokhagyma
- uborka-karalábé

gyümölcsfák alatt:
- körömvirág (levéltetű, fonálféreg riasztó)
- metélő- és fokhagyma (rovarokat távol tartja új telepítésnél)
- kerti zsálya, sarkantyúka, fodorment (levéltetű riasztó)
- fehér üröm (gyümölcsmoly riasztó)

Almafa alatt - metélőhagyma (varasodást gátló)
Szőlő között - izsóp (termékenység fokozó)
Szamóca között - fokhagyma (gombabetegségek és a ribiszkerozsda ellen)
Ribiszke sorok között - fehérüröm, metélőhagyma (ribiszkerozsda ellen)

Méheket vonzó hatású növények: mézfű, citromfű, mentafélék, kakukkfű, borágó
Légy és szúnyogriasztó: bazsalikom
Káposztalégy riasztó: rózsa, izsóp
Burgonyabogár riasztó: fehér árvacsalán

http://www.kertpont.hu/index.php3?menu=cikk&cikkid=662
Előzmény: il1321 (4440)
il1321 Creative Commons License 2008.03.08 0 0 4440

Hoppá, nem is olyan egyszerű. Felejtsük el a tavalyit. A krumpli laza talajt hagy maga után. Ide jöhet a répa, zöldségféle hagymával. Az eper és fűszerek maradhatnak. A védőnövény fokhagyma az maradhat, de betakarításra még mehetne a gyökérzöldségesbe. A borsónak nem kell trágyázás. Utánna mehet kései uborka, cékla, ősziretek. Borsó nem szereti a hagyma társaságát. Hirtelen nem tudom hol van, de le van írva jó, és rossz szomszédok. Ha nem találod, előásom valahonnan.

Az első negyedet dúsítod. Kabakost írtál, ide szántad a tökféléket, uborkát?  Nem káposztafélékre gondoltál? Mert arra jó. Ezek mehetnek ki korán- Kel, fejes, vöröskáposzta, karalábé. Zellerrel. Viszont valamennyi komposztot kíván a paprika, és paradicsom is. Ezeket mással ne keverd. A paradicsom közé mehet zeller védeni. A káposzták nem szeretik a hagymát. A krumpli sem.  Viszont elviselik a félárnyékot, tehát inkább tenném a nitrogénesebb részre ezeket. A komposztosba meg a paprika, paradicsom. A kukorica, krumpli és a bab szeretik egymást, ezek mehetnek egy helyre. A kései kiültetés elé, vagy ágyásszélekbe mehet retek, saláta vegyesn, ezek egymást védik a földibolhától. Én igazán nem tartom a vetésforgót kőbe vésett törvénynek. A lényeg tápanyag nélkül Gyökerek hagyma, retek, salátafélék, fokhagyma. A másik komposztos részbe paprika, paradicsom, káposztafélék. A krumpli, kukorica bab egybe, de lehet az uborkát is úgy, hogy két sor kukorica, uborka, kapor, kukorica. Tartja a párás levegőt az uborkának.  A letermett növények után lehet másodnövényeket vetni, palántázni. Ha olyan tábla van, amibe nincs másodtermés, akkor mustár, facélia, körömvirággal bevethető. Ez zöldtrágyának is jó. Kicsit több időm lesz, visszatérhetünk, ha van kérdésed még, most hirtelen ennyit tudtam összszedni.

Előzmény: petra* (4439)
petra* Creative Commons License 2008.03.08 0 0 4439
Sziasztok!
Hosszú leszek némiképp, de nem értem....
Tavaly -életemben először- eléggé logikátlanul vetettem -ültettem mindenfélét, a tudatlanok teljes lelki nyugalmával. A nagy összevisszaság ellenére nem történt különösebb baj, a káposzták kivételével mindenki remekül sikerült.
Az idén kicsit tudatosabb lettem, készültem, olvastam, szívtam magamba mindent... És jól megkeveredtem.
A kérdésem az, hogy a tavalyi összeviossza ültetés-vetés után szeretném megteremteni egy épkézláb vetésforgó vagy felosztás lehetőségét. De a talajom nem mindenhol ugyanolyan. Tyúkhúr, bogáncs, disznóparéj, pásztortáska, cickafarkfű és a fűcsomókra emlékeztető szívós valami jellemzi általában.
Nagyjából értem már, hogy mi a vetésforgó lényege, hogy mely növények talajzsarolók, igényesek vagy közepesen igényesek. Az is dereng, mit mi után szabad és nem szabad vetni.
De rendet tenni, tervezni mégsem tudok eléggé világosan- pedig Il, átrágtam az összes ilyen elméletedet és tanácsodat.
A tavalyi összevisszaság kb így festett, a kb 400 nm területen.
Első negyed:
borsó, répa-hagyma vegyesen, némi paprikapalánta itt-ott, retek, saláták, köztük kapor. Ez a rész nagyon szép lett, illetve a répák nem- elágazó, vékony gyökerük lett, vagy, mert sűrűn vetettem, vagy mert keményebb volt kicsit a talaj...?
Második negyed fele az eperé- őket itt "örököltem meg", másik fele paprikák és paradicsimok, néhány tő cukkini, pattiszon, zeller. Ők is fejlődtek.
Harmadik negyed apró részében pár sor krumpli, hagymával. Krumpli szép lett, a hagymák dughagyma méretőek maradtak. Továbbá káposzták- ők kötött talajba kerültek+ megették a földibolhák mindet. Ennek a résznek a fennmaradó része üresen maradt
Negyedik negyed: krumpli hagymákkal, előtte retek. Hagymák itt sem sikerültek.

A tervem a következő:
Első negyedet dúsítom komposzttal, némi komposztált marhatrágyával és majdan ide jönnek a kabakosok zellerrel- de míg ennek eljön az ideje, mi legyen az elővetemény?
Második negyed felében még meghagyom az epret fokhagymával, a másik felébe mennének az évelők és a gyógynövények.
Harmadik negyedet jobbára elfoglalja a fóliassátor, de még marad kb 4 ágyásnyi hely, amelynek laza a talaja az előző évi krumliknakköszönhetően- ide idén MIT?
Negyedik negyed borsó, bab, hagyma, spenót, majd szabadföldi paradicsomok, paprikák, padlizsán. De ez a talajrész dúskál a nitrogénben és kicsit árnyékos is, ez nem baj?

Az uborkáknak és a tökféléknek, a kukoricának, céklának - ők nem voltak tavaly- fogalmam nincs, hol kell "szakszerűen" helyet találni- terület van bőven- talán éppen ez a baj... :) No meg a tavalyi, nyakatekert összevisszaság.

Előre is köszi az eligazítást!
k.vili Creative Commons License 2008.03.08 0 0 4438
Megyek megnézem őket,mert a múlthéten se voltam a kertbe, mert itt elég cudar idő volt. De ahogy il. irta akár hogy erőlkődik a tél a tavasz csak közelebb van. Nagyon várom már a jó idöt,hogy az adrenalin szintem megemelkedjen, nem szeretem a telet!
Előzmény: CBNora (4437)
CBNora Creative Commons License 2008.03.07 0 0 4437
Úgy tudom, nem szabad mélyre ültetni. Én tavasszal szoktam, és majdnem kilóg a vége. Ha mélyen vannak, még lehet, hogy várni kell, reméljük, kijön.
Szét kell szedni, azt biztos jól csináltad.
Előzmény: k.vili (4435)
il1321 Creative Commons License 2008.03.07 0 0 4436
Akkor az, de nem hibáztál. Majd kinő, ha kicsit melegebb lesz.
Előzmény: k.vili (4435)
k.vili Creative Commons License 2008.03.07 0 0 4435
Pontosan olyan mint a 3813. képen, de én ezt szét szedtem, és ugy ültettem el .Lehet, hogy itt hibáztam?
il1321 Creative Commons License 2008.03.07 0 0 4434

Ha csomósan nő, akkor nem mogyoró(salotta, kotló)hagymát ültettél? De az áttelelt vöröshagymafejek is több szárat nevelnek tavasszal.

Előzmény: k.vili (4430)
CBNora Creative Commons License 2008.03.07 0 0 4433
Nézd meg a 3813 sz. hozzászólást! Olyasmi?
Előzmény: k.vili (4430)
katbo Creative Commons License 2008.03.07 0 0 4432

Nagyon hasonlít a gyöngyvirághoz a level, ami kb. 30-re nő. Fehér virága van.

Az íze a foghagymáéra emlékeztet. Nagyon egészséges. Természetes antibiotikum, magas C-vitamin forrás.

Előzmény: k.vili (4431)
k.vili Creative Commons License 2008.03.07 0 0 4431

A medvehagymát nem ismerem, hogy néz ki.

k.vili Creative Commons License 2008.03.07 0 0 4430

En is novemberben dugdostam, vörös volt a szine.

Hétvégén megnézem, ha nem lesz nagyon cudar idő, mert nekem is ami bent maradtt az már hajt.

Előzmény: CBNora (4429)
CBNora Creative Commons License 2008.03.07 0 0 4429

Nekem az ősszel dugdosott fokhagymának egy része bújt ki, ha jól emlékszem, novemberben dugdostam. Kotorj óvatsan közéjül, rohad-e, vagy hajt. A bentfelejtett vöröshagymák már kint vannak. Mikor ültetted?

A héja milyen színű volt?

Előzmény: k.vili (4428)
k.vili Creative Commons License 2008.03.07 0 0 4428
Sziasztok! Elég régen nem írtam, de olvasom mindíg a topikot. Szeretném megkérdezni, hogy az összel dugdosott  hagymának ki kellett e már bújni.Ez elég érdekes hagyma volt, ilyen csomóstol volt,mint a foghagyma.Lehet, hogy nem telelt át!
Flanell Creative Commons License 2008.03.05 0 0 4427
Igen. :)
Majd azért még szétnézek jobban, hátha meglátom valahol.
Előzmény: taormina1 (4424)
taormina1 Creative Commons License 2008.03.05 0 0 4426
Pardon: Magyarországon
Előzmény: taormina1 (4425)
taormina1 Creative Commons License 2008.03.05 0 0 4425
Nem tudom sajnos: legközelebb 9.-én vasárnap leszek magyarországon, de elöre is köszönöm.

Zitkát nem látta valaki?
Előzmény: katbo (4422)
taormina1 Creative Commons License 2008.03.05 0 0 4424
Tölem kaptad?
Előzmény: Flanell (4420)
taormina1 Creative Commons License 2008.03.05 0 0 4423
Ha jössz a málnával, adok másikat.
Előzmény: Flanell (4420)
katbo Creative Commons License 2008.03.05 0 0 4422
Tao megérkeztek már a cukkini magok? A postán a nő olyan gyanúsan forgatta a borítékot.
Előzmény: taormina1 (4414)
Flanell Creative Commons License 2008.03.05 0 0 4421
Meg az előbb két virágláda paprikát vetettem, kezdésnek.
Kelés után 6 hetük lesz megnőni, ez inkább sok, mint kevés.
Flanell Creative Commons License 2008.03.05 0 0 4420
Én is kaptam medvehagymát, de úgy elültettem, hogy azóta sem találom.
Az biztos, hogy meg van jelölve valamivel, de az egész pici itthoni kertem tele van jelölők erdejével. Remélem, azért megmaradt.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!