A Krumpli/2 részen laza, finom, csaknem fekete, de árnyékos a mellette húzódó ronda szürke fal miatt. Rózsaszínnel jelölt korai káposztafélék helyét értem. (?). Eper marad, alá évelők, fűszerek, Rendben.
a tavalyi cukkni, pattiszon zeller, papr, paradicsom helyére. A tavalyi krumpli/1 és a mellette lévő üresség helyére répák, hagymák, cékla, saláta, estleg korai zöldborsó, kevés komposzttal. NEM szabad komposztozni! De jó lesz. A tavalyi krumpli/2 helyére bab, borsó, kukorica, uborka, spenót. Ez jó. Mögé az üres helyre cukkini, tök. De a borsó közvetlenül nem szereti a babot .Komposztot ide kell tenni.Ha van több belőle fészekbe az uborkának, tökféléknek is lehet tenni.
A tavalyi káposzták meg a fólia melletti üresség helyére paprika, paradicsom. Lehet ide is, ők is szeretik a komposztot. Elég a tövekhez tenni. Az a néhány tökféle meg a maradék helyre valahová? Valahogy így osszam fel vagy megint nem értettem teljesen? :)
Annyi még a megjegyzésem, hogy esetleg, ha lehet, vagy jövőre, a fóliát az üvegház mögé tenném, azzal párhuzamosan, így négy, kb. egyforma ágyás lenne. Az A, a tavalyi borsós, B, az évelő és üveg-fóliházas, C, krumpli1, és D a krumpli2. Ha egyszer beválik egy szisztéma, akkor csak az A, C, D-t kell cserélgetni. Így jobban kezelhetőbb lenne az egész. Így lenne ebben az évben. A: Korai karalábé és káposztafélék. Lekerülése után kései zöldbab, őszi, téli retek. kései cékla. Zeller, Ha más nem zöldtrágya. Ez komposztot kaphat. Nem tudom mekkora a terület, és mennyi káposztaféle kell, de ide lehet tenni a paprikát, paradicsomot is. B: Itt is el lehet dugni 1-2 cukkinit. C: gyökérzöldségek, hagymafélék.cékla.Korai érésű zöldborsó (Rajnai törpe, Gloria)saláták (fejes, tépő) D. Zöldborsó, csemegekukorica, uborka, Csemegekukorica, krumpli, bab. Én így gondolom, szerinted jó? Üdv.
Szerintem nem a fokhagyma hanem az árnyékos szürke rondafal mentette meg , ugyan is a krumplibogarak az árnyékos nyirkos helyre nem raknak petét, a krumplinak pedig ez kiváló, sajna nekem nincs ilyen falam
Nekem tavaly egy sem volt. Fokhagymát dugdostam védőnek mellé, talán emiatt nem lettek bogarak. Vagy mert az volt az első krumpliültetvényünk és még nem fedezték fel .. :)
Sziasztok nagyon örülnék ha erről a jó, és rossz szomszéd témáról lenne valakinek több információja pl. a krumplibogár ellen van valami jó szomszéd növény?
Csináltam egy rajzot a tavalyi állaptokról, ahol üresen maradt a föld, ott most is nagyon kötött. A Krumpli/2 részen laza, finom, csaknem fekete, de árnyékos a mellette húzódó ronda szürke fal miatt. Biztosan ma alulmúlom a halványszőke önmagamat, de még mindig zavaros egy kicsit az ügy... Rózsaszínnel jelölt korai káposztafélék helyét értem. (?). Eper marad, alá évelők, fűszerek, a tavalyi cukkni, pattiszon zeller, papr, paradicsom helyére. A tavalyi krumpli/1 és a mellette lévő üresség helyére répák, hagymák, kevés komposzttal. A tavalyi krumpli/2 helyére bab, borsó, kukorica, uborka, spenót. A tavalyi káposzták meg a fólia melletti üresség helyére paprika, paradicsom. Az a néhány tökféle meg a maradék helyre valahová? Valahogy így osszam fel vagy megint nem értettem teljesen? :)
Egy megjegyzés: A répához nem javasolja a kaprot, ugyanakkor más irodalom, és a tapasztalatom szerint a répa sorjába elszórtan vetett kapor segíti a kelést, és segít elűzni a répalegyet.
gyümölcsfák alatt: - körömvirág (levéltetű, fonálféreg riasztó) - metélő- és fokhagyma (rovarokat távol tartja új telepítésnél) - kerti zsálya, sarkantyúka, fodorment (levéltetű riasztó) - fehér üröm (gyümölcsmoly riasztó)
Almafa alatt - metélőhagyma (varasodást gátló) Szőlő között - izsóp (termékenység fokozó) Szamóca között - fokhagyma (gombabetegségek és a ribiszkerozsda ellen) Ribiszke sorok között - fehérüröm, metélőhagyma (ribiszkerozsda ellen)
Hoppá, nem is olyan egyszerű. Felejtsük el a tavalyit. A krumpli laza talajt hagy maga után. Ide jöhet a répa, zöldségféle hagymával. Az eper és fűszerek maradhatnak. A védőnövény fokhagyma az maradhat, de betakarításra még mehetne a gyökérzöldségesbe. A borsónak nem kell trágyázás. Utánna mehet kései uborka, cékla, ősziretek. Borsó nem szereti a hagyma társaságát. Hirtelen nem tudom hol van, de le van írva jó, és rossz szomszédok. Ha nem találod, előásom valahonnan.
Az első negyedet dúsítod. Kabakost írtál, ide szántad a tökféléket, uborkát? Nem káposztafélékre gondoltál? Mert arra jó. Ezek mehetnek ki korán- Kel, fejes, vöröskáposzta, karalábé. Zellerrel. Viszont valamennyi komposztot kíván a paprika, és paradicsom is. Ezeket mással ne keverd. A paradicsom közé mehet zeller védeni. A káposzták nem szeretik a hagymát. A krumpli sem. Viszont elviselik a félárnyékot, tehát inkább tenném a nitrogénesebb részre ezeket. A komposztosba meg a paprika, paradicsom. A kukorica, krumpli és a bab szeretik egymást, ezek mehetnek egy helyre. A kései kiültetés elé, vagy ágyásszélekbe mehet retek, saláta vegyesn, ezek egymást védik a földibolhától. Én igazán nem tartom a vetésforgót kőbe vésett törvénynek. A lényeg tápanyag nélkül Gyökerek hagyma, retek, salátafélék, fokhagyma. A másik komposztos részbe paprika, paradicsom, káposztafélék. A krumpli, kukorica bab egybe, de lehet az uborkát is úgy, hogy két sor kukorica, uborka, kapor, kukorica. Tartja a párás levegőt az uborkának. A letermett növények után lehet másodnövényeket vetni, palántázni. Ha olyan tábla van, amibe nincs másodtermés, akkor mustár, facélia, körömvirággal bevethető. Ez zöldtrágyának is jó. Kicsit több időm lesz, visszatérhetünk, ha van kérdésed még, most hirtelen ennyit tudtam összszedni.
Sziasztok! Hosszú leszek némiképp, de nem értem.... Tavaly -életemben először- eléggé logikátlanul vetettem -ültettem mindenfélét, a tudatlanok teljes lelki nyugalmával. A nagy összevisszaság ellenére nem történt különösebb baj, a káposzták kivételével mindenki remekül sikerült. Az idén kicsit tudatosabb lettem, készültem, olvastam, szívtam magamba mindent... És jól megkeveredtem. A kérdésem az, hogy a tavalyi összeviossza ültetés-vetés után szeretném megteremteni egy épkézláb vetésforgó vagy felosztás lehetőségét. De a talajom nem mindenhol ugyanolyan. Tyúkhúr, bogáncs, disznóparéj, pásztortáska, cickafarkfű és a fűcsomókra emlékeztető szívós valami jellemzi általában. Nagyjából értem már, hogy mi a vetésforgó lényege, hogy mely növények talajzsarolók, igényesek vagy közepesen igényesek. Az is dereng, mit mi után szabad és nem szabad vetni. De rendet tenni, tervezni mégsem tudok eléggé világosan- pedig Il, átrágtam az összes ilyen elméletedet és tanácsodat. A tavalyi összevisszaság kb így festett, a kb 400 nm területen. Első negyed: borsó, répa-hagyma vegyesen, némi paprikapalánta itt-ott, retek, saláták, köztük kapor. Ez a rész nagyon szép lett, illetve a répák nem- elágazó, vékony gyökerük lett, vagy, mert sűrűn vetettem, vagy mert keményebb volt kicsit a talaj...? Második negyed fele az eperé- őket itt "örököltem meg", másik fele paprikák és paradicsimok, néhány tő cukkini, pattiszon, zeller. Ők is fejlődtek. Harmadik negyed apró részében pár sor krumpli, hagymával. Krumpli szép lett, a hagymák dughagyma méretőek maradtak. Továbbá káposzták- ők kötött talajba kerültek+ megették a földibolhák mindet. Ennek a résznek a fennmaradó része üresen maradt Negyedik negyed: krumpli hagymákkal, előtte retek. Hagymák itt sem sikerültek.
A tervem a következő: Első negyedet dúsítom komposzttal, némi komposztált marhatrágyával és majdan ide jönnek a kabakosok zellerrel- de míg ennek eljön az ideje, mi legyen az elővetemény? Második negyed felében még meghagyom az epret fokhagymával, a másik felébe mennének az évelők és a gyógynövények. Harmadik negyedet jobbára elfoglalja a fóliassátor, de még marad kb 4 ágyásnyi hely, amelynek laza a talaja az előző évi krumliknakköszönhetően- ide idén MIT? Negyedik negyed borsó, bab, hagyma, spenót, majd szabadföldi paradicsomok, paprikák, padlizsán. De ez a talajrész dúskál a nitrogénben és kicsit árnyékos is, ez nem baj?
Az uborkáknak és a tökféléknek, a kukoricának, céklának - ők nem voltak tavaly- fogalmam nincs, hol kell "szakszerűen" helyet találni- terület van bőven- talán éppen ez a baj... :) No meg a tavalyi, nyakatekert összevisszaság.
Megyek megnézem őket,mert a múlthéten se voltam a kertbe, mert itt elég cudar idő volt. De ahogy il. irta akár hogy erőlkődik a tél a tavasz csak közelebb van. Nagyon várom már a jó idöt,hogy az adrenalin szintem megemelkedjen, nem szeretem a telet!
Úgy tudom, nem szabad mélyre ültetni. Én tavasszal szoktam, és majdnem kilóg a vége. Ha mélyen vannak, még lehet, hogy várni kell, reméljük, kijön. Szét kell szedni, azt biztos jól csináltad.
Nekem az ősszel dugdosott fokhagymának egy része bújt ki, ha jól emlékszem, novemberben dugdostam. Kotorj óvatsan közéjül, rohad-e, vagy hajt. A bentfelejtett vöröshagymák már kint vannak. Mikor ültetted?
Sziasztok! Elég régen nem írtam, de olvasom mindíg a topikot. Szeretném megkérdezni, hogy az összel dugdosott hagymának ki kellett e már bújni.Ez elég érdekes hagyma volt, ilyen csomóstol volt,mint a foghagyma.Lehet, hogy nem telelt át!
Én is kaptam medvehagymát, de úgy elültettem, hogy azóta sem találom. Az biztos, hogy meg van jelölve valamivel, de az egész pici itthoni kertem tele van jelölők erdejével. Remélem, azért megmaradt.