A hozzászólásokat úgy lehet megnézni, hogy rákattintva az adatlapra, és a hozzászólások linkre, ott megjeleníti milyen topikokba mennyit írt az illető, annak a tetején jobb oldalon van három választási lehetőség ahol van olyan, hogy hozzászólások topikonként. Elsőnek az jön ki ahol legutoljára hozzászólt. 30 db-ot lehet laponként lekérni, de szépen sorjában minden hozzászólást megjelenít. Il-nél 86 * 30 db hozzászólás van. Ezek között kell lapozni és valahol elkezdődik az a topik is amit kerestek. Az attól függ, hol van az eleje, vagy a vége felé, hogy mikor szólt hozzá utoljára.
Nekem is ez a problémám:-((( Il hozzászólásait szerettem volna kigyűjteni ebből a topicból, ki is írt egy csomó találatot, de csak egy oldalnyit ad be, többet nem:-(( Én is kérném a megoldást!
Tudnátok abban segíteni, hogy hogyan lehet, az egy névhez tartozó hozzászólásokat lehívni? Addig eljutottam, hogy az adatlapnál, ha megnézem a hozzászólásokat, akkor egy odalnyi bejön az adott topicon belül, de egy oldalnál több nem.( Értitek amit kérdezni szeretnék, mert így visszaolvasva kicsit zagyvának tűník.)
Ha csendesedik a szél, akkor jobb ha megcsinálod, legalább a fákat. ha néhány órát nem jön rá eső, akkor te nyertél. Akkor csak a szőlő marad a metszés után. Milyen az idő?
A 4147, az csak egy vetéstakaró váz. De ilyenből volt a nagy is. Nagy? 4*2,5 volt a régi, mert mára már átalakult, a fala üveg, a teteje cső és fólia. A képtáramban a 2006-os évnél meg tudjátok nézni az építés fázisait. Járhatő fóliánál fontos a vázelemek hosszirányban való összekötése. Azért írta, hogy legalább fönnt, de az a jó, ha mág két oldalt, a talajtól 1m magasságban is, A vázon belülről legyen az összekötő..
Én még nem láttam, de ma még két áruházba megyek, ha nem kapok ott sem akkor írok neked, és előre is köszönöm a kedvességedet a magküldéssel kapcsolatban.
És a tanácsokat is köszönöm. (Nagyon jól éznek ki a palántáid!! :)))
Akkor érthető. Annak vékony a fala. Én azért javaslom a vízvezeték csövet, mert az vastagfalú, és sokáig birja. lehetőleg 1, vagy 5/4ed collos. Az enyémek sok évig egy virágkertészetben voltak, ott szolgáltak évekig. Én onnan houtam lassan 10 éve. A fólia is onnan való használt, de még nálam bírja. A vázat megfelelően kell merevíteni. (Megjegyezném, tavaly én is vettem 16-os bermann csövet, kis gyalogfóliának, vetést takarni. az első héten eltört, tehát én is tudom, hogy az nem jó:))) Utána vettem vízvezeték csövet annak is. A vetés takaróhoz elég vékonyabb 1/2, 3/4 collos.
A fólia oldalsó rögzítésével minden rendben volt, az még most is tart. A vázzal volt a baj. Most néztem vissza a hozzászólásaidat, és a 4147-ben látom, hogy te vízvezetékcsőből készítetted a tiédet, a férjem meg bergmanncsőből csinálta, ami hát törik, mint a ropi. Az egyirányból fújó erős szél, úgy megnyomta, hogy összeroppant.
Az lehet, de nagyon aggódom a lemosó permetezés elmaradása miatt. Most még meg tudnám csinálni, de ha elmarad, akkor legközelebb egy hét múlva leszek itt, és akkor már rég késö. De most meg olyan bizonytalan az idö.
A fólia felhúzása után fontos, hogy kellőképpen meg legyen feszítve. Ha lehetséges, érdemesebb dél körül, melegben felhúzni, amikor kicsit ki van nyulva, ekkor hidegben jobban feszül. Ha a szél tudja lebegtetni, akkor hamarabb leszakad. A vázak felállítása után, a hossziránnyal párhuzamosan ki kell dobni egy ásónyom földet, kifele. A fólia felhúzása után az egyik oldalon a széle az így kiásott árokba, föld rá, megtaposni. A másik oldalon is meghúzva, rátenni a föld egy részét, és rázással, taposással megfeszíteni. Így a föld rögzíti. A két végén lehet így földdel, vagy más módon rögzíteni. A vázat hossz irányban is össze kell kötni legalább fenn, a vázon alul. (ne is menjen el a kedvetek, még jó, hogy a férjed így fogja fel:))
Hát nálunk a kertben lecsapott a világvége ma délután. A tegnap megtépázott fóliasátramat ( még életben lehetett volna tartani,) ma teljesen hazavágta. Hát ebben a formában nem volt valami hosszú életű ( a ti hatásotokra nem is olyan régen készítette a férjem), de azt mondta, hogy ez arra volt jó, hogy most még jobbat csináljon:-). Még szerencs, hogy ilyen optimista!!!!!. Hát ennyit a hétvégi kertészkedésről. Délután egy kicsit lehetett kint bóklászni, akkor a komposztot "raktam tisztába". Na de majd a jövőhéten....!!!!!!
Örülök, hogy tetszett. Majd később lehet a területen változtatni. Felénk a hétvége munkálkodás terén kiesett. Nem volt jó idő. A szél és az eső nem engedett dolgozni. De nem is volt olyan sürgős munkám. De a tavasz egyreközelebb, bárhogy erőlködjön a tél.
Igazán köszönöm a profi rajzot!:-) És persze a tanácsokat is! Ezt a tervet már titeket ( főleg téged) visszaolvasva készítettem, és én is úgy gondoltam, hogy az 1-4. és 5-8. ágyások képeznék a vetésforgót. Egy kis naptárat is készítettem, hogy mit mikor, mivel és mi után ültetnék:-))) Meg arra gondoltam, hogy az eper ágyását is 2-3 év múlva bevenném a játékba, mert bár friss telepítés, de mindenhol azt olvasom, hogy ennyi idő után érdemes áttelepíteni. Na meg az sem biztos, hogy a tökfélékkel nagy sikert aratok. Tavaly volt főzőtök, az termett rendesen, de nem biztos, hogy a többi, igényesebb fajta is jól fogja érezni magát. Úgy sakkozok a területtel, mintha nem lehetne sokkal nagyobb:-)) De hát sajnos a ráfordított idő szabja meg a méreteket, pedig oldalirányban még lehetne ötször ekkora is:-( És ha van is éppen időm ( hétvége) az idő nem mindig gondolja úgy, hogy nekem a kertben kell szorgoskodnom:-((( ld. mostani hétvége.
Ti tudtatok valamit csinálni odakinn? Nálunk csak a mai délelőtt volt alkalmas egy kis kapálásra. Az az igazság, hogy olyan laza a talajom, hogy a tavalyi ágyásokat nem is kellett felásnom, csak kapálni, de a gazokkal még bírkózok rendesen.
Boróka, szétültettem tegnap a növényeket, egy életmü volt, annyi lett! Ajánlom neked is az egyenként, vagy kettönként poharakba vetést, jobban lehet szabályozni, és megkíméli az embert egy munkamüvelettöl. Nem tudom, ennek van-e érteleme, de a koktélparadicsomolat és a padlizsánt kettesével ültetttem el, mert nem volt se annyi cserepem, se annyi földem. Még így is egy újabb nayg tálca telt megvelük. Gondolom, legalábbis a padlizsánt nem lehet sokáig így hagyni. (Fényképezni sajnos épp nem tudok:-( Ma a nagy esöben kiszórtam a mütrágyát, remélem bemossa az esö (vagy be kellene dolgozni a földbe?) A maradék borsóból vetettem még egy helyre, ahova nem szoktam, de még így is a fele megmaradt. késöbb hozott valaki néhány canna risomát, és legnagyobb örömömre magával vitte a borsót. Az üvegházban porszáraz volt a föld, biztos jót nevettek a szomszédok, ahogy a zuhogó esöben behordtam vagy tíz kanna vizet. soxor megfigyeltem már, hogy az öntözés, vagy akár az esö is csak a föld fölszínét nedvesíti meg, alatta száraz marad. Aztán vetettem még bele két-két sor salátát és retket, az átteleltek mellé, akik már egész nagyok és sajnos egyre fokhíjasabbak. Remélem hamar leterem, mert az üvegházban nagyon kevés a hely, lehet, hogy nem is lett volna szabad megkockáztatni most még valamit belevetni. Gyüjtöttem 7 nagy vödör esövizet, ennyi még sose volt . A hagymát viszont nem sikerült eldugni az esöben: túl nagy volt a sár, és nagyon ragadt az ültetöfára. Sajnos a komposztforgatás és a szölömetszés elmaradt; nagyobb baj, hogy a lemosópermetezés is, mert evvel meg akartam várni a szölömetszést.
Az elrendezés jó. A táblákat legaláb két fő részre kellene osztani. I-IV, V-VIII. Valamint IX-X. Az elsőbe tenném a kevésbé tápigényeseket, a másodikba a több tápanyagot igénylőket. A harmadikat lehetne forgón kívül, igény szerint felhasználni. A III, IV- be a paradicsom, közé védőnövénynek néhány tő zeller. Előtte az ágyás szélébe metélő salátát, retket lehet vetni. A II-be a paprika, fejes saláta, A saláta után cékla, kései karalábé.. I. Kukorica mellette bab. V. VI-ba répa, gyökér, közé zöldhagyma, póré. VII-VIII borsó, utána kései uborka állványon, Kései kelkáposzta, téli retek. A IX-X-be mehet a karósbab oldalra, a táblák felőli oldalon fokhagyma, közé a cukkini, tök, esetleg a dinnye. A szegélyekbe mehet tagates, körömvirág. Meg persze, amit kifelejtettem, de szinte bármit el lehet helyezni.Az i-IV-et, és az V-VIII-at lehetne cserélgetni.
Szia Il ( és minden segítőkész topictárs:-) )Lenne egy nagy kérésem! Vetnél egy pár pillantást a kerttervemre?Ez az alaprajz, kb. 10,5 x 4,5 méter plusz egy kis kiugró. Jobbra az epres és az évelő+fűszernövények. Mivel a kert körbe lesz kerítve, szélre csak keskenyebb ágyásokat terveztem. Szóval szerinted ez a felosztás megfelelő így? És ami a kegfontosabb, mit hová érdemes ültetni? A 9-11 ágyásokba tökféléket terveztem, főzőtököt, sütőtököt, és vagy két tő dinnyét is ki szeretnék próbálni, hogy milyen lesz. A többi ágyásba mennének: paradicsomok ( Lugas, Korall és Zömök összesen egy nagy és egy keskeny ágyás, mert nagyon szeretjük) , paprika ( fehérözön és elefántormány, összesen egy sor ), uborka ( 1 sor), korai és kései kelkáposzta ( 1-1 sor), korai és kései karalábé ( 1-1 sor), borsó ( minél nagyobb mennyiségben :-))), de lehetőleg két szakaszban 1-1 nagy ágyás ), póréhagyma ( 1 sor), bokorbab (1 sor) , karósbab kukoricával, gyökér és sárgarépa (2-2 sor), retek mindenféle ( korai, nyári, őszi), tépő- fejes- és jégsaláta, dughagymáról újhagyma és fokhagyma. Amit nem akarok: krumpli és vöröshagyma, mert ekkora területen úgysem tudok eleget termelni, és így csak a helyet foglalom mástól. Tudnál ötletet adni, hogy ezen a területen mi lenne az optimális elosztás? Tavalyi ültetés ( még nagyon kezdetleges szinten) az alábbi volt: 1. krumpli ( most nem akarok) 2. borsó 3-4. gyökér és répa 5. bab 6. karalábé és paprika 7. paradicsom 8. borsó 9-11. csak idén ültetem be. Előveteményként voltak saláta, retek, sorközökben pedig dughagyma újhagymának és fokhagyma. Most szeretném jobban kihasználni a területet, mert időm is van, no meg lelkesít, hogy az első saját nevelésű palántáim nagyon szépen fejlődnek:-))
Előre is köszi a segítséget!!! Persze másoktól is szívesen fogadom az ötleteket!
Én nem permetezem a cseresznyefáinkat még lemosó permetezéssel sem.
(Előfordult már, de nem minden évben. Az egyik fa olyan óriási, hogy eleve reménytelen.)
A cseresznyekukacok ellen sárga lapokat kötözök a fára, amikor a cseresznyék még teljesen zöldek és apró borsó méretűek. (A Hermesben szoktam venni, 10 lap kb 1800 Ft). Két kezemen meg tudom számolni, hány cseresznyekukacot látok évente a mázsányi cseresznyében.
A módszer lényege, hogy a cseresznyelegyek ráragadnak a ragacsos lapra, és nem petéznek a gyümölcsre.
Egyszer, olyan öt éve nagyon tetves volt a fa, akkor slaggal mostam le az ágait (körbe lehet engem röhögni) ettől nem ettől, de azóta nem volt annyi tetű, hogy gondot okozott volna. (Meggyőződésem, hogy beállt a természetes egyensúly a tetvek és a tetűevők között).
Ezen kívül a fa levelei elkezdtek sárgulni, ahol a vetemény locsolásakor az automata locsoló vizezte a leveleket, azóta úgy állítom be, hogy a fa leveleit ne érje a víz.
Teljesen vegyszermentesen nehéz ügy. Előb esetleg nézd át, mik azok, amik ellen védekezni kell. Aztán azokhoz, ha létezik, valamilyen környezetbarát szert.
Attól is függ, hogy mekkora a fa, hogyan lehet megoldani a permetezést. Ha az a igazi régi fa, akkor azt mondom, sehogy. Annyi marad rajta, amennyi kell. Általában a cseresznyére elmondható, hogy rapszódikusan terem. Bár ez fajtától függ. Nekünk a meggyesben régebben volt 6 cseresznyefa. Ott a permetezést megkapta, az előírt vegyszerekkel, és mégis egyik évben alig győztük leszedni, más évben a 6 fáról a családnak sem volt elég.
Fokhagymát nincs ami túlélje. Ha kicsit betegnek érezzük magunkat, 1,2 gerezd fokhagymát lenyelünk. Ha egyben, mint gyógyszert nyelünk le, akkor is hat, de nem lesz az ember büdi. Bár inkább legyek büdi, mint a gyógyszer. Az atkák is meg fogják adni magukat.
Hm. Ártani biztos nem árt, nem tudom, Medvém mit szólna a tömény hagymaszaghoz. Meglátom, talán dobok egy-két hagymát, fokhagymát a fazékba. A láthatóan fertőzött növényeket és az összes padlizsánt lemostam csap alatt. Az szokott segíteni, persze az újrafertőződést nem akadályozza meg. Sajnos a padlizsán megnesként vonza az atkákat, ezek szerint már szikleveles korban is.