Nagyon örülök, hogy megtaláltalak, mert nagy örömöm van amit szeretnék megosztani Veled. Tavaly kaptam tőled medvehagymát, amit elültettem de nem volt neki jó a hely és csak sinylődött mert túl sok napot kapott.
Ősszel elég reménytelenül nézett ki, tavasszal mikor a csomagból kibontottam szebb és több volt.
Átültettem egy megfelelőbb helyre, de nem nagyon bíztam benne.
Ma reggel kint bóklásztam néztem mi bújt ki és végtelen örömömre bújik a medvehagyma.
Ugye most már ha jó neki a hely lehet, hogy szaporodni is fog?
A zöldjét ha megnő levághatom, vagy még ebben az évben hagyjam békén?
Ja még annyit, hogy én jó helyre ültettem mert a szomszédban volt egy óriási fenyő és annak az árnyékában volt, de azt tavasz végén kivágták és így került szegény hagymám a napra.
A paradicsomot és a paprikát éppen ezért nem szabad ugyanabba az edénybe ültetni, nem egy az igényük. Én virágládákba szoktam szórni egyenletesen, nem sorba, mert úgy közel kerül a gyökerük, és szétszedéskor leszakad. Ha muszáj, akkor később tejfeles poharakba pikírolom. Ha egyféléből csak pár darab kell, akkor nagyobb cserepet használok. Mindig öntözgetem gombaölővel. Ha olyan módon dőltek ki a palánták, hogy a földszinten a száruk cérna formájúvá vált, följebb meg ép, akkor ez a palántadőlés nevű dolog, ez ellen kell a gombaölő. (Mg-i boltban párszáz ft-ért adnak egy zacskóval.) Az üvegházadat felejtsd el, legfeljebb trópusi növények gyökereztetéséhez való.
Én is el akartam ma kezdeni a palántagyártást, bár még kicsit korai a vetés szobába, csak aztán nekiálltam metszeni, megyek is folytatni.
Úgy legyen ! Egyébként köszönöm válaszod. Tegnap egyébként a legnagyobb ablakunk elé telepítettem az egész bandát. Ennél több fényt nem tudok adni nekik. Remélem így már megmaradnak.
Szerintem kevés fényt kaphattak, és esetleg túl sok párát. Az üvegház fedele is elvesz a fényből, kelés után jobb levenni. Nem kell a paradicsomot agyonkényezetetni, nekem fűtetlen szobában voltak déli ablakban, újabban üvegházban tartom. Kelés után már nem kell permetezgetni. Még a déli hűvös déli ablakban is eléggé megnyúltak, sok fény kell nekik.
A paprika melegigényesebb, és lassabban kel valamivel. Kicsit kevésbé is fényigényes, avval több szerencséd lehet.
Egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek. Megejtettem egy hete életem első vetését. Többféle paradicsom és paprika került elvetésre egy 96 rekeszes mini üvegházba (kertészetekben árulják, átlátszó műanyag fedele van) A magok 1-2 centi mélyen lettek ültetve (egy kis rekeszbe 4-5-6 szem). A paradicsom már 3 nap múlva ki is kelt és megindult mint a meszes. (a paprika még mindig alszik). Egy hét alatt kb 10 centisre nőttek a kis gazfickók és össze vissza hajladoztak, több elsárgult, kidőlt. A nagyját tegnap átültettem nagyobb cserepekbe, műanyag pohárba stb. Most kb 1-2 centi lóg ki belőlük a földből. Talán így életben marad néhány. Mit csinálhattam rosszul ? A föld (sima virágföld) nagyon laza volt, nem lett letömködve, az egyik szobánkban tartottam őket, ahol kb 18-20 fok van most, fényt kaptak, kis kézi permetezővel lettek nedvesítve felülről. Mit csináljak másképp legközelebb ? Jól bevásároltam most és szeretnék mindenféle palántát nevelgetni otthon, de mivel keztő vagyok, ezért félek, hogy csak ki fogom nyírni szegényeket.
Nincs meg, Il, de ha meglenne is- a zacsikon felnőtt növények vannak, nem ilyen palántagyerkőcök. Káposztaféléket vetettem aznap, karfiolt, karalábét, kelt, stb... Talán mégis a kínai kel lesz, a többin ui nagyjából megmaradt a felirat/tábla, egyedül ezeken nem van, viszont ezeken kívül nincs több ilyen palántám. Ebbőúl gyanítom, hogy kínaikel. :) Köszönöm.
Tényleg gyönyörű a veteményesed! Már alig várom a nyarat, amikor az ember locsolás közben úgy beletud bambulni a "munkája gyümölcsébe".( a szó szoros értelmébe). Idén én is lefogom fényképeszni a miénket. Eddig sose jutott eszembe, mert akit érdekelt az úgyis látta, de most majd Nektek meg tudom mutatni.
Ez jó :-))))), mindenki mást hitt! Jól elbeszéltünk egymás mellett. Ki, mit talált? Én megtaláltam a hozzászólásokat, amit Sárgarózs71 ajánl, de én is azt hittem, hogy Te valami másra találtál. ( kerti napló)
Megjött a Nagy Sárga Csavar, úgyhogy még imbuszkulcs se kell hozzá. Kár, hogy most már csak a jövö héten tudom kipróbálni. Kiváncsi vagyok, tényleg csak ez volt-e a gáz vele.
A 4374-ben nem azt írtad, hogy sikerült? A topicok szerinti hozzászólásokban addig kell lapozgatni, míg meg nem találja az ember.Hosszadalmas, nehézkes müvelet, mert nem tudhatod, hanyadikként jön ki a topic, abban hány hozzászólása van, söt ha peched van, közben is hozzászól, megváltozik a sorrend és kezdheted elölröl az egészet.
Ez tényleg széééép! :) Gratula! Ilyenkor van döbbenés, hogy én szinte MINDIG ritkábban ültetem be az ágyásaimat, mint illene- aztán meg nagyot nézek, amikor tempósan gazosodik...
Sziasztok! Szépen fejlődnek a palántáim, eddig jó..:) De a két műanyagpoharamról lekopott a felirat- akkor még nem voltak táblácskáim. Így hát az ezekben lakó növénykékről jelenleg annyit tudok, hogy "találd ki mi lesz belőlünk" -öt játszanak velem. Esetleg kínaikel?? Segítenétek beazonosítani őket? Köszönöm!
Én meg abból tanultam rengeteget amit a hozzászólásaidban írtál. Életem első kicsi de saját veteményeskertje főleg ettől a fórumtól lett vegyszer nélkül is szerintem tökéletes!