Összegezve: a borsókat 3 fő csoportba soroljuk, úgymint: - kifejtő - velő - cukor (amit héjastól eszünk, mint a zöldbabot, mert a héja is édes és nem szálkás).
Azon kívül, amit CBNora írt, a kifejtő és a velő között még az a különbség, hogy a kifejtő általában korai, rövidebb tenyészidejű, jobban bírja a fagyokat, a mag kisebb, lisztesebb (ezért is marad szárazon gömbölyű, nem lesz szögletes), ízetlenebb, és pillanatok alatt megvénül.
Igen lehet a fokhagymát is dugdosni. A borsó már vethető. Mehet a zöldségfélék, saláták, retek, karalábé. Magról vetett hagymák. A dughagymákat ne mélyen tegyétek, mert hamarabb felmagzik. Segít, ha egy napra a kapott, vagy saját dughagymát radiátorra teszitek. A kifejtőborsót már februárban lehetett vetni, utánna jönnek az általad említettek.
Emőd tényleg nagyon közel van:-)) Bár nálunk rosszabb a helyzet, mert völgyben fekszünk, viszont a jégeső ritkán ér el minket:-) A talaj szerecsére nálunk nagyon jó, laza de majdnem fekete, nem is kellett ásnom csak ott, ahol tavaly nem volt még vetemény. A többi helyen csak kapálok.
Köszönöm a felhomályosítást!:-) Akkor mihelyst lehet - lehetőleg holnap - én is nekiesek a vetésnek. Borsó, retek, saláta, dughagyma, répa, gyökér a terv. Ami a borsót illeti, nem is tudom hol olvastam, hogy a velőborsó nem szereti a hideget, egy picit később kell vetni, mint a kifejtőt. De most megnéztem, én is vettem korai velőborsót, amire az van írva, március elejétől vethető. A fokhagymát már lehet duggatni? És a póréhagymát vetni?
A dughagymát úgy csinálják, hogy magról vetik, és olyan sűrűn, hogy ne tudjanak egymástól nőni, aztn kiszedik rendesen, mint a nagy hagymát és elteszik télre. Te ezt veszed meg a boltban. Ebből gyorsabban és biztosabban lesz nagy hagyma, mint ha magról ülteted.
Érzékeny a vízhiányra, mivel nem megy mélyre a gyökere gyakran kell öntözni. Gondolom ezért nem nőtt neked. Nem kell mélyre dugdosni. Épp hogy eltűnjön a föld alatt. Takarni is csak azért érdemes, hogy a madarak ki ne szedjék.
Ha a hagymát dughagymáról ülteted célszerű azzal várni még min 1hónapot ugyanis a gyári dughagyma kapott 1 hő sokkot annak érdekében hogy ne menjen magba. Én régen dughagymát is termeltem , a szedet hagymamagot nagyon sűrűn kell elvetni és akkor kapsz dughagymát ezt a hő sokkolást otthon is ellehet végezni dugatás előtt betenni a kazánházba 40-50 cfokos melegre 1 napra. Ma már olyan fajta hagymát ültetek amit lehet közvetlenül magról is és az ezekből a fajtákból már van saját mag . előnye a sokat hosszabb idejű tárolhatóság. Javaslom kérdezd meg a magboltban melyek ezek a hagymák és vegyél, ültetéskor összekevered 2-3xor annyi homokkal és így szépen egyenletesen eltudod szórni . Vagy 4hétmulva tudok a sajátomból küldeni , sőt tudok még Salotta magot is küldeni. Üdv trasgo
Ezt a dughagyma-normálhagyma kapcsolatot én se értem? (már ketzem magam röstelleni, hogy semmit nem tudok)
Szóval a dughagymából lesz valamikor is normál hagyma? Lehet, hogy túl mélyre ültetem? Mi lehet az oka, hogy amikor kihúzom, szinte kisebb, mint amikor bedugtam:-(
Van, azokat hívják hivatalosan cukorborsónak. A családban persze mionden édes borsót úgy hívtak. Egy ilyet tavaly mi is ültettünk, egy Delikett nevű fajtát. (A németek ezt Knackerbsének hívják). Még nyersen is meg lehetett enni hüvelyestül. Úgy tudom, a kifejtő borsók éretten sima magvúak, ehetők szárazborsóként, a velőborsók ráncosak.
Mi az, hogy "kifejtö"? Nem minden borsó kifejtö? Van amit héjjával eszünk?
Más; eldugtam 1/2 kg piros dughagymát "Piroschka Blutrot" márkájút:-), megint a szölö mellé. Kihajtott néhány tavaly bentfelejtett; kisebbek, mint amikor bedugtam annak idején. Ti mikor szoktátok fölszedni a dughagymát? Hogy lesz ebböl vöröshagyma?
Tavaly volt nekem Gloria, IL ajánlotta. Valóban rövid tenyészidejű, ha jól emléxem, a Rajnainál 3 nappal rövidebb. De nem tetszett, mert nagyon világos a hüvelye, mintha beteg lenne, szóval nem guszta, nem piacos. Az íze is elég semmilyen, mint a kifejtőknek általában, még a Rajnainál is gyengébb. Értéke a koraiságában van.
Nekem még nem tűnt fel, hogy a velőborsó lassabban kelt volna ki, mint a kifejtő, pedig óvodás korom óta kertészkedem. Annyi lehet benne, hogy ha nagyon hideg az idő, az a velő fejlődését kicsit lassítja.
A hideg, fagyos alföldi kertemben már földben van 2 hete a borsó, hagyma, zöldség, répa, saláta, retek, spenót. Mire jönnek a májusi szárazságok, már meg kell erősödniük.
Igen, köszönöm, ettől azért én is tartok kicsit... Belenéztem már a bambuszos topicba, mire kiültethetővé nőnek a magok, addigra talán el is olvasom az egészet... Valahogy a gyökérzet terjedését kéne megfékezni majd, nem bánnám, ha viszonylag egyenletes formájú, sövényszerű képet mutatva szaporodna ott, ahová szánjuk- na jó, a mértani pontos körzős-vonalzós parkos kerttervezés ellenében mi a dzsungelesebb verziót szeretjük- de nem szeretném, ha kicsúszna a kezemből a bambuszos kordában tartása. Arra még nem van 5letem, hogyan lehet a túlburjánzó gyökérzetet féken tartani a környező fű, stb.. károsítása nélkül. Okosodnom kell még, nnnna.... :)
A moso bambusz (Phyllostachys pubescens) nagyra megnől, ráadásul erősen tarackol, ezért ajánlott a terjedésének korlátozása. Mielőtt kiülteted, azért járj utána, nehogy néhány év múlva mindent kiszorítson a kertedből :-) És ajánlom a "Bambusz nevelése" topicot is....
a tuja.hu-n ezt írják róla: ----------------------------------------------------- A legnagyobb bambuszok közül az egyik.
Minden részét hasznosítják. Szárát az építőiparban, ágait seprűgyártásra használják. Fiatal rügyei ehetőek, a kinai konyhában csemegének számítanak.
Élőhelyén 20 méter magas. Melegebb hőmérsékletet, sok vizet és tápanyagot követel. Hidegebb éghajlat alatt növekedése lasabb és alacsonyabb lesz. Fagytűrése -18-20 fok. ------------------------------------------------------
Úgy örülök! Vateráztam bambuszmagokat! Egy ezres volt jópár darab Moso-bambusz jövevény, alig vártam, hogy találjak, mert nő, mint a gomba-remélem, nekem is fog. :) Találtam ugyanitt ricinust és dohánylevél magokat is, meglátjuk, mi lesz belőlük. Alig várom, hogy megérkezzenek. Most meg ásni kell ezerrel, mert hosszú, Nantes répamagjaim vannak...:( Nálink most eléggé hideg van, de sebaj, fűt a lelkesedés!
Tudomásom szerint a velőborsó melegigényesebb, de van egykét extra korai fajta, a Nimród és a Quimper nevű (ez utóbbi teljes, hosszú nevére nem emléxem) a legkorábbiak közül valók. Én letakartam őket fátyolfóliával és előtte a barázdát forró vízzel öntöztem be, valamennyit ez így is melegít, mert a "nagy" - azaz csak kb 4 nm fóliában a korai krumpliból, paradicsomból, zellerből stb szeretnék néhányat. Szabadföldbe ment még jégsaláta, némileg megkésve mák- mert szeretem a virágját- spenót, lóbab, retek. Ez utóbbi örül egy kis plusz párának majd, ha kikel- ezért is van rajta fátyolfólia. Amiről egyébként Tőletek kérdezgettem nem is olyan rág, hogy mire való- aztán rájöttem, hogy már tavaly is használtam, csak halványszőke gőzöm sem volt, ez AZ. :) Valahol olvastam, hogy akadnak, akik félbe vágott reszcsatornába tesznek földet, abba a borsót, ami mire némileg kinyújtózik a földből, pont elég meleg lesz neki kint is. Ekkor ereszcsatorna nyitott végén átcsusszantva az egész ereszborsó földestül-mindenestül mehet a barázdába. Még nem próbáltam ki. A retket vetőládában a bejáratunk szélfogó- üvegházban azonban igen- megreggeliztük a felét. :)
nem tudok róla, hogy sokkal eltérőbb lenne a vetési idejük, viszont célszerű a vetést több részletben elvégezni (ha eleve nem eltérő tenyészidejű fajtákkal operálsz), hogy az érés ne egyszerre történjen. Borsónál célszerü a vetést 10 nappal - két héttel eltolva 3 szor ismételni, így ha nem lesz extrém meleg a tavasz, akkor friss és zsenge borsód lesz bő egy hónapig, az esetleges másodterméssel másfél hónapig.
Tavaj nem lett rendesen felszántva a kert, újra ásóztam tavasszal, de olyan nehéz volt, hogy alig haladtam, aztán alig tudtam szétverni a rögöket. Azért volt egy-két dolog, de nem sok. Most a talaj jónak tűnik, meg is volt trágyázva, komposztom is lett egy kevés, úgyhogy most bizakodom. Mivel most lett feltörve a föld és nem gyomirtóztam, rengeteg gyökér, meg fű van beforgatva, amit a kölcsön-robival fel is apróztam. Szóval nagyon lassan halad az ágyáselőkészítés. Meg még egy darabig fogom szedegetni a gyomokat, de a tavaly művelt terület nagyon biztató, sokkal jobban néz ki, mint a többi terület.
Most elbizonytalanítottatok. Remélem a répát nem ültettem túl korán.
Minden magot komposzttal takartam. Ez nem probléma remélem! Valahol olvastam, hogy a répa nem szereti a frissen trágyázott földet.
Akkor ha az idő is úgy akarja, holnap kiszabadulok a kertbe:-)) Ha jól rémlik, ilyenkor még csak kifejtőborsót szabad ültetni? A velőborsó melegebbet szeret?
Én most hétvégén ültettem el a borsót, a hagymákat, répát, petrezselymet. A lóbabra, retekre, salátára nem maradt időm. :( Ja és ha jól emléxem, tőled kb 20km-re lakom. :)
Pár napig betegeskedem, erre több oldalt teleírtok!:-))) A kérdésem a következő lenne: mit lehet a legkorábban vetni-ültetni, ha nincs fóliám? És mikor? Azt hiszem, nálunk még túl hideg van bármihez is, illetve tartani kell erősen a késői fagyoktól, de azért azt sem szeretném, ha valamiről lemaradnék!
Köszi a linkeket, sok hasznos dolog volt benne. Mennyi idő alatt kell kikelnie a borsónak? Én kb 1,5-2 hete vetettem korai borsót, és még semmi. Igaz nem takartam. Vetettem borsót, retket, és duggattam hagymát ezeket le kell takarni fátyolfóliával?
Köszi a linkeket, amint tudok, elolvasom öket. Tényleg csak napi 1 óra plusszt tudnék valahonnan elcsenni, tegnap este se jutottam már géphez:-((((((((