Keresés

Részletes keresés

gergerg Creative Commons License 2011.02.19 0 0 203

Az én tapasztalatom: a nagyon korait (de abból kevés az értékelhető, újdonságként érdekes) és a nagyon késeit. Gondolom a rajzási idő miatt.

Előzmény: kedvescimbora vagyok (202)
kedvescimbora vagyok Creative Commons License 2011.02.19 0 0 202

Az a tapasztalatom, hogy a nagyon korai cseresznyéket nem károsítja a légy. Katalinom nincs, mivel az a legkésőbbi érési idejü , lehetséges, hogy nem árt neki a légy?

Előzmény: gergerg (200)
gergerg Creative Commons License 2011.02.19 0 0 201

Itt nézelődhetsz. A képre kattintva van bővebb leírás. Nekem van ilyen Hedelfingeni, nem mondom hogy rossz, 3-4 másik fajta mellett elfér de ha csk 2 fám lenne abból egyik sem ez lenne. Ha 100 akkor meg lehet hogy mind a 100. :-)

http://www.gyumolcsfa-faiskola.hu/?oldal=2&kat=6

Előzmény: agicza (199)
gergerg Creative Commons License 2011.02.19 0 0 200

Permetezni nem kell, kései érése miatt a cseresznyelégy is elkerüli, erős növekedésű nagyon felfelé tartó fajta. A termése nagyon dekoratív, viszont a teljes érésig kifejezetten kellemetlenül keserű és az érett gyümölcs íze is kesernyés. Friss fogyasztásra én nem ajánlom, nem lehet hetekig a fa alatt legelni és mivel igen kései már legtöbbször meg is unom a cseresznyét mire ez érik. Természetesen kapható. Berakni jó. sötét szinű ropogós. Én más fajtát választanék ebből az érési időből. Pl.: Katalin. Nagyobb szemű és nem keserű.

Előzmény: agicza (199)
agicza Creative Commons License 2011.02.19 0 0 199

Hedelfingeni cseresznyéről tudna nekem valaki vmi bíztatót mondani, pl. hogy lehet-e még kapni, mit ajánlotok mellé, pollenadónak, lehet-e alacsonyan tartva nevelni, muszáj-e permetezni, meg ilyenek... Köszi előre is!

gergerg Creative Commons License 2011.02.19 0 0 198

Nem tudom de javaslom érési időben mindenki küldjön pár szemet a sajátjából a másiknak összehasonlításra. :-) Én mostantól az enyémet elnevezem Gergely 1 -nek és punktum. :-)

Előzmény: Ali-bá (197)
Ali-bá Creative Commons License 2011.02.19 0 0 197

Na már teljesen elbizonytalanodtam a 'fehér' cseresznyémre vonatkozó leírások miatt.  Nem lehet, hogy a GLOCKER és a VÁRKONYI ugyanaz?

Mindenesetre már enném! :)

Előzmény: gergerg (195)
Ali-bá Creative Commons License 2011.02.19 0 0 196

Azt hiszem ez lesz az :

" Cserszegi mézes, igen jó magyar származású fehér C. Gyümölcse nagy, gömbölyű, halvány citromsárgaszínű, bőlevű, kissé ropogós. Július közepén érik. Fája edzett, a fehér C.-k között a legbővebben terem. Aszalásra és befőtt készítésére igen alkalmas." (Cseresznye-Metapédia-Windows Internet Explorer)

Előzmény: xukac1 (187)
gergerg Creative Commons License 2011.02.19 0 0 195

Várkonyi (Cerise de Várkony-Várkonyer Kirsche):
Őseredetű magyar cseresznyefajta, mely a Baranya vármegyei Várkony községből származik. A várkonyiak túlnyomó mennyiségben magról szaporítják. Június közepe-július eleje közötti időben érik. Többnyire igen nagy, elsőrendű piaci és gazdasági és csak néha elsőrendű csemegefajta. A nagyban való elterjesztést már azért is megérdemli, hogy nem férgesedik. Gyümölcse némileg tompakúpos, két oldalán ellapított; hosszanti átmérője jóval meghaladja a szélességét. Vágánya csak az árnyékos felén szembetűnő, napos oldalán többnyire elsekélyesedő. Kocsányürege széles, tányérszerűen ellaposodott. Szára középhosszú, nem nagyon vastag, zöldesbarna színű, mindkét felén bunkósan végződő. Héja meglehetősen vastag, sima, fénylő, világos kárminpiros, melyből a sárga alapszín csak az árnyékos oldalon csillámlik elő. Húsa világos-sárgás színű, leves, kemény, ropogós, savanykásan édes, kevéssé fűszeres, kellemes ízű. Magja aránylag kicsiny, két oldalán ellapított, szélesen barázdált tarajú, több részén sima, fahéjszínű. Fája egészséges, korán és bőven terem. Koronája ritkás, szétálló, gyér lombozatú, szomorúfűzfa módjára lehajló vesszőkkel.

?

Előzmény: Ali-bá (192)
Ali-bá Creative Commons License 2011.02.19 0 0 194

Az enyémre ez illik rá legjobban:

"Glocker óriás, a vasvármegyei Baltavár községből származó kitűnő magyar fajta. Július közepétől érik. Középnagyságú gyümölcse szép sárga, napos oldalán piros, ropogós húsú. Befőzésre is kiválóan alkalmas. Fája edzett, bőtermő."    (Metapédia Cseresznye)

Előzmény: gergerg (193)
gergerg Creative Commons License 2011.02.19 0 0 193

Ma egy fél napot rászántam hogy megkeressem a neten milyen fajta lehet de nem találtam. Itt felénk meg hiába kérdezősködök, itt ha valakinek mutatok valakinek 3 fajta cseresznyét azt mondják " az egyik korai karmazsin, a másik meg kései karmazsin" Ha megkérdezem hogy és a harmadik? Akkor már rá is vágják hogy az meg csak sima karmazsin. Tehát nem könnyű beazonosítani. Akitől kaptam az meg szentül meg van győződve hogy Germersdorfi. Kérdeztem is tőlle hogy nem inkább karmazsin? ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ  Nem is gondolok inkább rá.

Viszont valaki a napokban valaki mézédes sárga cserkót keresett és találtam is egy fajtát ami ráillik: Cserszegi mézes.

Előzmény: Ali-bá (192)
Ali-bá Creative Commons License 2011.02.19 0 0 192

Az én  'sárga' cseresznyém a felsőhöz hasonlít, de a nevét én se tudom. '82-ben oltottam egy akkor kb. 40-50 éves fáról. Ropogós, enyhén kesernyés, nálam nem kukacos, ilyen hosszúszárú és a hajtásai vaskosak.

Előzmény: gergerg (189)
Ali-bá Creative Commons License 2011.02.19 0 0 191

Ezt én is melegen ajánlom mindenkinek! Itt lehet megtalálni azt, hogy hogyan kell nevelni  a "szuperorsót" cseresznyéből. Én is ennek alapján próbálkozom!

Előzmény: gergerg (190)
gergerg Creative Commons License 2011.02.19 0 0 190

Aki eddig úgy gondolta hogy tudja milyen fát szeretne az olvasson bele. :-)

http://ganymedes.lib.unideb.hu:8080/dea/bitstream/2437/79664/7/3-%C3%A9rtekez%C3%A9s.pdf

gergerg Creative Commons License 2011.02.19 0 0 189

Melyikre hasonlít jobban?

Előzmény: gergerg (188)
gergerg Creative Commons License 2011.02.19 0 0 188

Nem tudom milyen fajta de nekem van ilyen. Nekem azt mondták hogy Germersdorfi de tuti hogy nem az. Még annyit a beazonosításhoz hogy június elején érik, de május közepén már zölden/sárgán szoktuk enni. A kukac is szereti. Teljesen éretten is csk az egyik oldala pirosas. A magja is fehér. Befőttként teljesen kifehéredik. Hatalmas fát növeszt.

Ha szeretnéd küldök oltóvesszőt.

Előzmény: xukac1 (187)
xukac1 Creative Commons License 2011.02.19 0 0 187

Kedves Szakik! :)

Talán tudnátok segíteni. Valamikor fiatalabb koromban egyszer volt szerencsém cseresznyézni egy olyan fáról. amelyen annyi cseresznye volt, hogy szinte az ágat nem is lehetett látni. Arra emlékszem még, hogy ropogós cseresznye volt, sárgás színű, nagy szemű. A teljesen érett szemek is éppen csak rózsaszínek voltak. Meg tudnátok mondani ebből, hogy milyen fajta lehetett. Most már tudnám hová ültetni, úgyhogy már csak meg kellene találni a fajtáját. Előre is köszönöm a segítséget.

gyula_k Creative Commons License 2011.02.18 0 0 186

Elnézést,tényleg sárgára gondoltam!Amilyet én keresek,az tiszta sárga,nem kesernyés,és nagyon édes.Azért köszönöm!Amit írsz (Van egy sárga, napos oldalán cirmosan piros cseresznye fajtám) az a hólyagos cseresznyére hasonlít.Hólyagos cseresznyém viszont már van,s a nagy fáról, már tavaly sikerűlt kettőt oltanom.Azért mégegyszer köszönöm a segítséget.

Előzmény: Ali-bá (185)
Ali-bá Creative Commons License 2011.02.17 0 0 185

Kérdezed, hogy "nincs-e valakinek esetleg mézédes fehér cseresznyéje?" Fehéret még nem láttam, de ha sárgára gondolsz, a napos oldalán piros bemosottsággal akkor van. A 152. hozzászólásban írtam: "Van egy sárga, napos oldalán cirmosan piros cseresznye fajtám. Elég nagy szemű, enyhén kesernyés."  Távol áll a mézédestől.

Előzmény: gyula_k (182)
Flanell Creative Commons License 2011.02.17 0 0 184

Ja igen, csak azért saját, mert venni nem nagyon lehet szilvatörzsűt.

Nálam tavaly a szilván kívül még jól bírta a belvizet a körte, meg az alma is valószínűleg, csak soha nem látott varasodás vitte le a leveleket, mert nem volt csónakom a permetezéshez.

Előzmény: tp329 (167)
Flanell Creative Commons License 2011.02.17 0 0 183

Amit Ali-bá írt, plusz: a kajszitörzs sérülés esetén nem növi be sebet, odvas lesz, vagy egyik oldalán végig nyitott lesz. Nekem is van egy öreg kajszim, fiatal korában nekiment a guta, a lomb 2/3-a leszáradt. Aztán sikerült megmenteni, pár év múlva teljesen szabályos formájú lett a koronája, de a törzs egyik oldala elhalt, végig kilátszik a belső, nem élő rész, amit most már támadnak a rovarok, gombák, rontva a fa statikáját.

Valahol olvastam, hogy a 100 éves kajszik mind koronamagasságba vannak oltva, a szilvatörzs minden tekintetben ellenállóbb.

Előzmény: kedvescimbora vagyok (165)
gyula_k Creative Commons License 2011.02.17 0 0 182

Üdv mindenkinek!

Most találtam ezt az új topikot,s nagyon megörültem neki.Érdeklődni szeretnék,hogy nincs-e valakinek esetleg mézédes fehér cseresznyéje?Ezt még gyermek koromban kóstoltam,s azóta nem is láttam.Sajnos az a fa amiröl ettem,már rég kipusztult sajna,s régóta szeretnék ilyet szaporítani.A segítséget előre is köszönöm.

tp329 Creative Commons License 2011.02.16 0 0 181

Nekem sem kell sok. Valamit kezdenem kell, a fáim fele kipusztult. Én csak saját (család) részére kertészkedem. Nekem eddig megfelelt a mandula is, de ha marad ez a víz, azt elfelejthetem. Nem is  foglalkoztam az alanykérdéssel de most a bogár a fülembe lett téve! Írtam Csarlinak a tájékoztatóért, mégis tanuljak valamit. De, ha át tudsz adni mondjuk 10 db-ot az az idén próbára jó lesz.  Át kell gondolnom az egész kertet.

Előzmény: Törölt nick (171)
Ali-bá Creative Commons License 2011.02.16 0 0 180

Ge. At. Cs. igazatok van!  Tulajdonképpen én is így vagyok vele, ma is meglocsoltam egy palántát trágyalével. :-))

Törölt nick Creative Commons License 2011.02.16 0 0 179

Így van,és ebből a szempontból pl nem mindegy az ültetési anyag minősége,mert igaz,hogy pl a jó minőségű koronás oltvány drágább ,mint a kommersz suháng,de előbb terem és biztos behozza a különbözetet.Nekem ilyen a 2009 tavaszán ültetett Sylred kajszim,ami tavaly már termett.

...és így van,nagyon számít a korszerű alanyhasználat,ami nálunk nagyon elmaradott...sajnos.

Előzmény: Csarli1 (178)
Csarli1 Creative Commons License 2011.02.16 0 0 178

Én 50 felett sem érek rá várni, ezért kezdtem el olyan alanyokat használni amin a nemes hároméves korában már terem.

Májusba hoztam az alanyt, átültettem, szeptemberbe beszemeztettem és októberbe helyére ültettem.

Előzmény: gergerg (176)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.16 0 0 177

Nem leszel,én 42 vagyok és végtelenül türelmetlen.Talán ha egy fa egy év alatt magból termő fává válna,akkor még csak-csak ....

Előzmény: gergerg (176)
gergerg Creative Commons License 2011.02.16 0 0 176

Ali-bá! Maga is volt 30 éves! Egy 30 éves embernek meg lehet azt magyarázni hogy " vársz egy-két évet" meg " nem szar ez hogy elkapkodjuk" ? Segítek, nem. Nekem most kell minden azonnal. :-) ilyen ez a filmes szakma....... :-) Majd néhány év múlva kicsit türelmesebb leszek. Most inkább szedek néhány koronásat is. :-) Van bőven.

Előzmény: Ali-bá (174)
alfi13 Creative Commons License 2011.02.16 0 0 175

Ha már itt tartunk hogy készited ezeket az alanyokat mikor veted el a magokat?

Előzmény: Ali-bá (174)
Ali-bá Creative Commons License 2011.02.16 0 0 174

Semmi gond, megnő az. Vársz néhány évet és olthatod az ágaiba is. Nem kell elkapkodni. Én is most ültetettem 20-30 cm-es alanyokat a végleges helyükre.

Előzmény: gergerg (169)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!