Keresés

Részletes keresés

taormina1 Creative Commons License 2008.03.10 0 0 4509
Hát...mi bizony kitettük a palántákat az üvegházba, mert már nem lehetett férni tölük a házban, és amelyik kikelt, rögtön meg is nyúlt. Ott bizony ma reggel 5 fokot mértek...

Más: az idén, mint említettem, nem sütöttem földet. Akkor most kell tartanom palántadöléstöl? Illene valami megelözö intézkedést tennem? Eddig még nincs gond, de ki tudja...?

Még más: úgy néz ki, hogy a héten elmegyek medvehagymáért. Van valakinek kedve betársulni? (Délbudai indulással)
Előzmény: Flanell (4507)
taormina1 Creative Commons License 2008.03.10 0 0 4508
Igen, ez alapvetöen járhatónak is tünhetne, de szerintem az igazi probléma valami mélyen fekvö konstrukciós gázban rejlik; úgy tünik nekem, evvel a technikával, (bár nekem annak idején nagyon virtuóznak és szolidnak tünt a sivító forgókésessel szemben) NEM LEHET komposztot darálni. A rés sose lesz akkora, hogy a vékony gyümölcsfagallyakat megegye, a vastagabb karókba meg ilymódon beletörik a foga. Szerintem még örülhetek, hogy mint leggyengébb láncszem, csak az a fül adta meg magát; nagyobb bajt is okozhatott volna.
Előzmény: Flanell (4505)
Flanell Creative Commons License 2008.03.10 0 0 4507
A hőmérséklettől függ.
Ha napközben rendszeresen meghaladja legalább a 15 fokot, akkor lehet vele próbálkozni. De csak ha nagyon sok fényt kapnak a palánták, közvetlenül az ablak mellett.
Előzmény: k.vili (4506)
k.vili Creative Commons License 2008.03.10 0 0 4506

Szeretném megkérdezni, hogy a lehet-e palántát nevelni fűtetlen tetötéri szobában?  Vagy várjak vele?

Flanell Creative Commons License 2008.03.10 0 0 4505
Lehet, hogy meg lehetne buherálni a gépet, vasból csinálni valami fület, mondjuk egy darab szögvasból, és felfúrni a ház oldalához.
Előzmény: taormina1 (4496)
katbo Creative Commons License 2008.03.09 0 0 4504

Diófával akkor nem foglalkozom, majd elégetjük. Azt azért lehet, ugye? :-)))) (én már semmiben nem vagyok biztos)

Il, a linkeket köszönöm, már csak idő kellene mindenhez. A gép elé is csak most jutottam, mikor már minden tisztességes ember alszik. Én is megyek, jó éjszakát!

katbo Creative Commons License 2008.03.09 0 0 4503

Nagyon sajnállak, ilyen napokra szokták azt mondani, hogy "felébredni is vár volt".

Különben felháborító, hogy direkt úgy gyártanak le valamit, hogy ne működjön, és vagy új alkatrészt kelljen hozzá venni, vagy kuka.

A posta meg a másik fele. Képesek lenyúlni egy borítékot, csak  mert dudorodik benne valami? Mit hittek, aranyláncot küldök benne?

Persze én voltam a naiv, hogy  nem tettem szuperbiztos, szivacsos borítékba.

Ha látok valahol, veszek újra sárga cukkini magot (anyósomnak is kell) és akkor újra küldök neked.(ez már becsületbeli ügy).

CBNora Creative Commons License 2008.03.09 0 0 4502
Ma elég jó idő volt, lehetett kint dolgozni. Elvetettem a fóliába a Húsvéti Rózsa retket, meg egy Május Királya magszalagot. A magszalagon elég sűrűnek tűntek a magok, azt hittem, ritkábban és szépen egyesével lesznek ráragasztva. Én ennél szebben szoktam berakosgatni a magokat a barázdába. Azért ha már megvettem, elvetettem, de alighanem ritkítani kell majd, hacsak nem nagyon ócskák a magok. A kipusztult saláták helyére szórtam szét kapormagot. Maradt azért az áttelelő salátából is, de szokás szerint kb. a fele tönkrement. A maradék elég szépen megindult.
Vetettem 2 sor Jánosnapi retket is, azokat kintre, letakartam fátyolfóliával.
A répa, pasztinák, hagymák, borsó maradt későbbre, de még lesz idejük megnőni. Legsürgősebb a retek meg a saláta volt, a galambbegy saláta kevés. Most eszegetünk egy porcsinféle növényt is (Claytonia perfoliata), annak még apróbb a levele.
CBNora Creative Commons License 2008.03.09 0 0 4501
Köszi, akkor én is elkezdem edzeni őket. Most éjszakára a 3-ból két ládát kint hagytam, a harmadikat még tartaláknak beraktam az üvegházba, bár valószínűleg fölösleges volt. Talán még egy hetet várhatok, a tieid kicsit idősebbek. Majd igyekszem kiültetés után fátyolfóliával letakarni, legalább egy részét. Ez a fajta ugyanúgy bírja a fagyot, mint a Május királya? Mert hogy a Kobakot fólia alá árulják, az enyémnek a zacskóján legalábbis az volt.
Előzmény: Matykoka (4500)
Matykoka Creative Commons License 2008.03.09 0 0 4500
Szia Nóra,

épp irni akartam, hogy lehet, hogy elkapkodtam, de a fele (kb. 120 palánta) már tegnap kint éjszakázott, ugyanis kiültettem őket. Ültettem még kb. 30 jégsaláta palántát is.
Remélem nem jön valami nagy hideg, mert akkor feleslegesen dolgoztam. Belocsoltam őket, jó magasra ültettem, ahogy olvastam, hogy "alájuk fújjon a szél" tavaly mélyen ültettem és nagyon lassan indultak meg.
Most a legtöbb elhajlott ugye ahogy nincs mélyen beültetve, de reggelre észhez tértek és szépen ácsingóztak.

Előzmény: CBNora (4474)
il1321 Creative Commons License 2008.03.09 0 0 4499
Tényleg sajnálom. Látatalanban, pedig tanácstalan vagyok:(((( (Bíztan pedig a NSCS-ban)
il1321 Creative Commons License 2008.03.09 0 0 4498

A rendes fejlődéshez a 10 fok kicsit kevés, legfeljebb éjszakára. Nappalra kellene legalább 17, de 20 fölött már nagyonmegugranak. Ilyen egyszerű:)))

A diókérget ne tedd a komposztba, legfeljebb olyan eldugott helyekre, ahol a talajt akarod gyommentesen tartani, és cserjék, bokrok vannak alatta. Az esőtől csírázásgátló anyag oldódik ki. Néhány olvasnivaló mág neked, és akit érdekel:

KISKERTI KOMPOSZTÁLÁS:
http://www.kia.hu/konyvtar/szemle/229_f.htm

Házi komposztálás:

http://www.hik.hu/tankonyvtar/site/books/b10103/ch05s02s06s05.html

Vetésváltás, vetésforgó
http://www.hik.hu/tankonyvtar/site/books/b10103/ch05s02s02s02.html
Elővetemény-hatások:
http://www.hik.hu/tankonyvtar/site/books/b10103/ch05s02s02s03.html
Az alkalmazkodó növényvédelem eszköztára:
http://www.hik.hu/tankonyvtar/site/books/b10103/ch05s02s07s03.html

Előzmény: katbo (4494)
Kert-barát Creative Commons License 2008.03.09 0 0 4497
A világért bele ne tedd! A diófa semmire sem jó.
Előzmény: katbo (4494)
taormina1 Creative Commons License 2008.03.09 0 0 4496
Szomorú eset történt ma: meghoztam a Nagy Sárga Csavart és mindjárt be is üzemeltük. Valamit sikerült szükíteni a távolságon, de ahogy beletettem az elsö karót nagy reccsenés hallatszott; és a Nagy Sárga Csavar élettelenül ferdén kilógott a gépböl. Persze azt hittem eltört, de nem, csak az öt rögzítö aluminium fül adta meg magát. Így utólag megvizsgálva nevetségesnek is tünik a gondolat, hogy ennek kellett volna ellenállni az azon a helyen föllépö óriási eröknek. Az elöjövö szánalmas rágcsálék minösége viszont alig javult. Szomorú vagyok. Se tököm, se rucolám, se hasznavehetö komposztaprítóm.
Előzmény: il1321 (4489)
trasgo Creative Commons License 2008.03.09 0 0 4495
Kis érdekesség több mint 2300 fajta burgonyáról van leírás

http://www.pflanzen-im-web.at/pflanzen/pflanzen-suche/index.php?seite=33&q=kartoffel&akt_order=deutsch

http://www.pflanzen-im-web.at/pflanzen/pflanzen-suche/Kartoffel-Sigma-Solanum-tuberosum.php

Előzmény: CBNora (4461)
katbo Creative Commons License 2008.03.09 0 0 4494

Ez, hogy áttűzdelés után ne vifyük őket melegre, ez minden palántára igaz?

A diófa "aprólék" jó mulcsnak?

Előzmény: il1321 (4483)
katbo Creative Commons License 2008.03.09 0 0 4493

Becipeltem a teraszról egy állványt, amit még a férjem eszkábált, betettem az ablak alá. Hát mit ne mondjak, láttam már szebbet is, és sajnos ideális méretű a legapróbb (2éves) lányom kertészkedési kedvének kiélésére. ( Az ablakpárkányon lévőket is már meggyepálta) Amik túlélték az esetet, azokat ma áttűzdeltem. Szépek.

Előzmény: il1321 (4481)
katbo Creative Commons License 2008.03.09 0 0 4492
Ne hülyéskedj, hát, hogy a frászba nem érkezett még meg.  Febr.29-én adtam fel, több, mint egy hét telt el azóta. Hétfőn bemegyek a postára. Őrizgettem egy darabig a blokkot, amit a nő adott, mindgyárt meg is keresem.
Előzmény: taormina1 (4491)
taormina1 Creative Commons License 2008.03.09 0 0 4491
Szia, visszajöttem és szomorúan tapasztalom, hogy nem érkeztek meg a magok, nem tudom, mi lehet a postával.
Előzmény: katbo (4480)
petra* Creative Commons License 2008.03.09 0 0 4490
Akkor nem pátyolgatom őket annyira...
A kertészetben azzal engedtek utamra minden egyes boróka-akció után, hogy savanyítsak, ha kavicsos, meszes alattuk a talaj. Báááár... Egy idő után úgyis mélyebbre mennek a fák gyökerei, lent meg már jobb minőségű minden, és akkor nem kell több tőzeg. Pont most bástyáztam kővel körbe azokat a picikéket, akik kidőltek a nagy szélben. Megyek is vissza hozzájuk:)
Előzmény: il1321 (4487)
il1321 Creative Commons License 2008.03.09 0 0 4489

Igazából erre akartam írni. A bogyósokat, ha megvannak már, jó lenne minél hamarabb elültetni, mert nagyon korán megindulnak. Ültetéskor elég egy félszer félméteres gödör, nyugodtan mehet bele trágya, összeforgatva a gödör földjével.

Ribizli, piszke 1, vagy 1,5 méter tőtávra, attól függően, mennyi a hely. A szeder az futó, annak több hely kell.

Előzmény: lizzi* (4484)
il1321 Creative Commons License 2008.03.09 0 0 4488
ÁÁ, ehhez nem kell angolul tudni. Elég az anéhány száz növénynév, szerszám, meg szakkifejezés és ige.:))) A képek meg magukért beszélnek:))))
Előzmény: lizzi* (4484)
il1321 Creative Commons License 2008.03.09 0 0 4487
Nem hallotam erről a módszerről. A borókának savanyú talaj kell? Én csak elültettem őket, aztán nőnek szépen. Úgy hallottam, hogy a boróka pont igénytelen, és bírja az itteni viszonyokat, mert őshonos faj. De dísznövények terén én nem vagyok otthon:)))
Előzmény: petra* (4486)
petra* Creative Commons License 2008.03.09 0 0 4486
Szerintetek az igaz-e, hogy a föld ecetes lével történő savanyítása a tápanyag rovására megy? A borókáimat érdekli nagyon a dolog, akik noha kaptak a talajukba tőzeget is, de idővel szükségük lesz további savanyításra. Csakúgy, mint az azeleáknak, akik tőzeget nem, csak ecetes vizet kaptak. Eddig tetszik nekik...
petra* Creative Commons License 2008.03.09 0 0 4485
:))))))))))))))))
Ez ismerős. A Régi idők kerti fortélyain én is átrágtam magam, meg még vagy 10(TÍÍÍÍZ) vaskos ám érthető könyvön gyorstalpalóztam mostanában. És tökéletes káosz lett a vége- majd belejövünk...
Előzmény: katbo (4478)
lizzi* Creative Commons License 2008.03.09 0 0 4484

Köszönöm, akkor át is tűzdelem őket délután, a blogot is köszönöm. Tudnod, kell, hogy mindig azt mondogattam, nem halok meg amíg nem tanulok meg agyagozni és angolul. Fazekaskorongot már nyűvöm egy éve, most az angolt is pár hónapja, van segítségem is:) most meg már motiváció is! Bár egy nagyon kedves ismerősöm azt mondta, hogy öreg kutya ne tanuljon új kunsztokat:)

Ribizli-, szeder-  és piszkebokrokat szeretnék ültetni majd áprilisban, ezeket milyen nagy gödörbe kell tenni,milyen közellehetnek egymáshoz és kell trágyázni? Van két-hároméves istállótrágya a közelben.

Előzmény: il1321 (4483)
il1321 Creative Commons License 2008.03.09 0 0 4483

Szia! A tűzdelést akkor legjobb, amikor 2-4 levélke van a növényen. Tehát nyugodtan áttűzdelheted a palántákat egyesével, kb 2 dl pohárba. Ezek után felülről ne locsold, csak a tálcájába alulról. A MAnó, az törpe, bokorparadicsom. (de korai, finom) A másikat nem ismerem, de biztos a zacskón volt ismertetője. Jó, hogy nem vitted be melegre, mert akkor megugranának a növények. Jó kertezést!

Ajánlok egy kertész blogot, ahol érdemes a régebbi havi írásokat átnézni, mert sok érdekes van benne, hogyan lehet kertezni, nagyon kis területen.

http://snappycrocsgarden.blogspot.com/

Előzmény: lizzi* (4482)
lizzi* Creative Commons License 2008.03.09 0 0 4482

Sziasztok! Új vagyok itt, meg a kertészkedésben (egyébként már nem annyira:) Tavaly költöztünk városkából falura, ez egy zsákfalu a Mátrában, ahol a busz is csak naponta kétszer de a madár szerencsére többször jár. Tavaly volt egy kiskertecském 2x2m, életemben először, ahova főleg fűszernövényeket ültettem ki cserépből, meg néhány tő paprika-, paradicsom-, zellerpalántával próbálkoztam sikerrel. Idén megjött az étvágy, már nagyobb területet ástunk fel a gyepből, sőt már magvetésre is vetemedtem:) Mondanom sem kell, itt csüngök és olvaslak benneteket, elolvastam az egész fórumot kezdetektől és szép kis mappát csináltam minden, általam termesztésre vágyott növénynek. Tényleg nagyon önzetlenül és jóindulattal válaszoltok minden laikus kérdésre, gondoltam beköszönök, ne csak kívülálló legyek.

Lenne is  kérdésem: kaptam tulipánpaprika magokat meg a tavalyi csípős kis csilipaprikához hasonló termésből elvetett magokból szépen kikeltek a palánták, át is tűzdeltem őket. Valahol azt olvastam, hogy áttűzdelés után nem kell magas hőmérséklet és sok öntözés, most már egy hete 10 fok körüli hőérsékletben vannak, fűtetlen világoshelyen, nyirkos földben, szép zöldek, gondolom akkor jó helyük van? (ahol fűtünk ott meg folyamatosan 20-25 fok van) 

Mivel egyéb elfoglaltságaim miatt most az elmúlt hetekben nem volt időm magbeszerző körútra, itt meg nem kapható semmi, így amikor beszabadultam egy magboltba, azt vettem ami volt.  Manó paradicsommagot meg Roma VF-et.  Mindkettőt 3-án vetettem, a Manó most kezdett kibújni, 1 cm-esek, a Roma viszont már három napja és most 3-4 cm és nem tetszik, hogy olyan gyorsan nő. Tűzdeljem át most? mert egyébként elég erősnek látszanak bár a fejük kicsit lekonyul, de nem dőlnek.

il1321 Creative Commons License 2008.03.09 0 0 4481
A palántázási időszakban, míg ki nem lehet tenni az üvegházba őket, az ablak elé egy 50 cm széles, 1,8m hosszú polc van téve. Azon vannak a palánták. Nem igazán esztétikus ilyenkor, de bennünket nem zavar. Most pedug tudom a munkahelyemen is tárolni őket, ott is egy polcon vannak.
Előzmény: katbo (4480)
katbo Creative Commons License 2008.03.09 0 0 4480

Ti azt a rengeteg palántát hol tároljátok? Nekem már nincs szabad ablakom, pedig még a magok  jó részét el sem tudtam ültetni. 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!