nem tudok róla, hogy sokkal eltérőbb lenne a vetési idejük, viszont célszerű a vetést több részletben elvégezni (ha eleve nem eltérő tenyészidejű fajtákkal operálsz), hogy az érés ne egyszerre történjen. Borsónál célszerü a vetést 10 nappal - két héttel eltolva 3 szor ismételni, így ha nem lesz extrém meleg a tavasz, akkor friss és zsenge borsód lesz bő egy hónapig, az esetleges másodterméssel másfél hónapig.
Tavaj nem lett rendesen felszántva a kert, újra ásóztam tavasszal, de olyan nehéz volt, hogy alig haladtam, aztán alig tudtam szétverni a rögöket. Azért volt egy-két dolog, de nem sok. Most a talaj jónak tűnik, meg is volt trágyázva, komposztom is lett egy kevés, úgyhogy most bizakodom. Mivel most lett feltörve a föld és nem gyomirtóztam, rengeteg gyökér, meg fű van beforgatva, amit a kölcsön-robival fel is apróztam. Szóval nagyon lassan halad az ágyáselőkészítés. Meg még egy darabig fogom szedegetni a gyomokat, de a tavaly művelt terület nagyon biztató, sokkal jobban néz ki, mint a többi terület.
Most elbizonytalanítottatok. Remélem a répát nem ültettem túl korán.
Minden magot komposzttal takartam. Ez nem probléma remélem! Valahol olvastam, hogy a répa nem szereti a frissen trágyázott földet.
Akkor ha az idő is úgy akarja, holnap kiszabadulok a kertbe:-)) Ha jól rémlik, ilyenkor még csak kifejtőborsót szabad ültetni? A velőborsó melegebbet szeret?
Én most hétvégén ültettem el a borsót, a hagymákat, répát, petrezselymet. A lóbabra, retekre, salátára nem maradt időm. :( Ja és ha jól emléxem, tőled kb 20km-re lakom. :)
Pár napig betegeskedem, erre több oldalt teleírtok!:-))) A kérdésem a következő lenne: mit lehet a legkorábban vetni-ültetni, ha nincs fóliám? És mikor? Azt hiszem, nálunk még túl hideg van bármihez is, illetve tartani kell erősen a késői fagyoktól, de azért azt sem szeretném, ha valamiről lemaradnék!
Köszi a linkeket, sok hasznos dolog volt benne. Mennyi idő alatt kell kikelnie a borsónak? Én kb 1,5-2 hete vetettem korai borsót, és még semmi. Igaz nem takartam. Vetettem borsót, retket, és duggattam hagymát ezeket le kell takarni fátyolfóliával?
Köszi a linkeket, amint tudok, elolvasom öket. Tényleg csak napi 1 óra plusszt tudnék valahonnan elcsenni, tegnap este se jutottam már géphez:-((((((((
Végül nem oda tettem a borsót, majd megy oda a répa. Azt már el lehetne szórni? Idén magszalagot vettem, még nem néztem meg, hogy ez is olyan hanyagul néz-e ki, mint ahogy Nora mondta, hogy az övé milyen volt. Bár valószínű ua. gépsorról jön le ez is.
Ha még semmi nem látszik belőle, akkor lehet, hogy tényleg gáz van. Nálam ez a fűszer színte a legelsők között jelenij meg, leszámítva a kamillát, de az szinte egészn télen zöldell, meg az agresszív mentát. Attól meg nem lehet megszabadulni.
A gyökerét egyáltalán megtaláltad? Tuti, hogy jó helyen keresed? :-)))))))(bocsi)
Gondolom főleg monilia ellen, de lehet, hogy tévedek! Én az ellen tenném.
A réz+kén nem fog megromlani az tuti! Egyébként én is a felszívódó szereket részesítem előnyben, de abból is csak a krumpli kap, meg a paradics! (Tudom tudom biokert nesze neked!)
Nem tudom, a mi meggyfáink hány évesek, de legalább 8 méter magasak.
Én elég sportos módszerrel permetezem őket: nagylétra kivisz, pertemezőgép felpumpálva vállravet (pici, 5 literes), létrára fel, permetez, lemászik, létra odébbvisz...
Olyan három méter magasra tudok felmászni, onnan még az én magasságom, plusz a permetező rúdja, szerintem olyan 6 méter magasig lehet felfújni, azzal vígasztalom magam, hogy ami gyümölcs annál magasabban van, azt úgysem tudjuk leszüretelni, tehát mindegy, hogy volt-e ott permetezve.
Tao, a fűszeresen kérdeztél múltkor a tárkonyról, ott válaszoltam nem tudom olvastad-e? Már aktualitását vesztette, mert elkezdett hajtani az enyém, szóval lassan te is keresheted a kis hajtásait a tárkonyodnak.
´Nekem gyári Garafarm magom volt, úgy futott, mint a nyavalya, nem is tudtam, hogy van, ami nem ilyen. Más: ma végre megvolt a lemosó permetezes. De észrevettem, hogy három éve lejárt a kénes rézgálicom szavatossága. De Gondolom, nem romlandó. Ezek, gondolom kontakt szerek, ami elég nyugtalanító, mert már most láttam, hogy lehetetlen mindenhova bejutni vele, hát még, ha levelei lesznek. Én a fölszívódó szerek barátja vagyok. Próbált valaki már megpermetezni egy 70 éves cseresznyefát?
Nyugodtan permetezzél. Még nem bomlanak a virágrügyek. HA kibomlott, a barackot ne. Az almánál később is lehet használni ezt a szert a kén a lisztharmat, a réz a többi gomba ellen véd. Nyáron 20 foknál melegebb időben a réz perzsel, ekkor csak este, vagy reggel használd.
Az általad vásárolt cukkini nem futófajta, én ezt termelem évek óta. A rendszeres termés titka, a rendszeres szedés. Akkor is le kell szedni a terméseket, ha nem kellenek, mert addig nem hoz újat, a meglévőket növeszti. Az a néhány mag, ami egy évben kell,érdemesebb venni a magot. Az évekig is eláll, csírázó képes. A saját mag mindig bizonytalan. teljes természetességgel kereszteződik a spárgatökkel. Az ebből fogott magból nevelt növények bizony futók is lehetnek, a termés pedig keverék. A palánta sem biztos, mert ott is sokan "saját" magból vetnek. Aztán nézhetsz . Ha nem akarsz palántát vetni, május elején lehet fészekbe is. palántaként 4-6 nap alatt kikel.
Sziasztok, azt hallottam, hogy nagyon sok medvehagyma terem a Martonvásári kastélykertben. A kert maga gyönyörű, érdemes elmenni egyet sétálni. Mennyi idő alatt kell kikelnie a borsónak? Én kb 1,5-2 hete vetettem korai borsót, és még semmi. Igaz nem takartam. Vetettem borsót, retket, és duggattam hagymát ezeket le kell takarni fátyolfóliával? Most jött meg a fátyolfólia amit rendeltem.