Keresés

Részletes keresés

taormina1 Creative Commons License 2008.03.11 0 0 4568
Mi az, hogy "kifejtö"? Nem minden borsó kifejtö? Van amit héjjával eszünk?

Más; eldugtam 1/2 kg piros dughagymát "Piroschka Blutrot" márkájút:-), megint a szölö mellé. Kihajtott néhány tavaly bentfelejtett; kisebbek, mint amikor bedugtam annak idején. Ti mikor szoktátok fölszedni a dughagymát? Hogy lesz ebböl vöröshagyma?
Előzmény: Flanell (4567)
Flanell Creative Commons License 2008.03.11 0 0 4567
Tavaly volt nekem Gloria, IL ajánlotta.
Valóban rövid tenyészidejű, ha jól emléxem, a Rajnainál 3 nappal rövidebb.
De nem tetszett, mert nagyon világos a hüvelye, mintha beteg lenne, szóval nem guszta, nem piacos. Az íze is elég semmilyen, mint a kifejtőknek általában, még a Rajnainál is gyengébb. Értéke a koraiságában van.
Előzmény: petra* (4561)
Flanell Creative Commons License 2008.03.11 0 0 4566
Nekem még nem tűnt fel, hogy a velőborsó lassabban kelt volna ki, mint a kifejtő, pedig óvodás korom óta kertészkedem.
Annyi lehet benne, hogy ha nagyon hideg az idő, az a velő fejlődését kicsit lassítja.

A hideg, fagyos alföldi kertemben már földben van 2 hete a borsó, hagyma, zöldség, répa, saláta, retek, spenót. Mire jönnek a májusi szárazságok, már meg kell erősödniük.
petra* Creative Commons License 2008.03.11 0 0 4565
Igen, köszönöm, ettől azért én is tartok kicsit... Belenéztem már a bambuszos topicba, mire kiültethetővé nőnek a magok, addigra talán el is olvasom az egészet... Valahogy a gyökérzet terjedését kéne megfékezni majd, nem bánnám, ha viszonylag egyenletes formájú, sövényszerű képet mutatva szaporodna ott, ahová szánjuk- na jó, a mértani pontos körzős-vonalzós parkos kerttervezés ellenében mi a dzsungelesebb verziót szeretjük- de nem szeretném, ha kicsúszna a kezemből a bambuszos kordában tartása. Arra még nem van 5letem, hogyan lehet a túlburjánzó gyökérzetet féken tartani a környező fű, stb.. károsítása nélkül. Okosodnom kell még, nnnna.... :)
Előzmény: kisszszoros (4564)
kisszszoros Creative Commons License 2008.03.11 0 0 4564
A moso bambusz (Phyllostachys pubescens) nagyra megnől, ráadásul erősen tarackol, ezért ajánlott a terjedésének korlátozása. Mielőtt kiülteted, azért járj utána, nehogy néhány év múlva mindent kiszorítson a kertedből :-) És ajánlom a "Bambusz nevelése" topicot is....

a tuja.hu-n ezt írják róla:
-----------------------------------------------------
A legnagyobb bambuszok közül az egyik.

Minden részét hasznosítják. Szárát az építőiparban, ágait seprűgyártásra használják.
Fiatal rügyei ehetőek, a kinai konyhában csemegének számítanak.

Élőhelyén 20 méter magas. Melegebb hőmérsékletet, sok vizet és tápanyagot követel.
Hidegebb éghajlat alatt növekedése lasabb és alacsonyabb lesz.
Fagytűrése -18-20 fok.
------------------------------------------------------
Előzmény: petra* (4563)
petra* Creative Commons License 2008.03.11 0 0 4563
Úgy örülök! Vateráztam bambuszmagokat! Egy ezres volt jópár darab Moso-bambusz jövevény, alig vártam, hogy találjak, mert nő, mint a gomba-remélem, nekem is fog. :) Találtam ugyanitt ricinust és dohánylevél magokat is, meglátjuk, mi lesz belőlük. Alig várom, hogy megérkezzenek. Most meg ásni kell ezerrel, mert hosszú, Nantes répamagjaim vannak...:( Nálink most eléggé hideg van, de sebaj, fűt a lelkesedés!
petra* Creative Commons License 2008.03.11 0 0 4562
Hát nem...
Il nagyjából így szólt rám pér hete- olvasd vissza, ajánlom: "A répát nehogy megtrágyázd!"
:)
Előzmény: Vezso (4558)
petra* Creative Commons License 2008.03.11 0 0 4561
Gloria de Quimper- asszem.
Előzmény: petra* (4560)
petra* Creative Commons License 2008.03.11 0 0 4560
Tudomásom szerint a velőborsó melegigényesebb, de van egykét extra korai fajta, a Nimród és a Quimper nevű (ez utóbbi teljes, hosszú nevére nem emléxem) a legkorábbiak közül valók. Én letakartam őket fátyolfóliával és előtte a barázdát forró vízzel öntöztem be, valamennyit ez így is melegít, mert a "nagy" - azaz csak kb 4 nm fóliában a korai krumpliból, paradicsomból, zellerből stb szeretnék néhányat. Szabadföldbe ment még jégsaláta, némileg megkésve mák- mert szeretem a virágját- spenót, lóbab, retek. Ez utóbbi örül egy kis plusz párának majd, ha kikel- ezért is van rajta fátyolfólia. Amiről egyébként Tőletek kérdezgettem nem is olyan rág, hogy mire való- aztán rájöttem, hogy már tavaly is használtam, csak halványszőke gőzöm sem volt, ez AZ. :)
Valahol olvastam, hogy akadnak, akik félbe vágott reszcsatornába tesznek földet, abba a borsót, ami mire némileg kinyújtózik a földből, pont elég meleg lesz neki kint is. Ekkor ereszcsatorna nyitott végén átcsusszantva az egész ereszborsó földestül-mindenestül mehet a barázdába. Még nem próbáltam ki.
A retket vetőládában a bejáratunk szélfogó- üvegházban azonban igen- megreggeliztük a felét. :)
Előzmény: kétbalkéz (4557)
kisszszoros Creative Commons License 2008.03.11 0 0 4559
nem tudok róla, hogy sokkal eltérőbb lenne a vetési idejük, viszont célszerű a vetést több részletben elvégezni (ha eleve nem eltérő tenyészidejű fajtákkal operálsz), hogy az érés ne egyszerre történjen.
Borsónál célszerü a vetést 10 nappal - két héttel eltolva 3 szor ismételni, így ha nem lesz extrém meleg a tavasz, akkor friss és zsenge borsód lesz bő egy hónapig, az esetleges másodterméssel másfél hónapig.
Előzmény: kétbalkéz (4557)
Vezso Creative Commons License 2008.03.11 0 0 4558

Emőd

Tavaj nem lett rendesen felszántva a kert, újra ásóztam tavasszal, de olyan nehéz volt, hogy alig haladtam, aztán alig tudtam szétverni a rögöket. Azért volt egy-két dolog, de nem sok. Most a talaj jónak tűnik, meg is volt trágyázva, komposztom is lett egy kevés, úgyhogy most bizakodom. Mivel most lett feltörve a föld és nem gyomirtóztam, rengeteg gyökér, meg fű van beforgatva, amit a kölcsön-robival fel is apróztam. Szóval nagyon lassan halad az ágyáselőkészítés. Meg még egy darabig fogom szedegetni a gyomokat, de a tavaly művelt terület nagyon biztató, sokkal jobban néz ki, mint a többi terület.

Most elbizonytalanítottatok. Remélem a répát nem ültettem túl korán.

Minden magot komposzttal takartam. Ez nem probléma remélem! Valahol olvastam, hogy a répa nem szereti a frissen trágyázott földet.

Előzmény: kétbalkéz (4556)
kétbalkéz Creative Commons License 2008.03.11 0 0 4557
Akkor ha az idő is úgy akarja, holnap kiszabadulok a kertbe:-)) Ha jól rémlik, ilyenkor még csak kifejtőborsót szabad ültetni? A velőborsó melegebbet szeret?
Előzmény: kisszszoros (4554)
kétbalkéz Creative Commons License 2008.03.11 0 0 4556
Nekem is ez a második évem:-))) Az első nekem is csak óvatos tapogatózás-próbálkozás volt:-)) Hol is laksz???
Előzmény: Vezso (4555)
Vezso Creative Commons License 2008.03.11 0 0 4555
Igen, de most van második éve kertem. :) Sőt az első még próbálkozásnak is gyenge volt. :)
Előzmény: kétbalkéz (4553)
kisszszoros Creative Commons License 2008.03.11 0 0 4554
Amit már el lehetett vetni vagy duggatni:
hagyma, zöldborsó, spenót, saláta
Előzmény: kétbalkéz (4551)
kétbalkéz Creative Commons License 2008.03.11 0 0 4553
És takarás nélkül neveled őket? Mert ha igen, akkor én is nekiállok vetni.
Előzmény: Vezso (4552)
Vezso Creative Commons License 2008.03.11 0 0 4552
Én most hétvégén ültettem el a borsót, a hagymákat, répát, petrezselymet. A lóbabra, retekre, salátára nem maradt időm. :( Ja és ha jól emléxem, tőled kb 20km-re lakom. :)
Előzmény: kétbalkéz (4551)
kétbalkéz Creative Commons License 2008.03.11 0 0 4551
Pár napig betegeskedem, erre több oldalt teleírtok!:-)))
A kérdésem a következő lenne: mit lehet a legkorábban vetni-ültetni, ha nincs fóliám? És mikor? Azt hiszem, nálunk még túl hideg van bármihez is, illetve tartani kell erősen a késői fagyoktól, de azért azt sem szeretném, ha valamiről lemaradnék!
taffy Creative Commons License 2008.03.11 0 0 4550
Köszi a linkeket, sok hasznos dolog volt benne.
Mennyi idő alatt kell kikelnie a borsónak? Én kb 1,5-2 hete vetettem korai borsót, és még semmi. Igaz nem takartam.
Vetettem borsót, retket, és duggattam hagymát ezeket le kell takarni fátyolfóliával?
Előzmény: il1321 (4540)
katbo Creative Commons License 2008.03.11 0 0 4549
Köszi a linkeket, amint tudok, elolvasom öket. Tényleg csak napi 1 óra plusszt tudnék valahonnan elcsenni, tegnap este se jutottam már géphez:-((((((((
katbo Creative Commons License 2008.03.11 0 0 4548

Végül nem oda tettem a borsót, majd megy oda a répa. Azt már el lehetne szórni? Idén magszalagot vettem, még nem néztem meg, hogy ez is olyan hanyagul néz-e ki, mint ahogy Nora mondta, hogy az övé milyen volt. Bár valószínű ua. gépsorról jön le ez is.

Előzmény: Matykoka (4538)
katbo Creative Commons License 2008.03.11 0 0 4547

Ha még semmi nem látszik belőle, akkor lehet, hogy tényleg gáz van. Nálam ez a fűszer színte a legelsők között jelenij meg, leszámítva a kamillát, de az szinte egészn télen zöldell, meg az agresszív mentát. Attól meg nem lehet megszabadulni.

A gyökerét egyáltalán megtaláltad? Tuti, hogy jó helyen keresed? :-)))))))(bocsi)

Biztonság kedvéért nevelj 1-2 palántának valót.

Előzmény: taormina1 (4537)
kicsee Creative Commons License 2008.03.11 0 0 4546
Gondolom főleg monilia ellen, de lehet, hogy tévedek! Én az ellen tenném.

A réz+kén nem fog megromlani az tuti! Egyébként én is a felszívódó szereket részesítem előnyben, de abból is csak a krumpli kap, meg a paradics!
(Tudom tudom biokert nesze neked!)
Előzmény: erdeiboroka (4545)
erdeiboroka Creative Commons License 2008.03.11 0 0 4545

Nem győzlek benneteket visszaolvasni :)

De erre muszáj válaszolnom!

Nem tudom, a mi meggyfáink hány évesek, de legalább 8 méter magasak.

Én elég sportos módszerrel permetezem őket: nagylétra kivisz, pertemezőgép felpumpálva vállravet (pici, 5 literes), létrára fel, permetez, lemászik, létra odébbvisz...

Olyan három méter magasra tudok felmászni, onnan még az én magasságom, plusz a permetező rúdja, szerintem olyan 6 méter magasig lehet felfújni, azzal vígasztalom magam, hogy ami gyümölcs annál magasabban van, azt úgysem tudjuk leszüretelni, tehát mindegy, hogy volt-e ott permetezve.

De minek akarod a cseresznyefát permetezni?

Előzmény: taormina1 (4535)
Vezso Creative Commons License 2008.03.10 0 0 4544
Nagyon jó táblázatok köszi. (csak nekem kell hozzá egy szótár. :)
Kert-barát Creative Commons License 2008.03.10 0 0 4543
Sokáig elég (1,5 ml/1 liter víz), sokáig eláll és hatékony.
Előzmény: Flanell (4541)
Flanell Creative Commons License 2008.03.10 0 0 4542
Nem a reggeli minimumot mondtam, hanem a nappali maximumot.
Előzmény: taormina1 (4509)
Flanell Creative Commons License 2008.03.10 0 0 4541
A Previcurt csak 2 decis kiszerelésben találtam, így meg drága.
Előzmény: Kert-barát (4513)
il1321 Creative Commons License 2008.03.10 0 0 4540
Előzmény: katbo (4531)
petra* Creative Commons License 2008.03.10 0 0 4539
Köszönöm szépen! :)
Előzmény: il1321 (4534)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!