Mi az, hogy "kifejtö"? Nem minden borsó kifejtö? Van amit héjjával eszünk?
Más; eldugtam 1/2 kg piros dughagymát "Piroschka Blutrot" márkájút:-), megint a szölö mellé. Kihajtott néhány tavaly bentfelejtett; kisebbek, mint amikor bedugtam annak idején. Ti mikor szoktátok fölszedni a dughagymát? Hogy lesz ebböl vöröshagyma?
Tavaly volt nekem Gloria, IL ajánlotta. Valóban rövid tenyészidejű, ha jól emléxem, a Rajnainál 3 nappal rövidebb. De nem tetszett, mert nagyon világos a hüvelye, mintha beteg lenne, szóval nem guszta, nem piacos. Az íze is elég semmilyen, mint a kifejtőknek általában, még a Rajnainál is gyengébb. Értéke a koraiságában van.
Nekem még nem tűnt fel, hogy a velőborsó lassabban kelt volna ki, mint a kifejtő, pedig óvodás korom óta kertészkedem. Annyi lehet benne, hogy ha nagyon hideg az idő, az a velő fejlődését kicsit lassítja.
A hideg, fagyos alföldi kertemben már földben van 2 hete a borsó, hagyma, zöldség, répa, saláta, retek, spenót. Mire jönnek a májusi szárazságok, már meg kell erősödniük.
Igen, köszönöm, ettől azért én is tartok kicsit... Belenéztem már a bambuszos topicba, mire kiültethetővé nőnek a magok, addigra talán el is olvasom az egészet... Valahogy a gyökérzet terjedését kéne megfékezni majd, nem bánnám, ha viszonylag egyenletes formájú, sövényszerű képet mutatva szaporodna ott, ahová szánjuk- na jó, a mértani pontos körzős-vonalzós parkos kerttervezés ellenében mi a dzsungelesebb verziót szeretjük- de nem szeretném, ha kicsúszna a kezemből a bambuszos kordában tartása. Arra még nem van 5letem, hogyan lehet a túlburjánzó gyökérzetet féken tartani a környező fű, stb.. károsítása nélkül. Okosodnom kell még, nnnna.... :)
A moso bambusz (Phyllostachys pubescens) nagyra megnől, ráadásul erősen tarackol, ezért ajánlott a terjedésének korlátozása. Mielőtt kiülteted, azért járj utána, nehogy néhány év múlva mindent kiszorítson a kertedből :-) És ajánlom a "Bambusz nevelése" topicot is....
a tuja.hu-n ezt írják róla: ----------------------------------------------------- A legnagyobb bambuszok közül az egyik.
Minden részét hasznosítják. Szárát az építőiparban, ágait seprűgyártásra használják. Fiatal rügyei ehetőek, a kinai konyhában csemegének számítanak.
Élőhelyén 20 méter magas. Melegebb hőmérsékletet, sok vizet és tápanyagot követel. Hidegebb éghajlat alatt növekedése lasabb és alacsonyabb lesz. Fagytűrése -18-20 fok. ------------------------------------------------------
Úgy örülök! Vateráztam bambuszmagokat! Egy ezres volt jópár darab Moso-bambusz jövevény, alig vártam, hogy találjak, mert nő, mint a gomba-remélem, nekem is fog. :) Találtam ugyanitt ricinust és dohánylevél magokat is, meglátjuk, mi lesz belőlük. Alig várom, hogy megérkezzenek. Most meg ásni kell ezerrel, mert hosszú, Nantes répamagjaim vannak...:( Nálink most eléggé hideg van, de sebaj, fűt a lelkesedés!
Tudomásom szerint a velőborsó melegigényesebb, de van egykét extra korai fajta, a Nimród és a Quimper nevű (ez utóbbi teljes, hosszú nevére nem emléxem) a legkorábbiak közül valók. Én letakartam őket fátyolfóliával és előtte a barázdát forró vízzel öntöztem be, valamennyit ez így is melegít, mert a "nagy" - azaz csak kb 4 nm fóliában a korai krumpliból, paradicsomból, zellerből stb szeretnék néhányat. Szabadföldbe ment még jégsaláta, némileg megkésve mák- mert szeretem a virágját- spenót, lóbab, retek. Ez utóbbi örül egy kis plusz párának majd, ha kikel- ezért is van rajta fátyolfólia. Amiről egyébként Tőletek kérdezgettem nem is olyan rág, hogy mire való- aztán rájöttem, hogy már tavaly is használtam, csak halványszőke gőzöm sem volt, ez AZ. :) Valahol olvastam, hogy akadnak, akik félbe vágott reszcsatornába tesznek földet, abba a borsót, ami mire némileg kinyújtózik a földből, pont elég meleg lesz neki kint is. Ekkor ereszcsatorna nyitott végén átcsusszantva az egész ereszborsó földestül-mindenestül mehet a barázdába. Még nem próbáltam ki. A retket vetőládában a bejáratunk szélfogó- üvegházban azonban igen- megreggeliztük a felét. :)
nem tudok róla, hogy sokkal eltérőbb lenne a vetési idejük, viszont célszerű a vetést több részletben elvégezni (ha eleve nem eltérő tenyészidejű fajtákkal operálsz), hogy az érés ne egyszerre történjen. Borsónál célszerü a vetést 10 nappal - két héttel eltolva 3 szor ismételni, így ha nem lesz extrém meleg a tavasz, akkor friss és zsenge borsód lesz bő egy hónapig, az esetleges másodterméssel másfél hónapig.
Tavaj nem lett rendesen felszántva a kert, újra ásóztam tavasszal, de olyan nehéz volt, hogy alig haladtam, aztán alig tudtam szétverni a rögöket. Azért volt egy-két dolog, de nem sok. Most a talaj jónak tűnik, meg is volt trágyázva, komposztom is lett egy kevés, úgyhogy most bizakodom. Mivel most lett feltörve a föld és nem gyomirtóztam, rengeteg gyökér, meg fű van beforgatva, amit a kölcsön-robival fel is apróztam. Szóval nagyon lassan halad az ágyáselőkészítés. Meg még egy darabig fogom szedegetni a gyomokat, de a tavaly művelt terület nagyon biztató, sokkal jobban néz ki, mint a többi terület.
Most elbizonytalanítottatok. Remélem a répát nem ültettem túl korán.
Minden magot komposzttal takartam. Ez nem probléma remélem! Valahol olvastam, hogy a répa nem szereti a frissen trágyázott földet.
Akkor ha az idő is úgy akarja, holnap kiszabadulok a kertbe:-)) Ha jól rémlik, ilyenkor még csak kifejtőborsót szabad ültetni? A velőborsó melegebbet szeret?
Én most hétvégén ültettem el a borsót, a hagymákat, répát, petrezselymet. A lóbabra, retekre, salátára nem maradt időm. :( Ja és ha jól emléxem, tőled kb 20km-re lakom. :)
Pár napig betegeskedem, erre több oldalt teleírtok!:-))) A kérdésem a következő lenne: mit lehet a legkorábban vetni-ültetni, ha nincs fóliám? És mikor? Azt hiszem, nálunk még túl hideg van bármihez is, illetve tartani kell erősen a késői fagyoktól, de azért azt sem szeretném, ha valamiről lemaradnék!
Köszi a linkeket, sok hasznos dolog volt benne. Mennyi idő alatt kell kikelnie a borsónak? Én kb 1,5-2 hete vetettem korai borsót, és még semmi. Igaz nem takartam. Vetettem borsót, retket, és duggattam hagymát ezeket le kell takarni fátyolfóliával?
Köszi a linkeket, amint tudok, elolvasom öket. Tényleg csak napi 1 óra plusszt tudnék valahonnan elcsenni, tegnap este se jutottam már géphez:-((((((((
Végül nem oda tettem a borsót, majd megy oda a répa. Azt már el lehetne szórni? Idén magszalagot vettem, még nem néztem meg, hogy ez is olyan hanyagul néz-e ki, mint ahogy Nora mondta, hogy az övé milyen volt. Bár valószínű ua. gépsorról jön le ez is.
Ha még semmi nem látszik belőle, akkor lehet, hogy tényleg gáz van. Nálam ez a fűszer színte a legelsők között jelenij meg, leszámítva a kamillát, de az szinte egészn télen zöldell, meg az agresszív mentát. Attól meg nem lehet megszabadulni.
A gyökerét egyáltalán megtaláltad? Tuti, hogy jó helyen keresed? :-)))))))(bocsi)
Gondolom főleg monilia ellen, de lehet, hogy tévedek! Én az ellen tenném.
A réz+kén nem fog megromlani az tuti! Egyébként én is a felszívódó szereket részesítem előnyben, de abból is csak a krumpli kap, meg a paradics! (Tudom tudom biokert nesze neked!)
Nem tudom, a mi meggyfáink hány évesek, de legalább 8 méter magasak.
Én elég sportos módszerrel permetezem őket: nagylétra kivisz, pertemezőgép felpumpálva vállravet (pici, 5 literes), létrára fel, permetez, lemászik, létra odébbvisz...
Olyan három méter magasra tudok felmászni, onnan még az én magasságom, plusz a permetező rúdja, szerintem olyan 6 méter magasig lehet felfújni, azzal vígasztalom magam, hogy ami gyümölcs annál magasabban van, azt úgysem tudjuk leszüretelni, tehát mindegy, hogy volt-e ott permetezve.