Sziasztok, olvasok rendületlenül, pedig gyerekkoromban mennyire utáltam, hogy ilyenkor minden ablak előtt homokkal teli ládák voltak palántákkal amikor jöttem haza az iskolából. Meg menekültem amikor nagyanyám szedte ki a zöldséget, hagymát, mosta a kerti csap alatt és csomózta a másnapi piacra. Ja, segédárulni elmentem, de nem bírtam , hogy a közeli műszergyár vezetőinek ,,úriproli'' feleségei dobálták, fitymálták a zöldségcsomókat és amikor egyedül árultam, nagyanyám nem hallotta, azt mondtam, hogy nem eladó és ne nyúljon hozzá:). Aztán sok évig nem is volt hol kertészkedni, de tavaly óta, ahogy lett rá alkalom, a gondosan kódolt gének élretörtek:) most meg nem győzök pótolni. Bocs az offért, de ezek jutottak eszembe amikor tűzdeltem a kis palántákat.
Kibújtak az ágyások két oldalára ültetett császárkoronák, amit vakondűzőnek ültettem, el is űzte vakondurat egészen a spenótos sor végére, ahol illedelmesen csak a sorvéget lökte magasba:):)
Hát ezt betartottam! A trágyázás és öntözes minden évben eltökélt szándékom:-), a nagyobb hagymákat az üvegházba dugdostam, a kicsiket ki a szölöbe, majd eldöntik, hogy mivé lesznek, de úgy még sose volt, hogy virágba borultak volna. Eddig a picében volt, még a krumpliszsák is stimmel; nálunk a pincében meleg van, mert ott van a kazán.
FELJUTNI?? Èn eddig úgy tudtam, hogy a nedvesség föntröl lefele szokott jutni(éljen a gravitáció!) Most már biztos, hogy mexívtam: mélyre is tettem, nem is melegítettem, meg szölö mellett is van. Sehol se írják, hogy a szölö-hagyma milyen társítás:(
Más: ma kiástam a komposztot mert már nagyon kellett. Egy közepes méretü hegy lett, hiszen hamarosan jön a málna:-) Jó nehéz volt szemenként kiválogatni, ami kész és ami nem. Kicsit úgy éreztem magyam, mint amikor tavaly a borztrágyát kellett a marhatrágyától morzsánként kiválogatni. Megint tele volt pajorral, mint mindig. Eleinte legyilkoltam öket, de végül mégis egy tálcára gyüjtöttem és kitettem a madaraknak. Kiváncsi vagyok megtalálják-e, vagy kereket oldanak a pajorok reggelre. Szerintem már sose fogom megtudni. A kis gyorskomposztálót még nem szedtem szét, de hogy úgy ahogy a föltalálója kitalálta, nem müködik, az biztos. Alul az ajtaján kikotorni a kész komposztot nem lehet: kökemény száraz agyag lett belöle, olyan, mint amilyen akkor lenne a kertem, ha nem müvelném. De a legtöbb meg most két év után se bomlott el, ami meg fölül van nem csúszik le az eltávolított rész helyere, hanem a levegöben megáll.
Hát ezen nagyon csodálkozom, hogy nem kell mélyre vetni? Eddig azt hallottam, hogy amilyen mélyre csak lehet, hogy szép hosszú legyen a zöldje. Ezért én ma a csöpörgö esöben könyékig lenyomtam valamennyit. Lehet, hogy megint mexívtam?
Flanell, ez jó volt! :) Elképzelem, amint hagymóca apró kezeivel támasztva aprócska fejét, gyökér-ujjacskáival dobolva lelkesen oszt-szoroz, összead-kivon... Majdan kitalálja, hogy nagyobb fejet növeszt, hátha abba több matematika fér... Mondjuk, nekem elég lenne, ha felőlem totál ostobán, de VÉGRE MEGNŐNÉNEK!!! Dughagymából dughagymát termeszteni elég snassz... Nem is fogom többször bevallani. :)
Mostanában nem voltak emlegetve ezek a "borsócsalád" elnevezésű dobozos vetőborsók. Egy dobozban van 4 féle, ezeket egyszerre, március elején el kell vetni, és mind más tenyészidejű, folyamatosan lehet szedni.
Hát, azért már a dughagymának is földben ilyenkor a helye, mint a fokhagymának. Április elején már csak olyannak érdemes földbe tenni, aki állandóan locsolni tudja, vagy az Alpokalján lakik, ahol mindig esik. Száraz földben, csapadéxegény vidéken legkésőbb március közepén el kell duggatni, ha igazán szép hagymát akarunk. Ilyenkor még minden hét rengeteget számít, májusra már nagy gyökérel kell rendelkeznie. Normál 1 cm körüli dughagyma ilyenkor duggatva már nem magzik fel, egyrészt már olyan nagy hidegek sincsenek, másrészt meg nincs akkora tápanyagtartaléka. 2 cm körüli hagymát meg ültetés előtt pár hétig szobában kell tartani szétterítve, hogy mexikkadjon, akkor az is veszít a tápanyagból. A hagyma duggatás után leltárt készít, hogy mennyi tartaléka van, és ha kevésnek ítéli a maghozáshoz, akkor úgy dönt, hogy hagymára dolgozik.
Nem nő meg a hagyma, ha tápanyaghiányos a föld, nem kap elég nedvességet (pl. fa alatt van), árnyékban van, későn lett ültetve, stb.
Mi úgy szoktuk, hogy kapával húzzuk ki a sort, duggatás után bakanccsal húzzuk vízszintesre a földet (lehet, hogy más lábbeli is jó, még nem próbáltam)(esetleg a tűsarkú körömcipő nem), kb. 5-8 centi föld lesz a hegye fölött, ez megülepszik, és kapáláskor gyengén töltögetve lesz, hogy így minél mélyebben legyen a gyökere. Tavasszal viszont az a jó neki, ha minél előbb kihajt, mert a levél a levegőből veszi fel a hagyma építőanyagát, a szén-dioxidot.
És ezért nem is ültetek kifejtő borsót. Eddig mindig rámszáradt. Maradok a Kelvedon csodájánál, azt többé-kevésbé sikerült megenni. Az a Delikett is elég jól elállt a növényen, azt is fogok újra ültetni.
Azt mondtam tavaly is, hogy a szőlő alatt neked soha nem lesz rendes hagymád, mert a szőlő annyira behálózza alul a talajt, hogy minden csepp vizet kiszed a hagyma alól, és a hagyma sekély gyökereihez nem tud feljutni a nedvesség. Az öntözés hatása nyáron semeddig sem tart.
Összegezve: a borsókat 3 fő csoportba soroljuk, úgymint: - kifejtő - velő - cukor (amit héjastól eszünk, mint a zöldbabot, mert a héja is édes és nem szálkás).
Azon kívül, amit CBNora írt, a kifejtő és a velő között még az a különbség, hogy a kifejtő általában korai, rövidebb tenyészidejű, jobban bírja a fagyokat, a mag kisebb, lisztesebb (ezért is marad szárazon gömbölyű, nem lesz szögletes), ízetlenebb, és pillanatok alatt megvénül.
Igen lehet a fokhagymát is dugdosni. A borsó már vethető. Mehet a zöldségfélék, saláták, retek, karalábé. Magról vetett hagymák. A dughagymákat ne mélyen tegyétek, mert hamarabb felmagzik. Segít, ha egy napra a kapott, vagy saját dughagymát radiátorra teszitek. A kifejtőborsót már februárban lehetett vetni, utánna jönnek az általad említettek.
Emőd tényleg nagyon közel van:-)) Bár nálunk rosszabb a helyzet, mert völgyben fekszünk, viszont a jégeső ritkán ér el minket:-) A talaj szerecsére nálunk nagyon jó, laza de majdnem fekete, nem is kellett ásnom csak ott, ahol tavaly nem volt még vetemény. A többi helyen csak kapálok.
Köszönöm a felhomályosítást!:-) Akkor mihelyst lehet - lehetőleg holnap - én is nekiesek a vetésnek. Borsó, retek, saláta, dughagyma, répa, gyökér a terv. Ami a borsót illeti, nem is tudom hol olvastam, hogy a velőborsó nem szereti a hideget, egy picit később kell vetni, mint a kifejtőt. De most megnéztem, én is vettem korai velőborsót, amire az van írva, március elejétől vethető. A fokhagymát már lehet duggatni? És a póréhagymát vetni?
A dughagymát úgy csinálják, hogy magról vetik, és olyan sűrűn, hogy ne tudjanak egymástól nőni, aztn kiszedik rendesen, mint a nagy hagymát és elteszik télre. Te ezt veszed meg a boltban. Ebből gyorsabban és biztosabban lesz nagy hagyma, mint ha magról ülteted.
Érzékeny a vízhiányra, mivel nem megy mélyre a gyökere gyakran kell öntözni. Gondolom ezért nem nőtt neked. Nem kell mélyre dugdosni. Épp hogy eltűnjön a föld alatt. Takarni is csak azért érdemes, hogy a madarak ki ne szedjék.
Ha a hagymát dughagymáról ülteted célszerű azzal várni még min 1hónapot ugyanis a gyári dughagyma kapott 1 hő sokkot annak érdekében hogy ne menjen magba. Én régen dughagymát is termeltem , a szedet hagymamagot nagyon sűrűn kell elvetni és akkor kapsz dughagymát ezt a hő sokkolást otthon is ellehet végezni dugatás előtt betenni a kazánházba 40-50 cfokos melegre 1 napra. Ma már olyan fajta hagymát ültetek amit lehet közvetlenül magról is és az ezekből a fajtákból már van saját mag . előnye a sokat hosszabb idejű tárolhatóság. Javaslom kérdezd meg a magboltban melyek ezek a hagymák és vegyél, ültetéskor összekevered 2-3xor annyi homokkal és így szépen egyenletesen eltudod szórni . Vagy 4hétmulva tudok a sajátomból küldeni , sőt tudok még Salotta magot is küldeni. Üdv trasgo
Ezt a dughagyma-normálhagyma kapcsolatot én se értem? (már ketzem magam röstelleni, hogy semmit nem tudok)
Szóval a dughagymából lesz valamikor is normál hagyma? Lehet, hogy túl mélyre ültetem? Mi lehet az oka, hogy amikor kihúzom, szinte kisebb, mint amikor bedugtam:-(
Van, azokat hívják hivatalosan cukorborsónak. A családban persze mionden édes borsót úgy hívtak. Egy ilyet tavaly mi is ültettünk, egy Delikett nevű fajtát. (A németek ezt Knackerbsének hívják). Még nyersen is meg lehetett enni hüvelyestül. Úgy tudom, a kifejtő borsók éretten sima magvúak, ehetők szárazborsóként, a velőborsók ráncosak.