szerintem bírja a hideget, de remélem nagy fagy már nem lesz. Egyébként tavaly tavasszal is amikor rohantunk este letakarni az epret mikor virágzott, hogy ne fagyjon el, már rég kint volt a saláta is, de semmi baja nem lett. Az viszont igaz, hogy kb. 1 hónappal később szoktam kiültetni én is, de nekem is van még egy láda tartalékba. Most locsolgattam meg a kiültetetteket, de szerencsére semmi bajuk.
Azt tapasztalom, hogy a medvehagyma magról elég szaporán kel. Ezt abbol gondolom, hogy most azon a kis helyen, ahova ültettem elég összefüggöen takarja a fölületet, pedig én csomókban ültettem el.
Nekem bizony más tapasztalataim vannak. Azokban az években, mikor jól érezte magát, bizony nem ült seggen egy percig se; több négyzetkilométert befutogatott és sivatagosított el maga alatt, igaz, több kilós termésekkel is megörvendeztetett. Tavaly aztán nem futott sehova, kicsi maradt, nem is termett egy szemet se.
Ne aggódj, nem fogja bekúszni! A cukkini alapból seggenülő növény. Létezik kúszó fajtája is (Black Forest), de ezt legcélszerűb felfelé futtatni valami kerítésre vagy állványra.
Én eddig úgy tudtam, hogy a cukkinit az különbözteti meg a többi tökfélétől, hogy nem nevel indákat, nem kúszik, hanem egyhelyben marad. Eddig mindig a piacon vettem palánbtát, és a fajtanevét sosem tudtam, de soha nem futottak. Idén vettem magot, hogy magam palántázok, (balgamód a tavalyiakból nem raktam el magot, merthogy úgyis palántát fogok venni az idén is, de aztán itt jól megfertőződtem).
Egyszóval az idén vásárolt mag neve, (ebből küldtem neked is) : black Beauty
Remélem, ez sem okoz olyan meglepetést, hogy bekússza nekem az egész kertet.
"Más: az idén, mint említettem, nem sütöttem földet. Akkor most kell tartanom palántadöléstöl? Illene valami megelözö intézkedést tennem? Eddig még nincs gond, de ki tudja...?"
Öntözd meg a palántáidat 0,15%-s Previcur oldattal. Ez a biztos védekezés a palántadőlés ellen.
El ne kiabáljam, úgy tűnik, megállt az atkafertőzés. Kezdik kinőni a palánták a korábbi sérüléseket. Az már biztos, hogy az első támadás ellen elég volt a lemosás a csap alatt. Azért még nagyon figyelem őket, de reménykedem, hogy kihúzzák kiültetésig. Továbbra is pár naponként párásítok, jó lenne, ha majd a padlizsán és az uborka is megmaradna.
Ami palántát még ültetek, azt én is kiteszem, 2 tálcánál többet már nem sétáltatok. Igaz, nekem ott az a pici fűtés, de 5 foknál többet az se tart. A paprikákat még a szobában tartom, azt a két tálcát még beviszem, a többi szerintem ki fogja bírni.
Hát...mi bizony kitettük a palántákat az üvegházba, mert már nem lehetett férni tölük a házban, és amelyik kikelt, rögtön meg is nyúlt. Ott bizony ma reggel 5 fokot mértek...
Más: az idén, mint említettem, nem sütöttem földet. Akkor most kell tartanom palántadöléstöl? Illene valami megelözö intézkedést tennem? Eddig még nincs gond, de ki tudja...?
Még más: úgy néz ki, hogy a héten elmegyek medvehagymáért. Van valakinek kedve betársulni? (Délbudai indulással)
Igen, ez alapvetöen járhatónak is tünhetne, de szerintem az igazi probléma valami mélyen fekvö konstrukciós gázban rejlik; úgy tünik nekem, evvel a technikával, (bár nekem annak idején nagyon virtuóznak és szolidnak tünt a sivító forgókésessel szemben) NEM LEHET komposztot darálni. A rés sose lesz akkora, hogy a vékony gyümölcsfagallyakat megegye, a vastagabb karókba meg ilymódon beletörik a foga. Szerintem még örülhetek, hogy mint leggyengébb láncszem, csak az a fül adta meg magát; nagyobb bajt is okozhatott volna.
A hőmérséklettől függ. Ha napközben rendszeresen meghaladja legalább a 15 fokot, akkor lehet vele próbálkozni. De csak ha nagyon sok fényt kapnak a palánták, közvetlenül az ablak mellett.
Diófával akkor nem foglalkozom, majd elégetjük. Azt azért lehet, ugye? :-)))) (én már semmiben nem vagyok biztos)
Il, a linkeket köszönöm, már csak idő kellene mindenhez. A gép elé is csak most jutottam, mikor már minden tisztességes ember alszik. Én is megyek, jó éjszakát!
Ma elég jó idő volt, lehetett kint dolgozni. Elvetettem a fóliába a Húsvéti Rózsa retket, meg egy Május Királya magszalagot. A magszalagon elég sűrűnek tűntek a magok, azt hittem, ritkábban és szépen egyesével lesznek ráragasztva. Én ennél szebben szoktam berakosgatni a magokat a barázdába. Azért ha már megvettem, elvetettem, de alighanem ritkítani kell majd, hacsak nem nagyon ócskák a magok. A kipusztult saláták helyére szórtam szét kapormagot. Maradt azért az áttelelő salátából is, de szokás szerint kb. a fele tönkrement. A maradék elég szépen megindult. Vetettem 2 sor Jánosnapi retket is, azokat kintre, letakartam fátyolfóliával. A répa, pasztinák, hagymák, borsó maradt későbbre, de még lesz idejük megnőni. Legsürgősebb a retek meg a saláta volt, a galambbegy saláta kevés. Most eszegetünk egy porcsinféle növényt is (Claytonia perfoliata), annak még apróbb a levele.
Köszi, akkor én is elkezdem edzeni őket. Most éjszakára a 3-ból két ládát kint hagytam, a harmadikat még tartaláknak beraktam az üvegházba, bár valószínűleg fölösleges volt. Talán még egy hetet várhatok, a tieid kicsit idősebbek. Majd igyekszem kiültetés után fátyolfóliával letakarni, legalább egy részét. Ez a fajta ugyanúgy bírja a fagyot, mint a Május királya? Mert hogy a Kobakot fólia alá árulják, az enyémnek a zacskóján legalábbis az volt.
épp irni akartam, hogy lehet, hogy elkapkodtam, de a fele (kb. 120 palánta) már tegnap kint éjszakázott, ugyanis kiültettem őket. Ültettem még kb. 30 jégsaláta palántát is. Remélem nem jön valami nagy hideg, mert akkor feleslegesen dolgoztam. Belocsoltam őket, jó magasra ültettem, ahogy olvastam, hogy "alájuk fújjon a szél" tavaly mélyen ültettem és nagyon lassan indultak meg. Most a legtöbb elhajlott ugye ahogy nincs mélyen beültetve, de reggelre észhez tértek és szépen ácsingóztak.
A rendes fejlődéshez a 10 fok kicsit kevés, legfeljebb éjszakára. Nappalra kellene legalább 17, de 20 fölött már nagyonmegugranak. Ilyen egyszerű:)))
A diókérget ne tedd a komposztba, legfeljebb olyan eldugott helyekre, ahol a talajt akarod gyommentesen tartani, és cserjék, bokrok vannak alatta. Az esőtől csírázásgátló anyag oldódik ki. Néhány olvasnivaló mág neked, és akit érdekel:
Szomorú eset történt ma: meghoztam a Nagy Sárga Csavart és mindjárt be is üzemeltük. Valamit sikerült szükíteni a távolságon, de ahogy beletettem az elsö karót nagy reccsenés hallatszott; és a Nagy Sárga Csavar élettelenül ferdén kilógott a gépböl. Persze azt hittem eltört, de nem, csak az öt rögzítö aluminium fül adta meg magát. Így utólag megvizsgálva nevetségesnek is tünik a gondolat, hogy ennek kellett volna ellenállni az azon a helyen föllépö óriási eröknek. Az elöjövö szánalmas rágcsálék minösége viszont alig javult. Szomorú vagyok. Se tököm, se rucolám, se hasznavehetö komposztaprítóm.