Na itt vagyok, sajna a kertbe nem jutottam ki, mert szakad, amikor mg épp nem szakad, akkor mindig más dolgom akadt. (kenyér dagasztás, gyerek altatás, határidős varrni való), egyszóval a magok még várják jobb sorsukat, mindenesetre a tanácsot köszönöm ,megfogadom.
Az a szőlő leginkább műveletlen :)) Én csak ősz óta lakom itt és eddig olyannyira "bio" volt a kert, hogy még metszve sem volt rendesen és a tőkék elég alacsonyan tekeregnek. Most kapott egy erős visszametszést és próbálom majd kicsit feljebb engedni a tőkéket.
Nem eszik nagyon a hagymalegyek? Egyszer bejártuk Révfülöpöt, kérdezősködtünk, hogy nincs-e ilyen hagyma, és mindenkinél tönkrement. Aztán egy helyen kaptunk, és nálam megették a hagymalegyek. Egy másik fajtám van, az ellenállóbb. A révfülöpinek a tetején a hagymák között volt néhány virág is. Az ellenállóbb fajtánk csak sarjakat hoz.
Igen, nálam az az alapvetö baj, hogy NINCS kétéves, nincs helyem egy másik tárolót létesíteni, ültetni meg azért nem lehet rá, mert folyamatosan hordom rá az anyagot. Ne értsetek félre, nem forgatom állandóan, csak egyszer egy évben, ami tulajdonképpen pontosan abból áll, amit Nóra mond, hogy lehordom a tetejét, és kiveszem alóla az e lkészült anyagot. csakhogy a "teteje" sokkal nagyobb terfogatú, mint az elkészült. Épp most kellene visszatenni a maradékot, de zuhog az esö. Úgyhogy csak annyira szorítkoztam, hogy megvizsgáltam a pajorokat, és kiöntöttem a tálcából a vizet, hogy nehogy megmakkanjanak. Elég dekadensek erre az ég madarai, úgy látom, nem sok fogyott. Tavaly ilyenkor a tüzö napon aszaltam, most meg esövízbe fullasztom a boldogtalanokat.
Révfülöptől 12 km-re van a szőlőnk, nálunk is a tőke alatt van a sarjadzó hagyma kb. 15 éve :)) (mondjuk inkább a sorok végénél, nem teljesen a tőkék alatt...)
Én nem szoktam forgatni, hanem tudomásul vettem, hogy a kétéveset kell kihordani. Egyszerűbb a kupac tetjét egy évben egyszer félretenni, mint rendszeresen foglalkozni a komposzttal. A kétévesben gyönyörűen nő minden, ha egy-két éretlen darabka közé kerül, nem baj. Darálni csak a gallyakat szoktuk, de az talajtakarásra megy, nem a komposztkupacba.
(Onnan Tudtam, mert olvasgatom azt is. A kert, és a zene nem zárják ki egymást:)))
Ha egy évben ennyiszer átforgattad a komposztot, illene neki egy év alatt megérni. Én sem darabolom,nins is gépem. Ahogy keletkezik az anyag, úgy teszem. Két, három átforgatás, és nagy része használható. Ez úgysem olyan, mint a nagyözemi, ahol darálják, zúzzák az alapanyagot. Nekem meg olyan kicsi a kertem, hogy annyiért nem veszek gépet.
Ráfigyelek, mert nekem is a Ciklon, és a rekord is nehezen kelt ki, egy héttel később, mint a többi. A hagymát nehogy hetekig tartsd a radiátoron, egy két nap, és mehet ki. paprikákat vidd be, akkor lehet, hohy megindulnak. (feltéve, hogy nem öntözted "agyon", és a mag nem rothadt el)
Ez nagyon tetszik nekem, köszönjük, hogy megosztottad velünk! Néha én is kitévedek a hétvégi piacra néhány fölöslegesen elszaporodott növénykémmel és soxor bosszankodom a turkáláson, meg hogy alapjában véve semmit se vesznek meg, amit nem lehet megenni. Több tanácsadást tartok, mint eladok...
Az alsó képen a január 26-án vetett, és a macska randalírozása után megmaradt paprikák, valamint a február 23-án vetett és 3 fokban éjszakázó brigád látható. Ez utóbbiakról írtam, hogy szerintem nekik annyi...
Akkor ha nincs jobb dolgod az esöben, olvasd el "Jazzerek ide gyertek"-et az nem semmi! Most veszek lendületet a válaszhoz, de még kell hozzá egy pár nap... meg a komposzt fontosabb...
Az én tökéim sajnos ómótlanok... A kutyafáját, megint esik! Pedig reggel sütött a nap, már böven túllehetnék a komposzton én meg inkább computerezek:-(
Ha szétvágsz hosszában néhányat, a belső oldala tiszta.
Erről a welnessről jut eszembe, hogy az okosabb népek ezt már kitalálták ökoturizmus néven. A városi nép elmegy biofarmra, gondozza a jószágot, kaszál, kapál, lapátol, ganét hány a jószág alól, és még fizet is érte.
Na most akjkor jól nézek ki??? :) Dughagymák a szélfogó bejárati üvegezett verandánkban laknak. Amely nem hőszigetelt, tehát az elmúlt hetek hűvössége miatt lehet, hogy ők majd felmagzásra leltároznak? De ha most pár hétre a radiátor közelébe teszem őket és csak aztán duggatom, akkor meg késő, nem...? Üvegverandában asszem a második generációs paprikaveteményről is lemondhatok- egy hónapja várom, hogy csírázzanak, én, botor, amikor volt, hogy éjjel összesen 3 fok volt. Nem hoztam be őket, gondolván, hogy ha a paradicsomok fejlődnek, akkor minden oké. Bár ők is lassabban. :(
Annyira nem jársz messze az igazságtól; eredetileg zenetanár volnék...
A géphez küldik az új fület, de sajnos otthonra és megint két hét lesz, mire idehozom és beszerelem.. de nekem most már ilyen elvi aggályaim vannak, hogy ez mit tud egyáltalán darálni hibátlan állapotban. Mindjárt kimegyek, és visszahányom a komposztot, mert tegnap kint maradt. Szánalmasan rossz az arány aközött, ami már komposzttá lett, és ami nem; az utóbbi hegy sokkal nagyobb. Sajnos ettöl már ilyenkor több mint félig tele a tároló és hol van még az ösz! Pláne, ha nem tudom aprítani.
Tényleg nem az. Attól is függ, hogy a szőlő milyen művelési módú. A régi, tőkeműveléskor, a nyitás miatt nagy bakhát (ormó) keletkezik. Nagyapám ebben termelte a legszebb zöldséget, répát, káposztát. Ha laza a szőlő talaja, lehet öntözni, megpróbálhatod. A cékla mag 3-4 évig csíraképes. Érdemes szakaszosan vetni, legkésőbb julius végén, legkorábban március végén. Így folyamatos ellátás lehet, és nem vénül meg. Ha szeretitek a kicsi bébi (max 5cm átm.) céklákat, sűrűbben kell vetni a magot. Én nem sokat szoktam vele bíbelődni. Barázdába beleszórom a magot, behúzom. Ahogy fejlődik, úgy szedem, ezzel ritkul is. Ősszel néhány nagyobb fejet érdemes olyan helyre átültetni, ahol nincs télen útban, ez következő évben felmagzik, lesz mag bőven. (néha, ha olyan az idő néhány nagy, korai fej azévben is magzik)
Én se, pedig nagyon kellene, mindig elvésznek,leesnek kifakulnak a papírcetlik, ráadásul édesanyám összevissza kevergeti a poharakat, mikor szegény ki-be hordja a veteményt.
Azért szerintem nem olyan egyértelmű. Az emletes hagymámat (aminek a virágzatában elég nagy sarjhagymák vannak) gyerekkoromban mindig szőlőkben láttam. Révfülöpön a helybeliek tükehagymának hívják, mert hogy tőke alatt terem. Az elfekvő céklamagot jobb híján érdemes megpróbálni, csak biztos, hogy locsolni kell, ha nincs sok eső.
Ezek szerint szőlő alá semmit? Találtam tavalyról elfekvő céklamagot, amit jobb híján a szőlő alá szántam, de ezek szerint más helyet kell neki keresni?
Volt egy jó nagy zacskó kapormagom régebbről. tavaly a szárazság miatt annyira rossz kaportermés volt, hogy nemhogy magnak, még tökfőzelékbe sem nagyon jutott. A végén még magot kell vegyek:) Amikor sok paprika és paradicsom palántom volt, 2 decos műa. poharakba tűzdeltem, én is a poharakra írtam a nevet. Több évig voltak jók. Csak áthúztam. Vastag savfilccel írom a neveket, az nem kopik le.
Látod, a kaprot kifelejtettem a répa közül. A fóliába szórtam a magokat. Na mindegy, ki szokott kelni anélkül is, majd később pótolom.
Én hagyok kis barázdát a magok fölött, úgyhogy jelölő növény nem kell. Most nem túl szép, mert kicsit girbegurbára sikerült, de ha valamennyire megnőnek a növények, már nem látszik.
Kávékeverő pálcikát nem kerestem, de pici műanyag poharakat papírboltban vettem. Gödöllőn egy boltban óriási választék van ilyesmiből. Nem áruházban van, csak egy közönséges nagyobb papírbolt. Esetlen pálcikát is lehet papírboltban kapni.
Én egyszerűen a pohárra ráírom, hogy mi van benne. Következő évben áthúzom az előző évi feliratot, ha nem ugyanaz kerül bele. Nagyon sok felirat fér még egy egydecis pohárra is.
A répa soraiba elszórtan retket, hamar kikel, jelzi a sort. egy két szem kaprot a sorba, segíti a répa kelését, atz ágyás szélébe meg szegélyként szintén kaprot, ami majd mehet a tűróslrpénybe, kovászos uborkába. Meg addig is riastja a legyeket. Esetleg pár szem saláta is kerülhet ide. (monnyon le az összes multi:))))
Képzeld Il, sehol nem kapok kávékevergető pálcikát. Nem olyan hatalmas probléma, megoldottam mással, de nem gondoltam volna, hogy a Metrotól kezdve, Cora, Interspar stb , kicsikről nem is beszélve, hiánycikk lesz. Mindenki kávét iszik, vagy jégkrémet gyárt?
Ma gyorsan földbe rakom a répa magszalagokat. Még szórok mellé hagymamagot, mit vethetnék még ebbe az ágyásba?