Keresés

Részletes keresés

lizzi* Creative Commons License 2008.03.16 0 0 4728
Tegnap elültettünk tüske nélküli szedret, ribizli meg piszkefácskákat, már a férjem be is rakta a fagyasztóba a termést amit nem bírt megenni:):):) Mikor is fognak ezek teremni?  Jövőre már igen? Aggódom kicsit, mert a piszkén már kis levélkék is vannak, azt mondta valaki, hogy akkor már nem jó ültetni, remélem azért beállnak.
kétbalkéz Creative Commons License 2008.03.16 0 0 4727
Pénteken vettünk egy zöld óriásbambuszt, pert a párom vágya csupán annyi volt, hogy a kertben legyen bambusz és egy mammutfenyő. Mind a kettőt kiválasztottuk a kertészetben, de nagyon meglepődtem, mert a bambuszra az volt írva, hogy friss fiatal hajtásai ehetőek.
Van erről valakinek tapasztalata? Én még csak kínaiban ettem bambuszrügyet, az nagyon ízlett, de lehet, hogy most már otthon fogok szüretelni:-)
vera57 Creative Commons License 2008.03.15 0 0 4726

Én kipróbáltam. Kiváncsi voltam . Termett is szépen. A lótetü nem túrta jobban mint a többi növényt. A jövőben azért maradok a zacsis sós mogyorónál.

Előzmény: mamina (4723)
mamina Creative Commons License 2008.03.15 0 0 4725
Van olyan is, az alsó képen látszik is, de mire erre rájöttem már készen voltak a joghurtosok. A parikáknak, paradicsomoknak már azzal csináltam.
taffy Creative Commons License 2008.03.15 0 0 4724
Én a poharakra öntapadós cimkét ragasztok, ami következő évben felül ragasztható.
Előzmény: mamina (4722)
mamina Creative Commons License 2008.03.14 0 0 4723
Próbálkozott már valaki földimogyoróval? Azt hallottam, hogy szeretik a lótücskök. A kertünket eddig elkerülték (vagy csak nem vettem észre, hogy vannak) ,de tudom, hogy a szomszéd minden éven szentségel miattuk. Nem szeretném őket átcsalogatni.
mamina Creative Commons License 2008.03.14 0 0 4722
A napokban volt szó a joghurtos poharak megjelöléséről. Én így csinálom: papírra ráírom a nevet, majd átlátszóragasztóval ráragasztom a pohárra.
trasgo Creative Commons License 2008.03.14 0 0 4721
Köszönöm
Előzmény: CBNora (4720)
CBNora Creative Commons License 2008.03.14 0 0 4720
Mindkettő egynyári. A turbolya ráadásul rövid életű, a tavasszal kelt példányok már nyáron elpusztulnak. Egy szezonban többször kellene vetni.
Előzmény: trasgo (4719)
trasgo Creative Commons License 2008.03.14 0 0 4719
Szia katbo
Köszönöm ,a borágó és a turbolya évelő igaz???

Köszönöm Morcsi talán találok közelebbi hermes boltot, 1kg mustármag mennyibe kerülhet?

sziasztok
Előzmény: katbo (4707)
katbo Creative Commons License 2008.03.14 0 0 4718

Megnéztem a daturás topicot. Hááááát, ha japánul lenne se biztos, hogy kevesebbet értenék  belőle:-()))))

Kis növénykéidet megtaláltam, édesek, de gondolod ezt a postán keresztül le lehet bonyolítani?! (mikor a magok is 10 napig utaztak) Személyesen meg nem tudok elmenni érte. Ezért a dugvány se a legideálisabb ebben az esetben.

Mindig ez a fene nagy távolság......................

Előzmény: taormina1 (4717)
taormina1 Creative Commons License 2008.03.14 0 0 4717
Szia, sárgák, fehérek, látogass el a datura topicba, ott részleteztük.
A kelési arány eddig siralmas, a balesetet nem szenvedettek között is. Fütött dobozom nincs, és ha csak lassú a kelés, de nem ment tönkre, azt nem bánom. A pár szem maradék mag egy részét tegnap elvitte Flanell, a maradékot HHelennek ígértem, de ha az eddig elvetettek elhasaltak, lehet, hogy magamnak fognak kelleni. Vetés elött papírban csíráztattam.Ugyhogy maggal rosszul állok, de nagyon szívesen fölajánlok neked Datura növényt, tavalyi dugvány, már szép nagy, valamint ha megnézed a daturásban a Bombaba féle magvatésböl is sok növény lesz, abból is szívesen adok.
Előzmény: katbo (4714)
CBNora Creative Commons License 2008.03.14 0 0 4716
Nemrég néztem a tegnap kiültett salátákat. Nincsek lekókadva, nem ártott nekik a hajnali fagy sem. Pesze védi őket a fátyolfólia. Kicsit azért aggódtam, gyakran lelpulnak az átültetés után, még akkor is, ha szabad földből szedem ki. Ezek kicsit el voltak kényeztetve, de elég nagy gyökerük maradt.
Előzmény: katbo (4713)
katbo Creative Commons License 2008.03.14 0 0 4715
virága?
Előzmény: katbo (4714)
katbo Creative Commons License 2008.03.14 0 0 4714

Tao, kérhetek tőled daturamagot?

Milyen színű a virágja?

Köszi

Előzmény: taormina1 (4705)
katbo Creative Commons License 2008.03.14 0 0 4713
Akkor viszont teljesen mormális növekedési stádiumukban lehetnek az én salátáim a ferb.-i ültetésükhöz képest. Mindjárt nem vagyok úgy elkeseredve. 
Előzmény: CBNora (4710)
CBNora Creative Commons License 2008.03.14 0 0 4712
Turbolya magot boltban még nem láttam, de árnyékos helyeken, városban is sok helyen vadon nő. Pl. a munkahelyem melletti buszmegállóban is szokott lenni.
Borágót lehet kapni. Egyszer vetettem, nem volt olyan mutatós, mint képen, túl sok a lomb a virágokhoz képest. Tényleg uborkaszerű íze van, de förtelmesen szőrös, szúrja a nyelvet. Turmixolva talán fogysztható.
Előzmény: katbo (4707)
CBNora Creative Commons License 2008.03.14 0 0 4711
Ha nem fagyott, akkor az alacsonybb hőmérséklettől szrintem nem mentek tönkre. De egy Daturáról el tudom képzelni, hogy fűtetlen lakásban lassan kel, a konyhánkban a paprikát is alig lehet kivárni. Ezért is vannak fűtött dobozban kelésig. Valami lámpás fűtést esetleg kipróbálhatsz, és pár szem magot legalább próba képpen vizes papírban csíráztathatnál, hogy egyáltalán életképes-e. Esetleg főtött dobozban, egy 15 wattos villanykörte üzemeltetése még nem anyagi csőd.
Előzmény: taormina1 (4705)
CBNora Creative Commons License 2008.03.14 0 0 4710
A nagyok még ősszel lettek ültetve, a palánták január végén.
Előzmény: katbo (4698)
CBNora Creative Commons License 2008.03.14 0 0 4709
Kapok füvet a szomszédból is, de így is csak a virágoskert egy részére elég.
Előzmény: erdeiboroka (4699)
Morcsi Creative Commons License 2008.03.14 0 0 4708
Ha Budapesten keresnéd, akkor pl. a Moszkva téri Hermes boltban rengeteg mag van, az általad felsoroltak közül talán minden. Néhány növény, mint pl. sarkantyúka, mustár nagyobb kiszerelésben, KertDoktor feliratú zacskóban kapható.
Előzmény: trasgo (4700)
katbo Creative Commons License 2008.03.14 0 0 4707

Sarkantyúka: levele, virága: enyhén édeskés-csípős, salátákba, túróhoz,stb.

zöld, éretlen magja, fel nem nyílott bibmók: kapribogyóhoz  hasonlóan,  ecetben tartósítva,

vitaminokat, antibiotikus anyagot,ként tartalmaz

gyümölcsfák alá, távol tartja a tetveket, jó szomszédja a krumpli, pari,karósbab, rózsa

borágó: levelének az ubira emlékeztető savanykás íze van, salátafűszer,

virága: ehető ,saláta díszítésére is használhatjuk 

szíverősítő, reumatikus fájdalmakat enyhít

káposztaféléktől távol tartja a kártevőket, jó  szomszédja a cukkini is.

turbolya: fiatal, zsenge levelek ízletesek, ánizsra emlékeztet az íze,

anyagcsere élénkítő hatású

levendula: ez azért ismertebb növény. Molyok, legyek ellen, hatásos.

friss hajtáscsúcsokat fel lehet használni mártásokhoz, kissé a rozmaringra emlékeztető kesernyés íze van.

nyugtató, gürcsoldó, idegeket erősítő

körömvirág: ez is ismertebb növ. Talajra jótékonyan hat, bab, pari, káposzta

különösen kedveli. Gyümölcsfák alatt is jó szolgálatot tesz.

Ennél biztos lehetne többet is írni róluk, csak  utána kellene olvasni.

Levendula tövet bárhol lehet kapni. Piacon, kertészetekben.

Sarkantyúka magot is szinte minden vetőmagot áruló üzletben kapsz, azután csak magot kell belőle elrakni.

Körömvirág ua.mint a sarkantyúka, de az olyan tempóba szórja a magját,hogy nő mint a bolond. (legalábbis nálunk)

Turbolyát és borágót még soha az életben nem akartam venni, ezért nem is kerestem, de nagyobb kertészetekben, ahol több féle fűszer ill. gyógynövényt árulnak szerintem érdemes keresni, vagy vannak olyan gyógynöv. termesztők akik küldenek tövet is. 

Előzmény: trasgo (4704)
lizzi* Creative Commons License 2008.03.14 0 0 4706
Szép napot mindenkinek! Ma két hete vetettem el az első kanyart (borsó - rajnai törp, saláta, retek....), de még semmi nem kelt ki. Lehet, hogy itt északon tovább tart? Még nem használtam életemben fátyolfóliát, de vettem, takarjam be a földet?
taormina1 Creative Commons License 2008.03.14 0 0 4705
Jó reggelt, nem idevalo téma, de ahova való szemlátomást senki se tudja a választ.
Történt egy kis balaeste a daturaültetvényemmel: a láda, amibe a beáztatott daturamagokat vetettem, véletlenül több napra kikerült a lakásból; (ahol különben nincs sokkal melegebb, mint odakinn; már egy hete nincs fütés) édesanyám összetévesztette egy másikkal. Kicsit ki is száradt, de az talán nem annyira vészes. Szerintetek tönkrement? Vagy csak lassabban fog kikelni? Ha az elöbbi akkor sajnos az összes magtartalékomra szükségem lesz.:-(
De mikor derül ez végre ki? A balesetet nem szenvedettek sem mutatnak jelentös mennyiségü életjelt.
trasgo Creative Commons License 2008.03.14 0 0 4704
Igazad van borago (amit szerintem életemben sem láttam)
A sarkantyúka pedig ehető amit saláták díszítésére is használnak??
A turbolya pedig aljas részek gyomnövénye és illata mint a koriander levélé???

Előzmény: il1321 (4701)
il1321 Creative Commons License 2008.03.14 0 0 4703
Szépek ezek a saláták. Nekem végülis nem lettek palánták. Az üvegházba vetettem, azok olyan 3 centisek, majd azokból palántálok szét. Meg kikelt a szabadföldi is. Remélem a mai deret túlélték.
Előzmény: CBNora (4693)
il1321 Creative Commons License 2008.03.14 0 0 4702
Akkor így értem. Kézzel biztosan rendben tudod tartani.
Előzmény: erdeiboroka (4699)
il1321 Creative Commons License 2008.03.14 0 0 4701

Szerintem ezeket biztosan lehet kapni nagyobb kereskedésekben. Mifelénk piacokon árulnak kereskedők magokat. (mivel város vagyunk, de ilyen bolt nincs)

A körömvirágot is 1-2 zacskó maggal fel lehet szaporítani. Ez egynyári.

(Borrágó-> borágó:) ne így keresd, mert kocsmába küldenek:))

Előzmény: trasgo (4700)
trasgo Creative Commons License 2008.03.13 0 0 4700
Sziasztok

Borrágó, sarkantyúka, turbolya, levendula, és körömvirág gyógy és fűszernövényeket hol lehet kapni

Ezeken belül is a borrágó és a turbolya, a többit azt hiszem kereskedésekben árulják.
A körömvirág az 1nyári a többi az mind évelő?

Sziasztok trasgo

Borago officinalis L.
Family: Asteraceae (Compositae)
English: Borage
Deutsch: Boretsch
Magyar: borágó (borgyökér)

Tropaeolum majus L.
Family: Tropaeolaceae
English: -
Deutsch: Kapuzinerkresse, Große
Magyar: sarkantyúka, kerti

Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm.
Family: Apiaceae
English: -
Deutsch: Kerbel, Garten-
Magyar: turbolya, zamatos

Lavandula angustifolia Mill.
= Lavandula officinalis Chaix.
Family: Lamiaceae (Labiatae)
English: Lavender, Common
Deutsch: Lavendel
Magyar: levendula, közönséges (levendula, orvosi = levendula, angol)

Calendula officinalis L.
Family: Asteraceae (Compositae)
English: Marigold
Deutsch: Ringelblume, Gemeine
Magyar: körömvirág
erdeiboroka Creative Commons License 2008.03.13 0 0 4699

Az én veteményem kicsike, olyan 30 m2 körüli, tehát ne valami nagy volument képzelj el, amit gyommentesen kell tartani. És én mindent kézzel gyomlálok, max a rövid kapa segítségével, nincs is hosszú nyelű kapám, próbáltam, de nem szeretem.

Igazi kocakertész vagyok :)))

Azért találtam ki így a répát, mert ahhoz képest, hogy nekem mit jelent egy sor répát végigegyelni, amikor végigbogarászom egyesével a növényeket, ahhoz képest sokkal egyszerűbbnek tűnik a terület kézi gyomlálása, (amit amúgy is megteszek), majd kiderül, beválik-e, nagyon kíváncsi vagyok.

Egyébként én a kert többi részén lenyírt fűvel mulcsozom évek óta a veteményt (málnást, virágoskertet), és nagyon beválik. Törtrészére csökken a gazolásra fordított idő, és nedves marad a betakart talaj, ráadássul szerintem szép is. A répákat persze csak akkor lehet majd mulcsozni, ha már kicsit nagyobbak.

Sajnos az a tapasztalat, hogy többszörös fűterület kell ahhoz, hogy elég legyen a fűnyesedék, olyan 10 szeres legalább.

Ha ki akarjátok próbálni, esetleg szomszédból lehet nyírt füvet szerzni, ha ott amúgy kidobják.

Előzmény: il1321 (4672)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!