Keresés

Részletes keresés

il1321 Creative Commons License 2008.03.12 0 0 4652
Én a vékony, szinte zöld ágakat, borsó, babszalmát, nagyobb gazokat, falevelet úgy szoktam aprítani, hogy néhányszor átmegyek rajta a fűgyűjtős fűnyíróval. Mert komposztaprítóm nincs. A nagyobb benzines fűnyíró, a nagyobb kertemben a kukoricacsutkát is jól összedarabolta, Igaz azt előtte le kellett vágni. Borsónál, babnál meg így benne marad a gyökér, amelyen a nitrogén gümők vannak. Mondjuk eleinte néztek a szomszédok, hogy mit fűnyírózom a kertet:)
Előzmény: lizzi* (4644)
katilan Creative Commons License 2008.03.12 0 0 4651

Köszi a válaszokat!

Ilyen vagy szebb uborkákat kívánok cserébe.(Remélem nekem is lesz)

il1321 Creative Commons License 2008.03.12 0 0 4650
Igazából nem is sav, hanem lakkfilc. Csak bennem régről ez maradt meg.
Előzmény: il1321 (4649)
il1321 Creative Commons License 2008.03.12 0 0 4649

http://www.argep.hu/product_543857.html

Nekem ez van.

Ilyesmit keress. 1 db évekig elég. Vékonyabbat kell keresni, amivel lehet írni. Marker, Paintmarker, vízálló néven is lehet keresni. olyan kb 1mm vastagot kell nézni. A sima savfilc, az egy idő után lekopik, főleg a sok öntözéssel.

Előzmény: katilan (4645)
lizzi* Creative Commons License 2008.03.12 0 0 4648
Az legyen ráírva, hogy permanent, az biztos megmarad a műanyagon. Ja!! Most vágtam fel egy félliteres tejfölös dobozt úgy, hogy a felső kemény karimáját levágtam, ez nem kell, aztán fölülről kb 1 cm-es csíkonként bevagdostam az aljáig, kb 18 db csík lett, most csak 4 db-ra volt szükségem, ezt levágtam az aljáról, a többit majd levágom amikor kell, a belső fehér felére remekül lehet írni és elég hosszú is meg tartása is van.
Előzmény: katilan (4645)
CBNora Creative Commons License 2008.03.12 0 0 4647
Nálunk is állt elég sokáig a darálék zsákokban. Igaz, hogy nem szándékosan, hanem trehányságból, és több, mint egy évig, de elég szépen lebomlott. Nem locsoltuk, kilyukadt a zsák. Még pajorok is lettek benne. Ősszel szórtam belőle a virágok tövére, csak aztán egyre több pajor került elő és nem tudtam velük mit csinálni, már fagyott éjjel. A végén visszadugtam őket a zsákba, hadd teleljenek át. Tavasszal gondolom, a madarak is jobban viszik, ha már vannak fiókák.
Előzmény: lizzi* (4644)
lizzi* Creative Commons License 2008.03.12 0 0 4646
Jaja, a gyep lassan elfogy, a férjem reszortja volt a fűnyírás, mondta is, hogy egyszerűbb volt mint támrendszereken törni a fejét. Tényleg ma vettem 3 tő tüskenélküli szedret, még nem volt időm utánanézni, van valakinek tapasztalata? Ez nagyon futós? Fél méterenként sorbaültetve jó?
Előzmény: il1321 (4643)
katilan Creative Commons License 2008.03.12 0 0 4645

Il milyen az a savfilc? Azt úgy kell a boltban kérni hogy savfilc, és rendes papír-írószerben ?

lizzi* Creative Commons License 2008.03.12 0 0 4644

Szia! Mi is hasonló gondokkal küszködtünk, körben a kerítés mellett 2 m magas fagyalsövény van, ami tavaly több mint 3  méteres volt, a visszavágáskor hatalmas mennyiségű gallynak kellett helyet találni. El is hoztuk a lányomtól a gallydarálóját, de olyan lassú volt a gép etetése, hogy akkor nem volt rá idő, meg volt aki elvitte. 

Idén már okosabb leszek, nem is lesz úgy elhanyagolva meg én is olvastam valahol, hogy a fekete zsákokban lebomlik, néha kis vízzel meg kell loccsintani. Majd amiből nem talajtakaró lesz az megy a zsákokba.

Előzmény: taormina1 (4641)
il1321 Creative Commons License 2008.03.12 0 0 4643
Így van ez! A lejtőn nincs megállás:)))
Előzmény: lizzi* (4642)
lizzi* Creative Commons License 2008.03.12 0 0 4642

Szép estét mindenkinek! Hát az, hogy termelek kis túlzás,majd meglátjuk, igyekszem. Első évben - ahogy ideköltöztünk -  kis fűszerkertem volt, a cserepes fűszernövényeket ültettem ki, meg egy cserepes epret amit kaptam, ennyi. Tavaly felástunk kis gyepterületet, hogy legyen néhány tő kis hegyes erőspaprika, akkor már lett néhány tő paradicsom és két tő uborka meg 6 db zeller, egy sor hónaposretek, egy sor répa-petrezselyem. Tavaly az eper szó szerint megbokrosodott, őszre meg szétvándorolt, különálló bokrocskák lettek így most van egy fél pad folytontermő eprem, de fogalmam sincs, hogy amik tavaly ősszel gyökeresedtek teremnek-e majd idén.

Most felástunk még egy ugyanakkora területet, idén már palántákat nevelek, szeretnék mindent kipróbálni ami belefér, majd remélem belejövök, ami nem sikerül, abból is lehet tanulni.

Előzmény: il1321 (4597)
taormina1 Creative Commons License 2008.03.12 0 0 4641
Nem volt igazan szerencsém ezzel a megnyúlt paradicsompalánta-tüzdeléssel.
Nekem igazán még nagyon idegen ez az eljárás, hogy alig kikelt cérnavékony, két szikleveles növénykét átültessünk. A legnagyobb elövigyázatosság ellenére se maradt meg belöle cca 50%-nál több.

Ma egész nap esett az esö, a komposzt kint maradt az udvar közepén. Ráadásul azt hallottam valakitöl, hogy a komposzt szabad levegövel, föleg meg esövel érintkezve pillanatokon belül elveszti a nitrogéntartalmát.
Erre föl lementem a pincébe, hasogattam fát (aprofát is) és beüzemeltem az öreg cserépkályhát. Ket napja nincs fütés nálunk, és ha nem lehet kimenni, qtya hideg van idebenn.
1. A szánalmas eredmény
2. a maradék még várhat 1 évet
3. az egész hült helye
4. Na ilyet ne vegyetek!
5. Ezekkel a fekete zsákokkal viszont egész meglepöen jó eredményt értem el: leveleö vannak benne, csak ösz óta, és ahhoz képest egész elörehaladott állapotban van
6. madáreleség
7. A Cserépkályha
il1321 Creative Commons License 2008.03.12 0 0 4640
Korai szabadföldi termesztés céljára tűzdeletlen és tápkocka nélküli, úgynevezett „sima” palántát nevelünk. vetés mélysége 1–1,5 cm, a növények a 8–12. napon kelnek ki. Érdemes benn virágládába előnevelni a palántákat kb 1 cm távolságra elhelyezni a magokat, ahogy kikelnek, hűvösebb helyre vinni őket, mert megugranak a palánták. 10-15 fok elég utánna nekik. Március második felében mehetnek  palántázásra. A karalábé 20-25 cm tőtávra, a kel 40 cm-re. A karalábé közé a földibolhák ellen salátát kell tenni, és állandóan nedves legyen a talaj. (Nem öntözés, csak nedves.) A káposztához néhény zeller tő is mehet.
káposzta és karalábé ültetésére március végétől július elejéig kerülhet sor fajtától , és tenyiszidőtől függően. Ilyenkor érdemes a korai fajtákat vetni. Általában a fehér karalábék rövidebb tenyészidejűek.
Előzmény: kétbalkéz (4639)
kétbalkéz Creative Commons License 2008.03.12 0 0 4639
Ma nekem szerencsém volt, bár borús az ég, csak egyszer kezdett cseperegni az eső, így ma mindent meg tudtam csinálni a kertben!:-) Bár reggeltől mostanáig tartott, de kialakítottam az ágyásokat, és elvetettem egy rakás salátát, retket, borsót, répát, petrezselymet, pórét, sóskát, téli sarjadékhagymát, és duggattam hagymát és fokhagymát. Majdnem minden ágyásba jutott így valamilyen elővetemény.
Kérdésem azért most is van:-) Szabadföldbe lehet vetni korai kelkáposztát és karalábét? Vagy érdemesebb a lakásban palántát nevelni belőlük? És ha lehet kintre vetni, akkor mikor?
petra* Creative Commons License 2008.03.12 0 0 4638
Így már sokkal jobban érzem magam:) Akkor semmi nincs veszve. A mostaniakat fóliába akartam, igen, de az előző válaszod óta a ki nem kelt társaság már a szobaablakban lakik. Viszont jó, hogy figyelmeztettéla szabadföldiek elvetésére! :)
Előzmény: il1321 (4637)
il1321 Creative Commons License 2008.03.12 0 0 4637
Én mindig március első felében vetem el a szabadföldbe való paprika és paradicsom palántákat. Ez tegnap történt meg. Szabadföldbe egyáltalán nem késett. A képen látszanak is, amiket reggel készítettem.  Ezek pont májusra lesznek jók, amikorra már nyugodtan ki lehet vinni, és nem kell hurcolgatni őket. Addig meg nem nyurgulnak fel. Amiket vetettél az hova szántad? Fóliába? Vidd őket melegre, amíg nem bujnak fény sem kell nekik, csak jó meleg. Amiket meg majd savanyítani akarok, azokat meg március második felében fogom elvetni, mert majd csak augusztustól van a termésre szükségem.
Előzmény: petra* (4635)
Vezso Creative Commons License 2008.03.12 0 0 4636
Nekem raklapból van összerakva 2db komposzttárolóm. Még egyre elegndő a raklapom, de eddig nem volt rá szükség. Én a hétvégén rostáltam át, két zsákkal lett. Ősszel mindent egy tárolóba pakoltam, ami így pont tele lett. Ebből lett a két zsák nagyon jó anyag. Meg egy csomó visszakerült, mert rengeteg fásszárút belevágtam kézzel ami nem kórhadt még el. De már nagyon könnyen törnek. :)
Előzmény: katbo (4634)
petra* Creative Commons License 2008.03.12 0 0 4635
Szerintetek a biztonság kedvéért vessek újabb paprikákat is...? Félő, hogy kevés lesz-de azért remélem, hogy amásodik turnusban, febr23-án vetettek mégiscsak kicsíráznak... Vagy már késő az újabb vetésre?
katbo Creative Commons License 2008.03.12 0 0 4634

Komposztal kapcsolatban, én három hete kaptam egy új komposzttárolót. Sok ismerősöm nem érti, hogy hogyan lehet ennek örülni?

Szóval most ketten vannak. A réginek az aljára a férjem vágott egy lyukat, korábban  ott kapirgásztam ki a komposztot, de nagyon szenvedős volt.

Most az újba átrámoltam a régiből a tetején lévő adagot, és megdöbbentem, hogy mennyi gyönyörű, érett komposzt maradt az alján. Nem is az alján, hanem a tároló feléig ért az olyan tisztaságú, hogy szitálni se kell. (én át szoktam szitálni, van egy nagy keretem, amire valamiféle háló lett feszítve. Sajnos mindig van benne drót, vagy szemét:-((( 

Igaz nem tudom, hogy hány éves lehet, mert mint fent írtam, eddig nem tudtam maradéktalanul felhasználni, ami a komposzthalom alján volt. 

Előzmény: taormina1 (4631)
Vezso Creative Commons License 2008.03.12 0 0 4633

Kezdenek előbújni a palántáim a kis palántanevelőben. Ennek van átlátszó teteje. Amikor elültettem jól belocsoltam, azóta is nedves. Mikor érdemes levenni a tetejét hogy ne nagyon nyúljanak meg a palánták. Sajnos semmilyen lehetőségem sincs, ott kell, hogy maradjanak a 21 fokos nappali ablakában.

Már gyűlnek a tejes dobozok, abba fogom őket átültetni, ha cseperednek. :)

katbo Creative Commons License 2008.03.12 0 0 4632
Azt elfelejtettem az előbb, hogy én Multiba minden szödőévben egyszer megyek. Mivel most szökőév van, ezért gondoltam mostanra időzitem azt az egyszeri kirándulást. Kár volt. Az ember nem talál semmit, csak a hatalmas akciós táblák integetnek mindenhonnan. Hát nekem aztán integethettek....
Előzmény: il1321 (4601)
taormina1 Creative Commons License 2008.03.12 0 0 4631
Anyukám is vett:-)
Előzmény: katbo (4630)
katbo Creative Commons License 2008.03.12 0 0 4630

Ez a tejfölös pohár most azért nem tűnik nekem a legjobb megoldásnak, mert szerettem volna a kiültetett növények mellé szúrni, hogy melyiknek mi a neve, mert drága jó édesapám mindíg kérdezi, "kislányom ez mi is?" Hát ezekről a táblákról megtudná, és megmaradhatna apai tekintééye is. ( hogy Ő mindent tud) :-)))

Mivel pálcika nincs, vettem kést. Az is tökéletesen működik, és nem volt olyan drága.

Előzmény: CBNora (4602)
katbo Creative Commons License 2008.03.12 0 0 4629
Na itt vagyok, sajna a kertbe nem jutottam ki, mert szakad, amikor mg épp nem szakad, akkor mindig más dolgom akadt. (kenyér dagasztás, gyerek altatás, határidős varrni való), egyszóval a magok még várják jobb sorsukat, mindenesetre a tanácsot köszönöm ,megfogadom.
Előzmény: il1321 (4601)
Morcsi Creative Commons License 2008.03.12 0 0 4628
Az a szőlő leginkább műveletlen :)) Én csak ősz óta lakom itt és eddig olyannyira "bio" volt a kert, hogy még metszve sem volt rendesen és a tőkék elég alacsonyan tekeregnek. Most kapott egy erős visszametszést és próbálom majd kicsit feljebb engedni a tőkéket.
Előzmény: il1321 (4608)
Morcsi Creative Commons License 2008.03.12 0 0 4627
Virág is, sarj is szokott lenni rajtuk és szerencsére nem eszik nagyon a legyek.
Előzmény: CBNora (4626)
CBNora Creative Commons License 2008.03.12 0 0 4626
Nem eszik nagyon a hagymalegyek? Egyszer bejártuk Révfülöpöt, kérdezősködtünk, hogy nincs-e ilyen hagyma, és mindenkinél tönkrement. Aztán egy helyen kaptunk, és nálam megették a hagymalegyek. Egy másik fajtám van, az ellenállóbb. A révfülöpinek a tetején a hagymák között volt néhány virág is. Az ellenállóbb fajtánk csak sarjakat hoz.
Előzmény: Morcsi (4624)
taormina1 Creative Commons License 2008.03.12 0 0 4625
Igen, nálam az az alapvetö baj, hogy NINCS kétéves, nincs helyem egy másik tárolót létesíteni, ültetni meg azért nem lehet rá, mert folyamatosan hordom rá az anyagot. Ne értsetek félre, nem forgatom állandóan, csak egyszer egy évben, ami tulajdonképpen pontosan abból áll, amit Nóra mond, hogy lehordom a tetejét, és kiveszem alóla az e lkészült anyagot. csakhogy a "teteje" sokkal nagyobb terfogatú, mint az elkészült.
Épp most kellene visszatenni a maradékot, de zuhog az esö. Úgyhogy csak annyira szorítkoztam, hogy megvizsgáltam a pajorokat, és kiöntöttem a tálcából a vizet, hogy nehogy megmakkanjanak. Elég dekadensek erre az ég madarai, úgy látom, nem sok fogyott. Tavaly ilyenkor a tüzö napon aszaltam, most meg esövízbe fullasztom a boldogtalanokat.
Előzmény: CBNora (4623)
Morcsi Creative Commons License 2008.03.12 0 0 4624

Révfülöptől 12 km-re van a szőlőnk, nálunk is a tőke alatt van a sarjadzó hagyma kb. 15 éve :)) (mondjuk inkább a sorok végénél, nem teljesen a tőkék alatt...)

Előzmény: CBNora (4606)
CBNora Creative Commons License 2008.03.12 0 0 4623
Én nem szoktam forgatni, hanem tudomásul vettem, hogy a kétéveset kell kihordani. Egyszerűbb a kupac tetjét egy évben egyszer félretenni, mint rendszeresen foglalkozni a komposzttal. A kétévesben gyönyörűen nő minden, ha egy-két éretlen darabka közé kerül, nem baj. Darálni csak a gallyakat szoktuk, de az talajtakarásra megy, nem a komposztkupacba.
Előzmény: il1321 (4621)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!