Ma délután megnéztem a tőled kapott leandereket. :) (gyakorlatilag naponta 2 x is szemrevételezem őket) A cserepes rózsás rózsaszínen megjelentek az inci-finci kis levélkezdemények, sőt a narancsos lazacon is elkezdett kibújni egy gyökérke- olyan, mint egy miniatűr cápafog. Ez a jó meleg serkenti őket. Voltam a dísznövény kiállításon is, ott is próbáltam vadászni különleges színű leandert, de a fehéren, rózsaszínen kivül nem igazán volt. Bár vettem egy pici dugványt (az egész kb 12 cm-es) ami állítólag piros lesz,ha megnő.
Azért az a lila, amelyet egy régebbi hsz.-nál láttam ,no az is gyönyörű.
Kedves Oleandro! Ahhoz képest, hogy zuglói vagy elég sokára fedezted fel az urat. Mi évekkel ezelőtt már találkoztunk vele egy kertészeti egyetemi kiállításon, ahol óriási katalógusból ígért óriási választékot, de amikor odamentünk hasonló volt a szöveg, meg kell várni a virágzást (úgylátszik nem vagyok egyedül a színmegjelölés problémájával, igaz, én nem üzletre rendezkedtem be). De azért nem jártunk többszöri ptóbálkozás után teljesen sikertelenül, mert tőle vettük vagy négy éve 2000 Ft-ért a citromsárga virágunkat, úgyhogy minden hálám az övé, bár nem volt szívbajos, már ami az árat illeti, hiszen csupán egyetlen kicsi tövecske volt, de többért is megvettük volna. Azonban azóta is jártunk arra, és azt mondták, befejezte, ezek szerint mégsem? Voltak neki nagyon aranyos egészen apró virágújai, állítólag a világból összevissza vásárolt és azokat szaporítja. Na majd nyáron elmegyünk arra, mert csak ha virágzik akkor érdemes. Arra emlékszem még, hogy egy óriási dupla piros cirmosa volt egy elég elhanyagolt kis tavacska mellett.
Rengeteg bugija is volt annó, azok virágoztak, gondolom most is van neki. Akkoriban csak ezzel a kettővel foglalkozott, nincs is nagy helye, csak két fóliasátra, bár lehet, már újított, de a kert is egész kicsi volt.
Ami az egy gyökereset illeti, hát..., eleve nem sok az esélye, hogy nem törik le az átültetésnél, ha jól emlékszem tán nekem is volt ilyen és sikertelen maradt a dolog. Inkább szaladj el egy másikért:-)
És azzal, aminek csak 1 hosszú gyökere nő, meddig várjak?
Különben ma kiültettem egyet a kókadtakból, és kettőt az erektáltjaid közül. (30 ill. 20 nap után). Szerinted meddig tartsam őket árnyékban? És mikor lehet tápszerezni?
Szia! Két leanderem van 50X50 cm-es ládákban,az egyik 275 a másik kb 250 cm magas.Eddig nem mertem levágni a gyökerét,ezért kerültek mindig nagyobb cserepekbe,majd ekkora ládákba.A kettő közül amelyik át lett ültetve,abból nem folyik ki a locsolóvíz,mert az új föld több vizet tud felvenni,láthatóan jól érzi magát.Igazából hogy nagy ládákban vannak, nem bánom,mert gurulósak,és ebben nem borogatja a szél. Lady Gyöngyös írta pajzstetű ellen :1l vízbe 1 tk kálisó,belocsolni.
Voltam délelőtt futni (ez még nem közérdek). Próbálok lehetőleg minig új utcákat felfedezni, és egyszerre csak felfigyeltem egy kis házra, kis kerttel, telis-tele láthatólag nem csak hobbikétn tartott leanderekkel. Nosza, becsöngettem, egy fiatal srác fogadott, mint kiderült kertészmérnök, aki mindenféle mediterrán növényeket termeszt, és keresetkiegészítésként jár vásárokra eladni. (Anblock, május 1-én pld megy valami banzájra Mátyásföldre)
Cím: Galkó Ferenc , XIV Gödöllői utca 54. Még leandert nem nagyon árul, mert várja a vtrágzást.
A leandereinek gyönyörű erős sőtét színű levelei vannak, igaz, némelyeken van pajzstetű, de azzal majd elbánik, azt mondja.
nagyon készséges volt, úgyhogy gyorsan próbáltam leszívni az agyát. A legfontosabb: sajnos a kiskereskedelemben szerinte nem kapható olyan táp, ami a elandereknek ideális lenne. Szerinte az a jó, aminek nagyjából uannyi nitrogén, foszfor és kálium tartalma van. Kérdeztem a Vuxal-ról, ami eddig használtam, és a Volldüngerről, amire áttértem. Azt mondja, egyik se igazán jó a szép virágzásra, mert kicsi a foszfortartalma. (Anblock, Rágica, mi lenne akkor nálatok, ha még jó tápszert is használnátok....?.) A Volldüger azért nem olyan rossz, főleg, ha as szép forma a cél, és nem a dús virágzás vagy gyors növekedés. A lényeg, hogya szép levelekhez sok kálium kell, a szép virágzáshoz sok foszfor. A túl sok nitrogén tartalmú tápszertől gyorsan nő a növény, de kicsik és világosak a levelek. Ő azt ajánlja, hogy a dús virágzást elősegítendő használjunk a leanderekre is Vitaflóra muskátli- és balkonnövény tápszert, A virágzás végén már más kell, akkor jó pld a Volldüger.
lvalószínű, hogy így van, mert azt még a tavaszi kihordás előtt csippentettem le, úghogy nyilván nem voltak agyonlocsolva. lehet, hogy korai volt, de hát akkor jártam ott. Mostanáig zacskó alatt voltak, és úgy spricceltem őket. Remélem, megmaradnak.
Hát én még kókadtat sosem ültettem el, úgyhogy válaszolni sem tudok a kérdésedre, sajnos:-) Talán nem volt kellően belocsolva amikor lecsippentetted, és azért gyenge, hiszen a levágott nem nagyon tud vizet felszívni, annak már benne kellett volna lennie. Talán fóliát kellett volna rárakni. De ha van gyökere, talán...
Vizes vödör és egy régi kesztyű az én módszerem, a levél tövétől végighúzod a vizes, kesztyűs ujjaidat és alul is felül is tiszta lesz. Agrol, Vape már nem jó, olajos, égethet. Bi 58 pajzstetüre, de alant belocsolásos dolgokat is ajánlanak néhány oldalon belül, jól hangzik, bár lehet hogy az levéltetüre szólt, azért nézd meg.
én is abból indultam ki, hogy anyuéknál a beültettt sövényleandert van, hogy 10 cm-re visszavágják és mégis kihajt. remélem ez is észhez fog térni. azt hiszem, akkor nekiveselkedem és leszedegetem a tetűket, aztán irány a gazdabolt. köszönöm.
Drága Anblock, a tőled kapott hajtások szinte mind elkezdzek gyöükereket ereszteni. Van, amelyik gyorsabban, van, amelyik lassabban. Viszont van olyan, amely ahelyett, hogy sok rvidet eresztene, egy extrém hosszút növeszt máér mióta. Esze ágában sincs többet növesztenie. Mi van, ha később se akar többet növeszteni?
És még valami. Észrevettem, hogy a tőled kapott hajtások mindd erektált állapotban vannak, amiket még korábban egy bartáomnál csippentettem, azoknak a levelei kókadtak, pedig azokon is ugyan úgy nőnek a gyökerek?
Mitől lehet ez? A kókadtak is föl fognak majd állni, ha elültetem őket?
A pajzstetű az bizony a levelekből szerzi a táplálékot, és ahol afonákon megtelepedett, ott a sárga folt lesz a levélen. Különben a legjobb szerintem kézzel eltávolítani őket, majd permetezni Alcaraval vagy Zoleone-nal, azok fel is szívódnak, tehát megakadályozhatod velöük az újabb generáció kifejlődését is.
Ha nem rohadt el a gyökérm, akkor nem lehet olyan rutálisan visszavágni, hogy ne jöjjön hajtás. Az egyik agyonttetvesedett fiatal páéldáényt úgy visszavágtam, hogy csak 2 cm csonk maradt ki a földből, semmi más, de már tele van friss hajtással (ha otthon lennék, le is fáényképezném, olyan döbbenetes látvány)
A gyökérvisszametszést, persze módjával, nemhogy túléli a növény, de egyenesen hálás érte.
sziasztok, azt szeretném kérdezni, hogy a leanderem levelein található sárga (barnás) pöttyök lehetnek-e a pajzstetű ki nem irtásától? (valószínűleg az átteleltetés alatt kaphattak valamit). Olvastam lejjebb az Agrolt, Vape-t, erre is ajánlanátok ezeket? vagy azoknak a növényeknek már annyi? a brutálisan megmetszett növényimen ma felfedeztem egy csomó kis hajtást, kivéve a legnagyobbat, azon még semmi, remélem nem irtottam ki, mert azt úgy visszavágtam, hoyg semmi levél nem maradt rajta :((( magtokok: anyukám tavaly levágta és kidobta őket, pedig most mennyi magoncom lehetne.. :(( remélem idén is lesz újra. a félig metszetteken viszont már vannak bimbók is.
cserella, azt hiszem nálad láttam a gyökérzet egy részének levágását. túléli a növény? néhánynál nálamis aktuális lenne... annak idején, amikor Olaszországban vettünk pár leandert, azt mondták, hogy 2-3 évente ültessem át, és alig nagyobb cserépbe, mert ha túl nagyba teszem, a levélzet helyett a gyökérzet fog fejlődni, ezért vannak ált. kisebb edényben a leanderek.
Nem így vettem ez már nálam a fóliában alakult ki!
Amiket küldtél hajtásokat a bordó kiv.vel mind nő már a lazacban bimbó kezdeményt is láttam tegnap, a barack háromfelé ágazott a sárga amit küldtél bimbós.
Tegnap lettek kirakva a szabadva a többi kicsikével.
A föld tetején perlit van én mindent perlit+kókuszrost+agyag+virágföld+humusz földkeverékbe teszek!
Pont ezért, meg a nem sikeres teleltetésért adtam fel a sétányrózsát, pedig nagyon nagyon tetszik. Azóta a fuksziákon sincs, néha elvétve, de régen csak úgy hemzsegtek. És a sétányrózsáról letörölni sem lehetett. Sajnos csodaszerem erre nincs.
Meg is dicsérlek! (És csodálkozom, mert az én agyamban beragadt a Delete gomb.) Hazahoztam a teleltetésből a sok-sok virágomat. Egy kupacban a garázs előtt vannak, mert üvegházi molytetű ellen permetezni kellett őket. Nagyon úúúúúúúúútálom ezeket a dögöket is, mert elég nehezen boldogulok velük. Ti mivel permeteztek?
Igen, tényleg a bordó gyökeresedett először. De mikor kivettem az üvegből az 1 majd 10 cm-es gyökere letört, és ami még volt rajta azok néhány mm-esek.
Pedig mintha anno azt írtad volna, hogy a bordó kezdte legelébb a gyökeresedést. Lemaradt? Nekem annak a bordónak az ősanyja volt az első hajtatásom, emlékszem, elég soká tartott míg kigyökeresedett, de napos helyen tartottam, aztán ahogy eltettem árnyékba, mindjárt elkezdte. Lehet amúhy is kihajtott volna, de én azóta nem napos helyen gyökereztetek, pedig talán barna üveg és napos hely a legjobb?
Hát rengeteg bimbóm van és nap mint nap jönnek és a régi virágzatokon is nőnek, de meg sem közelíti egyik sem a Te alsó képeden lévőt, ha jól látom már a színét mutatja. Vsz. ő is üvegházban volt addig, míg meg nem vetted. Mi az a fehér a földjén?
Gyzozo, kitartás, ha már elkezdte, lesz belőle valami. Az is lehet, ami Rágicának elég, Neked még kevés. Rágicának már nagy gyakorlata van, ha Te kicsinek látod várj vele, de le is fényképezheted és elküldheted nekem, hogy szemrevételezzem. "Az első szülés mindig a legnehezebb :-)))"