Keresés

Részletes keresés

In Lak'ech Creative Commons License 2024.03.09 -1 2 2705

És amint látom, visszamenőleg is működik a pontozás :-)))

Előzmény: MrJones512 (2701)
In Lak'ech Creative Commons License 2024.03.09 0 2 2704

Mondta, vagy láttad? Mert a csuha alatt nem nagyon látszik. Vagy nagyon nagy volt neki.

Előzmény: Édesanyám mondjad gyorsan (2702)
In Lak'ech Creative Commons License 2024.03.09 0 2 2703

Én hittanra (nem) jártam. Ugyanis akkor ment az Orion űrhajó scifi sorozat. Van aki mg emlékszik rá? Ahol az űrhajó végéből csillagszóró lógott ki. No és akkortól lettem tudományos beállítottságú. A hit sokáig nem érdekelt. Mostanra azt érzem, hogy "valami van". De nem tudom mi.

Előzmény: Anyóca99 (2698)
Édesanyám mondjad gyorsan Creative Commons License 2024.03.09 -1 1 2702

Féltestvérem temetésén felállt a pap fasza a ministránsfiúra...

Előzmény: Törölt nick (2699)
MrJones512 Creative Commons License 2024.03.09 -1 3 2701

No.

Feltöltöttem a Trollfilter legfrissebb verzióját a drive-ra. A szokásos linken elérhető.

Lehet tiltani/tüntetni és pontozni igény szerint.

(A két "mentés" gomb tökugyanazt csinálja - csak lustaságból lett kettő, hogy ne kelljen lapot tekergetni.)

Ma éjfélig még elérhető vagyok, ha valaki nem boldogulna.

Törölt nick Creative Commons License 2024.03.09 -1 1 2700

Egyedül nagyapámat zavarta, szerintem az ő ötlete volt a keresztelés is, időnként mondogatta is, hogy vissza kéne keresztelni minket rendes katolikussá. :D

Előzmény: Törölt nick (2699)
Törölt nick Creative Commons License 2024.03.09 -1 2 2699

Az én megkeresztelésem viccesre sikeredett. A családban mindenki róm.kat., kivéve a keresztapámat. Anyámék esküvője is katolikus templomban volt, aztán apám mehetett is katonának, kb. a nászútat töltötték együtt és akkor fogantam én, nem tervezett babaként. Mert anyám szégyellős volt, és asszonynéven akart menni a nőgyógyászhoz tablettáért. Csak akkor már késő volt. :D Harmadikos gimis volt, örülök, hogy nem vetetett el, de megérteném azt is, ha az én lányom lett volna, lehet, hogy nem engedem, hogy engem megszüljön és otthagyja a sulit.

De a keresztelésem, na! Szóval apám a születésem után kapott eltávot, hogy hazajöhessen megnézni a lányát. Kitalálták, hogy akkor megkeresztelnek, amíg apu is részt tud venni rajta. Bementek a katolikus templomba, ahonnan elküldték őket, mert nem volt ügyfélfogadás, de még le is oltotta őket a fickó, ez amúgy se úgy megy, hogy csak úgy megkeresztelnek minden gyüttment kölykét, aki az utcáról beesik. Anyámék tök kiakadtak és ahogy mentek hazafele nagymamámékkal, elsétáltak a Kőris utcai református templom előtt. Keresztapám mondta, hogy kérdezzék meg ott is, ő református, megdumálja. Na, ott volt ügyfélfogadás, a pap beöltözött és szűk családi körben megkeresztelt. :) Így alakult, hogy én lettem a családban az első református, de aztán az öcsémet is ott keresztelték. :)

Előzmény: Anyóca99 (2698)
Anyóca99 Creative Commons License 2024.03.09 0 0 2698

Tényleg van benne valami vicc , ha a saját életem nézem . Minden közeli/távoli családtagom megkeresztelt katolikus ... engem évekig járatott anyám hittanra . Aztán felfedeztük a barátnőmmel , hogy vasárnap a moziban a  matiné is akkor kezdődik mikor a mise . No onnantól csak hazudoztunk a miséről . Mi templomban esküdtünk , gyerekeimet megkereszteltettem , mert a családi nyomás ... ugye .... Közben sose érdekelt az egész , vagyis egy nagy álszentség volt minden . Amit utólag restellek , de a vidéki élet , a  "mindenkiismermindenkit" , egyfajta kényszerítés . Viszont a gyerekeim szabadon választott ateisták lehettek , bár a lányom mégis mintha .... de ő sem igazából ...

Előzmény: Törölt nick (2695)
In Lak'ech Creative Commons License 2024.03.09 0 2 2697

Mi málnáztunk. Egy réteg vastagságban lehetett csak rekeszelni, mert különben csak lének vették át. :-)

Én sem vagyok már első bálozó. :-)

Előzmény: Anyóca99 (2696)
Anyóca99 Creative Commons License 2024.03.09 0 0 2696

Nem tudom te hová , de én biztos oda .:-)

Egyszer elmeséltem a nagyobbik unokámnak , hogy gimis korom nyarain holdvilágnál locsoltam a veteményest ,

szamóca éréskor volt , hogy 10 mázsát hordtam ki 2-3 kilós kis kosarakban , aztán éjjel kettőig válogattuk , mire jött érte a kamion .... há' nem kinevetett ? Nem hitte el elsőre .

Előzmény: In Lak'ech (2694)
Törölt nick Creative Commons License 2024.03.09 0 1 2695

Vicces amúgy, de igen, vannak. Itt a németeknél nem panganak a templomok. Még az elején a férjem kitalálta, hogy úgy kell beilleszkedni a közösségbe, hogy eljárunk a templomba minden vasárnap (akkor egy faluban éltünk). És ha nem is lógtak még a csillárról is a hívek, azért a padok felét simán megtöltötték, ünnepeken meg mindet.

A keresztapámék amúgy hívők, és az unokatesóim egy része is aktív templomjáró. És amikor Magyarországon éltünk, párszor mi is elmentünk a templomba (keresztapám temploma, ott konfirmáltam, ott esküdtünk, ott volt a fiúk keresztelője és a nagyok konfirmációja is), ünnepeken az is tele van, de jó közösség is, fiatal pappal.

Előzmény: Anyóca99 (2689)
In Lak'ech Creative Commons License 2024.03.09 0 2 2694

Mi már egy más generáció vagyunk. Múzeumban a helyünk.

Előzmény: Anyóca99 (2692)
In Lak'ech Creative Commons License 2024.03.09 0 3 2693

Bizony, az sem volt egy barátságos rendszer. Bár bennem van némi nosztalgikus érzés. Fiatal voltam. Semmire nem volt gondom. Szüleim meg nem mesélték el, mennyit és miben szenvedtek.

Előzmény: Törölt nick (2690)
Anyóca99 Creative Commons License 2024.03.09 0 1 2692

Mi meg egy évig kunyhóban laktunk . Szó szerint kunyhóban , amit anyám-apám a két kezével ásott ki /épített meg . Aztán nyáron vályogot vetettek /szárítottunk , és a telet már a saját 3 szobás házunkban éltük . Villany évekkel később lett . Anyám csodával határos módon intézte el , hogy mire én az elsőszülöttemmel hazaértem a kórházból , volt mit felkapcsolni . Szűzmáriám de sokat melóztunk ... ! Kerek világon semmit nem kaptunk senkitől , sőt amit összekapartunk (azt 4 kat.hold földet) , még azt is elvették . :-(((

Előzmény: Törölt nick (2690)
Törölt nick Creative Commons License 2024.03.09 0 2 2691

Hát, nekem nem menne, hogy higgyek benne, szerintem nőként azokat a vallásokat nem kellene követni, ami a nők hibáztatásáról vagy alacsonyrendűségéről szól (kb. mind, amit ismerek). :)

És az almát én se szeretem, mert egész gyerekkoromban a telekről származó elvermelt és apránként megromló almát ettük. Kb. mindenbe jutott belőle: almáspite, almásrétes, alma ivólé, almáspalacsinta, almáslótúró, sült alma, almakompót, de jutott szeletelt alma még a fasírt és a sültkrumpli mellé. Mondjuk egyedül ezt az utóbbit szerettem, hihetetlen jól illik a savanykás alma a fasírt meg a rántott hús mellé.

Előzmény: In Lak'ech (2687)
Törölt nick Creative Commons License 2024.03.09 0 1 2690

A nagymamám is sokáig élt egy átalakított mosókonyhában a gyerekeivel. Anyám lehet, hogy azért lett asztmás, mert oda vitték haza a kórházból (koraszülöttként ráadásul). :( Már iskolások voltak, mire kaptak egy másfélszobás panellakást.

Előzmény: In Lak'ech (2688)
Anyóca99 Creative Commons License 2024.03.09 0 0 2689

Aki meg ateista , az nem is foglalkozik vele , és még az almát is szeretheti .:-)

Egyáltalán .... vannak még igazi hívők ?  Jóóó ... én csak kíváncsiságból mentem be pár éve egy templomba , de kongott .

Előzmény: In Lak'ech (2687)
In Lak'ech Creative Commons License 2024.03.09 0 2 2688

Hát igen. A lakáshoz jutás. Nálunk a pártkönyvégetés miatt az sem ment olajozottan. :-)

Előzmény: Törölt nick (2685)
In Lak'ech Creative Commons License 2024.03.09 0 2 2687

Kövezzetek meg, de én az eredendő bűnt is orbitális fasságnak tartom. Ráadásul az almát sem szeretem.

Előzmény: Törölt nick (2686)
Törölt nick Creative Commons License 2024.03.09 0 1 2686

Persze, nem kell szankcionálni, nem azt mondom, hogy rendben van. Csak a Bibliában vannak ilyen hetedízigleni átkok, pedig mit tehet a gyerek arról, hogy kik a szülei.

Előzmény: In Lak'ech (2684)
Törölt nick Creative Commons License 2024.03.09 -1 1 2685

Na, a keresztapáméknak telefonjuk is volt. :D Még egész kicsi gyerekkoromban bekötötték hozzájuk, ehhez képest a nagymamám, aki a lakás megszerzésekor beadta az igénylést (ugyanaz a kerület) már a rendszerváltás után kapott egy ikervonalat. :)

Előzmény: In Lak'ech (2684)
In Lak'ech Creative Commons License 2024.03.09 0 3 2684

Nekem az a véleményem, hogy az elődök miatt szankcionálni nem kell. Sőt, nem is szabad. Azonban előnyök szerzése céljából a gerinctelen édesapa múltját eltitkolni, kitekerni nem éppen egy KT elnökhöz méltó.

Akik viszont pl. tevékeny besúgók voltak, vagy kiszolgálói ilyen rendszereknek, ne vállaljanak semmilyen közéleti szerepet, vagy olyan hivatásuk se lehessen, ami ezzel összeegyeztethetetlen. Nem kötelező sem nyilasnak, sem nácinak, sem AVH-snak.

Az én édesapámnak eléggé meggyűlt a baja, amikor édesanyámmal egyetértésben elégették a pártkönyvét. Pedig volt tüzelőnk télen.

No persze nem is lett édesapám sem párttitkár, se ajnározott sztahanovista. De telefonunk sem volt.

Előzmény: Törölt nick (2682)
Nyúlszájú Creative Commons License 2024.03.09 0 2 2683

A rendszerváltás előtt tabu volt a múlt feszegetése még családon belül is.

Ezt alá tudom támasztani saját tapasztalattal is.

S az is igaz, hogy nem az apját, hanem őt választották meg KE-nek.

Előzmény: In Lak'ech (2680)
Törölt nick Creative Commons License 2024.03.09 -1 1 2682

Elolvasom előbb. De a mi családunk üldözöttje (fideszes szintén) tényleg eléggé szívott annak idején a rendszeridegen szülei miatt. (Jó, ők nem nyilasok voltak, bár az öreglányból kinéztem volna.) Később viszont inkább a szocializmus kedvezményezettjének tűnt (nyugati útlevél -- disszidens rokonnal? templomjárás következmények nélkül stb.) valószínűleg besúgó lett aztán. Nyilván nem kértem ki semmi ilyet a levéltárból, de vannak arra utaló jelek, hogy be lehetett szervezve.

(Ítélkezni nem akarok amúgy, ki tudja, hogy én milyen lettem volna, ha akkor élek, amikor ők. A mai mércéket nem lehet a régi idők emberein számonkérni.)

https://mandiner.hu/belfold/2011/03/az-ugyvedek-kizarnak-az-szt-tiszteket

Előzmény: In Lak'ech (2671)
pákosztos cica Creative Commons License 2024.03.09 -3 1 2681

Szerintem mások cselekedeteitől is lehet, sőt kell, elhatárolódni. Főleg, ha rokoni/baráti szálak alapján összemoshatóak vagyunk. 

-

Spila lezárva. 

Előzmény: Nyúlszájú (2679)
In Lak'ech Creative Commons License 2024.03.09 0 2 2680

Tényleg naív vagy. Olvasd el a telexes cikket. Sok mindenben tisztábban fogsz látni. Levéltári doksik. Nincs csalás, meg ámítás.

https://telex.hu/velemeny/2024/03/04/sulyok-tamas-apja-laszlo-multja-ungvary-krisztian-bujkalas-allambiztonsag-nepbirosag

Előzmény: Nyúlszájú (2678)
Nyúlszájú Creative Commons License 2024.03.09 0 2 2679

De a pszichológia ismeri a szembenézés lehetőségét is, sőt, az elhatárolódásét is."

Az ember a saját cselekedeteitől határolódhat el hitelesen.

Nem is értem, miért kellene az apjától...

Túl van spilázva.

Előzmény: pákosztos cica (2676)
Nyúlszájú Creative Commons License 2024.03.09 0 3 2678

Sulyok Tamás mondhatta volna azt a fideszeseknek, hogy nézzétek fiúk, megtisztelő a felkérés, de nem akarok rosszat a pártnak, kormánynak."

Ha így gondolta volna, akkor nem vállalja el az Alkotmány Bíróság elnöki tisztét.

Én kicsit naivan elhiszem neki, hogy ő komolyan gondolta a családi legendáriumot.

Előzmény: In Lak'ech (2677)
In Lak'ech Creative Commons License 2024.03.09 0 2 2677

Ebben teljesen igazad van. Ám Anyóca bejegyzésére utalva, egyrészt a fidesz megválogathatná, hogy mennyire feddhetetlen a KT jelöltjük. Főleg az után, hogy két vezető politikusuk is bukott pár hete. Lehet, hogy nincs feddhetetlen potentát??

Másfelől Sulyok Tamás mondhatta volna azt a fideszeseknek, hogy nézzétek fiúk, megtisztelő a felkérés, de nem akarok rosszat a pártnak, kormánynak.

Persze, persze, nehéz ellenállni az egy életen át tartó dőzsölésnek. Mert hát ugya, akár egy napi köztársasági elnöki poszt is feljogosít erre.

Előzmény: Nyúlszájú (2675)
pákosztos cica Creative Commons License 2024.03.09 -2 1 2676

De a pszichológia ismeri a szembenézés lehetőségét is, sőt, az elhatárolódásét is. 

Sőt létezik szándéknyilatkozat is, hogy ő ilyet soha és ezt be is bizonyítja. 

Hogy felmenők tetteiért történő bocsánatkérést már ne is említsem. 

A hazugsága az, ami felháborító, és még csak nem is, hogy elhallgatta vagy letagadta, hanem kifordította. 

Egy ilyen golyóstoll sok mindenre is! képes lehet.

Ne feledjük, a honvédség legfőbb parancsnoka.   

Előzmény: Nyúlszájú (2675)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!