Az ablakban a paradicsompalántáim szerintem nagyon megnyúltak. Még csak most fejlődik az első igazi levélpár de már 8-10cm magasak és nyúlánkak. Sajnos hűvösebb helyre nem tudom őket tenni, és most déli ablakban vannak, ennél több fényhez nem tudom őket juttatni.
Hasonló élmény ért ma hajnalban, mikor megláttam az 5 cm-es salátalevélkéket. Bár én attól nem féltem, hogy nem kel ki, mert csináltam próbavetést egy átlátszó műanyag tortadobozban és minden kicsírázott :))
Valamennyi fejet növeszt, de még sose húztam ki. De most látszik, hogy vastag a szár töve, aztán nagyon korán elkezd magszárat növeszteni. Meg a tetején lévő sarjak összesen kitesznek nagyjából egy fejet. A sarjakból szoktam bedugdosni újhagymának. A sarj iszonyú erős, az újhagyma már ehető.
De úgy emlékszem, több minden is nőtt ott a szőlőben a sorok között. Igaz, karón nevelt szőlő volt, elég szellős és napos volt a sorköz.
Hát igen ez az ... öntözni kell , bár a tavalyi nem lett a legoptimálisabb , mert a gyomirtásom nem sikerült 100 %-ra . Ez most azért gyommentes , mert megkapáltam . Azért annyira nem veszélyes egy-két bokor tíkhúr van benne , meg egy másik terülős gaz , meg egy alacsony tejesgaz féle de hát azokért is le kell hajolni .
Szóval akkor nem ismered ezeket a magról vetett hagymákat . A legjobb bennük az , hogy annak ellenére , hogy áttelelnek , nem mennek magszárba . Ha nem szedem ki zöldhagymának akkor rendes fejet növesztenek , nem is akármekkorát . Ami bentmarad a legvégén , hagyom hogy beérjen , és úgy adom el , a vevőknek meg mindíg az a bajuk vele , hogy túl nagyok . Egyébként ezek azok a hagymák amiket már májustól lehet csomóban kapni mint főzőhagyma .
Én nem sokat értek hozzá, de azt tisztázd, hogy melyik fajta csepegtető cső. Gondolom, ez a drágább és stabilabb. Mert van olyan is, ami egy fekete fólia cső, kilyuggatva, ennek valami 40 körül van métere, és 2 szezon alatt elérik a napon.
Nem szoktam tömöríteni, legfeljebb amikor szárazság van, végigmegyek egyik-másik soron. Majd az eső leveri. Ha sokáig nem esik, akkor megöntözöm a tetejét.
A sorjelző arra szolgál, hogy tudd, hol fut a sor, amikor pl. a répa még nem kelt ki, és ha nagyon gyomos, tudj közötte kapálni. Én nem szoktam, mert nem ágyásba vetek, hanem táblába, és pluszban össze kellene másznom még egyszer az egészet. Inkább korán vetek, és olyankor az igazán sűrűn kelő gyomok még nem kelnek, melegigényesebbek, mint a répa.
Emiatt a 30cm miatt gondoltam, hogy jó lenne. Meg kényelmes is. Vajon átmegy rajta a víz akkor is, ha nincs nyomás alatt? Én is a paradicsomra meg az uborkára szeretném, esetleg káposztafélékre, ha sikerülnek. Időnként odébb tenném egy ágyással. Tényleg, mennyire lehet ezt meghajlítani? Nagy íven hajlik, vagy ha egymás melletti sorokat akarok locsolni, akkor külön szál kell?
Tömöríteni nem szoktad? Én mindig végigmászok négykézláb a soron és a tenyerem élével végigveregetem a sorokat. Mindig akartam kérdezni, hogy ti mit értetek azon, hogy " én x-et rakok az y közé "sorjelzönek"".Nem tudom, ti hogy vagytok vele; én pálcikákat szoktam rakni a sor elejére sorjelzönek, amiröl a papírcetlit kb. addigra mossa le az esö, mire a növény akkora, hogy meg tudjam állapítani, kiféle.
Én magról vetem a hagymát augusztusban ... nem egyszerű . Ez speciel fertődi ezüstfehér , de ezen kívül van még lila sonkahagyma egy fehér főzőhagyma és egy lila fejeshagyma . Most sűrű , de ha jó lesz az idő akkor 2 hét és elkezdem kiszedegetni a nagyját az megy a piacra , a többi meg nőhet utána . Már jó pár éve így csinálom . Mire indul a barack , már ki is szedem az összeset .
Azt még elfelejtettem, hogy szombaton délelőtt 10 tájban nézegettem a saláta és a retek helyét, és 1 szálat sem láttam, már kezdtem azt hinni, hogy valami gond van, mert már legalább 10 napja elültettem. Utána délután 5 felé, a munka végén megint arra jártam, és meglepődve láttam, hogy a saláta rendesen sorol, sűrűn, és a retekből is sok ki van bújva.
Nekem van (a szörnyű drága fajta) gyöngyesőztető, és nagyon szeretem, nem tudom, víztakarékossági szempontból milyen, de kényelmi és időtakarékossági szempontból fantasztikus :)))
Nekem a málnák alatt ment végig az elmúlt években, és a málnalocsolás abból állt, hogy rádugtam a slagot a végére, és fél óra múlva leszedtem. Az érdekes, hogy viszonylag keskeny sávban vizezi a talajt, tehát olyan 30 centi széles sáv lesz nedves.
Nekem annyira bevált, hogy Karácsonyra ilyet kértem még, és idén a paradicsomok és uborkák alá is szeretnék rakni :)
Én nem vagyok olyan nagytermelő, úgyhogy egyelek. :) A ritka vetés mindig rosszul kel valahogy, tele van a répaföld üres félméterekkel. Olvastam erről, hogy a magok egymást segítik a kikelésben, valami vegyi anyagokkal. Úgyhogy inkább rászánok 1-2 napot az egyelésre.
Szóval, a kapával kihúzott V alakú árokba szórom a répát és a zöldséget, jó magasról, hogy az árok aljába és oldalára is kerüljön. (Általában veteményezéskor szélvihar van, úgyhogy nem nehéz szélesen szórni. :) Bakanccsal lökök rá valamennyi földet, ahogy sikerül, az árok közepén lesz rajta vagy 5 centi. Na hát eztán vagy az árok aljába kerülő kel előbb, vagy a partjára kerülő. Mindig van, ami nem lesz túl mélyen, túl magasan, túl szárazon, és ha a leggyorsabbak elfagynának, bújkálnak a lustábbak.
Így általában kapok egy 5-10 cm széles, nem túl sűrű sort. Vagyis sok sort. :) Végigmegyek köztük a rotációs kapával, ahol a sorok nem voltak elég távol egymástól (mert nem vonalzóval szoktam húzni), ott lecsippentek valamelyik sor széléből. Aztán az első sorkapáláskor a széles sor széle el lesz húzva, a sor vékonyítva. Utána, mikor már legalább 10 centisek a növények, akkor egy kis kézi kapirccsal pontosabban elvékonyítom a sort, ezt már térdelve, így a nagyobb és ritkábban álló szálak maradnak meg. Ez nem külön munka, a gyomlálással van egybekötve.
Érdemes csöpögtetős csövet venni öntözéshez? Úgy láttam nem kevés nagyobb lyuk van rajta, hanem egész felületen szivároghat rajta a víz. Kell ennek nagyobb víznyomás. Arra gondoltam ugyanis régebben, hogy mivel lejt a telek, fentre felteszek két hordót vízzel aztán abból folyhat a víz lefelé ilyen csöveken. Csak nagyon drágállottam a csövet, most 2500-ért láttam 15m-t. Ez se olcsó, de mégse 7-8ezer. Érdemes erre pénzt adni, vagy annyira nem spórolok vele sok vizet. (nincs kutunk)
Tüskétlen szeder: méterenként ültesd. Ha jó, nedves a nyár, simán elfutkos 6-7 méterre. Idén még elég lesz pár levert kerítésléc. Ha tetszik a fajta, a tavasszal ledugott lemetszett vessző őszre gyökeres lesz.
A nedvesség fentről szokott lefelé jutni - amikor esik az eső. Csakhogy nyáron előfordulnak olyan esetek, amikor éppen nem esik az eső. Sőt, mi több, ez elég gyakori eset. :) Na, ilyenkor alulról jön felfelé a nedvesség. És a szőlő gyökere egy igen sűrű hálót alkot, amin nem sok nedvesség jut át a sekélyen gyökerező hagyma részére. A témával kapcsolatban megemlíteném még a kapálást is. Ennek csak egyik része a fű kivágása, a másik, legalább ilyen fontos oka a pára útjának, a hajszálcsöveknek az elvágása, hogy a nedvesség ne párologjon el, a talajban maradjon. De nem tudom elképzelni sem, hogy gondoltad, hogy a víz mindig csak lefelé halad. Akkor fent, a felszínen már nem is lenne víz egy szem sem. Mind átmenne Ámerikába, és ott már csónakból kapálnának.
Mielőtt még bárki infarktust kapna, el kell árulnom, hogy ez úgy van nekem, hogy a fehér (gyöngy-) hagyma magjából sok elpergett, és még az ősszel kikelt. Szombaton - életemben először - hagymát palántáltam, egy sort, kb. 250-300 darabot. (De még van vagy 3 sorra való.) A többség elég kicsi, és úgy gondolom, ennek következtében nem fognak kigordósodni.
A kerítés közelében dolgoztam. Alighogy befejeztem, jött arra egy ismerős nő, és nagyot koppant az álla, hogy ő még el sem duggatta a hagymát, a miénk meg már jó araszos. Anyám beszélt vele, és meg tudta állni röhögés nélkül, negyedórát beszélgettek, de nem árulta el, hogy palántázott hagymáról van szó.
Azt lehet megenni, ami a földből bújik elő... körbe el kell kotorni a talajt, mjd lehető legközelebb a rizómához le kell vágni a rügyet.
Alaposan meg kell mosni, majd a külső leveleket leszedni, és megfőzni mint a kukoricát. Legalábbis valami ilyesmit találtam leírásként amikor keresgéltem.