Keresés

Részletes keresés

CBNora Creative Commons License 2008.03.19 0 0 4808
Szerencsére én láttam, hol vágtam el, rögtön kiástam, és a férjem már ki is javította. A legszebb az egészben, hogy az eszemben is volt, hogy lehet ott cső. Többször nekiment valaminek az ásó, gondosan megnéztem, mi az - vagy 4x gyökér volt. Aztán megnyugodtam, hogy ott gyökerek vannak, és a következőt igyekeztem átvágni. Az már nem gyökér volt. A gödör túlsó végén nem éreztem, hogy elvágtam, de biztonság kedvéért kiástam, és lám... el volt vágva.
Előzmény: Morcsi (4807)
Morcsi Creative Commons License 2008.03.19 0 0 4807
Az ágyásoknál jó mélyen van és az ágyás közepén jön fel 3-5 méter hosszú kígyóként, ott nincs is gond. A fűben sajnos 2 helyen már sikerült elvágni, vicces lesz majd keresgélni, ha végre üzembe helyezzük.
Előzmény: CBNora (4806)
CBNora Creative Commons License 2008.03.19 0 0 4806
Aztán el ne felejtsétek, hova vannak beásva! Vagy jó mélyre kell. Épp a hét végén vágtam el két helyen egy beásott vezetéket rózsaültetés közben.
Előzmény: Morcsi (4805)
Morcsi Creative Commons License 2008.03.19 0 0 4805
Brico-ban biztosan van és mintha a Praktikerben is láttunk volna (Törökbálint, Budaörs) Igaz, mi nem a szalagot néztük, hanem a merevebb változatot, ahhoz való nyomáscsökkentőt és betápcsövet. (nálunk évek óta félkész, be vannak ásva és elrendezve a vékony csövek, csak nincs rájuk csatlakoztatva a csepegtető, meg nincs összerakva a rendszer lelke - a miértet inkább ne kérdezzétek :))
Előzmény: Kert-barát (4787)
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.19 0 0 4804
Tökéletes technológiám még nincs a gyomirtózásra , vannak új szerek amikkel egyszerűen és jó hatást lehet elérni , de még utána kell néznem . A legjobb amit eddíg használtam az a vetés utáni Stomp , de csak nagyon óvatosan , mert egy kis túladagolást is megsínyli a vetés , vagy rösszabbik esetben ki is öli . És miután 3-4 leveles akkor Afalonnal még egy állománykezelés , és így elég tiszta lesz télire a hagyma . Én tavaly a Stomp-ot kihagytam , és meg is látszott rajta , most át kell kapálnom .

A dughagymás is jó , egy ismerősöm így csinálja , 10-15 nappal tudja korábban elkezdeni a szedést , viszont nem jobb sem a hozam sem a minőség . Nálam ha sűrűn marad akkor is szép lesz a hagyma , csak apróbb , de a dughagymásnak aza apraja az nem piacos áru , mert látszik , hogy olyan csököt hagymák . Nekem így az egyszerűbb , most hogy vetőgépem is van , nem gond akár nagy terület vetése sem , szemben a duggatással ami időigényes , és nem egy izületkímélő megoldás .

De a dughagymás termesztés is jó , ha az ember megfelelő minőségű anyagot tud szerezni , mert erről az alföldi zsákos dughagymáról nekem nagyon rossz tapasztalataim vannak .
Előzmény: Flanell (4797)
CBNora Creative Commons License 2008.03.19 0 0 4803
De a csöveket nem itt vettük, hanem Gödöllőn.
Előzmény: CBNora (4802)
CBNora Creative Commons License 2008.03.19 0 0 4802

Egy árjegyzék, ha Pomáz nincs messze. Téjékozódni is jó lehet. A férjem vett itt néha alkatrészeket.

http://www.tmarkt.hu/arak/tmarkt_ar_ontozo.pdf

http://www.tmarkt.hu/cgi-bin/tmarkt.pl?oldal=ontalt

Vezso Creative Commons License 2008.03.19 0 0 4801
Ja, mihez képest. Most ezek, amiket felraktok nagyon megtetszettek és valszeg olcsóbb is, de a gardéna meg háromszor ennyi. Most épp gazdaboltot keresek errefelé, de nem sok jóval kecsegtetnek.
Előzmény: Flanell (4796)
Vezso Creative Commons License 2008.03.19 0 0 4800

Köszi!

Nem fektess bele túl sok energiát. A csőár már sokat mond, meg esetleg az elágazók.

Előzmény: Sárgarózsa71 (4794)
CBNora Creative Commons License 2008.03.19 0 0 4799
Ezt én is gyerekkoromban láttam, kicsi voltam, minden nagyobbnak tűnt. Most biztos más szemmel nézném. De iszonyúan tetszettek azok a hagymák, évtizedek alatt sem ment ki a fejemből. Ahogy lett kertünk, rögtön próbáltam beszerezni.
Előzmény: Flanell (4798)
Flanell Creative Commons License 2008.03.19 0 0 4798
Gyerekkoromban nálunk is be volt ültetve a kordonos szőlő köze, mert kicsi volt a konyhakert, de erről már leszoktunk, mert nem sok haszna volt, semmi nem nőtt meg.
Lehet, hogy kevésbé szaharai vidékeken, vagy sok locsolással eredményt lehet elérni.
Előzmény: CBNora (4768)
Flanell Creative Commons License 2008.03.19 0 0 4797
Csak olvastam erről a fajtáról. A kertem csak Mindenszentek körül van felszántva, de épp mostanában tervezem, hogy egy sarkát kihagyom, és ide teszek áttelelő hagymát.
Egy net-ismerősöm dughagymát szokott venni ebből a fajtából, ő hozta meg a kedvem.
Mivel gyomirtózod?
Előzmény: Mozo66 (4767)
Flanell Creative Commons License 2008.03.19 0 0 4796
Hát, ezt igen drágának találom. :)
Előzmény: Vezso (4766)
CBNora Creative Commons License 2008.03.19 0 0 4795

Ilyesmi a mienk is, lehet, hogy pont ilyen. Nálunk a férjem rakta le, és szereli, ha módosítani kell valamit. A típusát én se tudom, de biztos nem Gardena, a helyi mezőgazdasági boltban méterben lehet kapni, többféle áteresztő képességgel is. A kompakt végelzárók párszor már lecsúsztak, némileg dőlt a víz, de a férjem visszadugta, és a végén jó lett. Nekünk kútról megy, a szivattyúnkhoz kell nyomáscsökkentő is. Volt elé betéve szűrő is, de pár óránként kellett tisztítani, nem csöpögött. Tavaly a szűrők ki lettek iktatva (a szivattyú után van egy, de nem szedi ki az összes finom hamokot), a csöpögtető elemeknek így sem lett bajuk. Automatikánk eredetileg volt, de a mágnesszelepeket fokozatosan csapokra cseréljük, mert a szelepek túl gyakran meghibásodnak, drágák, szivárog a rendszer, és folyton bekapcsol a szivattyú. Egy-egy csap kinyitása és elzárása nem tart semeddig, és rugalmasabban lehet alkalmazkodni az aktuális vizigényhez. Van, hogy több helyen megy egyszerre, de néha csak egy-egy ágyásban.

Nálunk az öntözés vegyesen van megoldva csepegtető csövekkel és mikroszórófejekkel. Motoros kapát is használunk, olyankor leszereljük a csöveket. Elég hamar megy, a férjem pár óra alatt újra föl is tudja szerelni.

Előzmény: Sárgarózsa71 (4792)
Sárgarózsa71 Creative Commons License 2008.03.19 0 0 4794

Szia!

Árakat valszeg csak bontva tudom mondani, mert a kerti öntözőrendszerrel együtt fizettem egyben, az pedig úgy nem jó.  de a számla részletes, majd megnézem melyik alkatrész mennyibe kerül. Nem igérem, hogy ma,de rövidesen előkeresem.

Üdv.

Előzmény: Vezso (4793)
Vezso Creative Commons License 2008.03.19 0 0 4793

Nagyon jó, kösz szépen. Árakat tudnál mondani, esetleg bontva, de ha nem, az is jó, ha az egészre, meg, hogy mi van benne. Pl szivattyú, házivízmű...

Kösz még egyszer

Előzmény: Sárgarózsa71 (4792)
Sárgarózsa71 Creative Commons License 2008.03.19 0 0 4792

Sziasztok! Megmutatom néhány képen nálam milyen csepegtető rendszer van lenn.

Ezt ugyan szakember csinálta, de ügyes kezűek könnyedén megcsinálják szerintem. Nagyon kompakt a végzárókát is, meg a csatlakozásokat is csak rá kell nyomni. Nekem a kútra + öntözőrendszerre van egy külön körre rákapcsolva, így automatikusan működik, de hálózatra is biztos rá lehet kapcsolni. Vannak benne elzárók is beépítve, hogy egy-egy részt el lehessen különíteni, ha épp nincs semmi az ágyásban.

Aki lerakta az azt mondta, hogy nem gardenát használ, hanem valami mást, de meg kell néznem a számlát, vagy meg kell kérdeznem pontosan mit. Megnézem majd a méterárát is. Arra már pontosan nem emlékszem miért nem gardena, de az biztos, hogy az ár, meg talán a vízmennyiség áteresztő képesség, meg a lyukak mennyisége volt az érv.

Összel az ásáshoz csak odébb raktam, és kész.

Képek:

1, Első öntözés

2, A sarokban az elzáró. A T elosztókra is csak rá kellett nyomni.  

3,Bal oldalt látszik van hozzá lefogató tüske is, meg a záródugó is látszik.

4, Itt már kezdik benőni a növények.

5. Ez már a kifejlett növényes állapot.

Szerintem egyébként sokkal kevesebb vizet használ el az ember, + a gyökér locsolásával sok betegségtől is megkíméli a növényt.

Arról nem is beszélve, hogy egy időkapcsolóval nem kell naponta külön a locsolással időt tölteni. Én nagyon meg vagyok elégedve vele.

De azt is tudom, hogy ennek a kiépítése azért nagyobb kertben költséges lehet, de nekem ezen a 30 nm-en nagyon jó.

CBNora Creative Commons License 2008.03.19 0 0 4791

Mi elég kemény csepegtető csövet használunk, az csak nagy ívben hajlítható. Egy gerincvezetékhez vannak rögzítve a párhuzamos csövek. Elmozdulás ellen U vasakkal van rögzítve, a férjem hajlította 5-ös köracélból. (Az U-vas egyébként nagyon praktikus holmi, uborkahálótól kezdve a fátyolfóliáig mindenfélét azzal rögzítek.) Krumplihoz, paradicsomhoz használjuk. Ezeknél mindig azonos a sortávolság és kb. ugyanannyit ültetünk, a rendszert nagyjából változatlanul tudjuk átrakni a növényekkel együtt.

Egyrészt takarékos, másrészt nem lesz vizes a növény lombja, kicsit csökkenti a gombabetegségek veszélyét. Elég lassan csepeg, kevésbé baj, hogy hideg a kútvíz, mintha slaggal locsolnék. Meg persze nem telik vele az idő.

Előzmény: Vezso (4774)
Vezso Creative Commons License 2008.03.19 0 0 4790

Szia!

Biztos jönnek nálam sokkal okosabbak is, de addig is...

Én arra emléxem, hogy a szüleimnek gyerekkoromban a nem ház körüli kertben volt borsó, hagyma, srépa, petrezselyem (ez ritkán sikerült) krumpli, tökök, babok, kukorica, cékla, fokhagyma

egy ideig voltak káposztafélék is, de azok miatt esténként eljártunk öntözni és nagyon utáltam, mert foci helyett hordhattam a vizet a patakról :)

Előzmény: kiseg (4789)
kiseg Creative Commons License 2008.03.19 0 0 4789

Sziasztok!

Segítsetek nekem légyszíves!

Nálunk a kert igen kicsi, de azért próbálkozom némi bio kerti zöldség termesztésével. De, most a szemben lakó néni felajánlotta, hogy használhatom a kertjének egy nagy részét. Nagyon örülök a hírnek, de egy kicsit el is vagyok bizonytalanodva, hogy mit is vessek oda. Melyek azok a növények, amelyek nem igénylik a napi öntözést?

Most első körben zöldborsóra gondoltam, esetleg tökre, patiszonra. Mondjátok meg légyszíves, mit termeszthetek így egy 4 fős család részére?

Köszönöm Kiseg

erdeiboroka Creative Commons License 2008.03.19 0 0 4788

Szerintem elég macerás odébb rakni a gyöngyesőztető csövet (gardena, fekete). Bennem ez fel sem merült. Örültem, hogy egyszer tavassszal megküzdöttem a feladattal és elhelyeztem a málnák alatt. A tövek között szlalomozva raktam le, mert elég merev anyag, és nem marad ott magától, ahol szeretnéd, de a málnakaró megtartja. Ha rakosgatni akarod, szerintem arra valami puhább cső kellene.

Idén stabilan be akarok építeni néhányat a veteménybe, majd kiderül, hogy válik be.

Előzmény: Vezso (4763)
Kert-barát Creative Commons License 2008.03.18 0 0 4787

Barkácsáruházban biztosan nincs. Legalábbis én még egyben sem láttam.

Előzmény: Vezso (4784)
Vezso Creative Commons License 2008.03.18 0 0 4786
Gondolom a kényelem itt fontosabb, mint a megtakarítás. Illetve, ha kiteszel egy esőztetőt, annál sokkal olcsóbb, annál nem biztos, ha kannával végigjárod a növényeket és megkapják a porciójukat. Kinek van erre ideje?
Előzmény: taormina1 (4783)
Kert-barát Creative Commons License 2008.03.18 0 0 4785

Ha nem öntözöl, akkor egyáltalán nem fogy a vízed. Ha öntözöl, akkor fogy.

Egyébként a világon a leggazdaságosabb öntözési mód a csepegtetős öntözés. A világon a legnagyobb fejlesztői a csepegtetős öntözésnek az izraeliek. Gondolom tudod miért.

KB

Előzmény: taormina1 (4783)
Vezso Creative Commons License 2008.03.18 0 0 4784
Meg fogom nézni, kösz szépen! Bár erre nem igen vannak ilyen boltok, hacsak a nagy barkácsáruházakban nincs.
Előzmény: Kert-barát (4782)
taormina1 Creative Commons License 2008.03.18 0 0 4783
Hát ahhoz képest, mint ha nem lenne ilyen szalagom.
Előzmény: Kert-barát (4781)
Kert-barát Creative Commons License 2008.03.18 0 0 4782
A gazdaboltban méterre árulják! Felméred, hogy összesen hány méter hosszú az öntözendő soraid összege, és annyit veszel, amennyire szükséged van.
Előzmény: Vezso (4780)
Kert-barát Creative Commons License 2008.03.18 0 0 4781

Elmész egy jobban ellátott gazdaboltba, ahol elmagyarázzák a működését és az összeszerelését. Fillérekért meg lehet venni a szükséges csatlakozókat hozzá. A szalag métere is csak pár forint. A lényeg, hogy kell hozzá egy nyomáscsökkentő, mert nem viseli el az 1 bár feletti nyomást.

Kell hozzá egy 1 colos KPE cső gerincvezeték, amelyre a nyomáscsökkentőn keresztül rácsatlakoztatod a zöld locsolótömlődet. A gerincvezetékbe kell belefúrni a csepegtetőszalag csatlakozóit. A gerincvezetéket lefekteted a locsolandó sorok előtt, és a szalagokat pedig bevezeted a sorok közé. A sorok végén a szalagot úgy zárod le, hogy vágsz a szalagból pár centis darabot, a szalag végét visszahajtod és mint egy gyűrűt ráhúzod a párcentis szalag darabot a visszahajtott szalagra. Így leírva talán egy kicsit bonyolult, de ha csinálok pár képet, egyből érthető lesz.

A vízfogyasztás mihez képest több vagy kevesebb?

KB

Előzmény: taormina1 (4779)
Vezso Creative Commons License 2008.03.18 0 0 4780

Megnéztem, nekem tetszik, de egy tekercs 3km hosszú!! Nagyon jó az ára, mert így 15Ft/m, de ezzel a mennyiséggel én beburkolom az egész kertet. :)

A csepegtető cső viszont tetszik. Az egyetlen bajom vele, hogy 1Baron működik, én meg szeretném gravitációs módon megoldani, ettől függetlenül lehet, hogy kipróbálom. :)

Előzmény: Kert-barát (4778)
taormina1 Creative Commons License 2008.03.18 0 0 4779
Hát ez bizony csak profiknak! A magamfajta zöldfülü semmit se ért belöle. Hogy müködik egy ilyen és mennyi az ára? Összeségében végül is több vagy kevesebb víz fogy, mint különben fogyna?
Előzmény: Kert-barát (4778)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!