Keresés

Részletes keresés

Gox Creative Commons License 2008.03.28 0 0 4909
Aranyos volt a kislányod! Zsázsát én is vetettem, de megnyúlt nagyon.Szabadföldbe megpróbálom, hátha jobb lesz.A rebarbarákat tavaly késő tavasszal vetettem szabadföldbe, a korábbi vetés nem kelt ki.De a korábbi vetés magja már régi volt.
Előzmény: Vezso (4904)
k.vili Creative Commons License 2008.03.28 0 0 4908

A 100 ikertövet úgy kell számolni. hogy párosával legyen annyi. Én a magjából is szoktam beledarálni valamennyit, mert én ugy tudom, hogy kell bele illóolaj is.

Van egy 20x10-es terültem, hogy lehetne ezt úgy beosztani,hogy mindennek legyen helye? Az uborkának van külön álvány, az kiesik. Krumpli kerítésén kívülre megy kb 2 sór, mert a legelöből elfoglaltam ennyit.Szeretném kérni a segitségedet,hogy ami hamar leterem, annak helyét is kitudjam használni.A 20m-er a szélessége ,és most jut eszembe, hogy vagy4x10m eper.Tehát marad 16x 10.Visszatérve a fűszerpaprikára ez nem vízigényes? 

Előzmény: il1321 (4869)
Vezso Creative Commons License 2008.03.28 0 0 4907
Kösz szépen. Ki fogom próbálni.
Előzmény: trasgo (4906)
trasgo Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4906
a zellert hagyd úgy ahogy eddig volt az ugynis nagyon nagyon lassan kel szerintem az ki fog kelni, talán még a káposzta is
Előzmény: Vezso (4903)
trasgo Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4905
a megnyúlt paradicsom palántákat kiültetésnél lefekteted a földbe , mindegyiket egy irányba hogy a karózásná ne legyen gond , a földben lévő szár szintén gyökeret ereszt és ezek a palánták utolérik vagy talán még elis hagyják az igazán szép zömök palántákat, tehát ha megnyúltak de egészségesek semmi gond.

Előzmény: Vezso (4903)
Vezso Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4904

Februárban én is ültettem a 4 éves lányommal rebarbarát, meg a zsázsát. Ő rájárt a zsázsára és eszegette. Aztán amikor az elfogyott, megette a kis rebarbaráimat. :()

Egyébbként az öt magból kettő kelt ki.

Előzmény: Gox (4897)
Vezso Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4903

Egyszer már kérdeztem, de megint megkérdezem, hátha csak átsiklottak fölötte a hozzáértők.

Vannak kis palántanevelőim, ami gyakorlatilag átlátszó műanyaggal letakarható kis poharak egymás mellett. A paradicsomom elég hosszú lett, megnyúlt. Nem világos, vagy túl gyenge, de hosszú. Talán pont itt írta valaki, hogy a takarást a kikelés után le kell venni. Na én vagy 3-4 napig nem vettem le, mert nem volt minden kikelve. (egyébbként nagyon gyorsan kikelt alatta majdnem minden) Akik a végefelé keltek, azok már nem nyúltak meg, meg a paprika sem. Az egyszerre kelt és levettem róla. Most nekem úgy tűnik, hogy a jövőben ez elkerülhető, ha időben leveszem a takarást. Vagy tévedek? Ablakban nem lehet igazán erős palántát nevelni? Ezekkel lehet még valamit csinálni, vagy nem is kell?

 

Zellerem egy se kelt ki. :( Káposzta is csak elvétve. Gyakorlatilag a paradicsom mellett vannak. Minden ugyan úgy történt velük. Túl mélyre ültettem volna őket? Várjak még, vagy ültessek a helyükre valami mást? Esetleg érdemes még ezeket újra ültetni, vagy már késő?

 

katbo Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4902
Nora! Olvastam a "mindenes kertesben", hogy van metélő fokhagymád. Nincs véletlenül  felesleges magod, amiből kérhetnék?
il1321 Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4901
Kíváncsi leszek én is milyenek lesznek. Az apósom fáján az a kopaszbarack nagyon finom. Úgynézem a fagyot is túlélték, pedig alacsonyak, kb 60-90 cm. de ezeket nem is igazán fának hoztam, hanem elférnek a kerítést helyettesítő sövényövben. csak nőjenek.
Előzmény: CBNora (4900)
CBNora Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4900
Én a vérbélű barackról hallottam, hogy magról is olyan lesz. Szeretnék is olyat, de a mi hideg kertünkbe jobb, ha nem ültetünk barackot.
Két magról kelt szilvánk van, már nagyon várjuk, hogy megmutassák a termést. Ezeket azért tarottuk meg, mert eddig mindig teljesen egészséges volt a lombjuk. Nem szoktak tetvesedni, és vírusfertőzésnek sincs rajtuk nyoma. A meglévő szilvafánk, meg amit egyszer a férjem hozott az Őrségből, vírusos. A nagy fán azért szokott maradni termés, de nagyon betegesen néz ki.
Előzmény: il1321 (4899)
il1321 Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4899

Nekem vannak ilyenek, most fényképeztem délután. Ezek két évesek. Kopaszbarack, apósomtól kaptam. Nki a fa alatt keltek ki a hullott gyümölcsből. Neki van már amelyik termett, és az teljesen ugyan olyan. Az őszbaracknál már nem annyira biztos az azonosság.

 

 

 

A két vastag karónál van kettő, virágzanak, a fagyot is túlélték.

 

 

 

 

 

Ez is.

Előzmény: kiseg (4898)
kiseg Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4898
Az az igazság, hogy fogalmam sincs. Akitől vettem a barackot a piacon, az a néni mondta, hogy az ő fája is ilyen (pontosabban igy ültette), 3 éves korára termett, amikor meg a piacon vásároltam tőle, abban az évben meg 15-20 kg közé saccolta a termést.
Én teljesen amatőr vagyok, így elhittem neki.
Egy biztos, az a nektarin isteni finom, és a tárolást is elég jól tűri. Aug-ban terem, talán a vége felé.
Előzmény: Vezso (4896)
Gox Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4897

Sziasztok!

Látom a rebarbaráról van szó.Lehet, hogy az enyémekben is a virágzat fejlődik?

rebarbara
Előzmény: katbo (4883)
Vezso Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4896
És ugyan olyan fog belőle kikelni? Ha más porozta be akkor is?
Előzmény: kiseg (4895)
kiseg Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4895
Kertbe ültettem. Akkor várok még, köszönöm.
Nem a spórolás miatt szeretném magról, hanem mert nem találok ilyen barackfa csemetét.
Előzmény: CBNora (4893)
CBNora Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4894
Előzmény: CBNora (4893)
CBNora Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4893

A barack még lehet, hogy ki fog kelni, ha a kertben tartottad. Úgy tudom, kell a hideghatás a csírázáshoz. Várjál még, és tartsd nedvesen továbbra is. Ha a szobában volt, kisebb az esély, de jövőre még lehet, hogy kikel.

Persze kérdés, hogy mennyire fognak a termések hasonlítani az eredetire. De az őszibarack magról is lehet finom.

Előzmény: kiseg (4891)
il1321 Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4892

Azzal a módszerrel is lehet tartósítani, de én a hagyományos szárított módszerrel tettem el. Piros állapotban leszedés után felfűztem, szellős helyen kiszárítottam. Amikor csörgősre száradt kicsumáztam, magot kiszedtem, összetörtem és darálón ledaráltam. Így házi pirospaprika port kaptam, amiből elég fele annyi, mint a boltiból. erről nincs képem, akkor nem volt fényképezőm, csak videó. De majd mentek le képet róla. Az üveges eltevéshez a fűszerpaprikát érdemes pritaminnal, kocsolaival, kapiaval, giganttal (ami van) keverni, húsosabb, ízesebb. Ez főzéskor ételízesítő, zsíroskenyér, vajaskenyér, szendvics, fantázia kérdése.....:))

 

Ha van lehetőség, akkor lehet locsolni, ha kell.  Ha nem kell, nincs szárazlás, akkor nem kell locsolni:)

Előzmény: kiseg (4891)
kiseg Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4891
Azért ugye szárazabb nyarakon az ilyen kertet is illik hetente egyszer megolocsolni?

Először furcsán hangzott, amit a fűszerpaprikáról írtál, de egyre inkább érdekel a dolog. Csak simán ledarálom és sóval keverve üvegekbe töltöm? Ezt mire használod fel?

Szeretnék még valamit kérdezni: tavaly nyáron sok törpe nektarint vettem a piacon, ezt nagyon szeretjük. Az eladó néni mondta, hogy evés után a amgot még frissen ültessem el, és kb. három év múlva már termő barackfám lesz. 10 darabot biztosan elültettem, de semmi nem lett belöle. Valamit rosszul csináltam (nem hagytam kiszáradni, locsolgattam is)?

Kiseg
Előzmény: il1321 (4871)
CBNora Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4890
Szombat délelőtt nem biztos, hogy otthon leszünk. Majd otthonról küldök E-mailt és egyeztetünk.
Előzmény: Kátya2 (4889)
Kátya2 Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4889
Szia! Az jó, mert arra szoktunk menni a Tiszára, a héten is megyünk, szombaton. (M3-on) délelött, de még nem 100%.
Előzmény: CBNora (4882)
katbo Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4888
Én is arra gondoltam, ha nem hagyom felmagozni, hanem folyamatosan szedem a levelét, akkor el kell, hogy férjen.
Előzmény: CBNora (4887)
CBNora Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4887
Aha. Ilyen. Az íze biztos nem brokkoliszerű. De ha leeszed, elfér a növény az almafa alatt!
Előzmény: katbo (4886)
katbo Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4886

Na ilyen képet mutat a könyv.

 

 

Előzmény: CBNora (4885)
CBNora Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4885
Nálunk a diófa árnyékolja.
Előzmény: katbo (4883)
CBNora Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4884

Itt is lehet olvasni a virágevésről:

http://www.ibiblio.org/pfaf/cgi-bin/arr_html?Rheum+rhaponticum

Amúgy talajtakarónak is ajánlják 180 cm tőtávolsággal...

A Plants For A Future oldalakon elég sok meglepő dolgot lehet találni, mi mindent lehetne megenni.

Nekünk egy folyamatosan virágzó sóskánk van, a Rumex scutatus. Mindig hoz levelet és virágot is. Tulajdonképpen sziklakerti dísznövénynek tartom, de jó ízű a levele, csak kicsi és lassú szedni.

Előzmény: katbo (4881)
katbo Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4883

Az írónő is azt írja, hogy egész fiatal virágról van szó. Összehasonlítva a Te fotóddal, eltudom képzelni, hogy mielött úgy "szétesik" a virága, képezhet olyan egybe csomót, mint ahogy a könyvben van.

Mindenesetre  mostmár látom, hogy rossz helyre raktam a tövet, mert hiába almafa alá került(ahogy ajánlják), de ez kisnövésű alma. Nem fog elférni.

Előzmény: CBNora (4879)
CBNora Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4882

Magot lehet kapni, én is a mezőgazdasági boltban vettem évekkel ezelőtt. Éppen ezért nem szoktam eltenni a magjából.

Merre laksz? Ki van szedve néhány nagy tő, ami szerintem még megmaradna, de postázhatatlan méretűek. A kicsik már hajtanak, nem tudom, mennyire viselnék el a szállítást. Gödöllőn vannak.

Előzmény: Kátya2 (4875)
katbo Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4881
Marie-Luise Kreuter - Biokert könyvében írja a rebarbaráról ezt. Le is van fényképezve. Megpróbálom felrakni ide. (majd kicsit késöbb)
Előzmény: Mozo66 (4878)
katbo Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4880

Az én német könyveimben abszolult nem esik szó sóskáról. Nem tudom, a németek nem eszik a sóskát? Nálunk napos helyen van, szépen terem, de viszonylag könnyen felmagzik. Félárnyékos helyet nem tudok neki produlálni. Inkább kitöröm a virágnyelet.

Előzmény: trasgo (4877)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!