Aranyos volt a kislányod! Zsázsát én is vetettem, de megnyúlt nagyon.Szabadföldbe megpróbálom, hátha jobb lesz.A rebarbarákat tavaly késő tavasszal vetettem szabadföldbe, a korábbi vetés nem kelt ki.De a korábbi vetés magja már régi volt.
A 100 ikertövet úgy kell számolni. hogy párosával legyen annyi. Én a magjából is szoktam beledarálni valamennyit, mert én ugy tudom, hogy kell bele illóolaj is.
Van egy 20x10-es terültem, hogy lehetne ezt úgy beosztani,hogy mindennek legyen helye? Az uborkának van külön álvány, az kiesik. Krumpli kerítésén kívülre megy kb 2 sór, mert a legelöből elfoglaltam ennyit.Szeretném kérni a segitségedet,hogy ami hamar leterem, annak helyét is kitudjam használni.A 20m-er a szélessége ,és most jut eszembe, hogy vagy4x10m eper.Tehát marad 16x 10.Visszatérve a fűszerpaprikára ez nem vízigényes?
a megnyúlt paradicsom palántákat kiültetésnél lefekteted a földbe , mindegyiket egy irányba hogy a karózásná ne legyen gond , a földben lévő szár szintén gyökeret ereszt és ezek a palánták utolérik vagy talán még elis hagyják az igazán szép zömök palántákat, tehát ha megnyúltak de egészségesek semmi gond.
Februárban én is ültettem a 4 éves lányommal rebarbarát, meg a zsázsát. Ő rájárt a zsázsára és eszegette. Aztán amikor az elfogyott, megette a kis rebarbaráimat. :()
Egyszer már kérdeztem, de megint megkérdezem, hátha csak átsiklottak fölötte a hozzáértők.
Vannak kis palántanevelőim, ami gyakorlatilag átlátszó műanyaggal letakarható kis poharak egymás mellett. A paradicsomom elég hosszú lett, megnyúlt. Nem világos, vagy túl gyenge, de hosszú. Talán pont itt írta valaki, hogy a takarást a kikelés után le kell venni. Na én vagy 3-4 napig nem vettem le, mert nem volt minden kikelve. (egyébbként nagyon gyorsan kikelt alatta majdnem minden) Akik a végefelé keltek, azok már nem nyúltak meg, meg a paprika sem. Az egyszerre kelt és levettem róla. Most nekem úgy tűnik, hogy a jövőben ez elkerülhető, ha időben leveszem a takarást. Vagy tévedek? Ablakban nem lehet igazán erős palántát nevelni? Ezekkel lehet még valamit csinálni, vagy nem is kell?
Zellerem egy se kelt ki. :( Káposzta is csak elvétve. Gyakorlatilag a paradicsom mellett vannak. Minden ugyan úgy történt velük. Túl mélyre ültettem volna őket? Várjak még, vagy ültessek a helyükre valami mást? Esetleg érdemes még ezeket újra ültetni, vagy már késő?
Kíváncsi leszek én is milyenek lesznek. Az apósom fáján az a kopaszbarack nagyon finom. Úgynézem a fagyot is túlélték, pedig alacsonyak, kb 60-90 cm. de ezeket nem is igazán fának hoztam, hanem elférnek a kerítést helyettesítő sövényövben. csak nőjenek.
Én a vérbélű barackról hallottam, hogy magról is olyan lesz. Szeretnék is olyat, de a mi hideg kertünkbe jobb, ha nem ültetünk barackot. Két magról kelt szilvánk van, már nagyon várjuk, hogy megmutassák a termést. Ezeket azért tarottuk meg, mert eddig mindig teljesen egészséges volt a lombjuk. Nem szoktak tetvesedni, és vírusfertőzésnek sincs rajtuk nyoma. A meglévő szilvafánk, meg amit egyszer a férjem hozott az Őrségből, vírusos. A nagy fán azért szokott maradni termés, de nagyon betegesen néz ki.
Nekem vannak ilyenek, most fényképeztem délután. Ezek két évesek. Kopaszbarack, apósomtól kaptam. Nki a fa alatt keltek ki a hullott gyümölcsből. Neki van már amelyik termett, és az teljesen ugyan olyan. Az őszbaracknál már nem annyira biztos az azonosság.
A két vastag karónál van kettő, virágzanak, a fagyot is túlélték.
Az az igazság, hogy fogalmam sincs. Akitől vettem a barackot a piacon, az a néni mondta, hogy az ő fája is ilyen (pontosabban igy ültette), 3 éves korára termett, amikor meg a piacon vásároltam tőle, abban az évben meg 15-20 kg közé saccolta a termést. Én teljesen amatőr vagyok, így elhittem neki. Egy biztos, az a nektarin isteni finom, és a tárolást is elég jól tűri. Aug-ban terem, talán a vége felé.
A barack még lehet, hogy ki fog kelni, ha a kertben tartottad. Úgy tudom, kell a hideghatás a csírázáshoz. Várjál még, és tartsd nedvesen továbbra is. Ha a szobában volt, kisebb az esély, de jövőre még lehet, hogy kikel.
Persze kérdés, hogy mennyire fognak a termések hasonlítani az eredetire. De az őszibarack magról is lehet finom.
Azzal a módszerrel is lehet tartósítani, de én a hagyományos szárított módszerrel tettem el. Piros állapotban leszedés után felfűztem, szellős helyen kiszárítottam. Amikor csörgősre száradt kicsumáztam, magot kiszedtem, összetörtem és darálón ledaráltam. Így házi pirospaprika port kaptam, amiből elég fele annyi, mint a boltiból. erről nincs képem, akkor nem volt fényképezőm, csak videó. De majd mentek le képet róla. Az üveges eltevéshez a fűszerpaprikát érdemes pritaminnal, kocsolaival, kapiaval, giganttal (ami van) keverni, húsosabb, ízesebb. Ez főzéskor ételízesítő, zsíroskenyér, vajaskenyér, szendvics, fantázia kérdése.....:))
Ha van lehetőség, akkor lehet locsolni, ha kell. Ha nem kell, nincs szárazlás, akkor nem kell locsolni:)
Azért ugye szárazabb nyarakon az ilyen kertet is illik hetente egyszer megolocsolni?
Először furcsán hangzott, amit a fűszerpaprikáról írtál, de egyre inkább érdekel a dolog. Csak simán ledarálom és sóval keverve üvegekbe töltöm? Ezt mire használod fel?
Szeretnék még valamit kérdezni: tavaly nyáron sok törpe nektarint vettem a piacon, ezt nagyon szeretjük. Az eladó néni mondta, hogy evés után a amgot még frissen ültessem el, és kb. három év múlva már termő barackfám lesz. 10 darabot biztosan elültettem, de semmi nem lett belöle. Valamit rosszul csináltam (nem hagytam kiszáradni, locsolgattam is)?
Amúgy talajtakarónak is ajánlják 180 cm tőtávolsággal...
A Plants For A Future oldalakon elég sok meglepő dolgot lehet találni, mi mindent lehetne megenni.
Nekünk egy folyamatosan virágzó sóskánk van, a Rumex scutatus. Mindig hoz levelet és virágot is. Tulajdonképpen sziklakerti dísznövénynek tartom, de jó ízű a levele, csak kicsi és lassú szedni.
Az írónő is azt írja, hogy egész fiatal virágról van szó. Összehasonlítva a Te fotóddal, eltudom képzelni, hogy mielött úgy "szétesik" a virága, képezhet olyan egybe csomót, mint ahogy a könyvben van.
Mindenesetre mostmár látom, hogy rossz helyre raktam a tövet, mert hiába almafa alá került(ahogy ajánlják), de ez kisnövésű alma. Nem fog elférni.
Magot lehet kapni, én is a mezőgazdasági boltban vettem évekkel ezelőtt. Éppen ezért nem szoktam eltenni a magjából.
Merre laksz? Ki van szedve néhány nagy tő, ami szerintem még megmaradna, de postázhatatlan méretűek. A kicsik már hajtanak, nem tudom, mennyire viselnék el a szállítást. Gödöllőn vannak.
Az én német könyveimben abszolult nem esik szó sóskáról. Nem tudom, a németek nem eszik a sóskát? Nálunk napos helyen van, szépen terem, de viszonylag könnyen felmagzik. Félárnyékos helyet nem tudok neki produlálni. Inkább kitöröm a virágnyelet.