Keresés

Részletes keresés

Morcsi Creative Commons License 2008.03.25 0 0 4838
Ahogy ígértem, két kép a szőlő végében nevelt sarjhagymákról, közvetlenül a szombati hó elolvadása után. Kicsit rendezetlen a környék, a hó és a sár miatt még a szőlő lekötözésével sem végeztünk 3 nap alatt, nemhogy a hagymát kipucoltuk volna :((

petra* Creative Commons License 2008.03.25 0 0 4837
Sziasztok!
Hóvihar van mifelénk- ha ez így megy tovább, túlkorosak lesznek a káposzta -és karalábépalántáim... Répák, hagymák még földön kívüli állapotban.(Emberem szerint ezért ők az UFO-k) Mérgemben tegnap babot és kukoricát palántáztam- egyszerűen nem lehet kimenni a földre, a fóliát meg salátástul akarja szanaszét tépni az orkán erejű szél. A 3 hete vetett retkek legalább csíráznak már a fátyolfólia alatt- ennek örülök. De a borsó, lóbab, matador spenót- sehol.
Grrrr... Lassan hólapát kell ide az ásó helyett.
katbo Creative Commons License 2008.03.25 0 0 4836
Van egy fél ágyásnyi sóskám. Mit rakjak mellé? Sehol nem találok rá ötletet.
CBNora Creative Commons License 2008.03.25 0 0 4835

Talán sikerül megoldást találni az üvegházba betelepült atkák ellen. Egy szentesi cégnél lehet kapni ragadozó atkákat. Azt ajánlották, hogy most még csináljak mindent úgy, mint eddig (lemosás, párásítás), és ha beültettem az uborka és a padlizsán palántákat, vegyem meg a ragadozókat. Az árát még nem tudom, de nagyon szeretném kipróbálni.

Valamelyikőtök esetleg már próbálta?

katbo Creative Commons License 2008.03.24 0 0 4834

Köszönöm. Azért szeretem a mézest így díszíteni, mert a tojásfehérjés nekem nem megy. Ez meg tényleg nagyon egyszerű és megdöbbentően gyorsan megy. (na meg mutatós is)

Előzmény: Mozo66 (4833)
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.24 0 0 4833
Akkor jó ..:-) .

Valóban szépek a sütijeid !!! Először nem is figyeltem , hogy szezám magból van kirakva a minta . Igen aprólékos , szép .
Előzmény: katbo (4832)
katbo Creative Commons License 2008.03.24 0 0 4832
Köszi, akkor mostmár tudom, hogy én is raktam köztesként retket.
Előzmény: Mozo66 (4831)
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.24 0 0 4831
Köztes az az mikor egy hoszabb tenyészidejű növény sorközébe egy rövidebb tenyészidejűt rakunk , mire a főnövény elkezd erősebben növekedni , addigra a másikat már ki tudjuk szedni . Persze itt a művelhetőséget figyelembe kell venni .

Pl : a retket lehet köztesként rakni , mert az csak 1 hónap . Vagy az alföldi fóliások a salátát rakják a paprika paradicsom közé , amíg kicsi a palánta elférnek , mire meg nőni kezd , a saláta már kijön . Én a barackfák közé rakok köztesnek hagymát . Amíg 1-2 évesek a fák a 4 méteres sorközben szépen tudok termelni , utána már nem fér el akkor nem vetek .
Előzmény: katbo (4830)
katbo Creative Commons License 2008.03.24 0 0 4830

Sziasztok!

Lehet, hogy most egy teljesen hétköznapi dolgot fogok kérdezni, ami csak nekem homály, de mi az a köztes növény? CSomó helyen olvasom, hogy                                " köztes növényként ............"ez meg az, de azt nem találom sehol, hogy mi az a köztes növény, a köztes kultúra stb.

köszi

Mozo66 Creative Commons License 2008.03.24 0 0 4829
Ja .. az ember így kezdi , először én is csak 1-2 zacskóval vetettem , aztán mindíg többet , ez olyan mint a narkó :) . Már vetném a tavaszit is , csak az időjárás közbeszólt ...ugye . Bár már vetettem egy jó darabot , azt néztem , már csírázik is , de amíg nem lesz meleg , nem bújik ki . Még 2 féle magom van , egy francia tájfajta sonkahagyma , és egy még forgalomban nem levő lila hosszú tárolásra . Ez utóbbit ajándékba kaptam , nagyon örültem neki ( fél kiló mag !!!! ) . Úgy hogy behagymázom az idei telepítés sorközét , valami majd csak lesz belőle .
Előzmény: Flanell (4827)
Flanell Creative Commons License 2008.03.24 0 0 4828
-30 fok fölött semmiképpen. :)
Előzmény: lizzi* (4812)
Flanell Creative Commons License 2008.03.24 0 0 4827
Nagy mennyiséget ebből a hagymából sem akarok, csak amit apám el tud adni az őstermelői piacon.
Tulajdonképpen semmiből sincs sok, csak sokminden. Ebből is egy kicsi, abból is egy kicsi, aztán végül ez így már sok lesz. :) A legtöbb kézi munkát igénylő növényeket jó lenne gyomirtózni.
Előzmény: Mozo66 (4804)
kiseg Creative Commons License 2008.03.24 0 0 4826
Sziasztok!

Hát akkor jól félreértettem valamit ebből a gaz visszaforgatásból. Pedig örültem neki, hogy a szomszéd néni nem fodom nagyon gyönyörüzni a kertet és így mégis minden rendben lesz.
A borsón most először fátyolfólia van. Ezt a széleknél kifeszítettem. Ahogy majd nő a borsó, mit kell vele csinálni, kicsit endegni rajta, hogy tudja a borsó emelni? Meddig kell rajta hagyni?

Kiseg
lizzi* Creative Commons License 2008.03.24 0 0 4825
Hát meg is nézhettem a havat rajta:( majd elájultam reggel:(
Előzmény: lizzi* (4824)
lizzi* Creative Commons License 2008.03.23 0 0 4824
Múlt héten mikor jelezték a fagyokat, letakartam a veteményeimet, ma reggel kiszaladtam snidlingért és láttam, a retek ki is kelt a fátyolfólia alatt. A többit nem tudtam megkuksizni, most mentek el a vendégeim, alig várom a reggelt, hogy megnézzem mi dugta még ki a fejét.
lizzi* Creative Commons License 2008.03.23 0 0 4823
Húha de szépek! Milyen türelmed van és milyen precíz munka! Ha nem haragszol elmentettem, április végén szülinapra akarok mézeskalács dobozt készíteni ajándékba, ami tele lesz apró mézeskalácsokkal, ilyet is csinálok dobozbavalónak, ha sikerül 
Előzmény: katbo (4815)
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.23 0 0 4822
Olvasom a csepegtető öntözéssel kapcsolatos hozzászólásokat . Mi szamócára használtunk ilyet , a kék színű ..itt szallagos ..formát . Ez abból a szempontból jó , hogy már 0,5 bár nyomással is használható , igen egyenletes a vízkijuttatása , akár dombos területen is használható , persze bizonyos mértékig , viszont a hátránya , hogy ha nem tiszta a víz , hanem homokos , akkor idővel eltömődnek a szelepei . Persze ez a nyomástól is függ , mert a nagyobb nyomáson kevésbé tömödnek el . Ha vigyázunk rá akkor esetleg 2-3 szezonon át is használható , egyébként ezeket csak egy évre tervezték . Nem is annyira a csövek drágák , hanem a szerelvények , viszont azokat nem kell eldobni egy szezon után , ha víztakarékos és hatékony öntözést szeretne valaki kiskertben én csak ajánlani tudom .
Előzmény: Vezso (4818)
CBNora Creative Commons License 2008.03.23 0 0 4821
Én bekapálni csak egészen fiatal gyomokat szoktam, amiket a sarabolóval le lehet söpörni. A nagyobb gazok mennek a komposztra. Terjedő tövű évelő gyomot nem hagyok magot hozni, de ilyen a veteményesben szerencsére nem nagyon van. Tarack is ritkán, annak a zöldjéből kap a macska, a többi megy a kukába. Egyébként nem foglalkozom vele, hogy van-e mag a gyomon, nem győzném válogatni, elégetni meg nagy pazarlás. Szép elmélet, hogy felmagzott gyomot nem teszünk a komposztra, de szerintem a gyakorlatban elég nehezen lehet megvalósítani. Csak akkor megy, ha valakinek van ideje mindig mindent rögtön megkapálni, ahogy kezd szőrösödni a talaj. Teljesen gyommagmentes talaj úgysincs, valamennyit úgyis kell kapálni, akkor meg már tökmindegy, hogy 20 vagy 100 szál gyom miatt.
A krumplinál meg szezon végén úgyis meg lesz szórva a talaj gyommaggal. Ez nálunk is úgy megy, ahogy leírtad a szüleid krumpliföldjéről. Csak én azt is komposztálom, nem égetek. Ocsmány füstje lenne, mások füstjét nagyon utálom, akkor én se eregetem. És szerintem tényleg pazarlás, mag úgyis lesz a talajban.
Előzmény: Vezso (4817)
CBNora Creative Commons License 2008.03.23 0 0 4820
Szalaggal nincs tapasztalatunk, a közeli boltban ezeket a csöveket vettük, ott vannak hozzá szerelvények is. A férjem úgy emlékszik, kb. 200 Ft volt métere, de ez csak a nagyságrend. Vannak csövek, amiket már több éve használunk. Régebben olyat lehetett kapni, amibe kis spirálokat kellett szúrni, és azoknál csöpögött. Na az nem volt jó, össze vissza spriccelt belőle a víz.
Előzmény: Vezso (4818)
katbo Creative Commons License 2008.03.23 0 0 4819
:-)  Én sütöttem. Mézeskalács, szezámmaggal raktam ki a mintáját. Ajándéknak készűltek, és, ha az igazi hímesek elfogynának, a locsolók is kapnak belőle. 
Előzmény: CBNora (4816)
Vezso Creative Commons License 2008.03.22 0 0 4818

Bocs a sok locsolásért, talán nem annyira off, főleg így Húsvét tályán. :)

Itt a közelünkben csak a nagy barkácsboltokban találtam és csak csepegtető csövet. Marha drágán. Valahova kell majd egy családi kirándulást szervezni.

Miért van az, hogy a csepegtető szalag ára ötöde a csepegtető csőének? Nem annyira jó, vagy nem olyan tartós?

Valaki belinkelt  egy makói boltot. Ott volt jó áron és viszonylag kis tekercsben is, de jó lenne megnézni, meg a szerelvényeket is hozzá.

Előzmény: CBNora (4803)
Vezso Creative Commons License 2008.03.22 0 0 4817

Nem tudom éppen mire gondolt, aki ezt írta? A nem évelő gyomokat be lehet kapálni, ha még nincs magja. Az évelők, meg a felmagzott gyomok kikelnek, főleg ha kapnak esőt. Meg én nem is válogatom ki őket. :)

Lehet, hogy a komposztra gondoltak, de arra is ugyan ez vonatkozik, vagyis évelő és felmagzott gyomokat nem teszünk rá.

Mondjuk a szüleim krumliföldjén mindig az volt, hogy tavasszal meg kellett egyszer kapálni, aztán egyszer töltögetni, utána elnyomta a gazt. Aztán amikor kezdett beérni, akkor a levelei elsatnyultak és a gaz ellepte az egészet, de azzal nem törődtünk soha. Krumpliásás előtt lekaszáltuk és elégettük. A közben elpergett mag meg következő éven megint jó gyomtermést biztosított. :)

Előzmény: kiseg (4811)
CBNora Creative Commons License 2008.03.22 0 0 4816
Jaj, de szépek!
Te sütötted? Mggal díszített süti, ugye?
Előzmény: katbo (4815)
katbo Creative Commons License 2008.03.22 0 0 4815

Áldott Húsvéti Ünnepeket Mindenkinek!

Előzmény: katbo (4814)
katbo Creative Commons License 2008.03.22 0 0 4814

Áldott Húsvéti Ünnepeket Mindenkinek!

kétbalkéz Creative Commons License 2008.03.22 0 0 4813
Én is aggódom:-(( Bár még semmim nem kelt ki ( szerencsére), az utóbbi napokban rendszeres, hogy még reggel hatkor is -7-6 fok van nálunk. Ez nem árt a földben lévő magoknak túlságosan? Főleg ha már esetleg meg is indult a csírázás?
lizzi* Creative Commons License 2008.03.21 0 0 4812
Köszi, remélem nem fagynak ki a friss ültetések:(
Előzmény: Flanell (4750)
kiseg Creative Commons License 2008.03.21 0 0 4811
Szia!

Köszönöm a választ!
Kelbimbót pl. rakhatok-e ilyen helyre?
Olvastam itt a fórumban régebben, hogy valaki a gazt is visszaforgatja a talajba tápanyag gyanánt. Ez annyit jelent, hogy belekapálom a gazt a talajba?

Köszi Kiseg
Előzmény: Vezso (4790)
CBNora Creative Commons License 2008.03.19 0 0 4810
Én is írtam.
Előzmény: il1321 (4809)
il1321 Creative Commons License 2008.03.19 0 0 4809
Szia Nóra! Megkaptam, küldtem mailt.
Előzmény: CBNora (4808)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!