Köszi a segítséget! Rakhatok pl. tököt, patisszont, kelbimbót is? A borsón lévő fátyolfóliát meddig kell rajta hagyni? Ahogy nő a borsó, úgy emeli fel magával a fóliát (bocs, nagyon amatőr vagyok)?
Tavaly én is ezzel a pirosdobozos kenőszappannal fújkáltam a tetves szobaborostyánomat, meg a hibiszkuszomat. Nálam kipusztultak a tetvek tőle. A pontos hígitási arányt sajnos nem tudom, úgy sacc/kb kevertem.
A tomatillo palánták nagy részén már van kis bimbó. Tegnap átültettem őket félliteres pohárba. Úgy látszik, nagyon gyorsan fejlődnek, kíváncsi vagyok, nem lesznek-e ennek megfelelően rövid életűek. Van még mag, később vetek belőle, azt már nem teszem be az üvegházba.
Majd otthon keresek róluk képet. Elég nagy átmérőben takarja a talajt. És hát a szár csúcsán az a levél meglehetősen nagy. De nagyon szép, buja kinézetű növény. A félárnyékot is bírja, úgyhogy napos ágyásban nem érdemes foglalni vele a helyet.
Na megint jól elárultam magam. Az "okos városi"...... Idén lesz először rebarbarám. Apósomtól kaptam tövet. Szentül azt gondoltam, hogy az inkább szár és a leveleit olyan magasságban hozza, hogy az már nem zargatja a sóskáim leveleit.:-(
Nem tudom, pontosan mi a neve, nálunk kb. 15 éve ott vannak a szőlősorok végében :) Nagyapám pl. örökhagymának mondja, de hallottam már téli sarjadékhagyma, meg simán sarjhagyma néven is. Ahogy folyamatosan ássuk ki, úgy tud megújulni tőről, de ahol látszik, hogy kicsit távolabb is vannak, ott magról kelt ki (ezeket viszont mindig ki kell szednünk, mert a traktor letapossa forduláskor). Olyat is csinált már, hogy a virágzás után a magszár tetején kis hagymákat nevelt, ez télen kiszáradt, eldőlt és abból nőttek az új kis hagymák.
Káposztafélék a szélfogó üvegverandában laknak, oké, akkor nyugodt vagyok, hogy a jövő héten még nem késő. A palántázott babom és kukorica olyan típus, amelynek a szabadföldi vetését március vége- április eleje címszóval irányozza elő a tasak hátulja. De majd később a szabadba is vetek- legfeljebb a többi, a tasakon májusi vetésű bab és kukorica lesz az igazi. :) Ma süt a nap! /Még..:)/
Szerintem ezt mind meg lehet kérdezni. Tegnap beszéltem telefonon a cég egyik képviselőjével, nagyon készséges volt. Annyit már tudok, hogy a ragadozók a párás környzetet szeretik, a takácsok meg a szárazat, így mindenképpen érdemes valamennyire növelni a páratartalmat. Persze nyilván csak annyira, hogy még az uborkának is jó legyen.
Annak kellene utánnanézni, hogy milyen feltételek szükségesek nekik a szaporodáshoz, és az átteleléshez. Biztos beválik. Erről beszélgettünk tavaly a tripszek kapcsán is, hogy lehet lassabb ez a módszer, de természetes.
Már nagyon fúrja is az oldalamat, hogy fog sikerülni ez a dolog. Egész izgalmas így a zöldségtermesztés. Már elképzelem, hogy az új atkák ott fognak sertepertélni a növényeimen, és eszegetik a takácsatkát... Milyen más, mint csakk zutty, lefújni valami méreggel.
Amit nem kell gyakran öntözni, bármit. (borsó, krumpli, csemegee és opattogatnivaló kukorica, fokhagyma, vöröshagyma....)
A zöldtrágyázásról írtak téveszthettek meg. Nem a gaz vanleforgatva, hanem direkt zöldtrágyának vetett növények. Földek feltörésekor le lehet forgatni a tarackmentes gyepszintet is. le szokták tárcsázni a tarlókat is, de még jóval maghozás előtt. Kisebb területen ezt én úgy oldottam meg, hogy a gazos területet lefűnyíróztam, ami apró darabokra vágta a növényeket, és az lett belekapálva. De nem felmagzottakat. Ha most akarod, akkorra meg már elszórta a magját, így mindegy.
A káposztafélékkel nem lesz gond, csak vidd őket egy fűtetelen helyiség ablakába. Jövő héten, ha éjjelre nem esik 5 fok alá a hőmérséklet, lehet őket kiültetni szabadba. A bab és a kukorica nem korai egy kicsit? Mindkettő melegigényes növény. A 100. napnál korábban nem nagyon szokták vetni őket. ha palántának vetetted, akkor meg nagyok lesznek addigra, mire ki kell tenni.
Hát akkor a rebarbara is kiesik. Annak meg még nagyobb a levele, mint a mángoldnak, és majdnem 2 méteres, mikor virágzik. Bár azt hiszem, aki enni tartja, nem hagyja virágozni. Én dísznek tartom a hatalmas levelei miatt.
Köszi. Azt hiszem a mángoldot kizárom most ebből a frigyből, mert túl pici az ágyás és a hatalmas leveleivel teljesen betakarja a sóskát. Az meg csak sínylődik alatta. ( ez tavaly elötti tapasztalat) Az édeskömény és a rebarbara jó ötlet. Bár az édesköményt csak júliusban kell szórni, nem?
Katbo a Ragadozó atkákkal Nagyon nagyon sokszor volt vele dolgod, ugyanis a kertben ott vannak ők is , az üvegház fóliasátor az 1más dolog de ha ott is kialakul a kultúra akkor csak a munkájukat látjuk vagyis nemlátjuk A sóska mellé vagy-vagy rebarbarát, édesköményt , folyton termő epret, javaslok ezek „jó szomszédok” és a hely mérete is elégséges Üdv trasgo