Keresés

Részletes keresés

kiseg Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4898
Az az igazság, hogy fogalmam sincs. Akitől vettem a barackot a piacon, az a néni mondta, hogy az ő fája is ilyen (pontosabban igy ültette), 3 éves korára termett, amikor meg a piacon vásároltam tőle, abban az évben meg 15-20 kg közé saccolta a termést.
Én teljesen amatőr vagyok, így elhittem neki.
Egy biztos, az a nektarin isteni finom, és a tárolást is elég jól tűri. Aug-ban terem, talán a vége felé.
Előzmény: Vezso (4896)
Gox Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4897

Sziasztok!

Látom a rebarbaráról van szó.Lehet, hogy az enyémekben is a virágzat fejlődik?

rebarbara
Előzmény: katbo (4883)
Vezso Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4896
És ugyan olyan fog belőle kikelni? Ha más porozta be akkor is?
Előzmény: kiseg (4895)
kiseg Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4895
Kertbe ültettem. Akkor várok még, köszönöm.
Nem a spórolás miatt szeretném magról, hanem mert nem találok ilyen barackfa csemetét.
Előzmény: CBNora (4893)
CBNora Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4894
Előzmény: CBNora (4893)
CBNora Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4893

A barack még lehet, hogy ki fog kelni, ha a kertben tartottad. Úgy tudom, kell a hideghatás a csírázáshoz. Várjál még, és tartsd nedvesen továbbra is. Ha a szobában volt, kisebb az esély, de jövőre még lehet, hogy kikel.

Persze kérdés, hogy mennyire fognak a termések hasonlítani az eredetire. De az őszibarack magról is lehet finom.

Előzmény: kiseg (4891)
il1321 Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4892

Azzal a módszerrel is lehet tartósítani, de én a hagyományos szárított módszerrel tettem el. Piros állapotban leszedés után felfűztem, szellős helyen kiszárítottam. Amikor csörgősre száradt kicsumáztam, magot kiszedtem, összetörtem és darálón ledaráltam. Így házi pirospaprika port kaptam, amiből elég fele annyi, mint a boltiból. erről nincs képem, akkor nem volt fényképezőm, csak videó. De majd mentek le képet róla. Az üveges eltevéshez a fűszerpaprikát érdemes pritaminnal, kocsolaival, kapiaval, giganttal (ami van) keverni, húsosabb, ízesebb. Ez főzéskor ételízesítő, zsíroskenyér, vajaskenyér, szendvics, fantázia kérdése.....:))

 

Ha van lehetőség, akkor lehet locsolni, ha kell.  Ha nem kell, nincs szárazlás, akkor nem kell locsolni:)

Előzmény: kiseg (4891)
kiseg Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4891
Azért ugye szárazabb nyarakon az ilyen kertet is illik hetente egyszer megolocsolni?

Először furcsán hangzott, amit a fűszerpaprikáról írtál, de egyre inkább érdekel a dolog. Csak simán ledarálom és sóval keverve üvegekbe töltöm? Ezt mire használod fel?

Szeretnék még valamit kérdezni: tavaly nyáron sok törpe nektarint vettem a piacon, ezt nagyon szeretjük. Az eladó néni mondta, hogy evés után a amgot még frissen ültessem el, és kb. három év múlva már termő barackfám lesz. 10 darabot biztosan elültettem, de semmi nem lett belöle. Valamit rosszul csináltam (nem hagytam kiszáradni, locsolgattam is)?

Kiseg
Előzmény: il1321 (4871)
CBNora Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4890
Szombat délelőtt nem biztos, hogy otthon leszünk. Majd otthonról küldök E-mailt és egyeztetünk.
Előzmény: Kátya2 (4889)
Kátya2 Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4889
Szia! Az jó, mert arra szoktunk menni a Tiszára, a héten is megyünk, szombaton. (M3-on) délelött, de még nem 100%.
Előzmény: CBNora (4882)
katbo Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4888
Én is arra gondoltam, ha nem hagyom felmagozni, hanem folyamatosan szedem a levelét, akkor el kell, hogy férjen.
Előzmény: CBNora (4887)
CBNora Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4887
Aha. Ilyen. Az íze biztos nem brokkoliszerű. De ha leeszed, elfér a növény az almafa alatt!
Előzmény: katbo (4886)
katbo Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4886

Na ilyen képet mutat a könyv.

 

 

Előzmény: CBNora (4885)
CBNora Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4885
Nálunk a diófa árnyékolja.
Előzmény: katbo (4883)
CBNora Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4884

Itt is lehet olvasni a virágevésről:

http://www.ibiblio.org/pfaf/cgi-bin/arr_html?Rheum+rhaponticum

Amúgy talajtakarónak is ajánlják 180 cm tőtávolsággal...

A Plants For A Future oldalakon elég sok meglepő dolgot lehet találni, mi mindent lehetne megenni.

Nekünk egy folyamatosan virágzó sóskánk van, a Rumex scutatus. Mindig hoz levelet és virágot is. Tulajdonképpen sziklakerti dísznövénynek tartom, de jó ízű a levele, csak kicsi és lassú szedni.

Előzmény: katbo (4881)
katbo Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4883

Az írónő is azt írja, hogy egész fiatal virágról van szó. Összehasonlítva a Te fotóddal, eltudom képzelni, hogy mielött úgy "szétesik" a virága, képezhet olyan egybe csomót, mint ahogy a könyvben van.

Mindenesetre  mostmár látom, hogy rossz helyre raktam a tövet, mert hiába almafa alá került(ahogy ajánlják), de ez kisnövésű alma. Nem fog elférni.

Előzmény: CBNora (4879)
CBNora Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4882

Magot lehet kapni, én is a mezőgazdasági boltban vettem évekkel ezelőtt. Éppen ezért nem szoktam eltenni a magjából.

Merre laksz? Ki van szedve néhány nagy tő, ami szerintem még megmaradna, de postázhatatlan méretűek. A kicsik már hajtanak, nem tudom, mennyire viselnék el a szállítást. Gödöllőn vannak.

Előzmény: Kátya2 (4875)
katbo Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4881
Marie-Luise Kreuter - Biokert könyvében írja a rebarbaráról ezt. Le is van fényképezve. Megpróbálom felrakni ide. (majd kicsit késöbb)
Előzmény: Mozo66 (4878)
katbo Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4880

Az én német könyveimben abszolult nem esik szó sóskáról. Nem tudom, a németek nem eszik a sóskát? Nálunk napos helyen van, szépen terem, de viszonylag könnyen felmagzik. Félárnyékos helyet nem tudok neki produlálni. Inkább kitöröm a virágnyelet.

Előzmény: trasgo (4877)
CBNora Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4879

A virágzat felhasználásáról még nem hallottam. Most kicsit utánanéztem, van, ahol tényleg emlegetik. Nem fogom kipróbálni. Gyógynövényként a gyökerét lehetne használni.

Egész fiatalon talán kicsit emlékeztetet a virágzat a brokkoliéra, míg nagyon zsúfoltan állnak a bimbók. Később egyáltalán nem hasonlít. Nincsenek is rokonságban. A rebarbara a sóskának rokona, mindkét növény a keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozik.

Előzmény: katbo (4876)
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.26 0 0 4878
Szerintem az articsókáról lehetett szó ugyan is annak kell a virágzatát megenni ... már aki szereti . A rebarbarának a levélnyele ami a lényeg .
Előzmény: katbo (4876)
trasgo Creative Commons License 2008.03.26 0 0 4877
A sóska mellé a német oldalak ami kitér a sóskára is (Sauerampfer) azok a rebarbarát mangoldot , édesköményt (Fenchel)és pár helyen az articsókát is és epret említik, én inkább az epret nem értem mert több éves sóskánál a föld felszíne is bevan hálózva a sóska gyökerével.
Nekem 2 helyen van sóskám a szőlő alatt félárnyékos és 1 északi fekvésű árnyékos helyen.
A félárnyékos helyen lévő augusztus elején megy csak magszárba addig folyamatosan szedhető az árnyékos meg nem is minden évben.
Előzmény: katbo (4876)
katbo Creative Commons License 2008.03.26 0 0 4876

Hát nem mondom, ezek tényleg gigantikusak. Hát nem ilyennek képzeltem. Miért mondja azt a könyv, hogy ki nem nyílt virágzata, akár a brokkoli, párolva fogyasztható. A Te képeden ennek abszolult nem hasonlít a brokkolira a virága.

Tényleg nem lehet a sóska mellé betenni.

Előzmény: CBNora (4872)
Kátya2 Creative Commons License 2008.03.26 0 0 4875
Szia! Nagyon régota szeretnék rebarbarát, tudnál esetleg, magot, vagy kis tövet küldeni?
Előzmény: CBNora (4872)
CBNora Creative Commons License 2008.03.26 0 0 4874
Kb. 5. Azóta változott a kép, párat kiszedtem, néhány kikelt odébb magról, és vettem hozzájuk egy fásik fajt, egy Rheum palmatumot.
Előzmény: Vezso (4873)
Vezso Creative Commons License 2008.03.26 0 0 4873

Ez hány tő?

 

Előzmény: CBNora (4872)
CBNora Creative Commons License 2008.03.26 0 0 4872
Na itt van néhány tő rebarbara. Tavaly májusi kép. A kerítés 2 m magas.

Előzmény: katbo (4859)
il1321 Creative Commons License 2008.03.26 0 0 4871
Inkább  a bokorbab. A futónak amúgyis támrendszer kell, és a nagyobb lombtömeg miatt száraz időben öntözést kíván. Bokorbabot a kukoricával párhuzamos sorban érdemes vetni, ami árnyékot tart neki, mire megjön a nyári hőség.
Előzmény: kiseg (4870)
kiseg Creative Commons License 2008.03.26 0 0 4870
A babnál mindegy hogy bokorbab vagy futó? Melyik bírja?
Előzmény: il1321 (4869)
il1321 Creative Commons License 2008.03.26 0 0 4869
Amiket nem kell rendszeresen locsolni, bármit. Akár lehet otthonra csak annyi zöldségfélét vetni, amiennyi a napi használatra kell, a többi eltecvésre valót oda. Aztán céklát. Akár nevelhetsz fűszerpaprikát. is. Kb 100 ikertő már ellát darált paprikával. Azt nem szokták locsolni. A vetést meg otthon meg tudod ládában oldani. Sütnivaló tök, babbal, kukoricával. Köromvirág. Ha nem lenne már késő ajánlanám a mákot. A borsóról lassan a jövő héten, ha rendbe jön az idő, leveheted a fátyolt. Esetleg rá lehet tenni a kései borsóra.
Előzmény: kiseg (4868)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!