Keresés

Részletes keresés

madpapa2 Creative Commons License 2019.06.05 0 0 13057

A későiekkel nincsen baj, hanem amik most érnek. A Big Red, Kioto, Pink Cot gyönyörűek, szépen fejlődnek. A Frisson az még apróka de ugye az elég kései. A baj a Wonder és Magic Cot és Tsunami fajtákkal van. Vélhetően a permetezésnek köszönhető hogy bár megrepedt, de benövi és nem a monília eszi meg. Persze az íze az érésben levőknek semmilyen :-(

Előzmény: harogem82 (13056)
harogem82 Creative Commons License 2019.06.05 0 0 13056

Bizony hogy az😠. springblushon is van pár ami repedt a Tsunami katasztófális,Ladyn is láttam, Big Red, Pincot, és az a pár szem Frisson jól bírja eddig még☝🏼 

Előzmény: madpapa2 (13053)
madpapa2 Creative Commons License 2019.06.05 0 0 13055

Publikussá tettem.

Előzmény: vick_1899 (13054)
vick_1899 Creative Commons License 2019.06.05 0 0 13054

Madpapa2! Írsz nekem egy e-mailt? lenne egy kérésem/kérdésem. :)

Előzmény: madpapa2 (13053)
madpapa2 Creative Commons License 2019.06.05 0 0 13053

Gyalázat ez az eső. Robbannak szét a kajszik. És nincs vége.

Mozo66 Creative Commons License 2019.06.05 0 0 13052

Tsunamiból tavaly készült lekvár ... a fagy miatt alig volt rajta így ami lepotyogott abból nem cefre lett hanem lekvár ,   teljesen klasszikus ízvilág akár egy gönci kajsziból .

 

 Kioto szintén sűrű lekvárt ad , de azt mindenképp érdemes utóérlelni befőzés előtt mert fáról szedve kemény ... ha sokáig rajtahagyjuk akkor meg íztelen lesz .  

 

 

 Gondolom a 150 fa terméséből nem saját fogyasztásra  készül lekvár hanem eladásra is ha így van akkor lehet akár az elsőből is friss lekvárt csinálni újdonság lesz és hamarabb lehet értékesíteni .  Amúgy tényleg javaslom , hogy próbálj több féléből is főzni az idén és meglátod melyik milyen lekvárt ad .

Előzmény: TorokAron (13048)
Mozo66 Creative Commons License 2019.06.05 0 0 13051

Persze igazad van Te úgy szereted .... én a sörrel vagyok így csak a sör ízű sört iszom meg .

Előzmény: öreg_néne_b (13050)
öreg_néne_b Creative Commons License 2019.06.05 0 0 13050

citrusos ( grapefruitos )  felhangú lesz kis kesernyés citrusízzel  ....kitűnő !

olyan mint a fügelekvár

 

 

Biztosan nagyon finom, de nekem a kajszilekvár legyen olyan, mint a kajszilekvár. Nem keserű, nem citrusos, nem fügés, kajszis. Nagyon kajszis.

Előzmény: Mozo66 (13039)
budai2 Creative Commons License 2019.06.05 0 0 13049

Lekvárt cukorbetegnek is készítettem

 

Mozo leírásához képest

 

 https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=151548710&t=9213987 

 

annyi a különbség, hogy cukor helyett  eritritet használtam, fajlagosan valamivel többet

 

Az eritrit konzerváló hatása kisebb  mint a cukoré, ezért kisebb üvegekbe töltöttem (400 g).  Rövidebb idő alatt fogy el, ez alatt nem romlik. Testvérem felbontás után a lekvárt  hűtőben tartotta és nagyon elégedett volt az Orangered fajtájú lekvár  illatosságával, ízével.

 

TorokAron Creative Commons License 2019.06.04 0 0 13048

Köszi, ilyen részletes és tételes lekvárügyi leírást az új fajtákról még nem olvastam sehol. A Kiotóról van esetleg tapasztalat? Gondolom a Tsunamit és az egyéb extra korai fajtákat vétek lekvárnak használni.

Előzmény: Mozo66 (13039)
vick_1899 Creative Commons License 2019.06.04 0 0 13047

Köszi! Hát ültetésnél kapott alginitet, és amalgerolt a gyökérzónába, plusz marhatrágya pelletet a tányérba. Most egy kis volldünger kiszórását terveztem, mert úgy is újra kell alakítani a tányérpkat mert belemosta az eső a földet. Azért bízom benne hogy a másik hajtások is beindulnak mert ez a két megnyúlott ág egy oldalon van.

Előzmény: Mozo66 (13044)
BAttila1964 Creative Commons License 2019.06.04 0 0 13046

Az én Harlayne kajszimnál hasonló, bár jobb a helyzet, mint lentebb, van 4 db "kiugró" hajtása és még vagy 6-8 db ezek hosszának kb. 1/3-át elérő hajtások, ráadásul térben majdnem tökéletes az összes elhelyezkedése... Én is csak a 4 db "nagyot" vágjam vissza, vagy a kisebbeket is? Ha igen, milyen mértékben?

Előzmény: Mozo66 (13044)
Benedek János Creative Commons License 2019.06.04 0 0 13045

Jó ötletek! Valamilyen megoldást kipróbálok, ez a damilos kaszálás nagyon kutya. Oldalazó maróm még nincs. Van egy kölcsön kultivátorom, azzal művelem a sorközt, a sort meg szecskázom a damillal...

Előzmény: Mozo66 (13041)
Mozo66 Creative Commons License 2019.06.04 0 0 13044

Nyugodtan vághatod most amíg van víz a talajban . A két csonkon lesznek kihajtások 3-4 darabonként de lehet hogy az alsóbb nyársak is beindulnak .  ( van -e tápanyag ??? )  július közepén már válogathatod a jó állásúakat .

Előzmény: vick_1899 (13042)
evodia2010 Creative Commons License 2019.06.04 0 0 13043

Lekvárfőzés nálunk: megmosom a gyümölcsöt, hibásat kivagdosom, lobogó vízbe vetem (egy tésztaszűrőnyit), pár perc után kiszedem, mire kihűl egy kicsit megereszkedik a bőre is. Kimagozom, héját lehúzom, ezek mennek külön edénybe, az alján szörpnek való lé gyűlik majd össze. Kis citromsavval felfőzöm a kajszit, robotgéppel (merülőmixer) pépesítem ízlés szerint. Kevés pektint kap csak, meg valamikor a cukrot is kb. 20-30 dekát per kg kajszi. Forralom, majd üvegekbe töltöm, tetejére kis benzoát (szerintem kihagyható), lapkával zárás, nem forgatom, és megy a szárazdunsztba (pokrócok alá tesszük a forró üvegeket).

vick_1899 Creative Commons License 2019.06.04 0 0 13042

Köszi. Semmiképp nem hagyom így mert szeretnék majd zöldmetszést július elején...várjak vele addig, vagy most visszavághatom? A visszavágással minden oldalon be fog indulni újra vagy csak a vágásnál lesz elágazásom?

Előzmény: Mozo66 (13040)
Mozo66 Creative Commons License 2019.06.04 0 0 13041

Nagy választék nincsen ...glifozát .  Azért nem ajánlják 4 évesnél fiatalabb ültetvényben használni mert a törzsén is fel tud szívódni a kisebb fáknak .  Ha megoldjuk ezt a lehetőséget akkor semmi baja nem lesz a fáknak .   Legegyszerűbb módszer az újságpapírral való betekerés ha többször is alkalmazná az ember akkor lehet csőhéjat is használni ( vizesek használják ) ezt kisebb darabokra vágni , de nem jó rajtahagyni mert alatta be tud fülledni a nyári melegben ....tehát kirakni majd beszedni .  Ha vastagabbat vesz az ember akkor több évig is használható ..... de bármi egyébb megoldás jó  lehet , lényeg hogy a törzset ne érje a szer .

 

  ( mi is gyomirtóztuk az 1 éves fákat is , úgy csináltuk , hogy a traktorral szórtuk én pedig mentem mindegyik fához és egy lemezzel eltakartam a fa törzsét mire odaért a szórófej ...semmi bajuk nem lett )

Előzmény: Benedek János (13031)
Mozo66 Creative Commons License 2019.06.04 0 0 13040

Gyenge volt a csemete ennyire futotta az erejéből  .... hogy kihajtáskor melyik hajtás indul meg és melyik záródik le nyársnak azt a növény dönti el  az erejéhez mérten .  Most már tolja , csak a két meginduló hajtást .  Egyszerű a megoldás , vágd vissza mindkettőt arasznyira és lesz elegendő hajtásod a vázágaknak ...... ha így hagyod az eléggé gáz lesz , könnyen széthasad a jövőben .

Előzmény: vick_1899 (13038)
Mozo66 Creative Commons License 2019.06.04 0 0 13039

Lekvárfőzés ..... : )    Ez tényleg nem egyszerű . 

 

 Én kimagozom a kajszit ráteszem az elképzelt cukormennyiséget 20 -30  dkg / kg , teszek rá egy kis citromsavat és 1 napig hagyom állni a hűtőben időnként kavargatva .  A főzés kb 1,5 óra de ebbe nem kell semmilyen idegen anyag sem tartósító . Forrón üvegbe töltjük és megfordítjuk ( így sterilizáljuk a kupakot .  Ebben sem lesz se héj se szálka .... én azt sem tudom az milyen .

 

  Hogy melyik fajta a legjobb lekvárnak ???     ha valaki csak mandulakajsziból csinált annak biztosan a mandulakajszi .  Ha másból is megpróbálja akkor már lesz összehasonlítási alap.   Pl : az Orangeredből citrusos ( grapefruitos )  felhangú lesz kis kesernyés citrusízzel  ....kitűnő !!!!   A sweetredből is főztünk az alacsony savtartalmú szinte olyan mint a fügelekvár ... pazar !!!!  A frissonból ( héjjastól ) igazi kajszilekvár lesz autentikus aromával . Pinkcot megint csak alacsony savakkal és jó sűrű .  Az idén kipróbáljuk a Bergerouge-t is annak egész sötét a húsa . Én azt mondom minden kajsziból lehet lekvárt főzni és csak ízlés kérdése hogy kinek melyik tetszik .  Tőlem sokat visznek vásárlók és általában meg vannak elégedve . 

 

  Volt olyan hogy rábeszéltem a Sweetredre a vásárlót hogy próbáljon meg pár kilót befőzni ebből a fajtából el is vitte majd pár nap múlva megjelent és nagy komolyan azt mondta hogy baj van a kajszilekvárral ...  ( nagyon nem ijedtem meg , mert max adok helyette másikat ) ....hát persze az volt a baj hogy már el is fogyott . ( érdemes kipróbálni akinek van ez a fajta mert tényleg különleges lekvárja van ) .

 

 

  Amúgy ha én feldolgozásra csinálnám egész biztos , hogy ezeket a karakteres fajtákat is beválogatnám így az értékesítéskor is tudnék választékot adni , nem csak kajszilekvár hanem több fél karakter , ízvilág .

Előzmény: TorokAron (13036)
vick_1899 Creative Commons License 2019.06.04 0 0 13038

Érdekesen fejlődik az egyik goldrich csemetém, pedig ez nem kapott zöldmetszést az őzikék részéről. Mi lehet az oka, hogy csak két ág növekszik ilyen intenzíven, a többi hajtás csak éppenhogy.. Jól látszik a képen a rengeteg csapadék. Lejtős területen ültettem, és komoly vízfolyások alakultak ki, és az összes tányér betelt földdel, úgyhogy csinálhatom újra őket. Pluszban mivel jó nagy gödrök voltak ásva így egy-két va süllyedt is 10-15 centimétert a hirtelen csapadék miatt.

 

nyebojsza Creative Commons License 2019.06.04 0 0 13037

legfeljebb ha nőnek a fák minden másodikat kivágja :)

Így vagyok én most az almafáimmal, de sajnos mindegyik másfajta, ezért  a metszéssel kínlódok :(

Előzmény: SándorTiszteletes (13025)
TorokAron Creative Commons License 2019.06.04 0 2 13036

Nekem ennek a sorozatnak a MED JUNIOR tagja van meg, kb. 8 éve használjuk paradicsomra és kajszira, eddig bevált teljesen. Ahogy látom van eggyel nagyobb, 300 kg/h névleges kapacitású is. Szükség esetén a passzírozó által kiszedett részt többször át lehet nyomni a gépen és a végeredmény szinte teljesen száraz héj-"szálka" lesz.

A lekvárkészítés szerintem olyan dolog, mint a magyar foci szövetségi kapitányi poszt, mindenki maga tudja a legjobb módszert (összeállítást, taktikát).

Ettől függetlenül az én módszerem:


Ha a barack lekvár érettségű, akkor egyből mehet a passzírozóba, ha nem, akkor egy nagyobb üstben egyet "rottyantani" kell rajta (folyamatos keverés mellett), amíg kicsit összeesik és csak utána.

Ezután jön a leégés szempontjából a legkritikusabb rész, amit én ilyen üsttel és ilyen gép használatával előzök meg. Ez lényegében a sokszázezres ipari duplafalú lekvárfőző berendezéseknek egy házi/kisüzemi adaptációja.

Ezután ezzel a megoldással a gőzfürdőn felforralom, nagyon leveses barack esetében kicsit párologtatok a levéből, majd utána beállítom az édességet és a sűrűséget.

Az édesség abszolút ízlés kérdése, én a passzírozott barackot megmérem Brix mérővel és 20°-ig kiegészítem cukorral, nekünk ez az édesség jön be.

A megfelelő sűrűséget pedig nem az órákon át való főzéssel, hanem citruspektinnel állítom be, nekem eddig a 9 g/liter hozta azt a sűrűséget, amit szeretnék. Ezután a színmegőrzés érdekében még citromlevet/savat lehet hozzáadni, üvegbe töltés után pedig megy a fent már említett befőzőautomatába és 95 °C-on 35 percig kap hőkezelést és lényegében kész is. Ezt a hőkezeléses módszert is csak ajánlani tudom, szinte hibátlanul és tartósítószer nélkül működik.   

Előzmény: SándorTiszteletes (13033)
öreg_néne_b Creative Commons License 2019.06.04 0 0 13035

Nálam a Ceglédi óriás mirabolán alanyon, Penyigei törzsön van.

Előzmény: Benedek János (13032)
TorokAron Creative Commons License 2019.06.04 0 0 13034

Rendben, keresek/csinálok majd.

 

A ceglédi aranynál akkor lehet rosszul tudom az alanyt. Az érdi gyümölcsnemesítő faiskolájából tervezem beszerezni a magyar fajtákat, majd utánaérdeklődöm, hogy ennek konkrétan mi az alanya.

Előzmény: Benedek János (13032)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2019.06.04 0 0 13033

A passzirozóról tudnál feltenni paramétereket, éppen keresek erre a szezonra egy univerzálist.

Kérlek ird le, te hogyan főzől nagy mennyiségű lekvárt folyamatosan, milyen módszerrel?

Előzmény: TorokAron (13030)
Benedek János Creative Commons License 2019.06.03 0 0 13032

Áron, az agroszövetes almáról megnéznék néhány fotót. 

 

A Ceglédi Arany egyik szülője a Ceglédi Óriás, az meg inkompatibilis a mirabolánnal.

Benedek János Creative Commons License 2019.06.03 0 0 13031

Szóba került a gyomirtó. Második nyaras fák sorát mivel lehetne gyomirtozni?

 

Előzmény: Mozo66 (13021)
TorokAron Creative Commons License 2019.06.03 0 0 13030

Hosszabb távú személyes tapasztalatom nekem is csak a Ceglédi arannyal van, viszont bárkit kérdeztem eddig, akinek van Mandulakajszija, az mind dicsérte, mint lekvár alapanyagot.

 

Amúgy ha túl van terhelve, akkor a Ceglédi arany is tud kicsit szálkásodni, amit mi úgy küszöbölünk ki, hogy van egy nagyobb teljesítményű passzírozónk és azon átengedjük a masszát felforralás után és az kiszed minden ilyet.

Előzmény: SándorTiszteletes (13028)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2019.06.03 0 0 13029

Az agroszövetből az 50 g/m2, max 2 évet bir ki, utána szétfoszlik. A vastagabbak tovább birják, ugynakkor nagyságrendekkel drágább. 

Rágcsálóinváziós években, észre sem veszed és már kirágtak jó pár fádat.

Fél méterre nem tennék. Ugye ezt le kell fektetned, a széleire teszel kevés földet mindkét oldalt, igy marad kb. 30 cm-es aktiv felületed. Ahova földet tettél, idővel ott is megjelenik a gyom, főleg most, hogy minden nap esik.

Leszúróval rögziteni sem túl jó ötlet, mert extrém szeles napokon a szél kimozgatja (bármilyen feszes) és szakad.

SándorTiszteletes Creative Commons License 2019.06.03 0 0 13028

AZ új modern fajtáknál, nagyon vigyázni kell, ha lekvárral van szó.

A kioto aromátlan. Hiába szép, friss vagy befőttnek jó.

A Bergarouge hajlamos a szálasodásra. Nem minden termés, de elég néhány és a vevőid majd hozzádvágják. Ez is friss fogyasztásra alkalmas.

Hosszasan lehetne erről mesélni, de ha feldolgozásban van tapasztalatod és bevált (!) fajtád, le ne cseréld, mert sok -sok meglepetés érhet.

Esetleg próbáld ki egy - két fával, a saját tapasztalat ln. kincs.

Előzmény: TorokAron (13026)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!