Sajnos, a jó válaszokat magam sem tudom, annak idején GEmma Apukának keresgéltünk masinát. Látogass meg egy "szakboltot" és oszd meg velünk is a tapasztalataidat.
"Tisztelt pottoantik! A feltett képek alapján én csak (klasszikusan 5x5 cm-s üveglapok közé foglalt) diaképeket látok, negatív film felvételeket nem!
válasz
Tisztelt traktix! Én amikor elvittem a negatív filmtekercset a Skálába , akkor erről készítették nekem a kézzel fogható fotókat. Most ezek ugyanazok, ezért mertem kiírni. Egyébként biztos úgy van, ahogy mondja, gondolom hozzáértő magától is felismeri.
Amikor én utoljára szkenneltem diát, két igazán komoly gond tudta belassítani a folyamatot: az üvegekre évek-évtizedek alatt rárakódott kosz, ami néha egészen megdöbbentően sok is lehet, és a mai sztenderdtől eltérő keret, ami nem fér be a készülékbe. A másodikat úgy is meg lehetett oldani, hogy az átvilágítópultra tett diát lefényképeztem.
Ha elő kell hívatni az nagy basz,és drága. Apám volt kollégájától kaptam képeket a gyűjteményembe. És levittem egy fotólaborba. Mondták 4000,nyeltem,és fizettem. De ettől persze feltettem a képeket a kedvenc fórumomra.A képek meg szépek lettek. :)
Ezért állt le a Fortepan is. Én pontosan ugyanazt javasoltam mint Yogi. Vegyünk valamit olcsón, oszt megnézzük a portékát. Viszont a szkennelő kollégák felvilágosítottak milyen eszement macera lenne ezeket beszkennelni. S egyelőre úgy tűnik, hogy az anyag azért nem olyan frenetikus.
Esetleg én is beszállnék, az átvétel helye Budapest VII. kerülete, szóval el lehet menni személyesen és megnézni mit adnak, ha nem tetszik, el lehet állni a vételtől, szóval ebben nem látok rizikót.
Hanem diákat marha nehéz ám beszkennelni. Diaszkenner kell hozzá, hagyományos képbeolvasó nem boldogul velük. Vagy elő kell hívatni képként és azokat beszkennelni, vagy keresni valakit, akinek van diaszkennere és kedve 1700 képet digitalizálni... Ez nagyobb rizikó
Ezt ne olvassátok el: árul egy csomó könyvet 50 Ft-ért. Egyet le kell ütni, a kapott kontakt alapján megkeresni és megbeszélni vele, hogy engedje megnézni a képeket. Aki nagyon szabálykövető, az utána leütheti a Vaterán, aki kevésbé, az megbeszélhet egy barátságosabb árat.
Az is kérdés,hányan tudnánk összedobni a pénzt? Az ilyen-0- negatívos ember nem kockáztat,kínosan ügyel arra panasz ne legyen a portékára. Egy vélemény,mert régebben sok mindent vettem onnan.(Persze,ezek képek,képeslapok voltak,nem pl.bicigli. :) )