Keresés

Részletes keresés

bloee Creative Commons License 2008.05.07 0 0 1356
Akár 3 is :-)
http://www.fitnet.hu/index.php?active=5&fokat_id=2

Üdv
bloee

ui: én is kérdezek, ha már itt. 2. terhesség, 15. hét, preventív diétán tartom magam, vettem most cukormérőt is. Mikor jön ki elvileg a geszt. diab? Méricskélem a cukromat, de egelőre bármit bűnözök is (akár 2 szelet kenyeret is egyszerre, pfuj :-)), nem látszik rajta.

Előzmény: augusztusi_lany (1355)
augusztusi_lany Creative Commons License 2008.05.07 0 0 1355
Szerintetek egy túrórudi belefér a tízóraiba vagy uzsonnába?
pynky Creative Commons License 2008.05.01 0 0 1354
Pogii: nagyon köszi a recepteket :))
Előzmény: Pogiii (1348)
augusztusi_lany Creative Commons License 2008.04.30 0 0 1353

Igen, mostmár minden rendben, 26.héten vagyunk, kisfiú ői is.

A decemberi ottlétem után, még 3-szor kellett 1-1 hétre befeküdnöm. De szerencsére a 12. héttel megszűntek a vérzések, és a pici is kibírta szerencsére.

Most meg ugye terhességi cukrom van. 3. hete diétázom.

Sokszor jutottál eszembe, hogy vajon mi lehet veletek. Örülök, hogy azóta minden ok.

Előzmény: Lucilla (1352)
Lucilla Creative Commons License 2008.04.30 0 0 1352
Igen:-) Bár inkább sajnos:-(, de igen, emlékszem rád! Akkor azóta minden rendben nálad?

A pavilon amúgy tényleg nagyon jó hely, márha lehet ilyet mondani egy kórházi osztályra, de pl. a II női terhespatológiájával összevetve ötcsillagos, a nővérek hozzáállásával, a tisztasággal és a viszonylag jó kajával együtt.
Előzmény: augusztusi_lany (1347)
augusztusi_lany Creative Commons License 2008.04.30 0 0 1351

Igen nyugisabb hely, az biztos, mint a többi osztály. Egy hátránya van, a wc-zuhany a folyóson.

Előzmény: Pogiii (1350)
Pogiii Creative Commons License 2008.04.30 0 0 1350
Óóóó. Pavilon, jó hely! :))))))) Komolyan, sokkal normálisabbak ott még a nővérkék is, nem? Meg ott néha volt A és B menü is.... (nosztalgikus sóhaj :))))
Előzmény: augusztusi_lany (1347)
Pogiii Creative Commons License 2008.04.30 0 0 1349
Ja, az előző reciket a korábbi hsz-aimból másoltam, természetesen nem most méregetem már a cukrom! :)))))

LUCILLA, GRATULÁLOK!!!!!! SOK-SOK ÖRÖMÖT ÉS TEJCIT!!!
Előzmény: Lucilla (1343)
Pogiii Creative Commons License 2008.04.30 0 0 1348
Képzeljétek, tegnap végül mégis csináltam tk lisztből lángost, és most azt ettem sajtosan-tejfölösen reggelire, oszt csak 4,8-ra vitte fel a cukrom a 4,0-s éhgyomriról!!! Asszem ezt bevezetem sűrűbben :).

Fél deci langyos, incifincit cukros tejben felfuttatunk 2,5 dkg élesztőt.
Fél kiló tk lisztbe belecsapunk egy tojást, beleöntjük az élesztőt, egy pohár kefírt (vagy tejfölt), 1,5 deci tejet, egy teáskanál sót, és simára gyúrjuk (vagy ha van, azzal a tekerős-csavaros részével a botmixernek... nekem nincs sajna).
Lefedjük a tálat egy konyharuhával, és viszonylag meleg helyre tesszük kelni (2-3 óra elég neki) (én a sütőt szoktam beállítani 40 fokra, ott nagyon szépen megkel) (persze szobahőm-en is megkel, csak úgy több idő kell neki).
Egy serpenyőben olyan 1-2 cm-nyi olajat forrósítunk, majd jóóóóól beolajozott kézzel a tésztának öklömnyi darabkáit kinyújtogatjuk-húzogatjuk minél vékonyabbra, és zutty, bele az olajba. (Alig leszel nyakig csupa olaj, hihi.)

Túrófánk!!! Fincsibb, mint a lángos! :)

Hozzávalók:
25 dkg liszt (mehet tk lisztből, vagy részben abból)
25 dkg túró
2 dkg margarin
2 db tojás sárgája
12 dkg porcukor (HELYETT 14g Canderel por)
1 cs sütőpor

Összekeverni, egy órán át pihentetni. Ujjnyi vastagra kinyújtani, pogácsaszaggatóval kiszaggatni. Forró, bő olajban sütni. Ha elég sok olaj van az edényben, magától megfordul.

Nyammm! :) Nekem kb 30 db pici fánkocska lett ennyiből.

Előzmény: Törölt nick (1335)
augusztusi_lany Creative Commons License 2008.04.30 0 0 1347

Szia Lucilla,

Először is gratulálok a babához!

Ugye te voltál az akivel decemberben az I-es számú Nőin egy szobában feküdtünk a pavilonban. Én a hűtő melllett feküdtem 7 hetes terhesen vérzéssel.

pynky Creative Commons License 2008.04.29 0 0 1346
Luci: gratula itt is.

taffy: nekem nem, mert aceton még sose volt a vizeletemben (és amúgy is kéthetenté mindig nézi valamelyik gondozó). Biztos azért, mert más tipusú a cukorbetegségünk (nekem legalábbis 2-es, a tüneteid alapján neked 1-es?).

Jó éjt :)
Előzmény: taffy (1345)
taffy Creative Commons License 2008.04.29 0 0 1345
Nekem naponta kétszer nézni kell az acetot a vizeletbe, hogy nehogy a baba éhezzen és ha pozitiv a teszt a baba miatt emelik a CH és hozzá az inzulint is.
Nektek ezet nem figyelik ilyen szorosan?
Előzmény: augusztusi_lany (1337)
Shiro Creative Commons License 2008.04.29 0 0 1344
Először is gratulálok a bébihez! :o)
Az azért egyáltalán nem biztos, hogy a diéta miatt lett kisebb súlyú a babád.
Nekem az elsőnél semmi diéta nem volt, 40. hétre született a fiam 3350g.
A másodiknál 150g-os diéta volt, én egyetlen kg-ot sem híztam, hanem fogytam 10-et. A szülés után 20kg-al voltam soványabb, mint az induló súlyom, a lányom mégis 3500g-al született 38. hétre.
A harmadiknál pedig inzulint kaptam, 180g-on voltam és inkább többet kellett ennem, mint kevesebbet, kb. 6kg-ot híztam és a fiam 2920g lett szintén a 38. héten.
S.
Lucilla Creative Commons License 2008.04.29 0 0 1343
Hát igen, jó lenne, ha kicsit testreszabottabb lenne a diéta kérdés. Én egy hete szültem meg a bébit, aki 2950 gramm lett, 39. hétre, úgy, hogy végig diétáztam inzulinrezisztencia miatt, cukorbeteg nem lettem a terheléses vizsgálat alapján (a 120 perces 7,4 lett), de mérnem kellett a diéta mellett a cukorszintet heti egyszer. Ez amúgy hasznos volt, mivel meg tudtam figyelni, hogy ha kihágást követek el, bizony megugrik a vércukor, ezért muszáj odafigyelni. Én úgy kb. 180-as diétát tartottam, de mivel nem vettek hivatalosan GDM gondozásba, nem is jártam dietetikusnál, főleg az itteniekből (csakegy: tőled sokat tanultam:-)) és az egyéb neten hozzáférhető anyagokból csináltam a diétát.
Az én bajom amúgy az volt, hogy a diéták többsége abból indul ki, hogy súlyfelesleg van, ezzel nem nagyon tudtam mit kezdeni, amikor a kezdeti 52 kilómból mindjárt a 6-7. hétre lett 50... Végül összesen netto 8 kilót sikerült felszednem úgy, hogy iszonyat sok zsíros túró-tejföl-sajt-tejszín csúszott. Ezzel együtt is a bébi 40 dekával lett kisebb, mint amivel a bátyja született 38. hétre, ez biztosan a diéta rovására írható. Mindenesetre ez legyen a legkevesebb, lényeg, hogy a bébi megszülessen és legyen egészséges.

Csakegy,
valamikor írtad, hogy van gabonaörlőd és azzal őrlöd a lisztet, amiből nagyon jó kenyér lesz. Írnál erről részletesebben?

És, hálából a sok infóért, amit itt kaptam, leírok egy receptet, ami szvsz nagyon jól beleilleszthető a diétába és nagyon finom, nekem sok boldog pillanatot szerzett az ínséges időkben. Stahl recept, fruktózra konvertálva.

50 dkg túrót áttörünk, hozzáteszünk 2 citrom héját és egy vaníliarúd kikapart belsejét (mivel ez drága, szerintem vaníliaesszencia is megteszi, én rúddal csináltam), ebbe jön 5 dkg beáztatott mazsola (az eredeti recept szerint rumba, ez opcionális). 10 dkg puha vajat kikeverünk 12 dkg fruktózzal (az eredeti recept 15 dkg cukrot tartalmaz), és egyenként beledolgozunk 2 egész tojást. Ebbe még jön 4 evőkanál keményítő, egy csipet só és a mazsolás túró. Az egész megy egy hőálló tálba (én cakkos célú kerámiatortaformában sütöttem) és mehet a sütőbe, 175 C-n kell sütni 55-60 percig, de félidőben tanácsos letakarni alufóliával, hajlamos nagyon megsülni a teteje, a fruktóz miatt méginkább, mint az eredeti recept. A tetejére elvileg porcukor jönne, de enélkül is tökéletes. Hűtőben napokig eláll, de mivel nagyon finom, ha van a családban valaki, akinek nem számítanak a CH grammok, akkor nem szokott maradni belőle.
Előzmény: Törölt nick (1336)
pynky Creative Commons License 2008.04.29 0 0 1342
Szerintem a jobb kolbászokban kevesebb lehet... De ez csak sejtés. Gondolom a teszkógazdaságos kolbászoknak "szükségük van" egy kis cukrozásra, hogy ne érezzük ki, mi van benne :)))

p.
Előzmény: augusztusi_lany (1341)
augusztusi_lany Creative Commons License 2008.04.29 0 0 1341

Erre nem is gondoltam, de a gyulai kolbászban biztos nincs sok, mert a 2 norbis kenyérrel elfogyasztva alig volt vércukorszint emelkedésem.

Előzmény: pynky (1340)
pynky Creative Commons License 2008.04.29 0 0 1340
csakegysokadnick: ez a dokinak nincs kedve/energiája/satöbbije viszi fel az én cukromat :))))

aug. lány: a jó füstölt kolbász én is szeretem, még magában is :)) Azért arra kell figyelni, hogy csomó kolbászban alapból van cukor...

Ez a cukkinis izé jól hangzik :) Én ma sült cukkinit+gombát+padlizsánt ettem husival, meg a férjemék tegnapi maradék palacsintájából egyet :) Jól laktam :)

Voltam ma piacon, ahol találkoztam az egyik barátunkkal. Emberes pasi... Megemelte a hátizsákomat, és eléggé elborzadt, hogy ezt cipelem :))) De mondtam neki, hogy valahogy haza kell vinni és nem is nehéz... Mondjuk tényleg nem cipelném, ha nem birnám. De nem is tudom, mit gondolnak a pasik, hogy kerül haza a piacról a cucc??

p.
Előzmény: augusztusi_lany (1337)
taffy Creative Commons License 2008.04.29 0 0 1339
Ez nagyon jól hangzik, ki fogom próbálni
Előzmény: bloee (1338)
bloee Creative Commons License 2008.04.29 0 0 1338
Csajok, egy receptet én is bedobnék, nagyon fincsi, és szabad belőle sokat enni: cukkinis tócsni. Ha csak magamnak csinálok, két kisebb cukkinit lereszelek nagylyukún, sóz, 10 percig áll, kinyomkod, hozzá 2 tojás, nagyon kevéske liszt (1-2 evőkanálnyi), só, fűszer (ami eszetekbe jut), és pici olajon ki kell sütni, mint egy palacsintát, csak vastagabbra (a fenti mennyiség nekem 2-3 palacsinta). Ha kész, jól megöntözöm kapros-fokhagymás tejföllel (terhesen tejföl helyett natúr joghurttal), és nyami.
Család is megeszi, hálistennek.

üdv
bloee

(1. gyereknél geszt. diab, most másodikkal terhes, még nem voltam terhelésen, de a dokim javaslatára nagyjából tartom a diétát, tegnapelőtt ettem a fenti kaját, de sztem ma is azt fogok, most hogy leírtam, nagyon csorog a nyálam. Ja, és lelkes RO.)
augusztusi_lany Creative Commons License 2008.04.28 0 0 1337

Igen, ez bennem is felmerült, mármint, hogy a diéta mellett meg túl pici lesz a baba. így igyekszem mindennap húst is enni többször, hogy legalább fehérje kerüljön elég belém. Húst eddig nem nagyon sűrűn ettem, hetente párszor csak.

Most nyomtam be egy adag kolbászt Norbi kenyérrel. Ez az egy kenyér, ami nem viszi fel a cukromat.

Előzmény: Törölt nick (1336)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.28 0 0 1336
6.5 az még jó:)))) A baba mérete is jó úgyhogy minden szuper:)))) Az óriásbébik akkor születnek amikor a mama GDM-es (csúnyán) és a kutya se törődik ezzel... szépen karbantartott GDM-es kismamák nem szoktak óriásbébit szülni (hacsak genetikailag nem indokolt:))))

Nekem az a bajom a diétával, hogy ugye a PCO-s lányok közül majdnem mindenki szembesült ezzel a problémával... vagy azért mert GDM-es lett vagy azért mert nem lett az és önként diétázott... és bizony iszonyú sok lánynak lett logikátlanul pici a babája... úgyhogy nekem vannak fenntartásaim a durva diétáztatásokkal kapcsolatban (ld. automatice 150-es diéta stb.). Azt viszont megértem, hogy az orvosoknak mindig az átlagot kell nézni és nincs erejük/kedvük/kapacitásuk egyenként foglalkozni az emberekkel így tényleg egyszerűbb mindenkit egy kalap alá venni... (ld. szerintem egy jó diéta mellett nagyon sokszor simán mehetne a 180 CH is a 150-re pakoltaknál... csak ugye a legtöbben nem tartanák be a dolgokat vagy fel sem fognák miről hablatyol a doki... )
Előzmény: augusztusi_lany (1332)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.28 0 0 1335
fúúúúúú... lángosreceptet nem adnál léééégyszi?:))))))) (én sima fehérlisztes lángost ettem néha, az Örsön van egy lángosos, ott tök finomat csinálnak:) (egyébként soha nem eszek lángost de ez kellett a lelkemnek:))))
Előzmény: Pogiii (1333)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.28 0 0 1334
talán hoxa portálján? (google... ) (szerintem nem kell túlspilázni a dolgot... kell egy nagyon jó és precíz, könnyen kezelhető grammra pontos mérleg -5-6e Ft körül már szupereket lehet venni - pl. soehnle, kell egy CH és egy GI táblázat (netről letölthető) és egy kis számológép. Érdemes a kedvenc dolgokból táblázatot csinálni (pl. egy kanál liszt X CH, egy bögre rizs/hajdina stb. Y CH... ez marha praktikus tud lenni ha főzöl...). Főzésnél meg a tilos vagy magas GI-s dolgokat próbáld alacsony GI-s dolgokra cserélni (a teljes kiörlésű recepteket általában a reformkonyha kulcsszónál találod:)

Én egyébként úgy csináltam, hogy megmértem az összes hozzávalót, kiszámoltam mennyi CH van a komplett kajában, megmértem üresen az edényt amiben főztem (táblázatban vezettem melyik edény mennyi így csak egyszer kellett mérni, a táblázatok meg ott lógtak a frigó oldalán:)))). Ha kész volt a kaja akkor újra megmértem, kivontam belőle az edényt, ráosztottam a CH-t és kiporcióztam az adagom. Bonyolultan hangzik de marha egyszerű és praktikus ha táblázatokat is használsz:). (kenyérnél ugyanaz... ha van egy könnyen kezelhető kis mérleged az életmentő)
Előzmény: taffy (1331)
Pogiii Creative Commons License 2008.04.28 0 0 1333
Ide is írtunk ám párat már korábban! :)

Amúgy kb minden recept műxik, csak a cukor helyett Canderel por (vagy ha nagyon nem akarsz ilyet enni, akkor fruktóz), fehérliszt helyett (legalább részben) teljes kiőrlésű. Ja, és olajos kaják lassan szívódnak fel, az tök jól gátolja a felszívódást, úgyhogy pl én lángost ettem tk lisztből :). Meg palacsintát :).
Előzmény: taffy (1331)
augusztusi_lany Creative Commons License 2008.04.28 0 0 1332

Én is azért rohantam el 4D-sre, hogy megnézzék minden renben van-e. Egyenlőre nem óriásbébi, napra akkora, mint amekkorának lennie kell.

Legközelebb 1 hónap múlva megyek a klinikára, akkor esedékes a 30.heti.

Addig is próbálom nagyon betartani a diétát, mást nem nagyon tehetek. Ami nekem 180-as, de ma a doktornő azt mondta az UH-on, hogy náluk alapban mindenkit 150-esre tesznek. Még jó, hogy szinte egyik nap sem bírok megenni annyit.

Most, hogy méregetem a cukromat, rájöttem, hogy a konzervkukorica bekavar állandóan, még akkor is, ha csak 2 kanállal rakok a salátámba. Egyből 6,5 fölé megy a cukrom.

Előzmény: Törölt nick (1329)
taffy Creative Commons License 2008.04.28 0 0 1331
Tudja vki hol lehet jó recepteket találni? Persze ami a cukrosoknak is jó :)
taffy Creative Commons License 2008.04.28 0 0 1330
Sziasztok,
két nap korház után, végre itthon, megtanították beadni az inzulin és kb 1,5 -2 napot végig követtek, hogy beállítsák.
Nagyon rendesek voltak, hívtak diétás növért is, aki normális és rugalmas volt. De sajnos a korházi állapotok rémesek.
Most két hetente kontroll, addig telefonos kapcsolat, ha szükséges.
+ nézni kell az acetont is a vizeletben. Unatkozni nem fogok az biztos, de a jövő nemzedékéért mindent :)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.28 0 0 1329
okozhatja... meg ugye az UH is tévedhet... (én a GDM diagnózis után azonnal elrohantam egy 4D-s laborba ahol megállapították, hogy a magzatvíz a normális alsó határán van... utána a kórházban azt, hogy teljesen normális... aztán egy héttel később ugyancsak a kórházban, hogy kicsit kevesebb... én meg ugye azért rohantam, hogy megnyugtassanak, hogy nem túl sok és nincs óriásbébim). Ha bizonytalan vagy és aggódsz akkor kérj új UH-t... (de ha betartod a diétád és jók a cukraid és a lepény sem öregszik plusz a baba sem tűnik óriásnak akkor nem hiszem, hogy ez gáz lenne... de ezt az orvosok egy GDM-esnél úgyis árgus szemekkel lesik)
Előzmény: augusztusi_lany (1328)
augusztusi_lany Creative Commons License 2008.04.28 0 0 1328

Sziasztok!

Volt valakinek az átlagosnál enyhén több magzatvíze a terhesség alatt?

Állítólag a terhességi cukor okozza.

Ma voltam UH-on 26.hét, és ezt állapították meg, más minden renben.

augusztusi_lany Creative Commons License 2008.04.26 0 0 1327

Csakegysokadiknick!

Kipróbáltam a spenótos halat, egy kis rizi-bizivel ettem. Isteni lett!!

Előzmény: Törölt nick (1316)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!