Nekem is van pótvilágítás, halogén izzó. Lehetőleg minél nagyobb teljesítményűt kell minél közelebb helyezni. Mivel halogén, nem ad le hőt, így nem tudja túlhevíteni vagy akár meg is égetni a növényeket. De szerintem az egész éjszakás megvilágítás nem tesz neki jót, a szükséges nyugalmi időnek meg kell lennie.
Nekem a legnagyobb bajom, hogy kicsi a ház, nincs semmilyen melléképület, előszoba is kicsi és fénytelen. A két déli ablakban kell megoldanom mindent, valahova még lámpát is telepíteni nincs helyem, de jól hangzik a dolog. Majd ha egyszer lesz garázsom, meg műhelyem, ott talán ki is próbálom. :)
A sógoromtól tanultam a következő "trükköt" paradicsommal kapcsolatban. Kikel a paradicsom, rohan a fényre, megnyúlik stb. ismerjük. A ládába vetett paradicsomot éjszakára erős fényű lámpa alá teszem. Eredmény: egyenesen áll és vastagszik a szára. Ha az ablakban nem kap elég fényt, mert mondjuk borult az ég, akkor is jön a lámpa. Tavaly nem is kellett áttűzdelnem őket, ritkán vetettem, szépen megerősödtek.
Köszönöm előre is, kedvességedet, akkor talán a következő héten jobb lesz, de majd megbeszéljük. Kérdésem, hogy vihetnék-e neked paradicsomfa csemetét ?(40-50 cm, teleltetni kell)
( a 4633-ban kérdezted, én a 4640-ben pont ilyenről írtam igaz másnak címezve, hogy kelés után hűvösebb helyre kell vinni, mert megugranak)
Nemsokkal korábban pedig szintén volt erről szó, hogy a felnyurgult palántákat át kell tűzdelni poharakba, mélyebben ültetve őket, ezt még meg lehet csinálni, aztán kevesebb vizet bnekik, ritkább térállásra rakni őket. A ládában, kelesztőben történő magvetés után mindenképpen meg kell csinálni az áttűzdelést, pont azért is, hogy ne nyurguljanak fel a palánták. én évek óta ablakban nevelem őket.
A zellert januárban kell vetni palántának. A kelése kb 4-5 hét. feényben csírázik, tehát nem nagyon kell takarni. A káposztákkal elvileg nem lehet baj, ezek 4-5 napra kelnek. Ezeket újravetheted még. A zellerből ilyenkor már érdemesebb majd a piacon palántát nevelni, mert hosszú tenyészidejű.
tzegnapelőtt voltak a szabadföldbe szánt paradicsomok tűzdelve. 03-11-i vetés.
Palántanevelő.
Az üvegházba szánt korábbiak.
A kert tegnap.
A zeller és káposztapalánták már kint vannak az üvegházban ládástól, hogy szokják. Hétvégén ültetem ki a káposztaféléket a szabadba. Ezeket nem sziktam tűzdelni.
Igen, a 100 ikertő az 200 db. Párosával van ülteteve. Kisebb növésű zöld, és fehérpaprikát is ikertőben szoktam ültetni. A fűszerpaprikát nem szokták öntözni. Ha van rá lehetőség, esetleg palántázás után belocsolni, de ehez nem sok víz kell. Egy locsolónyi kb 5 tőre elég. Én egyébként a tápkockás palántákat palántázás után nem öntözöm be. A locsolás lehúti a talajt, odacsalja a férgeket, így a vakondot is. Előtte a poharakban van jól beöntözve a növény.
A kert méretéhez, az enyém gyakorlatilag szinte ekkora. Majd mindjárt keresek róla rajzot, de ha a képeket megnézed, azon is látszanak a különféle elhelyezések.
Minden nemes őszibarack nektarin fát ha nem metszed a metszése hasonló a szőlőhöz tehát termőkaronként pár termőrügy meghagyása a többi levágása tehát ha nem így metszed hanem mint 1 hagyományos körte cseresznye stb. fát akkor hasonló aprókat fog teremni.
Aranyos volt a kislányod! Zsázsát én is vetettem, de megnyúlt nagyon.Szabadföldbe megpróbálom, hátha jobb lesz.A rebarbarákat tavaly késő tavasszal vetettem szabadföldbe, a korábbi vetés nem kelt ki.De a korábbi vetés magja már régi volt.
A 100 ikertövet úgy kell számolni. hogy párosával legyen annyi. Én a magjából is szoktam beledarálni valamennyit, mert én ugy tudom, hogy kell bele illóolaj is.
Van egy 20x10-es terültem, hogy lehetne ezt úgy beosztani,hogy mindennek legyen helye? Az uborkának van külön álvány, az kiesik. Krumpli kerítésén kívülre megy kb 2 sór, mert a legelöből elfoglaltam ennyit.Szeretném kérni a segitségedet,hogy ami hamar leterem, annak helyét is kitudjam használni.A 20m-er a szélessége ,és most jut eszembe, hogy vagy4x10m eper.Tehát marad 16x 10.Visszatérve a fűszerpaprikára ez nem vízigényes?
a megnyúlt paradicsom palántákat kiültetésnél lefekteted a földbe , mindegyiket egy irányba hogy a karózásná ne legyen gond , a földben lévő szár szintén gyökeret ereszt és ezek a palánták utolérik vagy talán még elis hagyják az igazán szép zömök palántákat, tehát ha megnyúltak de egészségesek semmi gond.
Februárban én is ültettem a 4 éves lányommal rebarbarát, meg a zsázsát. Ő rájárt a zsázsára és eszegette. Aztán amikor az elfogyott, megette a kis rebarbaráimat. :()
Egyszer már kérdeztem, de megint megkérdezem, hátha csak átsiklottak fölötte a hozzáértők.
Vannak kis palántanevelőim, ami gyakorlatilag átlátszó műanyaggal letakarható kis poharak egymás mellett. A paradicsomom elég hosszú lett, megnyúlt. Nem világos, vagy túl gyenge, de hosszú. Talán pont itt írta valaki, hogy a takarást a kikelés után le kell venni. Na én vagy 3-4 napig nem vettem le, mert nem volt minden kikelve. (egyébbként nagyon gyorsan kikelt alatta majdnem minden) Akik a végefelé keltek, azok már nem nyúltak meg, meg a paprika sem. Az egyszerre kelt és levettem róla. Most nekem úgy tűnik, hogy a jövőben ez elkerülhető, ha időben leveszem a takarást. Vagy tévedek? Ablakban nem lehet igazán erős palántát nevelni? Ezekkel lehet még valamit csinálni, vagy nem is kell?
Zellerem egy se kelt ki. :( Káposzta is csak elvétve. Gyakorlatilag a paradicsom mellett vannak. Minden ugyan úgy történt velük. Túl mélyre ültettem volna őket? Várjak még, vagy ültessek a helyükre valami mást? Esetleg érdemes még ezeket újra ültetni, vagy már késő?
Kíváncsi leszek én is milyenek lesznek. Az apósom fáján az a kopaszbarack nagyon finom. Úgynézem a fagyot is túlélték, pedig alacsonyak, kb 60-90 cm. de ezeket nem is igazán fának hoztam, hanem elférnek a kerítést helyettesítő sövényövben. csak nőjenek.
Én a vérbélű barackról hallottam, hogy magról is olyan lesz. Szeretnék is olyat, de a mi hideg kertünkbe jobb, ha nem ültetünk barackot. Két magról kelt szilvánk van, már nagyon várjuk, hogy megmutassák a termést. Ezeket azért tarottuk meg, mert eddig mindig teljesen egészséges volt a lombjuk. Nem szoktak tetvesedni, és vírusfertőzésnek sincs rajtuk nyoma. A meglévő szilvafánk, meg amit egyszer a férjem hozott az Őrségből, vírusos. A nagy fán azért szokott maradni termés, de nagyon betegesen néz ki.
Nekem vannak ilyenek, most fényképeztem délután. Ezek két évesek. Kopaszbarack, apósomtól kaptam. Nki a fa alatt keltek ki a hullott gyümölcsből. Neki van már amelyik termett, és az teljesen ugyan olyan. Az őszbaracknál már nem annyira biztos az azonosság.
A két vastag karónál van kettő, virágzanak, a fagyot is túlélték.