Gyönyörűek a paprikáid. Nekem sokkal kisebbek, pedig korábban vetettem valamivel. Igaz, hogy a fűtött szoba 18 fokos kb. és az ablak huzatos. De hát ez van, ezt kell elviselniük.
Nekem nyáron uborka és padlizsán volt benne. A kígyóuborka szépen termett, a Bernadette is. Ezek mind bírják a nagy meleget. Ha jól tudsz szellőztetni, érdemes lenne a paradicsomot is megpróbálni, védve lenne a burgonyavésztől. Nálam nem vált be, túl meleg volt, nem kötött termést. Nálunk olyan rengeteg palánta szokott lenni, hogy csak akkor ültetem be, ha a palánták már kikerültek. No meg persze atkák is voltak. Néha most is találok, de még mindig csak elvétve. Nem fúrtam ki a palántáspoharak alját, és vízben állnak. Úgy tűnik, segít.
Szia:):) Ezek gyönyörűek:) Bízom benne, hogy az enyéimnél nem volt végzetes a hűvösön tartás, egészségesen állnak mint a cövek. Ma behoztam a melegre, viszonylag kis lakás átrendezéssel nagyjából két oldalról kapják a fényt is. Pár napig amikor sütött a nap voltak ezek is szabad levegőn. 22 db tulipaprikám van!:) Hármat (vagyis 6-ot) ikertőnek tűzdeltem, nagyon szépek, remélem mostmár növekedni is fognak.
Tényleg érdekes. Nem lehet, hogy nem földszinten van oltva, hanem koronában? Mert máshogy nem tudom elképzelni. (A sárgabarackot én is koronába szoktam, a szilva ellenállóbb törzset nevel.)
Szilícium tartalmú kőzet. A földkéregnek körülbelül negyedrésze szilíciumból áll, úgyhogy ebbôl az elembôl körülbelül ugyanannyi van a földön, mint az oxigén kivételével az összes többibôl együttvéve. A szilícium azonban a vele kémiailag rokon széntôl eltérôen soha sem fordul elô szabad állapotban, hanem csak vegyületei alakjában, melyek igen változatos összetételûek, s többnyire igen bonyolódott szerkezetûek. Egyszerû vegyületei közül rendkívül el van terjedve a szilíciumdioxid (kovasavanhidrid, kvarc) egyrészt mint homok, másrészt mint a gránitnak s számos más kôzetnek az alkatrésze. A szilíciumdioxidból, ill. a kovasavakból származtatható le a többi szilikátok legnagyobb része is. Alig van a természetben olyan kôzet, mely kisebb-nagyobb mennyiségben ne tartalmazna kovasavat. Az ásványországnak a szilícium ugyanolyan fontos és jellegzetes elem, mint az élôlények világának a szén.
A kristályos módosulatokon kívül a szilíciumdioxid amorf alakban is elôfordul. Az opál is víztartalmú amorf szilíciumdioxid, míg a kovaföld (diatomaföld) vízmentes szilíciumdioxid, mely tulajdonképen ôskori diatomaceák páncéljából áll. A kovaföld nagymennyiségû folyadékot képes felszívni, ezért savak szállításánál az üvegedényeket kovaföldbe szokás csomagolni, hogy az üveg esetleges megsérülése folytán magábaszívja a kiömlô folyadékot, s nagyobb károsodásnak elejét vegye. Ugyane sajátságánál használják a dinamit készítésére is, mely infuzóriaföldbe itatott nitroglicerin. A kovaföld egyúttal kitûnô hô- és hangszigetelôanyag is, ezért gôzvezetékek hôszigetelésére, továbbá födémek és falak hangszigetelésére is kiterjedten használják.
A perlit is szilícium kőzet: ezt általában duzzasztott formában hozzák forgalomba, ami olyan könnyű, hogy viszi a szél.
A duzzasztott perlit fehér színű, nagy porozitású, szemcsés struktúrájú, környezetbarát, természetes kőzet, melynek hőszigetelőképessége magas (λ = 0.045 – 0.070 W/mK)
A paprika nagyon melegigényes növény, volt olyan nyár, hogy napközben nagyon melegvolt, de az éjszakák viszonylag hűvössek voltak abban az évben igen rossz volt a paprika termés.
Napközben a palántáknak 18-20 fokra van szükségüg, ahhoz, hogy fejlődjenek.
Ennél alacsonyabb hőfokon ha nem is pusztul el de csak vegetál, és könnyen lesz áldozata különféle betegségeknek.
Ha nem megoldható a melegebb környezet, akkor érdemesebb, később ültetni.
Az én paprika palántáim, február 23-án lettek elültetve bennt a lakásban keltető ládába, kelés után is a lakásban növekedtek tovább, mikor már volt valódi levelük akkor ültettem szét, amióta eléri a kinti hőmérségklet az ablakban a 18-fokot kint vannak, fokozatosan megszokták a napot is most már a tűző napon vannak a párkányon ahol a hőmérséklet sokkal magasabb, mint egyébként, részban az ablakról visszaverődő hőtöl is.
Én úgy három hete kivittem a palántáimat (kivéve a paprikát) fűtetlen üvegházba. Nincs benne hőmérő, de nappal azért jó idő van benne, de nem igazán fejlődnek. Stagnál a dolog. Főleg a parik álltak meg. Vigyem be őket a lakásba? De ott meg úgy megnyúltak.
Érdekelne, mi lehet az az összetételét akár 75%-ban kitevö "amorf anyag" mert bizonyára ebben rejlenek a különleges tulajdonságai. "Növényegészségügyi" szempontból tulajdonképpen miben különbözik a perlittöl?
Olaj felszívó ásványként (NOIL) árúsítják. Kertészeti árudák, benzinkutak, érdeklődni kell. 28 és 50 ft között van kilója. Én itt szoktam megvenni Mádon, évente egyszer, két zsák elég.
Talajlazítónak nedvesség tárolónak használom. Juttatok ki ebből a kertbe is. Szilícium tartalmánál fogva erősíti a növények sejtjeit. A természetben található, fehéres - szürkés színű, külszíni bányászattal nyert ásványi anyagot szárítással , őrléssel dolgozzák fel. Alacsony térfogatsúlya, magas belső porozitása és fajlagos felülete révén kiváló szorpciós hordozó és ágyazó, valamint szűrő anyag.
Köszi, amikor jól sütött a nap akkor kihurcoltam déli oldalra, ott volt olyankor 15-18, de ahol mi vagyunk ott meg 20-24 fok van és féltem az sok azért hagytam a fűtetlen szobában, de akkor holnap fűtök nekik egy kicsit.
EZ a baj. Az optimális hőmérséklet a keléshez 20-22 fok, a fejlődédéhez pedig min 18. Az alatt csak vegetálnak. Ha lehet, legalább nappalra melegebb helyre vidd. Az éjjel lehet hűvösebb.
Hétfőn. Tegnapelőtt jól meg is locsoltam, mert hiába számítottam kedden az esőre, nem volt egy csepp se. Meg különben is fal előtt van, az eléggé felfogja az esőt, mindig szárazabb ott a talaj, mint máshol.
A felső képen ( balkonládában levők) a paprikamagot február 3-án vetettem, egy hónap múlva, március 3-án tűzdeltem és a kép húsvéti. Mintha azóta sem nőttek volna:(