Keresés

Részletes keresés

CBNora Creative Commons License 2008.04.02 0 0 5019
Úgy könnyű, én csak a szomszédból kapok néha, de ők se mániákus fűnyírók. Kevés a fű, meg kell gondolni, hova teszem.
Előzmény: il1321 (5015)
CBNora Creative Commons License 2008.04.02 0 0 5018
Mi azért is szeretjük az ősz málnát, mert nincs más olyan gyümölcsünk, ami akkor érne. A szilvafánk nem mindig terem, és őszre leérik, a körtéink mind nyáriak, az alma későn érik és nekem akkor is elvásik tőle a fogam. Így aztán jól jön.
A zöldségeket mi is akkor esszük, mikor szezonja van, nem veszünk semmit, csak néha kukoricát, mert az nálunk valahogy mindig főleg üszögöt terem és nem is nagyon fér.
Előzmény: il1321 (5014)
CBNora Creative Commons License 2008.04.02 0 0 5017
Annyit nem teszek, hogy az elég lenne takarásnak.
Előzmény: kiseg (5016)
kiseg Creative Commons License 2008.04.02 0 0 5016
Ha a málna tövéhez trágyát teszel, azt miért fontos takarni.
Én épp a hétvégén tettem alá trágyát,d e nem takartam, rosszul csináltam?
Előzmény: CBNora (5008)
il1321 Creative Commons License 2008.04.02 0 0 5015
Nekem is szinte alig van füvem, de zsákokban hazahordom a munkahelyen levágottat is, ha egy kicsit szárad, és ott sok van. Azzal fedem az ágyásokat. Szalmám nincs, így a fű pótolja ezt is. De kinnt nagy terület van, más nem viszi el, így jut bőven.
Előzmény: CBNora (5013)
il1321 Creative Commons License 2008.04.02 0 0 5014

Számomra is eleinte érdekesek voltak, de később rájöttem, hogy idgazából nem finomabbak, mint a standard formák. A kertnek is van szezonja nálam. ahogyan nőnek a maguk idejében a növények, és termőre, azaz ehetőre fordulnak, úgy várom egyre jobban őket. Málna, ribizli, szamóca, faeper, barack, nyári alma, körte, szilvák stb.

De ősszel nem érdekel az a növény, aminek nem akkor van szezonja. Nekem minden gyümölcs, zöldség a maga idejében természetes, mint ahogy az első marék korai zöldborsó a tavaszt, a paradicsom és zöldpaprika juhtúróval, friss kenyérrel a kezdődő nyarat, és sorolhatnám. Ezért nem veszek télen paprikát, paradicsomot, uborkát, mert az nem akkorra való.

No nem állítom, hogy nem jók azok a növények, csak számomra nem jelentenek sokat. De ez csak merő szubjektivitás:))

Előzmény: erdeiboroka (5010)
CBNora Creative Commons License 2008.04.02 0 0 5013
Akkor lehet, hogy egyszer kipróbálom, bár ahhoz füvet is kéne nyírni... Még nem nagyon nő. Csak az a baj, hogy mire nyírjuk, kell a fű a virágágyásomra, az túl széles és sűrű ahhoz, hogy meg lehetne kapálni, csak takarással lehet gyommentesen tartani. Meg a fű oda a trágya.
Előzmény: il1321 (5012)
il1321 Creative Commons License 2008.04.02 0 0 5012
Most ezzel a finom fűgyűjtőből származó fűvel az egész terüéetet letakartam vékonyan, mivel a szél annyira kikérgesítettea talajfelszínt, hogy muszáj fedni. Később, ahogy nőnek, már nem takarom. A sorokba vetett retkek már kikeltek. A répák meg áttörnek, de addigra a szél kiszárítja, a giliszták lehúzzák a füvet. Azért is szoktam szórni az ágyásokat friss fűvel, mert a giliszták azt húzzák le enni, nem a ks növényeket. (azokat is etetni kell:)
Előzmény: CBNora (5009)
CBNora Creative Commons License 2008.04.02 0 0 5011
Sajnos nekünk többféle málmához nincs helyük. Szeretjük az Autumn Blisst.
Fehér ribizlit én is szeretnék, mert nem annyira savanyú, csak helyet kell keresnem neki. Egy egresbokrunk tövén tapló nőtt, arra a részre nem lehet. A feketeribizlit szeretem, de Titánia fajtánk van, mint kiderült, nem a legjobb, és magában nem soket terem. Most rendeltem mellé egy másik fajtát. Csak még nem tudom, azt is hogy helyezzem el.
A mézbogyót idén fogom kipróbálni. Több helyen olvastam, hogy magában nem terem olyan jól. Egyelőre egy bokor lesz, aztán vagy veszek mellé máshonnan, vagy nevelek a magjából egy másikat.
Paradicsomban a pirosat szeretjük. Volt kis sárga körténk, de ugyanaz pirosban sokkal édesebb és zamatosabb. Egyszer ültettem úgynevezett feketetét is. Nagy csalódás volt, a fekete szín zölddel kevert piros volt, ráadásul a fajta iszonyú érzékeny volt a Phytophtorára. Többet olyan nem lesz. Ez a Black Russian volt, más feketének nevezett fajtával még érdemes lehet kísérletezni.
Előzmény: erdeiboroka (5010)
erdeiboroka Creative Commons License 2008.04.02 0 0 5010

Ha sikerül, próbálj meg napon termett Autumn Bliss málnát megkóstolni, az édes, szerintem ízleni fog.

Én pont fordítva vagyok a színekkel.

Nálunk van fehér málna is (szintén kétszer termő), fehér ribizli is, és mindig nevelek sárga paradicsomot is. Szeretem a különlegességeket: van josta, szedermálna, rebarbara, feketeribizli, füge és áfonya is. Ezek szuperül bejöttek.

Persze nem minden különlegesség válik be, a vörös áfonya és a mézbogyó például csak pár szemet teremtek így kiraktam őket, a fekete málnáról pedig kiderült, hogy eszméletlen szúrós, és rettentő agresszív módon terjed, így ezt irtani kell. Szóval időnként megsz.vom :(((

Egyébként azt nem értem mi bajod a szeptemberi málnázással?

Szerintem az csodálatos, hogy júniustól a fagyokig mindig találsz egy marék málnát a kertben ... :)))

Előzmény: il1321 (5005)
CBNora Creative Commons License 2008.04.02 0 0 5009
A répát csak a sorok között takarod, ugye?
Nálunk ilyet nem lehetne, a rigók rákotornák a répasorra az egészet. Korábban sokat bosszankodtam, hogy a répa közti hagymasorról túrták át a szalmát a pirinyó répákra, nem győztem visszapakolni. Meguntam, idén külön ágyásba került a hagyma, jól betakartam, a répát meg inkább kapálom. A légyriasztó hatás úgyse érvényesült, mire kukacosodni kezdett a répa, kiszedtem a hagymát, a hagymákat meg mindig beárnyékolta a répa lombja. Megjátom, mennyi kukac lesz így, eddig volt bőven a gondos párosítás ellenére is.
Előzmény: il1321 (5006)
CBNora Creative Commons License 2008.04.02 0 0 5008
A mi málnánk is félárnyékban van, az almafáink árnyékolják, és időnként benövi mellettük a kerítést (és néha, ha nem figyelek eléggé, a málnát is) a komló. Autumn Bliss fajtánk van, szépen terem és kiirthatatlan. Úgy látom, a tápanyagban gazdagabb, nedvesebb talajt meghálálja, a veteményeshez közelebbi, kötöttebb talajú, nedvesebb, trágyázott részen szebb. Nálunk a fő termés inkább ősszel van, az előző évi vesszőkön kevesebbet és nem olyan szépet terem, de meghagyjuk, mert ez az egy fajtánk van. Művelése az elszáradt vesszők és ágvégek levágásából áll, és néha, ha van trágya, szórok alá, és betakarom szalmával. Meg időnként leszedem róla a komlót.
Előzmény: katbo (5004)
erdeiboroka Creative Commons License 2008.04.02 0 0 5007

Igen, én is olvastam, hogy a málnának félárnyék kell, és a hagyományos fajtánk ott is volt, és termett. Mostanra pusztult ki, mert nagyon megnőtt felette a meggyfa és teljes árnyékba került.

Az erdőben egyébként a málna a fák alatt mindig ott van, ahol tisztás van, és odasüt a nap. Tehát szerintem eredetileg napos félárnyék kell neki.

Az Autumn Bliss fajtát én végigültettem a kerítés mellett, és a gyümölcsfák elhelyezkedése miatt ez azt jelenti, hogy teli naptól teli árnyékig tart a málnasor.

Teljesen egyértelműen, ez a fajta attól függően terem, hogy mennyi napot kap (annál többet), és jól nagyon jól bírja a tűző napot a fehér kőkerítés déli oldalán. Ahogy egyre árnyékosabb helyen van, egyre kevesebbet terem (és egyre kevésbé édes) egyre kevesebb vesszőt hajt, és a teljes árnyékban pedig egyszerűen meg sem marad.

Nem tudtok ajánlani valami gyümölcsbokrot, ami teljes árnyékban is terem?

il1321 Creative Commons License 2008.04.02 0 0 5006

A répának én is szurkolok, mert a vetés óta volt mindenféle szutyok idő. Az üvegházba szánt 3 tő Bernadette F1 uborka is kikelt.

Előtérben a zöld fűvel takart részen a répák, közte a hagymák már kibujva.

Balra korai borsó (Rajnai Törpe), elé hétvégén elvetettem az Újmajori középkorai borsót, mellé a fólia alá korainak krumpli (Hópehely, Kondor)

Az üvegházba szánt paprikák és paradicsomok.

A mult héten tűzdelt paradicsomok, és hétfőn áttűzdelt, szabadföldbe szánt paprikapalánták.

Előzmény: Vezso (4998)
il1321 Creative Commons License 2008.04.02 0 0 5005
Nekem is félárnyékban van. Amikor a délről előtte lévő épületet elbontotta a szomszéd, szinte teljesen kipusztult. Akkor a maradékot átvittem a kertbe. Az egyik felét délről 3 m magas sövény védte, ott szép, ahol már nincs árnyékolva, szinte alig maradt meg.pedig ugyanazt az ültetési módot, trágyát, vizet kapta. Szerintem nem szereti a direkt napot. de lehet, hogy ez csak nálam, és fajta függő (M. Exploit) Volt kétszer termő fajám is, de én nem szerettem az ízét. meg valahogy a szeptember már nem málna szezon. Lehet, én maradi vagyok, de a málna az nem ősszel terem, a répa fehér, a paradicsom piros, stb:))))
katbo Creative Commons License 2008.04.02 0 0 5004

A hétvégén ültettem málnát. Direkt félárnyékos helyet kerestem nekik, mert a szüleim telkén is félárnyékban van (meggyfa alatt) és gyönyörűen terem.A könyv is azt írta, hogy ott szeret lenni, mert az erdei élettere is ilyen .

Majd elválik, hogy valóban szereti-e a szűrt fényt?

Előzmény: erdeiboroka (5003)
erdeiboroka Creative Commons License 2008.04.01 0 0 5003

Nekem az a tapasztalatom, hogy a málna csak napon terem. Ha árnyékos lett a terület, oda hiába telepítesz megint, nem lesz belőle semmi.

Ha mégis találsz neki napos helyet, bátran merem javasolni az Autumn Bliss fajtát, ez kétszertermő, ami nálunk azt jelenti, hogy június elején kezd el teremni, folyamatosan van, és még november közepén a fagyok előtt is lehet róla szedni pár szemet.

A tavalyi vesszők oldalhajtásain terem majd idén a főtermés, és az idén majd kibújó vesszők tetején nyár végén kezd teremni az első termés.

Én Gödöllőn vettem, a Sieberznél, de láttam már a Prenornál is, olcsóbban.

http://www.sieberz.hu/index.php?content=11&kategoria=12 

Előzmény: marics (4964)
CBNora Creative Commons License 2008.04.01 0 0 5002
A Luffa topikban mindent leírtunk:
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9131384&la=77337341
Előzmény: lizzi* (4997)
lizzi* Creative Commons License 2008.04.01 0 0 5001
Na annak én is:D:D Én csak második éve kertezek, tavaly volt 5x3 m-es, idén felástunk még ugyanekkora gyepet, majd még egy beszögellést a ház mellett, de hát mint il mondta, a lejtőn nincs megállás:)
Előzmény: Vezso (4998)
Vezso Creative Commons License 2008.04.01 0 0 5000
Bár, ha csak a képet nézem az én tapasztalatlanságommal már tuti rávágtam volna, hogy ez szilvafa.
Előzmény: Vezso (4999)
Vezso Creative Commons License 2008.04.01 0 0 4999
Nekem ez nagyon tetszik, gondolom meghagyod az ágat.
Előzmény: Kert-barát (4991)
Vezso Creative Commons License 2008.04.01 0 0 4998
Kicsit irigyellek benneteket, hogy már ilyen extra növényeken izgultok. Én kezdőként még a répának szurkolok, hogy jöjjön elő. :)
Előzmény: lizzi* (4997)
lizzi* Creative Commons License 2008.04.01 0 0 4997
Nóra én is vettem szivacstök magot, itt a neten olvastam róla, de még senkit nem ismerek akinek van tapasztalata. Milyen lett a termése? Mikor ülteted majd?
Előzmény: CBNora (4987)
katbo Creative Commons License 2008.04.01 0 0 4996

Lizzi, Il, köszönöm, hogy megkönnyítettétek a dolgom.

Biztos ki fogom próbálni.

il1321 Creative Commons License 2008.04.01 0 0 4995

A Sm paradicsomnak tzöbb változata van, a Rampicante és a Lungo azok nagyok, míg a Nano kicsi. Egyébként nálunk is ismert volt régebben, van Garafarm magnban is. Lucullus, kecskecsöcs, néven ismerték nálunk is.

Aszalás:

http://forum.index.hu/Search/showArticleResult?topic_id=9108176&aq_ext=1&aq_text=aszalás

Előzmény: katbo (4984)
CBNora Creative Commons License 2008.04.01 0 0 4994
Küldtem mailt.
Előzmény: kiseg (4992)
lizzi* Creative Commons License 2008.04.01 0 0 4993
Zsebi írta, őt keresd
Előzmény: katbo (4984)
kiseg Creative Commons License 2008.04.01 0 0 4992
Szia!

N. langsdorfiit tudnál küldeni? Azt be tudnám ültetni a törzses ribizlik alá is!

Előzmény: CBNora (4962)
Kert-barát Creative Commons License 2008.04.01 0 0 4991

Hogy mit tud a természet produkálni:

Kajszibarack fámon kijött egy vadhajtás. De nem vadbarack, hanem vadszilva. Az érdekessége a dolognak, hogy nem tőből, a vadalanyból tört elő, hanem a nemes törzsből! Most az elvirágzott barackfámon virit egy virágos szilvafaág:

a kivirágzott szilva ág

KB

Morcsi Creative Commons License 2008.04.01 0 0 4990

Atyavilág, hol laksz te, hogy ennyire hideg van??? Érdekes volt, hétvégén Sopron és a Fertő tó környékén jártunk, ott az időjárás kb. két héttel előrébb van, valahogy enyhébb a mikroklíma.

Tegnap este körülnéztem a kertben, fátyolfólia alatt 1-2 cm magasak a borsók, szépen kibújtak a retkek és a zsázsa. Van egy mini sátrunk is, ami alatt a retek és a rukkola úgy nő, mintha húznák és a tépősaláták is csak kicsivel lemaradva követik őket. A többi ágyásomban még nem látok nagy fejlődést, de ma este újra körbenézek az alaprajzzal a kezemben, mert persze fejből már nem emlékszem, melyik sorba pontosan mit is tettünk...

Előzmény: CBNora (4972)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!