Ma már nagyon sok paradicsom és paprika palántát árultak a piacon, el is csábultam egy Alfredo nevüre röpke 200 Ft-ért, és azt mondta az eladó, hogy már nyugodtan kiültethetem a fóliába. Igaz ez, Ti mikor ültettek?
Nov. 6-án, azért, hogy nehogy kicsirázzon, fejtő borsót abból is több fajtát.
rajnai törpe, debreceni sötétzöld, debreceni világos zöld.
Tavasszal ültetem a velőborsókat, azok tegnapra bújtak úgy ki, hogy szépen látszanak.
A spenótot is ugyan akkor ültettem meglehetősen sűrüre, tegnap ritkitottam lett egy vödöre való, apró levelű bébi spenót amit salátának fogyasztunk, ez persze 3 felé osztva már nem olyan nagy mennyiség, hogy ne fogyna el.
Ez a régi kertekben szokásos vetési mód. De több növényt ősszel vetettek el. Például a salátát, de petrezselymet is. De ekkor az őszi-téli, áttelelő fajtákat kell választani. Ezt a vetőmag zacskóján feltüntetik. Később foghatunk magot a felmagzott növényről.
Ma azt mesélte valaki, hogy a spenótot Rozál napon (szeptember 4) kell vetni, és akkor terem ősszel, majd áttelel, és tavasszal még többbet terem. Hallottatok már ilyet?
Málna: A nagy ültetvényeken, ahol 2 méter magas kordonokon terem, nem árnyékban van, hanem sík szántóföldön. Nálam a garázs északi falánál is megél, csak reggel és este éri napfény, hát az biztos, hogy nem olyan finom, mint napon, de azért elég jó. A ragacsosan agyagos, köves telkemen fantasztikusan nőtt, a humuszos alföldit nem szereti. Az épület árnyéka azért jó, mert nem engedi kiszáradni a száraz talajt. De a fa árnyéka már nem ilyen jó, mert a fa maga is kiszedi a nedvességet. Az erdei málna inkább hegyi erdőben terem, ahol magasabb a páratartalom. Az Autumn Bliss tűző napon van, és nő, mint a gomba.
Egy kollégámnak van gesztenyéje Kálban, az alföldön, olyan homokon, hogy vakolni lehet vele, és nagyon szépen terem. Kettő van neki, két fajta, mert egy állítólag rosszul terem.
Igen, ilyen volt. Az én ízlésemnek nagyon vadmálnaízű, én a kevésbé karakteres, inkább édes fajtákat szeretem. A kollégámnak is vittem belőle, a múlt héten mondta, hogy nagyon szépen hajt, a málna 0 gyökérrel is megered. Tudod, elhoztam a maradékot abból a száraz orgonából, és 1-et szemeztem belőle, és már biztos, hogy megmarad. A másik fajta még nem látszódik annyira. Nem voltam a Fitolandban, influenza miatt itthon maradtam.
A szelídgesztenye nagyon igényes növény, én is csak fájó szívvel tudok ellenállni neki. Magyarországon csak Zalában és az Örségben honos, és ennek sajnos megvan a maga oka; erösen savanyú talajt, és párás, csapadékos klímát kedvel. Ha ezt tudod neki biztosítani, nosza!
Nekem is volt egy magról kelt szelídgesztenyém, nem tudtam hova ültetni, hát odaadtam egy rokonnak az akkor 30 cm-es növényt. Elültette a telkére, majd ... eladta. Pedig kíváncsi lettem volna rá.
Gyümölcsfaárudákban lehet kapni szelídgesztenyét is (időnként). Volt ahol több fajta közül lehetett választani.
Gondolom helyed van, mert idális körülmények és elég idő alatt nagyobbra képes megnőni, mint a diófa. Gyönyörű a lombkoronája.
Tavaly is április második felében már szedtem, nekem nem tűnik úgy, hogy sinylődne. Kicsi a kertünk, ha ősszel ültetem nem csak az a jó, hogy korán van borsó, de felszabadul a föld és jön helyére a paradicsom május 15. után.
Igen, lehet vetni. Nekem már kelt ki kidobott szelídgesztenye komposztban, és volt, amelyiket elvetettem, és nem kelt ki. Ezért nem írtam, mert ez felemás dolog. Ki kell próbálni, mint sok egyéb dolgot. Ha kikel jó, ha nem sikerül annyi.
Nagy eperfák környékén madarak szoktak "vetni" magot. Magról kelt hajtásnak is illene lenni, bár biztosan levágják. Már ajánlottam többször a Jeszenszki Árpád féle Oltás, szemzés dugványozás c. könyvet, abban szinte sz összes nálunk gyakori növény szaporítása le van írva. A magokat nem mindegy mikor vetik, van amelyiket rétegezni kell, van amelyiket erjeszteni. De keress rá a guglin. Este majd megnézem mit ír a könyv.
4984 hsz.-ban kérdeztem a gesztenyéről, hogy a szaporításához elég-e, ha egy gesztenyét eldugok a földbe? Nem tudjátok, vagy csak elkerülte a figyelmeteket? :-)
A másik az eperfa. A szomszédban van egy hatalmas. Hogyan lehetne arról szaporítani?
Én használnám. Legalábbis megpróbálnám, aztán ha szétterítés közben rendszeresen kutyaszarba markolnék, leszoknék róla. Nekem van otthon Ultra Sol, ilyen belemarkolások után azzal mostam kezet, míg a szomszéd macskák a fűre piszkítottak. Mióta a Medve macska a kertünkben él, nincs ilyesmi, ő mindenki mást elkerget. De eddig is kezet mostam, és kész, nem izgattam miatta különösebben magam. Esetleg azt azért kérdezd meg, kap-e a kutya rendszeresen féreghajtót. Ha nem, beszéld rá őket, a kutya érdekében is.
Nekem is volna a szomszédból fű (nekem csak csak kicsi rész füves), de kutyájuk van. Szerintem tisza a kertjük, de azért csak ide-oda piszkít a kutya. Ez nem baj? Így használhatom a füvet?