Teganp arra járva bekukkantottam abba a diósdi kertészetbe, amit pár hete említett itt valaki, és ahol nagyon olcsón lehet leandereket kapni. Valóban, 2000 Ft-ért lehet jó nagyra nőtt példányokat venni, azonosíthatatlan színben. Amúgy meg ritkák, gondozatlanok, felkopaszodottak és sok köztük tetves. Hát biztos nem az a túlétenyésztett holland import, az biztos. Mindenesetre ha már ott jártam nyisszentettem egy két valamiért érdekesebbnek tűnő hajtást, zsákbamacskának.
Van olyan leander, aminek a virága vanilia illatú?? Tegnap egy strandon találkoztam ilyennel, szép sötétrózsaszín a virága, és tényleg vanília illatban áradozik!! Mindjár "meg is menekítettem" két ágat, de iszonyú tetvesek! Jól lesikáltam őket, meg le is fújtam. Most sörösüvegekben gyökereztetem őket. Az baj, hogy a végükön bimbók vannak?? Láttam múltkor egy boltban gyökereztető port, érdemes azt venni??
Én, mint bajnok?! Ha-ha-ha! (Lehet sokan átkoznak, hogy gyönyörűségeik megcsonkítására biztattam őket!) Szerintem egy szép formás fácskát kaptál. Talán épp a virágos ága lóg ki egy kicsit a "képből". Ha elvirágzik levághatod és tökéletes formája lesz!
Na csá mindenki! Nekem eléggé gyanús mindkét növény(Encsi-Athalie) ,hogy levélfodrosodásos,főleg az utóbbi.Szerintem buvicuid jó lenne rá,de egy permetezéstől nem fog helyrejönni.(ha valakinek van barackfája a környéken,simán elintézi.) Azért lenne fontos lepermetezni,mert a legyengült növényt bármilyen nyavalya sokkal könnyebben megtalálja.
Kicsit úgy érzem magam, mintha portás lennék, mindig nekem kell beengednem a kedves vendéget. Várok egy keveset, hátha más is ír valamit, de mivel semmi, hát válaszolok..., már amennyit tudok.
Nemrégen szóba kerültek az Olaszországból importált leanderek, valaki panaszkodott rájuk, amihez én csak annyit tudtam hozzátenni, hogy hoztam haza két éve hajtásokat (nem boltiakat!), nem voltak valami túl bíztatóak, betegesek, bogarasak..., de mostanra nagyon kikupálódtak. Ha jól emlékszem pont ilyen pöttyök voltak az egyiken, de aztán a továbbiakban nem voltak, mostanra nagyon szépek, virágzósak és tiszták. Volt némi kozkázat hazahozni őket a sok leanderem közé, de vállaltam és eddig jól ment a dolog. Hát én csak ennyit tudtam mondani erről.
Az a tapasztalatom, hogy a sárga levelek nem egyik napról, vagy hétről a másikra jönnek létre, hanem hosszú átmenet következménye, nyáron, ha nem locsolunk rendesen és több a sárga levél, azok sem egy nap alatt mennek tönkre, hanem a szövetei már valami okból betegek voltak, pl. fagyás, tápanyagszegénység, téli esetleges kiszáradás meg ilyesmi. Talán tényleg pont a nagy jólétben már nem talája a helyét, már nem tudja magát összekapni, mert mint írtad, már nem igazán érezte jól magát. A többi levél meg örül az új lehetőségnek, gondolj az emberek "átültetésére" idős korban.
De hangsúlyozom, ezeket a dolgokat én csak a tapasztalataimra alapozom, semmi szakmai tudásom nincs, úgyhogy ha nem jön be, akkor bocs:-)
Lehet már irtátok, de gyors segitség kellene, nincs időm teljesen végigolvasni a topicot, már elég sokat elolvastam azért. Két új, kb. 2 hetes leanderem van, kertészetből, és a levelei nem tetszenek, barna foltok vannak rajtuk, sárgás külsőrésszel, kunkorodnak a levelek, és mintha bemarták volna ezeket a foltokat nem csak felületiek. Képet tennék fel, de már másik topicban sem sikerült, nem tudom miért.
Köszönöm előre is a segitséget Azért megpróbálom innen is hátha itt felkerül.
Két hete ültettem ki két szimplavirágút ( egy világos és egy sötét rózsaszint ) , azokkal nincs semmi gond.
A fehéret kb. 1 hete , ( 2 éve nyomorog az azonos méretű cserepében ), és ő sziveskedik dobálni a leveleit. Lehet, hogy jó módjában ? Mert amúgy hajt és növekszik, mint az őrült, és teli van bimbóval !
2 napja beszüntettem a locsolást, most várok, mi lesz ?
Enyhén sárgásba hajlanak és fogásra puhák azok a levelek, amiket eldobált.
Előfordul, hogy ilyen, olyan okokból elkorcsosul, elbarnul egy ágvég, bimbó, pl. az üvegházban, ahol régen atrtották pont oda csepegett a víz, vagy valami rovar tett kárt. Én az ilyeneket le szoktam vágni, mert megjavulni úgysem fognak, és legalább mihamarabb elkezdenek fejlődni az új hajtások.
Az én leandereim nagy része most zárt cserépben van, némelyikben bizony a sok eső miatt áll a víz, ha tudom kiöntöm, de a nagycserepet nem tudom felborítani), lényeg az, hogy semmilyen sárgulás nincs rajtuk, sőt! Lehet, hogy idővel lesz, ezt nem zárom ki, de nálad is még csak rövid idő telhetett el, vagyis úgy gondolom, nem ez lehet a baj.
Életemben először ültettem ki leandereket szabadfökdbe...
Csak szimplákat.
Nagyon jól érzik magukat, hajtanak, mint a bolond, viszont a szimpla fehérem dobálja le a levelét, naponta többet is. Kicsit megsárgul a levél, aztán eldobja .
Semmi állati kártevő, vagy akármi, lehet, hogy túl vizes neki a környezet ?
Ma az eső miatt nem mentem mostanáig a fóliasátorba, hát most meg mit találtam! Igaz, csak holnap lesz teljesen kinyílva, de muszáj volt már most eldicsekednem vele:-), holnap nem leszek itthon:-(