Az Arvalin alkalmazásáról szólni, figyelmeztetni kellett volna a szomszédnak. Aktívszénes víz, sok víz, esetleg tej itatását kell az álattal. Arvalin adatélapja: http://www.kertbaratbolt.hu/catalog/pdf/arvalin.pdf
Paprikát és paradicsomot is teszel ki? Ki is ülteted, vagy csak kiviszed? Nagyon csábító ez a jó idő, én már nagyon ültetnék ki. Itt Szegeden talán lehet is egy kicsit hamarabb?
reglon Biszpiridinium vegyületek Praquat (Gramoxon), diquat (Reglon) A szervezeten belül szuperoxid anion gyököket generál (ld. CCL4) Több órás latencia idő után jelennek meg a tünetek: Bőr: hólyag, fekély Gyomor. Ulcerosus gastritis, enteritis Vese: toxikus nephritis Tüdő. Kb. 10 nap után: bronchiolitis obliterans, fulladás arvalin adatlap glyfos
Nekm évek óta hordja ki a gyümölcsösbe egy lótartó a trágyát ... pálinkáért cserébe ... semmi gondom vele . Talajtakarásnak használom nyárra a fák alá terítve aztán télen jól megrokkan , és tavasszal berotálom , különösen a fiatal fák szépen indulnak meg tőle . Arra vigyázni kell , hogy szárazabb mint a marhatrágya , és vagy kevesebb trágyát vagy több öntözést . Persze attól is függ , hogy mivel elmoltak , szalmával esetleg forgáccsal fűrészporral . Gyümölcsösbe a szalmás kimondottan jó a talaj takarására .
Kérdezted , hogy mennyi fám van ..... hát ha a fiatalokat is beszámítom akkor 1000 fölött vagyok .
Néztem a Komposztteát ... biztos jó lehet egyszer nekem is ajánlottak valami hasonlót azért egy dolgot érdemes megnézni , hogy mennyire költséghatékony . természetesen néhány balkonládánál nem hiszem , hogy nagy költség lenne , de ezt a szántóföldi kipermetezést 20%-os töménységben ... Talán canabis termelésnél lenne rentábilis ...: )
ezek szerint a lótrágya ugyanolyan jó,mint a marhatrágya?csak mert nálunk lótartással sokan foglalkoznak a trágya meg ki van vive az mezőre.akkor ezt is rakhatnék a kertre a méregdrága marhatrágya helyett?
De jó ... bizonyos mértékig . A növényeknek sokféle tápanyagra van szükségük , alaptápanyagok N P K ( remélem ennyi megmaradt kémiából ) aztán un mikroelemekre Fe Zn Mg ... sok egyéb , és vannak olyan anyagok is , amik nem kémiai elemek , ilyen pl a huminsav ugye ez van a humuszban is , ami igen jót tesz a növényeknek . Hogy rövid legyek , az áztatott lótrágyából ilyen huminsavakat tudsz nyerni , ami valóban kell a növényeknek , de az jobb, hogy ha a földéérett lótrágyát a földkeverékedbe kevered , persze ez attól is függ , hogy az adott növény mennyit visel el belőle ez próbálkozás kérdése csupán . DE !!! A növény számára nélkülözhetetlen alaptápanyagokat , és mikroelemek nagy részét nem tudod ebből az áztatott anyagból kinyerni . A szervestrágyából is akkor szabadulnak fel ezek az elemek , ha azt az erre szakosodó baktériumok, gombák feltárják . Ez folyamatosan történik a talajban , és ezért nem kielégítő az egyszeri kiáztatás . Tehát a trágyát inkább közvetlen a földbe keverd , jobb hatása lesz , persze ehhez tapasztalat kell , hogy ez hogy változtatja meg a talajod . Ha szabadföldre használod , akkor bátran lehet , ha valóban jó érett , de akkor is rendszeres öntözést igényel utána , mert ha nagyon fellazul a talaj akkor hamar ki is szárad . Ha edénybe , ládába használod , akkor jobb , ha előre komposztálsz földel együtt és így használod .
szabadföldi, (eddig) vadon nőtt aranyesőt hogyan és mikor tudom kiásni, szétszedni a gyökerét,ha lehet egyáltalán és sövénynek ültetni? konkrétan: mikor, azaz tavasz vagy ősz? gyökérzet széthasítása fás száranként megoldható e, azaz megered e a növény.
Rég nem jártam erre, de most hogy megint igen, legalább húzós kérdésem van. Hátha tudtok válaszolni.
A Matskák topicban nagyon rosszul van az egyik topictárs összes kinti cicája, és arra gyanakszik, hogy miután múlt héten házalók járták végig növényvédőszerekkel az utcáját, a szomszédai vettek és üzembehelyezték őket. Konkrétan az merült fel, hogy Arvalinnal irtottak lótetűt, és a mérgezett lótetűt megfogja a macska, vagy a zöldségágyásból is a talpára mehet és lenyalja.
Senki sem tudja, és a prospektusban sincs benne, hogy macskára nézve mérgező-e. Csak a méheket és a halakat említik.
Tud valaki valami közelebbit?
Nemsokára akartam használni Arvalint is, meg vmi gyomirtót, kialakítani egy újabb kis termőterületet a dzsungelben, de most tök elbizonytalanodtam.
Ahogy én tudom a virágládába tett új föld tápanyag tartalma is csak 6 hétre elég.
Ezért én nem is veszek évek óta új földet illetve egy kis pótlást csak, összel egy helyre kiborítom tavasszal átforgatom és az újjal kipótolva mennek vissza a ládákban, nagy cserepekbe, és egész nyáron hetente kapnak tápot.
A pici földből a zöldség palánták is felhasználják május közepéig, ezér pótolom, voldünger műtrágyát használok a veteményre is 10 m2-re 200gr-ot, ez tökéletesen oldódik vízben, elég kiszórni és belocsolni, de én ezt használom a virágokra is, nem veszem meg a szép nevű és árú, flakonos virág tápokat sem, mégis nagyon szépek a virágaim is.
Én átültetem, mert egy decis kicsi pohárban vannak eleinte. Az ablakban nyúltak, fiatalon is kihordtam napközben az üvegházba. Nem mindegy, hogy reggel, munkába menet hány tálcát kell kihordani, így marad a pici pohár. Mostanra szőtte át a gyökerük, a fejlődésben még éppen nem estek vissza. Nálunk komolyan kell venni a fagyosszenteket, addig nem húznák ki Activiás pohárban sem. A félliteresben vidáman elvannak május közepéig, tápoldatozni is csak a kiültetés előtti egy-két héten kell. Későbbre nem szívesen halasztanám a vetést, mert hamar szeretnénk enni, venni meg nem akarok palántát.
Off
Átteletek a sivatagi szegfűk? Az enyém megmaradt mind, az is, ami kint maradt a sziklakertben (nem üde, de él), és a cserépbe kiszedettek is. Tegnap pakoltam ki őket a teletetőből.
Ezek szerint a palántákat is kell trágyázni? Arra a rövid idöre se elég nekik a földben levö tartalék? Epret, zöldségeket szoktátok trágyázni kikelés után is? Mivel, mennyit?
Erröl meg vagyok gyözödve, -csak nem ennyiért. Nálunk a közértben árulják ilyenkor tavasszal 1,50-ért vagy 1,60-ért 5 kilót; különfele növényeknek összeállított kiszerelésben. Nekem eddig nagyon bevált. Az összetételének most már bottal üthetem a nyomát, az mostmár a biztonsági ör kertjét gazdagítja. (vagy repíti a levegöbe- remélem)
Nem tartom szükségesnek a palánták nagyobb cserépbe való ültetését. A képen láthatod, hogy viszonylag nagy palánta egy kicsi aktiviás pohárban van, erős a szára simán megtartja a poharat.
Eddig nem kapott tápanyag utánpótlást, ettől a héttől fogom elkezdeni, mivel mostanra már a talajban lévőt elhasználta, ilyenkor a talaj szerepe csak annyi, hogy megtartja a gyökereket.
10 naponként kapnak o,1 %-os voldünger tápot.
Véleményem szerint a meleg igényes paprika és paradicsom még nem éjszakázhat kint, ha nem is pusztul el, de visszaveti a fejlődésben, és minden betegségre hajlamossabb lesz.
Sokkal érdemesebb, ha a hőmérséklet nem biztosítható, akkor a magvetést későbbi időpontra halasztani, és esetleg egy pár tő paradicsom palántát venni, hogy legyen korai, a később ültetett saját ami a megfelelő hőmérsékleten gyorsan fog fejlődi és egészséges lesz majd hamar utol éri.
Tudom, hogy nem árt időnként a komposztba is egy kis föld, de nálunk annál sokkal nagyobb mennyiségben keletkeznek ezek a száraz rögök. A komposzt mellett egyelőre a 3 éves komposztföld halmozódik (még nem hordtam szét), de annak a helyén majd csinálok rögtelenítőt. :-)
Beszéltem a Geoproduct céggel. Így, hogy kovaföld, az eladó nem tudott mit kezdeni, egy meliorit nevű terméket ajánlott. Sajnos saját bevallása szerint, nem igazán ért hozzá. Amúgy nagyonjó termékeik vannak. Mi eddig a kozmetikai és a gyógyászati cuccaikat használtuk.
Repülővel hozod a műtrágyát ...???? Eredeti elgondolás , bár nem tudom , hogy honnan . Szerintem egyszerűbb az a megoldás , hogy felírod az összetételét , és itthon bemész a gazdaboltba és kéred ugyan azt , vagy hasonló összetételű műtrágyát . Szerintem itt is kaphatóak a legmodernebb anyagok is .
Ennek a megkeményedett talajnaka megelőzésére én egyetlen módszert ismerek, ez pedig a talaj takarása. Nem igaz, hogy ezáltal lezárjuk a felszínt, és mégjobban elromlik a talaj. Alatta nedvesség megmarad, kialalkul a talajélet, a szél nem szárítja. A rögöket az ágyás végében locsold be, és takard le gazzal, szalmával, lekaszált, szárazabb fűvel, faforgáccsal, bármivel, ami van. Meglátod hamar szétesnek a rögök. Ha az ágyásban nincs hely, a komposztos mellett kipróbálhatod, és utánna lehet visszahordani.