Én is feb végén vetettem a korai borsót, és sajnos nekem is nagyon hiányosan kelt ki, ami kikelt az 2-3 cm. Én a múlt héten áttettem a fátyolfóliát a később elvetett borsóra, remélem az jól fog sikerülni.
Elkényeztetem, és ha kér, kap enni, így nem szokta megenni a zsákmányt. Néha persze átmegy. Szerencsére a szomszédasszony meg a tyúkjait félti, nem használ rágcsálóirtót. De teljesen nyugodt nem vagyok.
Nálam összevissza szoktak tekeregni a járatok, néha útba esik egy-egy növény, de nem vészes. Nem arra hajtanak, inkább rovarevők, csak időnként harapnak másból is. Tavaly a céklaágyásban volt viszonylag sok járat (a cékla ritkítást viszont meghagyták nekem), kapálásnál elég sok szürke kukac került elő a földből. Az is lehet, hogy ők rágják a növényeket, a lótücsök meg levadássza. Minden esetre nincs az a zöldbab, amiért Medvém egészségét kockáztatnám.
Locsoltam én is, de nagyon ritka a kelés. Majd meglátom milyen lesz. A magról vetett hagymák a szabadban kikeltek, a saláták, retkek is. Legfeljebb vetek répát újra.
Valóban nincsenek nálam kényes dolgok :) de most ezen nevettem :)
Viszont a lótetű nem válogat, legalábbis nálam, a zöldbabból pl úgy felzabálta az összes kis növényt, amit kiültettem, hogy pora sem maradt. Ugyanezt tette az uborkával, tökkel és bármivel, ami olyan 10 centi alatti és oda kikerül.
De a legviccesebb az volt, amikor a kerítés mellett álltam és sokat próbált velem csevegni a szomszédnéni, közben bokáig besüllyedtem a földbe, úgy tele volt járatokkal.
Na de mindegy, nem vagyok biztos, hogy nagyon zöldségezek idén - főleg szegény matskás olvtársnőnek kérdeztem, meg persze aggódva az enyéim miatt is, ha a szomszédban használnak ilyet.
Zsebi nagyon szép a kerted, én ilyenben nőttem föl, hogy akkor miért nem szerettem, föl nem foghatom. Most milyen jó lenne egy kis tapasztalat előjönne a tudatalattiból! Tényleg, kaptál abból a csodaparadicsomból palántát vagy még korán van?
A rajnai törpe borsóm nem az igazi, amit február 29-én ültettem csak itt-ott bújt ki, amit 2 héttel később, az nagyobb valamicskét pedig volt rajta fátyolfólia, én marha levettem a múlt héten. Ma éjjel vagy lesz fagy vagy nem:( viszont jégesőcske volt kicsikét meg égdörgés, nem lehet kimenni a kertbe, bokáig elsüllyedek. A répa mintha sorolna.
Köszi, akkor rakok a komposztálóba is valamennyit, de abból csak jövőre lesz komposzt. Tavaly ástunk be a vetés-palántázás előtt kb. 1 hónappal a szabadföldbe, gondolom azért lett jó a paprika-paradicsom-uborka-zeller, több palánta nem is nagyon volt, tavaly kerteztem először. Akkor idén volldüngerrel is próbálkozom, az NPK ha jól emlékszem.
Nekem már kel a sárgarépa. Néha meglocsoltam.A szabadföldbe vetett versenyhagyma most kezd kibújni. A petrezselymet tegnap vetettem el 8 kis cserépbe, a Te magodból, a sima levélpetrezselymet. Jó, hogy küldted, mert nem találtam sajátot. Bent vannak a garázsban, ott elég hamar ki szkott kelni.
Most eléggé "hisztis" vagyok az időjárás miatt, nem igazán haladok a kinti munkákkal Eléggé emlegetem ezt az új időjárásfelelőst:))) Hétköznap munka, a hétvégeken meg harmadik hete csak ázok, a szél fúj el és hideg van:(
Ami kint van az már nem fagy el, a többit meg nem viszem ki. Elég sok jelből lehet következtetni az időjárásra. Amíg reggel ilyen hideg van, addig amúgysem viszem ki a kényes palántákat.
Szerintem Arvalint ne használj, nem okoz olyan nagy károkat a lótetű, hogy megérne bármiféle kockázatot az irtása. Nem is emlékszem, hogy Nálad lettek volna olyan kényes dolgok. Úgy tudom, legkevésbé a Glialka és a hasonló hatóanyagú szerek veszélyesek. Arra vigyázz, hogy a lepermetezett fűből ne tudjanak enni a macskák, mondjuk takard le fátyolfóliával. Más növénybe úgyse esznek bele, ha csak mászkál benne, nem árt. A tarackbúzát imádják, azt lerágnák , bár lehet, hogy annyi nem árt.
Tavasszal rügypattanás előtt, és ősszel. Szét lehet szedni és sövénynek ültethető. Mivel kora tavaszi virágzású, csak elvirágzás után kell metszeni, feltéve, ha alakítani akarod. (Ha olyan helyen van, hogy nem várhat, én jól visszametszeném, és elültetném most az új helyre, rendszeres öntözés mellett. Ekkor hozna új hajtást is még az idé. Eléggé igénytelen, a ledugott vessző, a lehajló ág is gyökeret ver)
Minden relatív. Ha valakinek főállása ez, akkor kell ennyi, hogy meg lehessen élni belőle. Hobbinak nyilván rengeteg :)) Nekünk kb. 3000 szőlőtőkénk van és ez még csak hobbinak elég...