Speciel egyre kevesebb történik, a 'heti egy' már régóta a fele sem... Csak a hiszti nagyobb újabban.
Például az nagyon előremutató és egyenjogú kezdeményezés lenne, ha végre foglalkoznának az áldozatok többségét kitevő férfiakkal is, meg a csecsemőgyilkosságokkal, az imént részletezett reprodukciós egyenlőtlenségekkel. Van még mint tenni az egyenjogúságért!
Ja, és nem követelnének mindenféle szexista egyezményeket, amik csak fokozzák az erőszakot.
Amíg a fideszpártkatonák eldöntik, hogy ki a jó meg ki a rossz az erőszak elleni küzdelemben, addig telnek-mulnak az évek, és egyre több feleseg- és gyerekgyilkosság történik.
Már február vége van. Mi is történt idén a kormanypropagandan kívül a "csalodon belüli erőszak elleni év" jegyében?
Nálam ki vagy ikszelve, de ezt véletlenül megláttam.
Oktatni kéne a szakembereket, és nem hisztinek titulalni, ha valaki tenni akar az erőszak ellen. Mert akkor a sok bologato birka megszeppen, és veszélybe sodorja a védekezni nem tudokat. Ez a politikus felelőssége.
Persze, hogy nem lesz, még az IE-hivők is pontosan tudják a lelkük mélyén, hogy semmi megelőző hatása nem lenne az egyezménynek. De hát nem is az erőszak megelőzése a céljuk, hanem a férfigyűlölet és férfiellenesség törvénybe iktatása.
Mindig ilyen példákat hozol, ami csak ilyen fantasztikus tortenetekben esik meg. Néha menj emberek közé, ne csak a netflixrol tajekozodj a világ dolgairól!
"Az meg egyértelmű, ha valaki nem vállalja a gyereket, azzal a gyerekkel kapcsolatos jogairól is lemond."
Ez lenne a fair és az egyenjogú, de itt lép be a képbe a gyerek érdeke: hogy bárki, de eltartsa őt. Egyes országokban pont ezért büntetik az anya beleegyezése nélküli apasági tesztet, mert úgymond felrúgná a családi békét és sértené a gyerek érdekeit.
Igen, valami ilyesmire gondoltam én is. Egy hivatalosan bejegyzett kapcsolat- miután az közös döntésen alapul - feltételezzen közös felelősséget, addig viszont mindenki a saját életéről dönthessen csak. Az meg egyértelmű, ha valaki nem vállalja a gyereket, azzal a gyerekkel kapcsolatos jogairól is lemond.
Azért egy "elfelejtett" gyógyszer miatt valaki 18 évig fizessen, mint a katonatiszt és/vagy anyuka kénye kedve szerint láthassa a gyerekét, nekem nem tűnik annyira bagatell dolognak. Ráadásul ebben az esetben nemigen van kiút, míg a bántalmazott nők többsége ha akarna, ki tudna lépni a bántalmazó kapcsolatból.
Igazad van, a rejtve maradt problémák közül a nők által elkövetett bántalmazások súlyosabbak, mint a reprodukciós egyenlőtlenség.
Ámbár, te mit választanál inkább: hogy kapsz egy pofont, vagy hogy 18 éven át vonják a fizetésed egy szép részét? Melyik is a nagyobb erőszak, ha jobban belegondolsz?
"Noch dazu a döntéseinek következményeit meg a férfiakra hárítják."
Ideális esetben egy pár együtt dönt a gyerekről, akár pro, akár kontra. Mert az igaz, hogy a nő hordja ki és szüli meg, de aztán ketten nevelik 18-25 éven át.
Igazából, itt is annak kéne lenni az alapelvnek, hogy a jogok és a kötelességek legyenek arányosak. Ha a férfinek nincs szava a reprodukció terén, akkor ne legyen kötelessége sem. Vagy ha kemény kötelezettségei vannak, akkor legyen joga is beleszólni, dönteni.
Milyen egyszerű megoldás lenne például, ha az apaság csak akkor keletkeztetne kötelezettségeket, ha az apa egy hivatalos nyilatkozattal vállalja a gyereket. Ha vállalja, akkor lesznek apai jogai, és kötelezettségei is. Ha nem, akkor a nő dolga, mit kezd a gyerekkel, viszont az apának nincs hozzá többet semmi köze. Azt hiszem, sokkal megfontoltabban esnének teherbe a nők, mármint jobban átgondolt partnerválasztással és a férfit jobban bevonva a döntésekbe, ha lenne a férfiaknak ilyen lehetőségük...
"Ezt azért elég nehéz lenne kivitelezni a gyakorlatban. Most képzeld el, a frissen megismert barátnőm állítja, hogy szedi a tablettát, én meg bizonygassam, hogy de én jobban szeretem gumival..."
Nos, igen, rém idiótán hangzik. Valami olyasmi kellene, hogy házasságon, vagy bejegyzett élettársi kapcsolaton kívül fogant gyerek esetében mindenkinek saját döntése, hogy mit vállal vagy nem vállal.
Ezt azért elég nehéz lenne kivitelezni a gyakorlatban. Most képzeld el, a frissen megismert barátnőm állítja, hogy szedi a tablettát, én meg bizonygassam, hogy de én jobban szeretem gumival...
"Tulajdonképpen az is egyfajta CSBE, ha a nő kijátsza a férfit gyerek ügyben."
Nem is tudod, mennyire rátapintottál a lényegre.
Egy nő simán ráverheti egy férfira az apaságot, egyes országokban még csak nem is ellenőriztetheti, hogy az övé-e a gyerek, több évtizedes fizetési kötelezettséget varrhat a nyakába - ugyanakkor a saját gyereke felett nem rendelkezhet a férfi, a nő kénye-kedvén múlik, hogy elveteti-e, vagy felneveli apa nélkül.
Ismét egy olyan terület a csbe-ben, ahol a férfiak az áldozatok, és - éppen ezért - nem is hallunk róla soha :-/
Ugye ebben a történetben volt egy olyan csavar is, hogy a feleség közbenjárásával helyezték szabadlábra, valamit beleegyezett a felügyelet nélküli láthatásba. Szerintem egy pszichiáternek nem dolga, hogy szociálisan érzékeny legyen.
Alapvetően igazad van. Tulajdonképpen azt is mondhatjuk, hogy mivel a nőknél a nagyobb kockázat, ezzel arányosan kell viselnie a bohó tettei következményeit. :)
Kicsit olyan ez, mint amikor valaki ittasan vezet, felelősség terheli egy baleset során akkor is, ha az a baleset nem ittasan is elkerülhetetlen lett volna.
Nem vagyok ám ilyen rideg szívű, én is úgy gondolom, hogy a pároknak minél inkább együtt kell működnie a gyerekvállalásban is. Egyébként engem mindig korrekt nőkkel hozott össze a sors, és nem is férfi-nő párharcnak tekintem ezt.
Csak a kisördög mondatja velem, hogy legyen már a szabad döntés joga is kölcsönös: a nő dönthet arról, hogy szexel-e, vagy, hogy megöli a gyereket, a férfi pedig arról, hogy vállalja-e bohó tette következményeit.
Sajnos túl sok esetben történik ilyen. Abszolút Igazságnak igaza van abban, hogy sok nő számára a gyerekvállalás kérdése egyfajta hatalmi eszköz egy kapcsolatban.
Ezt szoktam is mondogatni. Csak hát ugye az van, hogy a férfi számára semmilyen kockázattal nem jár, ha nincs védekezés, mert nem képes kihordani és megszülni egy gyereket. Ezen igazából csak moralizálni lehet, jogilag nehéz ezt igazságosan kezelni. Tény, hogy egy férfinak egyszerűbb egy olyan helyzetből kilépni, ahol egy nem kívánt terhesség és annak következményeivel kell szembesülni. Ha nem akar gyereket. Viszont az is tény, hogy ilyen esetben ő hiába akarná a gyereket, zéró beleszólása van.
Szerintem, aki nem akar gyereket, az védekezzen, és tartom, hogy a védekezésben a nőknek kellene a nagyobb felelőssége legyen, hisz ők viszik jobban vásárra a bőrüket. Mivel erről nem csóri pasik tehetnek, nem kéne őket szívatni.