Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Hosszas vacillálás után vettem Katalint és Germersdorfit. Mostan fohászkodom, hogy ezek porozzák is egymást... Cirka 20 méterre lesznek egymástól egy klassz napos helyen.
Az alábbiakban kérem a segítségedet, ha válaszhatok a füzéorsó kialakításához csemetét, az oldalágak nélküli suhángot válasszam vagy azt amelyiken 40-60 cm magasságban már vannak oldalágak?
Az alanyokat úgy gondoltam, hogy a végleges helyükre ültettem, aztán jött a belvíz tavaly (ott 50 éve biztos nem volt ilyen időjárás), most nem tudom, mi legyen. Majd meglátom. Igazán nem néztem utána, hogy a vadcseresznye mennyire bírja a vizet. Próba képpen ültettem. Az biztos, hogy az alma és a szilva jobban átvészelte. Szuperorsót szándékomban áll kipróbálni. Már átfutottam az általad korábban javasolt irodalmat, a megtanulás még hátra van és majd zargatlak is kicsit ha elakadok!
Mondanám, hogy nevetséges (mármint, hogy a plusz 150 forint az akadálya a faiskolák választékbővítésnek), de nem találom annak :-(. Az a baj, hogy én nem merem! Én egyáltalán nem értek ehhez, kertem is csak három éve van, azóta próbálok tanulni mindent. Nagyon sajnálnék tönkretenni akár egyetlen alanyt is, nem beszélve arról, hogy sikertelenség esetén már szinte beláthatatlan messzeségbe kerülne számomra egy esetleges szüret. Ezért kérdeztem, hogy esetleg abból, amit Te szemeztetsz be, nem tudnál-e nélkülözni egy példányt, én nem sajnálnám az "extra" felárat, hiszen egyetlen darabról, illetve, ha G. is lenne, akkor kettőről lenne csak szó. (Megértem, hogy ha nem akarsz ezzel foglalkozni, akkor terhessé válna, ha precedenst teremtenél velem, de nem lehetne mégis? :-)))
Maxma-14-en nem találsz Magyarországon se, cseresznyét se meggyet. Ezekre az alanyokra csak megrendelésre szemeznek, mert kb. 150 Ft-al drágább az előállítási költsége.
Faiskolások nem tudják az árat érvényesíteni a kerekedők felé, így inkább nem csinálnak ilyent.
Maxma-14-es alanyt nálam tudsz rendelni, őszre beszemzed és tuti a fád. Itt a fórumba nagyon sok profi kertész van aki segít neked tanácsokkal a szemzésben. Én is alanyokat hozok és azokat szemeztetem be, így olcsóbb és biztosabb a fa felnevelése.
Kedves Csarli1! Nagyon szeretnék egy Maxma 14-es alanyú Katalint és egy Germersdorfit, nem tudod, hogy hol lelhetnék? Sajnos kevés a helyem, csak egy-egy fát tudok ültetni, de most megtaláltam talán végre a cseresznyének való helyet. Viszont nagy szükségem lenne az alany nyújtotta előnyökre. Ha esetleg neked lenne "fölösleges" (:-) eladó oltványod, vagy tudod, hogy melyik faiskolában oltottak, nagyon megköszönném!
Az Indexet ugy tudod átírni az emailcímedet hogy itt a lapon batoldalt van egy menü és rákatintasz a beállításokra ott az email címedet átirod és a lap alján elmented.
Hát elnézést, erre nem gondoltam! Pár hónapja a gép karbantartáson volt és a régi emailt nem tudtuk visszavarázsolni bele, ezért új címem van, az indexen pedig nem tudom, hogyan kezdjek hozzá a korigálásához!
A következőt szeretném kérdezni, hol tudnák venni tavasszal az emlegetett Maxma 14 alanyra oltott Linda és Katalin cseresznyefát /suhángot/ ? Az Ali-bá által említett füzérorsót szeretném kipróbálni, igaz vadalanyon már elvannak ültetve a fák, de inkább elajándékoznám azokat!
Bocs, hogy itt kérdezem, de alany témában még anno válaszoltam a mailodra, amire nem ragáltál. Megkaptad? Csak tudni szeretném, hogy lesz e belőle valami!