Kuszti, köszönjük az üdvözletet. Meglátod, még az idén csatlakozol Te is!
Nagyon jó, hogy leírtátok a gyes/gyed dolgokat.
Képzeljétek, tegnap voltunk orvosnál. Egy egyszerű UH készüléke van, de a lényeget lehetett látni: két kis mocorgó gombóckát!! :-))) _Mindkettő_ egyforma szép nagy 25 mm, egyikük vígan kalimpált mind a négy kis végtagjával, olyan aranyos volt! Még mindig olyan hihetetlen, hogy mindez az én pocakomban történik. Jövő héten megyünk (videokazettával felszerelkezve) a korszerű kórházi UH-ra.
Gyömbér,
Szerintem a Kállai Ildikó féle torna nem a legjobb. A másik pedig, hogy torna előtt feltétlenül kérd ki az orvosod véleményét. Anélkül nem szabad bűvészkedni!! Fontos szabály, hogy olyan hasizomgyakorlat nem végezhető várandósság alatt, amihez egyszerre mindkét lábadat fel kell emelni a padlóról! És nem ajánlott a teljesen vízszinteseben hanyatt fekvés sem. Nekem már nagyon kényelmetlen. Beletörik a derekam és nem tudok utána felkelni!
Ha hízástól tartasz, egyél sok zöldséget, gyümölcsöt. Én is állandóan kajálok, de eddig 22 hét alatt 3 kg-t sikerült felpakolnom, a gyermek mégis erőteljesen növekszik! :-) Amit az első 12 hét alatt veszel fel pluszkilót, azt lesz a legnehezbb leadnod. Konzultálj etéren a védőnővel, ill. dokival.
Láttátok tegnap a Fókuszt az RTL Klubon? Abban volt éppen a Raffai Jenő féle baba-mama módszer!
Most, hogy elolvastam a könyvet (tetszett - és sok mindent örömmel nyugtáztam, hogy magamtól is alkalmaztam eddig is), de ismét csak a pestiek vannak előnyben :-(( Mi vidéken meg megoldjuk magunktól...:-( A szerencse talán csak annyi, hogy ez öszötönösen jön, mert mi itt mind annyira vártuk/várjuk a picurkákat!!
Sziasztok!
Csak benéztem és éppen beletudok szólni a dilemmába.
Arról beszéltetek, hogy mi lenne a legjobb támogatás. Ez attól függ. Ha dolgoztatok, akkor a GYED, ami csak 2 évig jár, de sokkal magsabb összeg, mint a GYES 3 év alatt összesen. A fzetésedet veszik alapul, a jutalmakat nem számítják bele, sem a pótlékokat.
A GYES sajnos csak 15.350, mivel egyenlő az öregségi nyugdíj minimummal, de elvileg idéntől változtatásokat veszetnek be, de ez az összeg nettóban akkor sem lesz túl sok. Ez akkor jó, ha nem volt munkaviszonyod eddig, mert ez alanyi jogon jár. Feltétele, hogy 1,5 évig nem végezhetsz kereső tevékenységet.
Genetta,Én úgy tudom, hogy minden segély kizárja egymást, ezért kötelező választani a GYED és a GYES közül, nem lehet egymásra halmozni.Legalábbis ilyet még nem hallottam.Ez túl előnyös lenne az állampolgárok számára, úgyhogy biztos kitaláltak ellene valamit!:)
Az anyasági támogatás egy egyszeri támogatás, ezt a GYES vagy GYED mellett mindenki megkapja, aki igényli a szülés után. Ez az öregségi nyugdíj minimum 150%-a, vagyis 23.000 körül lehet, de ez is megváltozik. Feltétele, hogy a terhesség alatt min. 4x meg kell jelenni orvosi vizsgálaton, koraszülött esetén 1x.
A terhességi-gyermekágyi segély a napi átlagkereset 70%-a.Feltétele, hogy a szülés előtti 2 évben legalább 270 napon át biztosított legyél. Ha a biztosított napok száma nem éri el a 270-et, de a 180-at igen, akkor a napi átlagkereset 60%-a lesz a segély összege. A szülés előtti 180 napi munkabérből számolják ki az átlagot. Ez a szülési szabadságnak megfelelő időtartamra jár.Ide sem számít bele a kersetbe a prémium és a jutalom.
De ez is kizárásos alapon lehet. A segély a segélyt mindig kizárja, de meg van a választási lehetőséged, hogy az előnyösebbet kapd.
közben a Piglet kiművelt ebben a témában. a GYED-nél az utolsó 180 naptári napra kapott jövedelmed az alapja a kapható GYED-nek. A GYÁS-nál viszont úgy számolják, ha monjuk 2001 májusában mész GYÁSra, akkor a 2000 jan 1-2001 májusig kapott jövedelmetűd átlagát tekintik alapnak. Javítsatok ki ha nem jól tudom. A Gyesről nem tudok semmit.
egyébként ma vagyunk 9 hetesek, már csak 4 hét és túlvagyunk az első nehezén. Holnap megyek a kiszemelt nőgyogyimhoz.
Én egyébként eléggé kétségbe vagyok esve, ugyanis mióta megtudtam, hogy terhes vagyok, 4 kilót hiztam, és már akkor sem a versenysúlyomonm voltam. Állandóan éhes vagyok, és ha nem eszem, elájulok. Éjjel 3-szor felkelek pisilni, meg néha enni is. Ha igy folytatom 90 kilósan fogok szülni. Nálatok nincsenek ilyen tünetek? Szerintetek mikor lehetne valamit elkezdeni mozogni. Gondoltam megveszem a Kállai Ildikó videóját. Azt ismeri esetleg használta már valaki?
"A számitás alapja az előző évi nettó pénzed": ezt pontosan hogyan nézik? Naptári év szerint vagy esetleg úgy, hogy mondjuk szülök 2001/8. hóban, akkor 2000/8 - 2001/8 között mennyi volt?
A számítás alapja mindenhol az előző évi nettó pénzed, amit napra lebontanak. Nem vagyok benne 100%-ig biztos, de szerintem ez pótlékostól-mindenestül értendő, hiszen az általad kézhezkapott jövedelemről van szó.
Ja, és a GYED-hez az kell, hogy a szülést megelőző 2 évben legalább 180 napig biztosított legyél.
Egyébként a GYED és a GYES nem zárja ki egymást, egyszerre nem kaphatod, de egymás után igen. Nekem pl. előnyösebb a GYED, ezért azt igényeltem meg, de majd ha lejár, a hátralévő 1 évre még kérhetek GYES-t.
Ja, és van még egy támogatás, az egyszeri, a szülés után 60 napon belül igényelhető, tavaly 25000 volt.
És még egy dolog: ne felejtsétek el a családi pótlékot igényelni szülés után minél hamarabb, mert csak 2 hónapra adják visszamenőleg. Én májusban szültem, és totál elfelejtkeztünk a családi pótlékról, csak szeptemberben adtam be az igénylést, így az első 2 hónapra nem kaptam meg.
Sziasztok lyányok, üdvözlet a partvonalról. Nagyon jó ez a topic is, ugye megértitek, hogy összeszorul a szivem, hogy én még nem lehetek tag. Denagyon örülök nektek és mindenkinek nagyon jó egészséget kivánok.
Sziasztok lyányok, üdvözlet a partvonalról. Nagyon jó ez a topic is, ugye megértitek, hogy összeszorul a szivem, hogy én még nem lehetek tag. Denagyon örülök nektek és mindenkinek nagyon jó egészséget kivánok.
Sziasztok!
1. GYES: a legalacsonyabb öregségi nyugdíj összegével egyenlő, ami idén olyan 20-25000 körül van, pontosan nem tudom. Ha jól tudom, a gyerek 3 éves koráig jár.
2. GYED: a bér 70%-a (mintha táppénzen lennél), de maximált, a minimálbér 2x-esében, vagyis idén max. 80000, jövőre 83000-re tervezik. De ez bruttó! A gyerek 2 éves koráig jár.Fontos tudni, hogy azt az összeget kapod végig, ami a megigényléskor járt, tehát aki idén igényli, jövőre is csak ennyit kap, még ha változik is közben mondjuk a felső határ.
3. GYÁS: terhességi-gyermekágyi segély, 168 napig jár a szülés időpontjától v. egy hónappal előtte vehető igénybe, ugyancsak 70%-a a bérednek.
Napóra! Azt a kismama boltot Újpesten már évek óta kinéztem, de hát ugye ezidáig nem volt esedékes. Már alig várom, hogy bekukkanthassak én is.
Pénzügyi és egyéb dolgokról. Mivel sajnos olyan a munkahelyem, hogy kénytelenek voltunk saját Bt-t alapitani és könyvelőt tartani, ma reggel megkértem a könyvelőnket, hogy alaposan nézzen utána az efféle dolgoknak. Január végén már okosabb leszek. Majd akkor beszámolok.
Az egyik kérdésemre viszont Napóra már válaszolt: az adókedvezményt ezek szerint az apajelölt is felveheti. Lehet, hogy nálunk is ez lesz az ábra. Ez a 3000 Ft havonta értendő?
Gyömbér: a Gyed azt hiszem 2 évre szól és az elmúlt egy év fizetési átlagának a 75 %-a (mintha betegállományban lennél), a Gyes valami nem túl magas fix összeg. A Gyádról nem is hallottam még.
Nem is tudom melyik topicon dobjam föl ezt a témát. Hétvégén beleolvastam a HVG TB különszámába, de sajnos nem lettem okosabb, Gyes Gyed Gyád tekintetében. Ha van köztetek egy könyvelő vénás, nem foglalná nekem össze, hogy akkor most hány nap is számit bele ezek kiszámításába, és hogy melyik mikor jár?
Sziasztok! Már nagyon hiányoztatok. Úgy emlékszem, Pí kérdésére nem válaszolt még senki, pedig sokunkat érint. A családi adókedvezményt (ez évben egy gyermek után 3000,- Ft) kiterjesztették január 1-jétől a terhesség 91. napjától szólóan is. Az orvostól kell kérni igazolást, hogy állapot van, és hányadik héten járunk, ezt bevinni a munkahelyre, ahol a havi adóból jóváírják ezt az összeget. Nálunk ezt az apuka fogja igényelni, mivel az én fizetésem a táppénz miatt a béka feneke alatt van.
Azt ugye tudjátok, hogy létezik egy anyasági támogatás nevű dolog is, amit szülés után 60 napon belül lehet felvenni a tb-től, ha jól tudom, a Fiumei úti székházban. Mindenkinek jár, aki igazolást visz, hogy legalább 4-szer részt vett terhesgondozáson. Nem túl nagy összeg, a nyugdíjmimimum 150%-a, de arra figyelni kell, hogy a 60 napból nem szabad kicsúszni. Erre nem nagyon figyelmeztetik az embert, így sokan nem kapják meg, sőt nem is tudnak róla.
Ha van kedvetek megvitatni a különböző ellátási formákat, az talán hasznos lenne. Nekem kissé bonyolultnak tűnnek, de jó, ha mindannyian tudjuk, mire számíthatunk.
Találtam egy nagyon jó kismama boltot. Újpesten van, az Árpád út és a Kemény Gusztáv u. sarkán lévő téglavörös épület I. emeletén. Vettem ott egy bővíthető nadrágot, finom anyagból 5000,- forintért. Sőt, kölcsönözni is lehet alkalmi kismama ruhákat. A Westendben is van egy kismama üzlet, bár csak kívülről láttam.
Csucsuka, nagyon vigyázz magadra! Drukkolok! Leírnád, hogy mit mondott pontosan az orvos, mi van a méhszájjal?
Minden már megszületett babához szívből gratulálok!
Ja persze, a lényeg a ti szempontotokból: a János szakmailag kifejezetten az IVF-es terhesekre és értelemszerűen az ikerterhességre külön be van rendezkedve, hoüiszen a BMC betegeinek nagy része ott szül. Hat szobatársamból öt ilyen volt, és kettő még ráadásul ikres... Eleve jobban vigyáznak az IVF-esekre, spéci bánásmódban részesülnek, ezért sok a Kaális is. Gyerekágya szobatársam pl. Kulin doktor munkáját reprezentálta...
Na szóval. Azt gondolom, a végén kezdem a dolgokat, a terhességgel kapcsolatos tapasztalatokat majd folyamatosan utána, ha felmerül egy-egy téma.
Szóval november 15-én este kerültem be végleg a kórházba. A kórháznál úgy érzem, el kell időznöm egy kicsit. El sem mondhatom, milyen fantasztikusan bántak velem, milyen klassz a hangulat, a személyzet és a körülmények (Szent János kórház). Felújitott kétégyas szobában voltam, de a hangulata nem is kórházi volt. A felújitások szaobáról szobára izzadják ki, mindenki minnóden rejét beleadta az ötletekbe. A nővérek és szülésznők nem teherként vonszolják a hivatásukat, hanem például az ünnepek előtt szabadidejükben diszekért járták a várost és minden zugot felöltöztettek karácsonyi csecsebecsékkel. Az osztály fáját pl. CTG után a szülőszobán én is segitettem disziteni. Az orvosok nagyon aranyosak, mindnek van egy jó szava vagy poénja, odafigyeltek rám, és ami érdekes: mivel viszonylag nem nagy osztály, minden orvos minden betegről mindent tud, teljesen képben van, akárki jön vizitelni. Ez óriási biztonságérzet, mert sok helyen csak a fogadott orvos néz az emberre. A szülésznők közül se tudtam volna választani, ha arról lett volna szó, hogy mást ne mondjak, egy találkozás után mindegyik tudta a nevemet és a koordinátáimat, ha CTG-re mentem. Szobatársat vagy hatot fogyasztottam el, mindegyikkel nagyon jó viszony alakult ki, tartjuk a kapcsolatot. Összességében nem rémálomként maradt meg ez a sok hét, hanem mint életem egyik nagyon zárt, fura, de mégis élményszerű szakasza. November 15 óta három alkalmat kivéve nem voltam kint az osztály ajtaján, ez is olyan intenzivvé tette az ott töltött időt. Egy biztos: nem lennének ilyen egészséges nagy babáim, ha nem fekszem ki szigorúan ezt az időszakot. Hogy miért? FOLYT. KÖV.
Az "újfajta" császárt már több kórházban is csinálják. (Sajna nekem a Péterffyről személyes tapasztalataim vannak, amik nemigazán szépek és jók:((() A szülőszoba csodás, sőt van egy-két szuper szülésznő is, de ha nem magán szobába mész, tisztaság terén túl sok kívánnivalót hagy maga után...
Mosómasa, irigyellek, hogy ilyen jó a szemed!:))) Én még csak akkor látok "jól", ha a doki magyaráz, bár akkor nagyon megy:))))
Igen, nem régiben láttam a TV-ben egy riportot erről az újfajta császámetszési technikáról. Valóban a Péterffyben valamelyik doki az "atyja", de azt is mondták, hogy már több kórház orvosainak is megtanitották. Érdemes lenne utánamenni hol vannak ezek a dokik.
Én azt hiszem a Margitba fogok menni, persze ehhez még kellene találkozni a kiszemelt dokival. A Kaaliban engem nagyon a Szabolcs utcába agitáltak. Berku, mivel nálad ikrek vannak szerintem nagyon fontos a kórház választás! Pl. nekem ismerősön a Péterffyben szült ikreket, és tudtommal -de javítsatok ki ha ez már azóta megváltozott- ott végeznek egyedül olyan császármetszést, hogy nem vágják szanaszét a hasad, hanem csak pici vágás, és széthúzzák az izmokat. A baba majdnem akkora helyen jön ki, mintha természetesen születne, viszont az anyuka sokkal hamarabb gyógyul. Ehhez a Noa is biztosan hozzá tud majd szólni. Azt is vedd figyelembe, hogy az ikreknél nagyobb a koraszülés esélye, tehát nem ártana, ha lenne koraszülött részleg a kórházban, hogy ne kerülj az utolsó percben idegen doki kezei közé. A Kaaliban mit ajánlanak?
Gondolkodtatok már rajta, hogy hogyan lesz 2. illetve további gyerekünk?
Pogácsa, összekeversz Buksival, én majd valamikor júli végén prezentálok sztárfotókat. :-)
Noa, nagyon várjuk a dózisokat!
Susok, az orvoson én is töprengek. A dokim nagyon jó (dr. Bálint Sándor a Tétényiben), de a kórházról vegyes dolgokat hallottam és hát az első benyomásaim a múltkor (a helyről) sem voltak kimondottan pozitívak. Persze a Kaáli után visszaszokni a magyar egészségügyi viszonyokba...
Nekem nagyon fontos, hogy a babákkal együtt lehessek születésük után és ez a Tétényiben - a sógornőm elmondása szerint- vagy sikerül, vagy nem. Közel lakunk az István kórházhoz és erről nagyon jókat hallottam. Hát nem tudom. Remélem, hétfőn sikerül részletesen elbeszélgetni az orvosunkkal és aztán eldöntöm, hogy körülnézek-e máshol is.
Egyébként ha lehetett volna, én ott maradtam volna szívesen Bernard dokinál, de a Kaáliban ez ugye nem jön szóba.
Végülis megfogadtam a tanácsotokat - köszi - és elmentem ma az orvosomhoz. Volt uh, kaptam képet - minden rendben, még egy héttel előrébb is léptettek, így most 22. hét.
Aztán megvizsgált a dokibácsi és minden rendben, méhszáj teljesen zárva. Azért kaptam Terbutalin kapszulát, ami valami simaizomgörcsre való gyógyszer és ebből kell napi egyet bekapnom. Azt is mondták, hogy napi 10 keményedés megengedett, de ennél több nem lehet. MA nem is volt.
Ja, és úgy tűnik, nálunk is kisherceg lesz - láttam, amit láttam :-))
Susok, nagyon örülök a híreknek! Nagyon nagy találmány az UH:))))
Dokival kapcsolatban, sajnos nem tudok segíteni... Ha a szakmai tudás hasonló szinten van, akkor (meg különben is) a szubjektív dolgok döntenek. Pl.: milyen az elérhetőségük, milyen a kórház (szakmailag, tisztaság szempontjából és még sorolhatnám...) röviden: jó rágódást!:)))
Szia Noa! De jó, hogy újra itt vagy! Már alig várjuk a beszámolókat:)))
Mosomasa! Fogadd meg Noa tanácsát. Ez a magnéziumos infúzió vagy tabletta gyakori a félidő tájékán. Nem felejtettem el a könyvet, szólok, ha megvan:)
Pogácsa! Ha még nem nagyon jött ki rajtad, talán meg tudod előzni egy homeopátiás szerrel: Oscillococcinum (patika: 6 adag 1050 Ft). Még csecsemőknek is adható feloldva.
Gyömbér! Ez csupa jó hir. Hová mész orvoshoz ezután?
Berku! Te hová fogsz járni?
Tegnap én is voltam UH-n, minden rendben, már gyűlnek a kis képecskék. Picivel több, mint 2 cm, és már ugyanúgy repdesett a kis kezeivel, mint az újszülöttek:)
A pici vérről annyit, lehet hogy én karmoltam meg magam az utrogesztán felhelyezésekor.
Három hét múlva megyek megint, akkor bocsátanak el. Zeke doktor utalt arra, hogy maradhatok nála is. Igy 3 hetem van hogy eldöntsem: Ernő bácsi (Margit kórház) vagy Zeke dr. (János kórház) Most kicsit bizonytalan vagyok, mert mindkét orvos nagyon jó.
Mi a véleményetek?
Menj el mindenképp az orvoshoz, vagy telfonon beszélj vele mihamarabb. Valószinüleg magnéziumot fog adni nagyobb mennyiségben, de a keményedésekkel - pláne ilyen - korán nem szabad viccelni. Ijedségre nincs ok, csak lehet, hogy "kontraktilisebb" a méhed (a méhizomzat összehúzódásra hajlamos) és ha ez fokozódik, az nem túl jó. Ha viszont megelőzik magnézium tablettával vagy infúzióval, semmi gond, hétköznapi eset. Nekem is ilyen volt, aztán a 39. héten úgy kelltt kimetszeni őket. HA viszonnt nem kapok rá három ütnapos magn. inf. kúrát a kórházban, akkor lehet, hogy koraszülés lett volna a vége.
Hazajöttünk. Annyi mesélnivalóm van, hogy azt hiszem, majd fejezetenkén osztom meg veletek, igy ezt most vegyétek bejelentkezésnek...
Minden rendben van a babákkal, egészségesek. Az élet szervezése nehéz ezekben a napokban, de majdcsak beáll a rend. És a kislányok arcára nézve az ember minden gondját, baját elfelejti...
Akkor az élménybeszámolót a jövőben adagolom majd,