Pont azt mondogattam magamban, hogy bár az egyéb hagymáim szaporodnának ennyire....! :-)) Mivel tavaly ültettem ezeket, abszolút semmi tapasztalatom nem volt. A "normál" (őszi ültetésű) hagymásaim - nárcisz, jácint, tulipán, krókusz - hagymaleválasztásával sosem volt gondom, sőt, a liliomfélékkel sem. De ez a vastag gyökér teljesen meglepett... No akkor ősszel én is kiszedem őket.
Egy másik virágládába is beletúrtam, sajnos le is törtem pár hajtást. De nagyon meglepett, hogy ilyen mélyre "lemásztak". Tutira emlékszem, hogy 3-4 cm mélyre ültettem őket, mert így volt a csomagolásra írva. Némelyiket 10 cm mélyről bányásztam ki. :-)))
Ha már belekezdtem, írnék egy másik kérdést is. Szerintetek ez micsoda az egresfácska mellett???? Úgy néz ki, mintha a tövéből hajtana ki, fás is a szára (pedig tavaly nem láttam...), de fogalmam sincs, mi lehet...
Igan valószínűleg azok fiókhagymák voltak, csak nem elég erősek és lehullottak, az anyatőről.
Ha jó helyen van maga a gumó egséz nyáron akkor rengeteg nagyon szép gumó fejlődik ki rajta.Én mindjárt ősszel leválogatom az anyatőrő/répa/ a fiókhagymákat és úgy hagyom száradni őket.
Maga a répa, már nem fog újra kihajtani ő belőle fejlődnek az új hagymák, tehát a nagy répát dobd ki.
Épp ma néztem ,az enyémeket 3 hete tettem el a földbe őket és már 15- cm hosszú száron virágok vannak, levél nincs de virágok...:-))
Csak azért csodálkozom, mert két - három nagyhagymán volt ilyen, a többit meg "szétszóródva" találtam meg a földben. Lehet, hogy ezek a szétszóródottak már fiókhagymák voltak?
Egész télen lent voltak a pincében, abban a virágládában hagytam őket, amiben múlt nyáron virágoztak.
Akkor leszedem ezt a "répát" arról a nagy hagymáról és elültetem újra.
Oxalis deppei, iron cross - ez volt ráírva a színes csomagolásra.
Kóstold meg, ha ízlik, egyed. Az alsó levelei még biztos jók. Persze ha akarsz magot gyűjteni, kíméld. Nekünk a téli torcsin elkezdett virágozni. Bekaptam egy virágos hajtást, ugyanolyan, mint virág nélkül.
Hú de szép retkek! Nálunk még picik. És reggel megint fagyott, igaz, csak -1 volt, de már az se hiányzik. A fólia alatt +1,6-ot mutatott a hőmérő. A madársalátákat kell gyorsan megegyük, mert két hét múlva ültetni kell a helyükre a krumplit. Most már kezdenek egész kiadósak lenni.
Bocs, hogy belekontárkodom, nekem évek óta van Oxalis deppeim, én nem látom jól a képet, mert elég kicsi. Elvileg lehet, viszont ő nála lesz a gumóból ilyen répaszerű képződmény őszre és rajta ülnek a fiókhagymák, amiket le kell választani az anyagumóról ami kiszolgált, ki kell dobni...
Bezenyét Rajka felé elhagyva a jobboldali ártéri erdökben van. Mielött az utolsó erdöt elhagyod, jobbra vezet be egy kis földút. A bejárattól kb 50 m-re jobbra van a medvehagymaerdö.
Sajnos én csak vasárnap érkezem. Igen, úgy látszik mindkettö!?És nálad? Az, amelyikbe egy szemet operáltál, elég nagy lombot fejlesztett. nem kéne azt leszedni, hogy inkább a szemre koncentráljon? nagyon sok datura kikelt az egyik fajtából, nem kérsz?
Szerintem lehet. Arra azért ügyelj, hogy ne természetvédelmi területen "áskálódj". :-)
Ha ügyesen alányúlsz pl. egy gazkiszúróval (én azzal csináltam), vagy hosszabb fejű kisásóval, akkor ép marad a hagyma, és még a gyökere se nagyon sérül. Ha beülteted, valószínűleg kornyadozni fog, de jövőre tuti előbújik. Nekem már van vagy 12-15 tövem. Minden évben hozok párat.
Azt hiszem, júniusig, de abból már nem lesz rendes termés, csak pár szem. De ha állandóan locsolod, akkor teremhet. Most még mindenképpen érdemes, feltéve, hogy tudod locsolni, locsolás nélkül már ilyenkor késő.
Ma kiültettem az üvegházba a paprikákat (6 Cecei, 1 Kofa, 3 Rekord) és a paradicsomokat (2 San MArzano Rampicante, 3 Marmande, 4 Apis) Szétpalántáltam a salátákból (Edina). Megettem az első retkeket:) Kezd kelni a második vetésű borsó (Újmajori középkorai) Ma esti képek.