Úgy néz ki, hogy egyetlen tulipánpaprikám sem kelt ki az idén. Eddig reménykedtem, de most már biztos, hogy életképtelenek voltak a magok. Nincs valakinek elfekvőben néhány mag?
Én is így vagyok vele. Idén 65 db. paradicsom palántám van, ez több, mint elég. Szerencsére ebből 8 db. balkon és van 2 féle determinált korai, de a maradék nagy termetű is kicsit sok a meglévő helyre.
Régen anyám hozott nagyon finom paradicsomokat a piacról, ő Marhaszívnek ismerte. Valószínűleg ugyanaz volt. Főleg arra vagyok kíváncsi, mennyire érzékeny a burgonyavészre, az íze biztos finom.
Ezzel az Ökörszívvel felcsigáztátok az érdeklődésemet. Ebben az évben már nem akarok, mert tele van tervezve a kert, de jövőre gondoljatok rám is néhány maggal. Kíváncsian várom az idei tapasztalatokat, és képeket.
Minden káposztafélét ki lehet ültetni. Ezek nem érzékenyek a hidegre. Ha lesz később lehetőséged, a káposztalepkék elriasztására néhány tő zellert is ültethetsz közéjük. A gyökérlégy ellen a kissé mélyebb, sáros ültetés nagyobb védelmet nyujthat.
A paradicsomnál két típust különböztetünk meg: determinált és folytonos növekedésűt: A determinált: a főhajtás csúcsán virágzat képződik, amely lezárja a növekedést. A főhajtás növekedésének ez a természetes lezáródása serkenti az oldalhajtások növekedését, ami jellegzetes bokor típus kialakulását eredményezi.
A determinált fajták között két nagy és mindmáig kevéssé ismert különbség van: 1. a főhajtás növekedése hányadik virágfürttel záródik 2. két fürt között mennyi a levelek száma.
A tipikus determinált fajta esetében a 6. fürt zárja le a főhajtás növekedését, és két virágfürt között egy levél van. A determinált növekedési típus azonban nem egységes, ezen belül további 3 típus különböztethető meg. A gyakorlat által féldetermináltnak nevezett típus hajtásnövekedését a 8. vagy a 9. fürt zárja, a felső oldalhajtásoknak erős a tendenciájuk a főhajtás szerepének átvételére, és két fürt között 23 levél található.
Folytonos növekedésű (inderterminált): a főhajtás növekedése korlátlan, 2 virágfürt között rendesen 3, kedvezőtlen környezeti hatásokra esetleg 45 levél is képződik. A folyton növő növekedési alkat teszi lehetővé az üvegházban az ún. egész éves kultúrák létesítését (pl. Anglia) és a támrendszeres (pl. gúlás) paradicsom termesztését a házikertben. (Forrás Balázs-Filius)
Kiraktam tegnap a paradocsomokat a fóliába. A fólia nagy részére kívülről fátyolfóliát terítettem. Remélem így nem lesz semmi bajuk. Ma a paprikát telepítem ki, a gigantok már virágoznak.
Amit én kóstoltam, kicsit szivacsos, édeskés valami volt. Főve nem ettem. Nem volt túl nagy szám, a paradicsom meg a földicseresznye sokkal finomabb, de ha már kaptam, ültettem belőle. Figyelemre méltóan gyorsan fejlődik, biztos helybe is vethető. Az ismerőseinknek is csak úgy gyomként nő magától, és nem is eszik, csak meghagyják, ahol elfér.
Gondoltam, pár tő változatosságnak jó lesz, szeretek mindenfélét legelni a kertben.
:-)) Ez a Tökéletes Üresség engem is leterített két napra. Azóta se kép se hang, se ültetés, se permetezés, se magvetés:-( Ma még mentem a menthetöt, mert holnap hazamegyek. Eljössz a nagy kiállításra áprilisban? Vagy valamelyik másikra? Én a most hétvégire nem megyek, de az úgyis gagyi, a következöre csak vasárnap du. tudnék, de az április végire készülök! Más: Il, megjött a komposztáló-alkatrész, de közben a szomszéd fiú már megbuherálta, és valami erösebb konstrukcióval rögzítette a csavart, így már nem olyan szánalmas a rágcsalék, de tökéletes, apro és egyenletes sose lesz. A vékony gallyak, amiböl pedig a legtöbb van, most is átesnek, pedig a henger és az ellendarab már csaknem összeérnek. Úgy látszik ennyit tud ez a konstrukció. Viszont azt mondják lényegesen megbízhatóbb és problemamentesebb, mint a forrgokéses verzio. A halom viszont még mindig akkora az udvar közepén, hogy szerintem eltelik a szezon, mire ledarálom. Lassan megy, mert majdnem mindent többször kell visszatenni.
szia, nálunk a lányok 4 és 1,5 évesek és 2 hónap múlva itt a 3. Sajnos oviba nem veszik fel, nagyszülők nincsenek. Sőt holnap 2 kaptár méhet hoznak. Szerintem baba vállalásra nincs jó időpont, mi egyszerüen belevágtunk. Mindig küzdünk egy kicsit, és próbáljuk magunkat utolérni, de a lányok csodálatosak. A kert kicsit gazos, de istenem......., most a nagyobbik szeretne magának egy pici kertet néhány palántával, bár tegnap megevett egy éppen kikelt uborka palántát, kiváncsiságból :)
Nem is azzal van a gond, hogy ritkán próbálkoznék, de a keleti bölcseletek hívei jól tudják, hogy a tökéletes ürességhez ki kell ürítenünk magunkból minden vágyat, és ha vágyunk erre, akkor ez már önmagában rossz. :) Meg hát a megvilágosodás irányát sem lehet befolyásolni, hol ez villan be, hol az... Azt hiszem, ez az oka, az üldögélés módja, hogy annyival kevesebb női feltalálót és neves személyiséget jegyzett fel a történelemírás.
Már régóta érzem, hogy valami nem stimmel a paradicsomjaimmal. Aztán ma reggel a wc-n meditálva, mikor már nagyjából elértem a tökéletes üressség állapotát, amit a buddhisták hajszolnak, akkor egyszerre minden előzmény nélkül, a semmiből, anélkül, hogy bármi növényre gondoltam volna, belém hasított egy gondolat: csak 2 féle paradicsomot vetettem, a Lugas F1 kimaradt! (A többi már leveles.) Úgyhogy ezt ma este pótoltam, hát olyan igazán korai nem lesz már, de még mindig jobb, mint helybe vetni. Remélem.
Én is tegnap ültettem törzses piszkét, mexüntettek egy ültetvényt, és párat megmentettem. Az összes ilyesmi ültethető még, sőt facsemeték is, csak mindent erősen vissza kell metszeni, a gyökérzet függvényében.
OFF- a gyerekek 4 és 2 évesek, a nagyszülők 300 ill. 400 km-re tőlünk, emeletes ház, udvar, kert, segítségem nincs, most meg vettünk egy telket is tele gyömölcsfával (pénzbefektetés az euró előtt). Hát így. Mivel tavaszi babát akarok megint, van 3 hónapom meggyőzni Apát. Ő a keményebb dió. De én nagyon-nagyon akarom, csak néha megrémülök.
Beszélek holnap a szomszéddal, megkérdem van-e még magja. De ha neki nincs, kérek mástól. Itt szinte mindenkinek van. Első éven (mikor idekültöztünk) én is kaptam egy pár palántát, termett is, de nekünk nem ízlett.
Szerintem át lehet ültetni. mivel a szomszédból hozod, ki sem szárad. Sok földdel vedd fel a ribizliket. Ha nem hozod át, akkor sem lesz a tied. Én ültettem át egrest, ribizlit augusztusban is. Jól be kell öntözni.
Erdeiborokanak teljesen igaza van. Mindig van az embernek dolga. Ha arra vársz , hogy ne legyen és láblógatva unatkozz, akkor sosem fog a következő babád megszületni. Én a második után öt évig gondolkoztam úgy mint Te, de szerencsére 9 hónap múlva megszületett a harmadik lányom. Sokkal egyszerübb kettő után a harmadikkal, mint az első után a második babával.
A szomszédban eladásra kerül a "pemetezőbácsi" háza. A szívem szakad meg, valószínű itt is társasház fog épülni. Az utolsó cm2 - ig meg volt művelve a kert, mostmeg az enyészeté. Szerencsére az örökösök felajánlották, hogy amit gondolunk ássunk ki. Jobb lett volna, ha néhány hónappal korábban szólnak. Málna, ribizli ilyenkor még simán átültethető?