Leandereknek hófehér van, hófehérek a bimbói is, míg a Tiednek rózsaszín bimbója van, ergó a Tied olyan, mint Rágicáé, ami én barackvirágszínűnek nevezek, mert fehérnek nem nevezhetek a tölcsére és a bimbója miatt. Nagyon szeretem ezt a fajtát, az egyik legaktívabb, legdekoratívabb:-) Bocs, hogy így okoskodom, de én már amolyan megszállottként figyelek minden részletre.
Sajnos nem emlékszemrá. Lemértem, egy idei levél általában 20-22 cm hosszú, 2.5-3 cm széles. Egy nagyobbacska tavalyi hossza kb 13, szélessége 1.5 cm, de a tavaly nyár végi levelek, pontiosan az idei óriások alatt úgy 7x1 centisek, úgy hogy elég idétlenül néznek ki.
Hát! Adtál nekik rendesen serkentőt, lehet, hogy a kettő együtt már sok lett. Most már csak arra vagyok kiváncsi, mekkora virágaid lesznek??? Emlékszel a Mézga Géza egyik filmjére? Ha láttad, biztos tudod melyikre gondolok!
Nem tudom mi van benne, mert összetételként csak annyi van ráírva, hogy 57% gyógynövények kivonata, 38 % bioumusz-kivonat, 5 % illóolaj, gyógyvíz, ásványi anyagok, nyomelemek.
Á, még nagyon aprók a bimbók.m Viszont 2 ilyen nagy fehérem van, és csak azon látom ezt, amelyik a kevésdbé napos teraszon volt (idáig, mert éppen a héten cseréltem ki őket, hogy ez is nekiinduljon majd a virágzásnak).
Még nem is nyíláshoz közeli állapotúak? Hát az elég ciki, majd holnap megvizsgálom őket én is. A kedvenceim a fóliában élik világukat, pár nap múlva majd csinálok róluk közös képet, biztos szép lesz. Ahhoz a burjánzós dologhoz nem tudok hozzászólni, de kiváncsivá tettél:-)
Különben most jutott eszembe, hogy más is okozhatja az "elefantiázist". A közeli kertészeri iskolában volt vmi kiállítás márciusban, és ott rábeszéltek egy "Natur Biokal" nevű növényerősítő szerre, amivel néhányszor permetezem őket. Szóval lehet, hogy ez a bűnös. A hatás mindenestere megdöbbentő. Ha nem adtam volna kölcsön a fényképezőgépemet, illusztálnám is. A citromfám is úgy burjánzik, mint még soha.
Remélem, valami hasonló lesz majd a virágokkal is, mint a levelekkel.
Nem tudok mást mondani, mint azt, hogy az én leandereimnek egyáltalán nem nagyok a levelei, illetve ez fajtánként változó, nagyjából a levelekről is megismerhető a fajta. A hagyományos rózsaszínnek vannak a legnagyobb levelei, szerintem függetlenül a volldüngertől, igaz, én amolyan "becsületbeli" tápozó vagyok, nem tulajdonítok neki nagy jelentőséget, de általában hetente egyszer belocsolom és annyi, semmi virágzásindító meg egyéb úri cifraságok. De a leveleim nagyságáról személyesen is meggyőződhetsz valamikor:-)
Egy-két hete említettem, hogy hála Rágica és AI tanácsának, elkezdtem voVldügerrel tápozni a leandereket, és ettől vagy nem, mindenestre a levelek 2x 3x nagyobbak, mint tavaly. AI megkérdezte, hogy ez jó e, és én mondtam, hogy hát persze. Nos, be kell , hogy valljam, mégse feltétlenül olyan jó: a hétvégi vihar igen nagy kárt okozott, a nagy levelektől elnehezülő hajtások közül letört egy pár. Még olyanok is, amelyeket már korábban elővigyázatosan sínbe tettem.
És az időjárás további pusztítását is észleltem az előbb: néhány fehér bimbó elkezdett feketedni a sok esőtől. Őrület. És ez csak a kezdet, állítólag.
Egyébként vmi virágzás már nálam is van (szimpla cirmos fehér-rózsszín), de lehet, hogy egy ideig ennyi is marad. Viszont egy "piros", amit 3 hete nyisszantottam bibmóstul egy kertészetben, és a múlt héten elültettem, lehet, hogy ki fog nyílni (ha behozom)!
Mondjuk én is akkor csinálok fát, amikor már van bokrom, de egy méteresnél nagyobb, feltehetően egyenes törzset levágni elég szívbevágó dolog:-(, de tény az, hogy a bokor szebb, a másik meg érdekes.
A fehér bokrom is virágzik és tegnap a botanikuskertben (Pécs) végre sikerülr meglelnem álmaim dupla babarózsaszín hercegét. Szegeényke 1,20 magas egyszál, ezért kénytelen voltam kipányvázni, s ha elvirágzott muszáj lesz megnyiszálnom.
Azt hiszem itt az ideje hogy én is beszámoljak a fejleményekről: azelső kettő idei a harmadikat tavaly babarózsaszínként kaptam de nem az lett hanem rózsszín közepű fehér egyébként nagyon szpé, pedig még nagyon kicsi
Azt, hogy lehet, hogy ilyet még nem láttam, de elég sokféle szimpla rózsaszínem van, és azt is, hogy ez is magról neveltnek tűnik, mert nem a megszokott szimpla rózsaszín sem a formája, sem a színe.
Hiába ez a rossz idő, ma is volt meglepetés, ez a szimpla lazac, és ez is szabadban. De most ezt is és még párat betettem a fóliába, kicsit melegebb van és legalább nem esik az eső, talán jobb lesz nekik.
A leandermagok csíráztatását egyáltalán nem a célszerűséget irányozza, hanem különleges fajták létrehozása, hiszen a hajtás már a következő évben virágzik, míg a magról nevelt három év után, jó esetben. Bevallom, én talán nem is próbáltam a földbevetést, de hallottam másoktól róla és nem tűnt olyan túlélősnek a módszer, általában fel is adták. Én véletlenül, csak az eredményesebb kikelés érdekében beáztattam, aztán nem volt időm elültetni, mire oda került a sor, már kihajtott, így kezdtem el ezt a módszert. Mindenesetre az a kétszáznál több növényke nekem elegendőnek látszik pillanatnyilag, igaz, dolgoztam velük! Azt tudnod kell, ahány növény magja, annyiféle a kikelési sikeresség, meg még az is az anyanövénytől fűgg, hogy egyenes, vagy görbe a szára.
Nekem különben nagyon tetszik az a módszer, hogy a vízben kikucasodottat ültessem földbe, mert akkor nem kerülgetek esetleg kikelésre alkalmatlan magokat cserepekben, nem várok hiába, szabályozni tudom az egy cserépbe ültetett mennyiséget és nem kell kínlódni a kihajtott növényke beültetésével, vagyis ez ideálisnak látszik, jövőre e szerint járok el, köszönet a "feltalálónak", bár a túlélési tapasztalatokat remélem lesz alkalmam olvasni.
Elég rég nem jártam erre, azért olvastalak benneteket... Az alábbi magról vetéses témához szólnék egy pár szót. Anblock módszere szerint én is beszórtam jó pár magot vzbe, amikből kb. 20 db ki is gyökerezett, mikor már volt levélkéje szépen elültettem, igaz, hogy ferdék voltak, de pár óra múlva már tök egyenesen álltak. Ez kb. 2 hete volt, azóta is szépek, sőt már jönnek az új levélkék és láthatóan erősödtek is. Szóval nekem nagyon bejött ez a módszer. Földbe még nem próbáltam soha. Majd jövőre...
Amúgy mindenkinek gyönyörűek a növénykéi, nekem is van ami már virágzik. Viszont holnaptól szörnyű idő köszönt ránk, álltólag egész hétre...
A 4829. hsz.-nél felraktam gyökereztetős képeket, az első képen vastagabb szárú leanderek vannak, amik viszonylag hamar kigyökeresedtek, de szinte teljesen lesárgultak, ezért én elégedetlen vagyok, hogyan tovább..., most elültetem és ott a kopasz ág, mi lesz aztán?
Én a harmadik képen lévővel vagyok elégedett, kicsi ugyan, de szép zöld, már fejlődik az új levele. Amikor úgymond valahol lopok sosem friss, főleg nem bimbósat veszek le, hanem valahonnan az aljáról egy kicse hajtást, aminek a szára félfásnak mondható.
Nos azt tapasztaltam,hogy a földbe vetett magok sokkal életképesebbek,mint azok,amiket vízbe szórtam csíráztatni. A földbe vetett magok szépen és hamar kikeltek, míg a vízben csírázó magok elültetés után elpusztultak, kiszáradtak,kirohadtak...ja,és ezek a magok amikor kicsíráznak a vízben,a száruk majdnem mindegyiké görbe,így elültetni is nehéz őket sajnos. (A földből kikelők szép egyenes szárral bújnak ki!) Szerintem a földbe vetés egyszerűbb,és eredményesebb!
Bár ennél még jobb módszer a hajtások gyökereztetése, a nemrég levágott és vízbe tett hajtások kb. 10-15 db. mostanra mind gyökeret eresztett:-)
Nálam is kinyílt a második növény is. Nem túl jól sikerült a fénykép. Ő egy cirmos fehér, és holnap nyílik a pirosnak mondott lilásbordó. A sárga meg kezd lassan teljes virágzásban lenni.
most tudtam megmutatni a férjemnek is a "csemetéket", látatlanban azt mondta, biztos valami gaz. :-) de levélkék láttán ő is csak mosolygott, hogy ez valószinű kisleanderke.
most inkább vizes a föld, vigyázok, hogy szárazabb legyen
Pár hete itt láttam (akkor kaptam kedvet), hogy valaki hajtatott (tesztként volt neki földbe dugott és vizbe dugott is), az vajon hogy áll?