Hú de szép retkek! Nálunk még picik. És reggel megint fagyott, igaz, csak -1 volt, de már az se hiányzik. A fólia alatt +1,6-ot mutatott a hőmérő. A madársalátákat kell gyorsan megegyük, mert két hét múlva ültetni kell a helyükre a krumplit. Most már kezdenek egész kiadósak lenni.
Bocs, hogy belekontárkodom, nekem évek óta van Oxalis deppeim, én nem látom jól a képet, mert elég kicsi. Elvileg lehet, viszont ő nála lesz a gumóból ilyen répaszerű képződmény őszre és rajta ülnek a fiókhagymák, amiket le kell választani az anyagumóról ami kiszolgált, ki kell dobni...
Bezenyét Rajka felé elhagyva a jobboldali ártéri erdökben van. Mielött az utolsó erdöt elhagyod, jobbra vezet be egy kis földút. A bejárattól kb 50 m-re jobbra van a medvehagymaerdö.
Sajnos én csak vasárnap érkezem. Igen, úgy látszik mindkettö!?És nálad? Az, amelyikbe egy szemet operáltál, elég nagy lombot fejlesztett. nem kéne azt leszedni, hogy inkább a szemre koncentráljon? nagyon sok datura kikelt az egyik fajtából, nem kérsz?
Szerintem lehet. Arra azért ügyelj, hogy ne természetvédelmi területen "áskálódj". :-)
Ha ügyesen alányúlsz pl. egy gazkiszúróval (én azzal csináltam), vagy hosszabb fejű kisásóval, akkor ép marad a hagyma, és még a gyökere se nagyon sérül. Ha beülteted, valószínűleg kornyadozni fog, de jövőre tuti előbújik. Nekem már van vagy 12-15 tövem. Minden évben hozok párat.
Azt hiszem, júniusig, de abból már nem lesz rendes termés, csak pár szem. De ha állandóan locsolod, akkor teremhet. Most még mindenképpen érdemes, feltéve, hogy tudod locsolni, locsolás nélkül már ilyenkor késő.
Ma kiültettem az üvegházba a paprikákat (6 Cecei, 1 Kofa, 3 Rekord) és a paradicsomokat (2 San MArzano Rampicante, 3 Marmande, 4 Apis) Szétpalántáltam a salátákból (Edina). Megettem az első retkeket:) Kezd kelni a második vetésű borsó (Újmajori középkorai) Ma esti képek.
A műanyag ágyásszegély nagyon jó, egy virágágyásunk pár éve be van így kerítve, és eddig csak ott nőtt át a tarack, ahol rés van a szegély és a betonjárda között. Azt meg ki lehet szedni.
A sziklakert köré is megvan a 25 centi széles ágyásszegély, gyűjtöm az erőt a beásáshoz.
Egyébként úgy tudtam,a Glialka totális gyomirtó, egy és kétszikűekre egyaránt hat, de tapasztalatunk szerint különböző a növények érzékenysége. Pl. a sziklakertből néhány levél ecsetelése után kipusztult a selyemkóró, amit sehogy nem bírtam kiszedni, egyre újabb sarjakat hozott. Az egyszikű írisz viszont bírja, egy tő kapott, és semmi baja nem lett. A szamócának se ártott, a cickafark viszont kipusztult, a homoktövis szintén. Ezek szerint a levendula is bírja.
Sajnos az ecseteléshez nem tudok hozzá szólni, biztos megoldható, csak nagyon munkaigényes, a higitásnak szerintem u.o..nak kell lenni mintha permeteznéd.
Ha nem egysziküek a szomszédok akkor nem árt a permetezés sem.
Nekem az utcára kiültetett, levendulámba nőtt bele a tarack, kiszedésről szó sem lehetett, megszórtam glialkával, a tarack kipusztult a levendula maradt.
Azóta körbe a földbe letettünk műanyag ágyásszegélyt, úgy, hogy ne látszódjon ki, remélem ezentúl nem mászik bele a tarack
Nekem az a tapasztalatom, hogy a tulipánpaprika soká csírázik ki, lassan fejlődik. Használ a vetés előtti, néhány órás langyos vizes beáztatás. A kelésig folyamatosan meleg hely kell neki. Hosszú tenyészidejű, ezért korán kell elvetni, hogy ősszel beérjenek a termések rendesen.
(82 days) The famous Oxheart tomato, with heart-shaped fruit growing to 1 lb or more. Fruit has a delicious sweet taste, is similar to the shape of a heart, and is great for fresh eating or cooking. Violet-red coloring. Large vigorous vines. Very versatile.
“Oxheart tomato” is a very large, vigourous plant producing heart-shaped, meaty, deep red fruit around 250g. Real tomato taste for eating fresh or cooked. This is an indeterminate type that does better with support, and would benefit from pruning.