Szépestét Olvasgatni szoktam az odalt. Láttam vannak foliák is. Rosz hírt hallottam ezzel kapcsolatba. jan. 1-étől A foliákat is terveztetni kell, fenmaradási engedélyt kell kérni, és épület adót fizetni utánna. Nemtom mi lesz a sok virágos, zöldséges foliásokkal?
Nekem is van 3 db-ka veteményesem. 2 kisebb, 1 nagyobb. Az elsőben már minden szépen kibújt(azt raktam el leghamarabb).
Már csak a krumpli volt hátra elvetni,mikor sajnos beállt a 3 napos eső. Aminek részben örülök,mert nagyon jó annak ami már a földben van. Viszont most várhatok vagy 1 hetet mire annyire kiszárad a föld,hogy el bírjam rakni a krumplit végre.
És nincsen véletlenül valakinek uborkahálós képe("akció" közben:-))? Mert rájöttem,hogy én olyat még nem is láttam,de jó lenne alkalmazni...
Vagy tudtok vmi jó(jobb) ötletet amire futhat az ubi?
Hihetetlen, milyen rend van nálad. Szép. Én szokás szerint küzdök a gazokkal, de közben szép rovarokat látok. Múltkor gyomlálás közben láttam egy gyönyörű, nagy, hibátlan lótücsköt (átköltöztettem a komposztra), és kedvencemet, az aranysújtásos holyvát. Ilyenkor mindig furdal a lelkiismeret, hogy lecsupaszítom a talajt, és eltüntetem a búvóhelyeiket, de hát néha muszáj.
Bekukkantottam, hogy lásam miről folyik a szó.Egyúttal hoztam friss kerti képeket, tényleg olyan friss és harsogó zöld és szép minden, a spenótot már kétszer szedtem, az ősszel ültetett borsón megjelentek az első virágok, a rukkola télen nem fagyott ki már azt is esszük, az ősszel telepített epren is van már 3 tő amin van virág.
Van előnye az olyen pici kertnek, minden fűszállal, növénnyel pe tú vagyok.
A palántáim is gyönyörűek a szárzellert már ki is ültettem, a többivel még várok.
Még soha nem is láttam ilyen növényt. Porcsinról max. a porcsinrózsa jut eszembe. Néztem a Terebessnél a leírását, másodnövényként ajánlja és sok fény kell neki meg meleg. Ezek szerint biztos lehet kapni magot vetőmagboltban? Az a kukoricás porcsinsaláta amit ugyanitt írnak nagyon finom lehet. Nálam nincs nagyon hely mert úgy nézem burjánzik rendesen, de a lányomnál lehet kipróbálom.
A gaz. Gyerekkorom óta izgatott, nem lehet-e megenni, olyan gusztusos húsos levelei vannak. Aztán már felnőtt fejjel olvastam, hogy van nemesített változata is, és meg lehet enni. Nem mondom, hogy nincs jobb, de pl. nyáron, mikor unottan tartom a slagot egy ágyás fölé, jól esik legelni belőle valamennyit. Egy rokona, ami most már virágzik, és esszük:
11x26 méter nagyon kevés ahhoz, hogy 2 ember éves zöldségszükségletét megteremje. Nálunk majdnem ekkora a krumplitábla, 3 főre. :)
Ha nem homok, akkor lehetőleg minden évben szántasd, megéri. Mert ha azt látod, hogy csak senyvednek a növények, nem nőnek, akkor elmegy a kedved az egésztől. Persze, a víz a lelke mindennek, de azért a jó talaj is kell a szép terméshez. A szántás a gyommagvakat is leforgatja, sokkal kevesebbet kell nyáron kapálnod.
Az évelőknél azt javaslom, hogy ne kis négyszögletes táblába ültesd őket, mert a traktor nehezen kerülgeti, mellette sok helyet ki fog hagyni, és a többit is összejárja feleslegesen. Ha forognia kell, az rossz, akkor dolgozik szépen, ha egyenesen mehet. Inkább a telek egyik hosszabb oldala mentén egy vagy több sorban, végig ültesd az évelőket meg a télre meghagyandókat. Vagy mivel középen vannak a kis fák, ahol egyébként sem lehet szántani, ezért oda.
A kövér porcsin az a gaz? vagy a virág? Vagy mindkettő finom?:) Egésznap kinnvoltam a kertbe ami kiderült hogy nagyobb mint ahogy én gondoltam és írtam eddig, 6 ár talán, nemértek ezekhez a mértékegységekhez. Bevetettem az egy tizedét kb vagy még annyit se és szakad le a derekam, hát ez nemis olyan egyszerű :)
Kóstoltam. Nem használom. Szerintem pl. a kövér porcsin jobb.
Egyszer egy gyerek volt nálunk vendégségben és lelkesen elkezdte enni a kertben növő tyúkhúrt. Az anyja aggódott, nem lesz-e baja, de látszott, hogy nem először eszi. Ezután kóstoltam meg.
Lányok, most hallom a rádióban (Bozsik gazda rovata), hogy a tyúkhúrt simán bele lehet tenni a salátákba. :-O
(az eredeti hallgatói kérdés arra vonatkozott, hogy mivel lehetne - permetezéssel - kipusztítani).
Valamelyikőtök próbálta már?
A pitypangról tudtam, hogy virágzás előtt jó a levele salátának. A németeknél Löwenzahnsalat néven találkoztam vele. De hogy a tyúkhúr... A végén még termeszteni fogjuk? :-))))))))
Faiskoláról jut eszembe, itt a régebbi, málnáról szóló írásokat olvastam, pont olyan fajtát keresek ami Neked van, ha ősszel lenne felesleges málnasarjad akkor nagyon megköszönném, fel tudok ajánlani néhány zsák érett lótrágyát helyette:)
Tudod, réges-régen Gödöllőn laktunk 10 évig, sógoromék ma is ott laknak, elég sok őslakost ismerek, épp most találtam egy városi topikot, majd ha lesz idő elolvasom. Megyek lejárt a mosógépem amit majd nem elfelejtettem szia.
Ha a faiskolára gondolsz, őket név szerint nem ismerem. De kb. 2000 óta, mióta ott lakunk, nem nagyon változott semmi. Idén megrendeltük náluk a virágföldet, hogy biztosítva legyen a megszokott minőség, és meg is hozták, pedig amúgy idén már másfajtát árulnak.
Meg ők vállalnak pl. öntöző rendszer szerelést, javítást is, mikor bedöglött a szivattyúnk, megcsináltatták. Most már a férjem szereli az öntözőrendszert, de sokszor vesz hozzá ott alkatrészeket. Ha rendelünk valamit, telefonálnak, ha megjött, megbízhatóak. Meg néha jót beszélgetünk a Szilárddal. Az a faiskola pedig nagyon jó, a gödöllői csomagküldő elbújhat mellette.
Nekünk egyszer régen a Körösök melletti helyen kivágtak a kerítésből kb 8 métert, szépen szabályosan. Kellett a szembeszomszédnak a tyúkólhoz. Azért rendes volt, nem dúlt föl semmit, a drót is úgy volt elvágva, hogy könnyen pótolni tudtuk. :):)
Én meg szolidaritásból, ahogy ez az ember ennyi éve fenn tud maradni megérdemli. Nem is értem hogy érte meg azt a nagy hodályt beruházni ott az új helyen, egyáltalán mikor térül meg, mikor a multik a kisvállalkozóknak alaposan betartottak. Pont az a hétvégi kertes réteg megy a 3-as út melletti nagy bevásárlóhelyekre akiknek helyben lenne logikus vásárolni. Na mindegy, nem az én dolgom, csak úgy eszembe jutott.
Inkább ott. Az újba főleg akkor megyek, ha gyorsan kell valami, amit ott elfelejtettünk. Pedig az új legföljebb 10 perc gyalog. Hoztam már onnan 40 literes virágföldet talicskában. Aztán tavaly csak kis zacskókban volt, bár az idén válig állítják, hogy volt nekik 40 literes. Nem sikerült megcsípnünk, pedig a nyakukra jártunk rendesen. Aztán K. János mezőgazdasági boltja mellet, a faiskolában vettünk.