Keresés

Részletes keresés

Morcsi Creative Commons License 2008.04.23 0 0 5349

Tegnap este szakadó jégkásában(!) értem haza. Mikor kicsit alábbhagyott kimentem felmérni a károkat. Mindenfelé állt a víz és a jég, a vetemény fekve, levelei cafatokban (főleg a rukolán látszott meg).

Hála az égnek páromnak pont nem volt ideje kirakni a palántákat, így azok a lakásban épségben maradtak. Azt hiszem, hiába a délelőtti jó idő, nem fogom erőltetni ezt a szoktatást, majd csak a végleges helyükre fognak kikerülni. Nem hiányzik az, hogy minden nap 12 órán keresztül azon görcsöljek, milyen állapotban találom őket, ha hazaérek...

CBNora Creative Commons License 2008.04.23 0 0 5348

Nálunk a disznóól előtt van pár tő lósóska, nosztalgiából meghagyva. Gyerekkoromban minden évben nyaraláskor apám ennek a száraz kórójából készítette a papírsárkány vázát. Így a családban a növény neve sárkányépítő kóró.

Azt viszont megfogadtam, hogy nem hagyom magot szórni, mert sok helyen megjelent a kertben, és tényleg  nehéz kiszedni. Még reménykedem, hogy talán ki tudom a kicsiket ásni. Vagy beszakadt gyökérdarabból is kihajt?

Előzmény: il1321 (5347)
il1321 Creative Commons License 2008.04.23 0 0 5347

Az a lósóska ( lórom, bábilló v. bábikó (növ.), a sóskának (Rumex L.) magas kórós, nem savanyulevelü alakjai, melyek helyenként seregesen nőnek és a jobb növényzetet elnyomják. Egy része kórósodás előtt jó takarmány, p. a Rumex obtusifolius L., azért édes lapunak is nevezik. Fiatal levelök spinótnak főzhető, erre a célra a Rumex Patientiát L. az angol termeszti (angol spinót v. paréj). A R. obtusifolius L., R. crispus L. és R. pratensis M. et Koch gyökerének (sós lórom, radix lapathi acuti v. oxylapathi) forrázatát itatják v. a testet mossák vele.Pallas lex.)

egy szinte kiírthatatlan évelő. Nekem is volt a kert kezdetén, de csak gyomírtó fékezte meg. semmi nem marad meg mellette, és agresszíven terjeszkedik. Ez tényleg nem szép.

Előzmény: katbo (5343)
Morcsi Creative Commons License 2008.04.23 0 0 5346
Igen, már termett, úgy látszik, jól érzi magát. Most már még nagyobbak, ideje lenne kiültetni, csak a helyem, meg az időjárás nem teszi lehetővé...
Előzmény: il1321 (5342)
taormina1 Creative Commons License 2008.04.23 0 0 5345
Igen, pontosan ettöl tartok!
Na megyek, mert már két napja zsákban van a fü, és 1x tényleg berohasztottam már ezzel a módszerrel:-(
CBNora Creative Commons License 2008.04.23 0 0 5344

Az ilyen durvább nyesedéket a rebarbarák alá szoktam tenni, oda sok kell, és úgyis el fogják takarni a nagy levelek. Azt is csinálhatod, hogy ahova később futóbabot, uborkát, egyéb tökfélét akarsz ültetni, most betakarod, és ültetésnél félrehúzod a takarást. A rendszeres fűtakarás nagyon feljavítja a talajt.

Elsősorban virágok között szoktam használni. Van egy ágyásom, ahol most árvácskák vannak viszonylag ritkán ültetve, nyáron dáliák, Verbena rigida és egynyáriak mennek közéjük, csupa olyan, ami télire nem marad ott. Az ágyás széles, két oldalról nem érem át, és sűrűn be szoktam ültetni, a kapálás reménytelen lenne. A fűnyesedéket elsősorban ide használom meg a rebarbarákhoz, a többit is általában virágok köré rakom, ahol nyár közepétől nem nagyon lehetne gyomlálni a sűrű ültetés miatt.

A veteményesben főleg szalma takarás van, az virágok körül ronda lenne.

katbo Creative Commons License 2008.04.23 0 0 5343

A hétvégén lenyírtunk úgy 400 nöl gyönyörű, erős füvet. Ezzel próbáltam takarni a fűszerek tövét, mert két két alatt úgy  benötte a gaz, hogy ki se látszottak a kis növénykék közülük. Ez a nagylevelű lósóska,(vagy mi a bánat) növi be nálunk a Tiszánál az udvart. Egyszóval olyan ronda lett a takart felület, hogy leszedették velem. Igaz túl nagy is volt a fű, már kaszálni kellett, lehet, ha normál méretű amikor nyírva van és helyes ki szecskázott mérete van, akkor takarosabb lépet mutat. Faforgácsos mulcsozásra szavazott a család. Én azért nem adom fel a próbálkozást. A jövőhéten biztos lesz kisebb füvem és én azért újra megpróbálom azzal, ez mégiscsak kéznél van, rengeteg van belőle, na és olcsó is. Na meg persze nem is tettem mindenhova, így úgy nézett ki, mint valami koszlott kutya, aki éppen vedlik.

A virágos kertbe is szoktátok alkalmazni a talajtakarást? Ott is a gyomok vették át a főszerepet.

Előzmény: taormina1 (5339)
il1321 Creative Commons License 2008.04.23 0 0 5342

Morcsi!

Az a fajta van nekem, amelyik hosszabb. De neked ilyen kis pohárban is  termett?. mert ezek elég nagy bokrok, és rengeteg van rajta.

il1321 Creative Commons License 2008.04.23 0 0 5341
Remélem meg fogod tapasztalni, hogy jó dolog a takarás. Előszöris, ha véletlen nem jutott eszedbe, a füvet a zsákokból öntsd ki, mert összefülled, rothadni kezd, és egy massza lesz. A takarás előtt a talajt nem feltétlen fontos patikásra tisztítani, csak a nagyobbra nőtt gazokat kihúzni, a talajt fellazíthatod előtte. A takarás következményeként a kisebb gyomok úgyis elhalnak, a cserepes, kemény földfelület pedig porózussá, porhanyóssá és nedvessé válik. A takarás miatt fényhiány lép fel, ezért nem gazosodik a talaj, de ehhez azért kb 5 cm takarás kell. Ezért az évelők kivételével a palánták tövén egy kb 10 cm átmérőben nem kell takarni, mert ott hamarabb előfordulhat gombás megbetegedés. De ha rakod, akkor oda úgysem esik annyi. Ha pedig palántázás előtt takarod az ágyást, akkor meg az ültetéskor félre van kotorva a takarás. A forgács is jó takarás, azt is bátran alkalmazhatod, főleg apró növényekhez, mert azt óvatosabban lehet szórni. A vastagság attól függ, mennyi anyagod van, de néhány cm vastagságban feltétlen kell, mert összeesik, szárad. Később érdemes kicsit pótolni is. Az évelőknél, meg úgy, ahogy Matykóka írta. Teheted bármilyen növénynek, de szerintem annyit nem fog sikerülni összeszedni, hogy mindenhova jusson, ezért főleg a kényesebb palántákhoz javasolom.
Matykoka Creative Commons License 2008.04.23 0 0 5340
én tegnap a kertben levágott füvet terítettem el a málna alá, szépen eligazgattam, hogy a már kibújt hajtások fején ne legyen fű, és jó szélesen tettem, ahogy a sor is elég széles a jövő évi meghagyott hajtások miatt. Elég vastagon is takartam, mert az ugyis összeesik.
Előtte nap volt gyönyörűen rendbetéve, kikapálva, gyomtalanítva. Egyszer már csináltuk ezt a málnánál, és nekünk bevált, egy két nagyobb gaz átnőtt rajta, de az csak mutatóba volt.
Nedvesebb is alatta a föld, bár nekünk csöpögtető megy a málna alatt.

taormina1 Creative Commons License 2008.04.22 0 0 5339
Sok szó esett már a talajtakarásról, én valahogy idegenkedtem töle, de itt sok meggyözö érvet hallottam, ezért beszereztem öt zsák füvet az elöttünk levö közterületet kaszálóktól. Ezenkívül kaptam egy zsák faforgácsot is.
Több kérdésem is van, valahogy nem tudom, hogy fogjak hozzá.
Összefüggöen takarjuk a talajt, vagy csak a növenyek töve körül? Melyik a jobb, a fü vagy a forgács?
Gondolom ezt csak tökéletesen gyommentes és frissen kapált talajra lehet, mert erre azután már nemigen lesz lehetöség, meg mert különben remek körülményeket teremtünk a gyomok növekedéséhez.
Különben mennyit hová és milyen vastagon tegyek az anyagból. Minden növénynek kell adni? Fának bokornak, virágnak, veteménynek?
CBNora Creative Commons License 2008.04.22 0 0 5338
Tegnap kiültettem a versenyhagyma palántákat a szabadba. Tettem rájuk egy kis alagutat lyuggatott fóliával. A helybe vetett már szépen sorol, kíváncsi vagyok, nem fogja-e utolérni a palántázottakat. Ronda szél volt, nem a legmegfelelőbb idő a kiültetésre, de már nagyon ideje volt, és a fólia alatt talán nem szárad úgy ki.
il1321 Creative Commons License 2008.04.21 0 0 5337
A kis fólia alatt a Hópehely krumpli kezd bujni:

Az ezévi képek a zöldségesről felkerültek a képtáramba:

Képtár/Kert 2008-1

il1321 Creative Commons License 2008.04.21 0 0 5336

Nem, ettől az ilyenek, mint mi, nyugton lehetnek. Sőt, szerintem az őstermelők is. (Aki sok száz nméteren termel, az szerintem nem őstermelő, akárhogy hívja magát.)

Az őstermelői minősítéssel is rengetegen visszaélnek, így pont azokkal tolnak ki, akiket te is említettél. Az én nagyszüleim is őstermelők volta, piacon adták el a terményeiket, és gyakorlatilag ebből éltek. Így merem állítani, hogy tudok különbséget tenni őstermelő és "őstermelő" között.

Előzmény: lizzi* (5334)
lizzi* Creative Commons License 2008.04.21 0 0 5335
Bár annyira nem ismerem a téma mélységét, biztos ezen a területen is vannak akik visszaélnek az őstermelői igazolvánnyal.
lizzi* Creative Commons License 2008.04.21 0 0 5334

Azt hittem megint valami olyan intézkedés készülődik mint az őstermelőknek nevezett pár kilós többletet eladók kötelező adószáma. Emlékszem nekünk régen igen sokat jelentett a családi költségvetésbe az a néhány piaci nap bevétele és tényleg csak a felesleget adta el nagyanyám.

Előzmény: il1321 (5327)
Zitka Creative Commons License 2008.04.21 0 0 5333

Lányok, bocs, ez picit OFF lesz.

Nagy örömömre a lépcsőházban már virágzik az angyaltrombita. Az előző években (igaz, akkor garázsban tartottam télen) aug. előtt nem volt hajlandó virágot hozni.

Igen ám, de tegnap észrevettem, hogy ellepték a tetvek. :-(((  Ezen tetű még soha nem volt, azok inkább a leandereket tisztelték meg.  Csiga már rágta, meg volt más baj is, de tetű.... Tegnap gyorsan lefújtam egy kis Zolone oldattal (más nem volt itthon). Szerintetek ez jó erre? Rá van írva, hogy szívó-rágó kártevőkre való...

Zitka Creative Commons License 2008.04.21 0 0 5332

zsebi, ez még a francia magokból van, vagy már a Garafarmos magyarból?

Nálam még csak két sziklevelesek, igaz, talán két hete vetettem...

Korábban volt rocket-em, a tőrózsás, no az is mindenhol kikelt (elszórta a magját), persze véletlenül sem az elképzelt veteménysoraimban. Folyton kerülgetem őket... :-))

Előzmény: zsebi41 (5330)
Morcsi Creative Commons License 2008.04.21 0 0 5331
Czáka-Valló: A metszés ABC-je c. könyv klasszikus a témában, antikváriumokban elő szokott fordulni.
Előzmény: kiseg (5329)
zsebi41 Creative Commons License 2008.04.21 0 0 5330

itt a rukkola.

Az első magokat Francia o.-ból hoztam, mostmár nálunk is lehet kapni a magját a fűszernövények között található.

De aki egyszer vetett nem nagyon szorul rá, hogy újra vegyen magot, mert az elmúlt 2 télen ki se fagyott, virágzás után elszórja a magját és ilyenkor már kikel.

Hipermarkettekben árulják a leveleket kis műanyag dobozban talán van 20 dkg. 480 Ft.

Teljesen igénytelen olyan mint egy gyom növény

Előzmény: cypress. (5315)
kiseg Creative Commons License 2008.04.21 0 0 5329

Kikeltek a törpe méretű barackokat nevelő fáim! Jaj, nagyon örülök neki!

Tudtok-e esetleg olyan szakkönyvet ajánlani, amiből a fák metszését lehet megtanulni? Van meggyem, sárgabarack, telepítek szőlőt, és most már lesz nektarinom is.

il1321 Creative Commons License 2008.04.21 0 0 5328
Az előző 5327-ben írtakat neked is szántam, ha az ilyen egyszerű hobbifóliások miatt aggódsz:)
Előzmény: hanimun (5317)
il1321 Creative Commons License 2008.04.21 0 0 5327

Nekünk a kiskertekben lévő, 100 nm-nél kisebb, 6 m- nél alacsonyabb fóliaváz, üvegház miatt nem kell aggódnunk, amisem engedély, sem bejelentés kötelezettség alá nem tartozik.

(részemről azért elgondolkodtató, hogy míg egy kicsi, alig pár nm területű üzlet kialakításához engedély kellett, addig évek óta üzemelő, több száz, vagy akár ezer nm területű, mezőgazdasági vállalkozásoknál alaklmazott építményeket mindeniki úgy építette, ahogy akarta. Az engedélyt csak egyszer kell megszerezni, és kifizetni. Ma azonban szokás minden változáson, ami a mezőgazdasági nagytermelőket érinti, sírni. De ebbe nem megyek itt bele, mert az erről szóló véleményemet már máshol megírtam többször.)

Előzmény: CBNora (5318)
il1321 Creative Commons License 2008.04.21 0 0 5326
Kérdezzetek csak. Ha tudok válaszolok:)
Előzmény: cypress. (5322)
il1321 Creative Commons License 2008.04.21 0 0 5325

Levelibéka az sok van nálam. (a gyerekek csak kis gumicukroknak hívják őket:)Rendszeresen "találkozom" velük:))) A csalánlé mellett hagymaszárat, gyógynövények levágott szárait is áztatom. Hagyma, fokhagyma gombaölő hatású. A kenőszappan levéltetvek ellen használatos elsősorban. Lúgos kémhatásánál fogva feloldja a kártevők kitinvázát, így azok elpusztulnak. Egy napig áztatott csalánlével keverve használom. Az adagja: egy vödör vízhez, kb egy marék szappan, feloldva, elkeverve. Mivel ez nem méreg, így esetenként egy, vagy két nap mulva a kezelést meg kell ismételni, hatásától függően. Előnye is az, hogy nem méreg, így a termés azonnal fogyasztható. A gyantás kenőszappant nem ismerem, de az valószínű a tapadás miatt van belekeverve, mert ezt szobafestők is alkalmazzák. Ugyanilyen hatása van a z újra kapható háziszappannak is. erre más tisztítószerek nem alkalmasak, mert azok vegyipari termékek, és nem lúgosak.

Előzmény: lizzi* (5320)
zsebi41 Creative Commons License 2008.04.20 0 0 5324

De jó neked, én ha meglátok egy rovart összecsődül a szomszédság mert úgy visítok, mind ezt több mint 20 év kertészkedés után.

A régi kertemben volt egy óriási szomorú fűz azon rendszeresen voltak óriási szarvas bogarak, a férjem is csak munkavédelmi kesztyűvel tudta megfogni és kivinni az erdőbe.

Mikor cserebogár invázió van mikor az elsőt meghallom repülni bármennyi munka lenne még rohanok be a lakásba, szabályossan rosszul lét jön rám annyira írtózom tőlük.

Már előre félek.

Előzmény: CBNora (5313)
zsebi41 Creative Commons License 2008.04.20 0 0 5323

Rukkola egy saláta növény, fogyasztható önnálóan salátának, vagy más salátákat is lehet vele ízesíteni.

Majd holnap lefotózom és megmutatom.

Itt van az uborka támom, én csak így nevelem az uborkát

Előzmény: cypress. (5315)
cypress. Creative Commons License 2008.04.20 0 0 5322

Mégegyszer én:-)

Közben sikerült végignéznem a képeket. Amint lesz egy kis időm kérdezek majd párat,ha nem gond.De most tényleg mennem kell aludni,mert holnap nem lesz aki keltse a gyerekeket:-)

Előzmény: il1321 (5316)
lizzi* Creative Commons License 2008.04.20 0 0 5321
Egyszerűbb és gyorsabb lenne kalasnyikovval legyilkolni az embereket, ehhh inkább nem mondok semmit
Előzmény: hanimun (5317)
lizzi* Creative Commons License 2008.04.20 0 0 5320

Klassz, bele is feledkeztem a kerted képeibe. Jó sokat dolgozhatsz vele, de olyan szép minden. Az üvegházban biztos olyan jó jellegzetes földszag van ami már inkább illat. Szépek a saláták. Meg a nyári képek. Ilyen hangulatú kertünk volt gyerekkoromban, emléxem amikor a melegágy a palántákkal üvegablakokkal volt letakarva és nagyanyámmal emelgettük le meg vissza .  Aranyos a katicás kép meg a levelibéka? Nem láttam még soha csak békaszerű meg levélen van abból következtettem:) A csalánlé mellett azok milyen növények amit még beleraktál? Kenőszappant ma vettem én is, az a tapadás miatt kell a lébe? de mennyi kell egy literhez? az van ráírva hogy gyantás, jó az? Sokat kérdeztem, bocs.

Nálunk levelibékát nem láttam az az erdőben, szalamandrát igen :)

Előzmény: il1321 (5316)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!